TEST: Samsung Q95T (QE65Q95T)

Den beste allround TV-en?

Smart, kontrastrik og lyssterk: Samsungs 4K toppmodell Q95T er en utmerket TV til all slags vær.

Karakter
Samsung Q95T (QE65Q95T)

Lyd & Bilde mener

Samsung Q95T er en velutstyrt TV med imponerende kontrast og saftig lysstyrke, og har et smart skjermfilter som reduserer refleksjoner.
Q95T må klare seg uten det populære HDR-formatet Dolby Vision. Enda så finmasket LED-lyset er, blir ikke lysfordelingen like presis som en OLED-skjerm.
 • Størrelse/type:65” 4K QLED-LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem:Tizen
 • Innganger: 4 HDMI (1 x 2.1), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
 • HDR: HDR10+
 • Annet: One Connect boks
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 29990 kr

Samsung har hatt stor suksess med sine QLED TV-er i senere år: Med et avansert fargefilter fullt av kvanteprikker (Quantum Dots) pluss direkte LED-belysning på toppmodellene, har de oppnådd underverker med den ellers så aldrende LCD-teknologien.

Kritikerne vil nok hevde at Samsung bruker alle triksene i boka for å holde liv i LCD et par år til: Det går nemlig rykter om at koreanerne snart vil fase ut LCD til fordel for nye og moderne QD-OLED-teknologi.

Men la rykter være rykter: LCD er fortsatt en driftssikker og velutprøvd teknologi, som stadig kan forbedres og flikkes på. Den er også billig å masseprodusere, særlig i skjermstørrelser fra 65” og oppover, som blir stadig mer populært.

Til de som vil ha en toppspekket QLED-modell, men ikke er interessert i å betale gebyret for 8K-oppløsning, kan Samsung Q95T være et interessant alternativ. Den tilbyr stort sett alt unntatt selve 8K-oppløsningen, til en vesentlig lavere pris.

Q95T er den aller mest topp-spekkede 4K-modellen du får kjøpt fra Samsung i år. (Foto: Samsung)

Samsung Q95T: Fullspekket 4K-modell

Q95T kan skryte av å være den aller mest velutstyrte 4K-skjermen du kan kjøpe fra Samsung i år. Joda – rett nok finnes det enda dyrere og mer eksotiske 8K-modeller i sortimentet, men så lenge vi holder oss til 4K-oppløsning er det Q95T-modellen som rangerer øverst. Skjermstørrelsen starter på 55” og går helt opp til 85”.

Utstyrsmessig har Q95T mye til felles med lillebroren Q90T. Faktisk er disse to Samsung-modellene helt identiske rent bildemessig. Q95T kan imidlertid skilte med to finesser som vil gjøre den mer brukervennlig for mange: Den separate koblingsboksen One Connect som legger til rette for skjulte ledninger, samt mulighet for No Gap veggfeste, som gjør veggmontering enklere og mer elegant. Q90T må derimot klare seg med vanlig VESA-feste og tilkoblinger bak – men hvis du uansett bare skal sette TV-en på en reol, kan den være et vel så godt kjøp.

Design

Q95T har en slank og lekker design i velkjent Samsung-stil. Den har kun en tynn ramme rundt skjermen, der bildet går nesten helt ut i kantene. Til en direkte LED-TV å være er den også relativt slank i dybden: Litt tykkere enn de tynneste OLED-skjermene, men ikke noe som sjenerer. Den midtmonterte sokkelen gjør at TV-en er enkel å plassere, samtidig som det er god plass til en lydplanke.

Brukervennlighet og finesser

Samsung er en velkjent produsent av Android-mobiler, men til TV-bruk har de valgt sitt eget system. Brukergrensesnittet Tizen er et av de beste på markedet etter vår mening, da det er både raskt og enkelt å sette opp. Her er det lett å få oversikt over tilgjengelige apper og programtilbud (du kan selv skreddersy menylinjen) eller gjøre innstillinger.

Utvalget av streamingtjenester er meget bra: Med