Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste TV-er 2020-2021

Skrevet av / 22.10.20 - 12:00
Årets beste TV-er 2020-2021

Obs! Denne artikkelen er fra 2020. For Årets beste TV-er 2021-2022, se linken under!

Årets beste TV-er 2021-2022

 

Underholdning på hjemmebane har blitt enda viktigere under korona-pandemien. Situasjonen med covid-19 gjør at kino, teater og konsertarenaer kjører med redusert tilbud, eller i verste fall må holde stengt. Det betyr at mange i stedet søker bedre opplevelser innenfor husets fire vegger: Oppgradert bilde og lyd står gjerne på ønskelisten, og da kan det lønne seg å starte med en ny TV.

Seervanene våre er også i endring: et stadig voksende streaming-tilbud medfører at stadig flere TV-seere ”kutter kabelen” og i stedet tyr til tjenester som Netflix, HBO og Disney+ for sin daglige underholdning. Men, dette krever også at TV-en som er ”riktig skodd” for å takle de ulike plattformene!

Store og sylskarpe bilder

Når filmen eller favorittserien skal oppleves fullt ut, er det lite som kan konkurrere med en stor og god TV. Bildeskarpheten, kontrasten og ikke minst de tilgjengelige skjermstørrelsene (opp mot 70-80 tommer eller mer) gjør at bildeopplevelsen kan minne om en ekte kino!

4K-oppløsning (3840×2160) har nå blitt standard, mens 8K gjør sitt inntog i high-end klassen. Den moderne videostandarden HDR (High Dynamic Range) har også blitt veldig utbredt, men fortsatt kan det være stor forskjell i bildekvalitet mellom ulike TV-er.

OLED eller LCD?

Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. OLED er en teknikk som mange forbinder med høy bildekvalitet, men LCD lever fortsatt i beste velgående, takket være en gunstig pris-per-tomme. De beste LCD-TV-ene med direkte LED-baklys har også en bildekvalitet som kan konkurrere med OLED – til og med utkonkurrere i noen tilfeller.

Brukervennlighet er alfa og omega

Dagens TV-brukere stiller store krav til en sømløs brukeropplevelse. Det skal være like lett å koble til en TV-boks eller spillkonsoll, som å vise bilder fra mobilen opp på den store skjermen. For ikke å snakke om alle streamingtjenestene en moderne smart-TV kommer lastet med.

Dette betyr imidlertid at TV-ens brukergrensesnitt (menysystem, fjernkontroll osv.) blir uhyre viktig! Den må kunne starte lynraskt på kommando og veksle sømløst mellom direktesendt TV og ulike streamingtjenester. Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system, mens andre har valgt egne, skreddersydde plattformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet, og ikke minst hvilke apper du får med ”på kjøpet”. Sjekk at TV-en støtter de tjenestene du ønsker å bruke!

Vi anbefaler alltid å bruke prissøk på nett for til å finne oppdaterte priser på anbefalte TV-er.

5 gode TV-tips

1. Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør (og angrer på) er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med 4K eller 8K-oppløsning kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her: Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand

Skjermstørrelse

0,5-1 meter

43-50 tommer

1-2 meter

50-55 tommer

2-3 meter

55-65 tommer

3-4 meter

65-75 tommer

4-5 meter

75-85 tommer

5-6 meter

85-100 tommer

2. Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, gaming eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

3. Tenk på plassering og lysforhold

Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.

4. Ikke glem lydkvaliteten

Flate skjermer har blitt synonymt med flat lyd, men det finnes noen lyspunkter der ute. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

5. Tilkoblingsmuligheter (HDMI)

Dersom du skal koble mye eksternt utstyr til TV-en, er det lurt å forsikre seg om at den har nok innganger. 4 HDMI-innganger har blitt nesten standard, men enkelte modeller må nøye seg med 3. Dersom du har planer om å benytte moderne videokilder som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV-en også ha støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene for å sikre optimal ”spillbarhet”.

Obs! Husk også at en eventuell lydplanke tilkoblet via lydreturkanalen (ARC/eARC) legger beslag på en av HDMI-inngangene.

Nominerte til årets beste tv-er

Vinnere av Årets beste TV-er 2020-2021

Årets beste TV, basic

TCL C815 (65C815)

Frisk og frekk budsjett-TV

TCL liker å gjøre ting litt annerledes enn den gemene hop av TV-produsenter. Den kinesiske fabrikanten skiller seg ofte ut med en litt sprekere design og fetere liste med finesser enn vi typisk finner hos konkurrentene i samme prisklasse.

Nykommeren C815 byr på 4K-LCD panel og moderne Android smart TV finesser, og støtter moderne video- og audioformater som Dolby Vision og Dolby Atmos. I tillegg har den fått et integrert lydsystem fra Onkyo ombord.

Bildekvalitet

TCL-skjermen kommer med flere ulike bildemodus, hvor filmmodusen er den beste for oss som foretrekker nøytrale og naturlige bilder uten for mye krydder. Her serverer C815 en meget ren, klar og kontrastrik bildegjengivelse, som umiddelbart imponerer.

Alt i alt må vi si oss godt fornøyd med bildekvaliteten fra TCL C815, spesielt når vi tar prisen i betraktning. Du kan riktignok ikke forvente ALT til denne prisen: I forhold til dyrere premium-modeller med direkte LED-baklys, må TCL-skjermen klare seg med en maks lysstyrke på rundt 400 nits. Dette er altså ingen ”lyskanon” til de aller mest hårreisende HDR-scenene, men det duger fint til det meste av TV-innhold, og de fleste typer seerforhold!

Lydkvalitet

C815 utmerker seg med en sterk og klar stemmegjengivelse, som kommer tydelig ut mot oss der vi sitter i godstolen. Klangbalansen er fin og fyldig, med distinkt diskant pluss en utmerket klarhet i mellomtonen. En ekstra basshøyttaler på baksiden sørger samtidig for at det er tilstrekkelig trykk og tyngde i musikk og lydeffekter. Det låter klart, fint og fyldig, og TV-en hadde ingen problemer med å fylle vårt relativt store testrom med tilstrekkelig lydstyrke.

Konklusjon

TCL C815 er en prisgunstig TV med få åpenbare svakheter. Med et skarpt og kontrastrikt bilde, bred formatstøtte og rikelig med innebygde tjenester fra Android-systemet, er det duket for en flott TV-opplevelse. TCL-skjermen scorer også over gjennomsnittet når det kommer til lyd: De innebygde høyttalerne er solide nok til å klare seg uten separat lydplanke. Alt dette bidrar til å gjøre TCL C815 til et meget godt kjøp!

Årets beste TV, premium

Samsung Q80T

Skarpladd kontrast-kanon

Dersom du er kresen på bildekvalitet, men kvier deg for å betale mer enn du må, kommer 4K-modellen Samsung Q80T akkurat som bestilt. Denne QLED-skjermen

tilhører mellomsjiktet blant årets modeller fra Samsung, men når det kommer til finesser ligger den faktisk tett på toppmodellene.

Utvalget av streamingtjenester er meget bra: Med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten og Disney+, er det nok av innhold å boltre seg i. Samsung Q80T kan også skilte med HDMI 2.1 på en av inngangene, som sikrer kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller Playstation 5 og Xbox Series X.

Knallsterk kontrast

For modellåret 2020 er Q80T nå den billigste QLED-varianten fra Samsung med direkte LED-baklys, som innebærer en markant forbedring i bildekvalitet.  Vi har testet Samsung-skjermen opp mot en rekke konkurrenter, og det generelle inntrykket er at Q80T har vesentlig mer trøkk! Her er det skikkelig gnist i fargene, i tillegg til at mørkere scener får en helt annen dybde og detaljrikdom. Q80T har rikelig med lysstyrke nok til å se TV på høylys dag, samtidig som den makter å få frem de mørkeste nyansene i en dunkel scene. Kontrasten er rett og slett knallsterk!

Spenstig lyd

Samsung Q80T kommer også med noen interessante finesser på lydsiden, deriblant Object Tracking Sound, som bidrar å skape større og mer livaktig lydbilde. Samsung-skjermen gir faktisk utmerket lyd på egen hånd: her er det god klarhet i stemmene, i tillegg til fin fylde i bassen. Men selvsagt enda bedre om du utvider med en Dolby Atmos-kapabel lydplanke.

Konklusjon

Samsung-skjermen er som skapt for å se krevende filmer og serier i HDR-kvalitet: Det direkte LED-baklyset bidrar til suveren kontrast. I tillegg scorer denne modellen bra på lyd, utstyr og tilkoblingsmuligheter. Alt i alt mener vi Samsung Q80T er årets beste kjøp i premium-klassen. Den koster litt ekstra i forhold til budsjettmodellene, men gir stor bildemessig gevinst!

Årets beste TV, high-end

LG OLED GX

OLED på utstilling

LG OLED GX har fått tilnavnet ”Gallery OLED” og det er ingen tilfeldighet. Den har et spesialdesignet veggfeste og smarte løsninger som gjør at den passer perfekt på veggen. Ferdig montert ser LG-skjermen utrolig stram og lekker ut, og bygger ikke stort mer enn 2 centimeter ut fra veggen.

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a. Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke minst Disney+. GX støtter de aller fleste HDR-formater, samt HDMI 2.1 på alle 4 innganger, og er fullspekket med gaming-vennlige finesser, inkludert FreeSync og Nvidia G-Sync.

Bildekvalitet

På bildefronten kommer GX-serien rustet med et fullblods 4K OLED-panel, mens LGs kraftigste videoprosessor A9 gen 3 står for bildebehandlingen. Det første vi legger merke til er skarpheten. Årets nye 8K-skjermer ser definitivt imponerende ut, men LGs 4K OLED er ikke stort snauere! På en OLED-skjerm er hver enkelt piksel også sin egen farge- og lyskilde, og dette gir et kontrastrikt, sylskarpt og sømløst bilde. LG-skjermen har også en fullstendig jevn lysfordeling over hele panelet, uten antydning til skyggeeffekter eller flekker. Gråskalaen og fargegjengivelsen er ekstremt jevn. LG-skjermen har heller ingen problemer med bevegelser eller hurtige kamerapanoreringer. Her har LG definitivt ”uppet” gamet sitt siden i fjor!

Lydkvalitet

Høyttalerne på GX ligger fullstendig skjult i underkant av TV-en. Lyd bærer også litt preg av dette: spesielt klarheten i dialoger kunne vært bedre. Men en TV i denne klassen fortjener skikkelig lyd! LG tilbyr derfor også en matchende lydplanke som tilleggsutstyr til GX-serien, som kan henges på vegg i samme bredde som 65 utgaven.

Konklusjon

LGs GX-serie er definitivt en av de lekreste OLED-TV-ene vi har testet til nå. Her får du den sterke kontrasten, svartnivået og den spreke fargegjengivelsen vi er vant til fra OLED, i tillegg til en meget elegant formfaktor. Enten du går for 55”, 65” eller 77” ser LG-skjermen ut som et smykke på veggen!

Årets TV-innovasjon

Samsung The Sero

Din egen Instagram-TV

Veldig mye av dagens videoinnhold skapes spontant med mobilen på høykant, og dette byr på problemer når de samme videoene skal gjengis på en tradisjonell TV-skjerm. Samsung har imidlertid funnet en smart løsning på problemet: The Sero har innebygd motor, slik at den kan veksle mellom stående og liggende skjermformat med et knappetrykk!

Dermed er det fritt frem for å se praktisk talt alt av mobilinnhold på den 43 tommer store skjermen. Enten det gjelder Facebook, Instagram, Snapchat eller TikTok, kan disse nå vises i stort format – perfekt når du vil dele med andre.

Flott bilde- og lydkvalitet

Utførelsen er ganske lekker: Skjermen har en slank innramming i marineblå farge, og sokkelen med innebygde høyttalere er kledd med stofftrekk i matchende farge. Foruten et 43” bildepanel med QLED-teknologi, har The Sero et vesentlig oppgradert lydsystem – nærmere bestemt et 4.1 kanals høyttalersystem med innebygd subwoofer og 60 watt forsterkerkraft. Og det kan man umiddelbart høre: Her får du vesentlig mer åpen, kraftfull og fyldig lyd enn gjennomsnittet. Den fyldige lyden kommer også godt med når vi skal vise ulike typer mobilinnhold på skjermen, eller bruke den som musikkilde. Den kan også vise ”diskolys” som beveger seg i takt med musikken. Morsomt for både gammel og ung!

Konklusjon

En snurrende TV er ikke bare et morsomt partytriks: Muligheten til å vise bilder på høykant er en kjærkommen finesse for alle som er aktive på sosiale medier, bruker videochat, eller bare vil vise portrettbilder og amatørvideo i stort format.

Det finnes både større og mer prisgunstige alternativer der ute med minst like god, eller bedre bildekvalitet til prisen. Men ingen av disse kan snurres! The Sero er rett og slett en kjempemorsom ”allround” TV som vi tror kommer til å se flere varianter av i fremtiden.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Scroll to Top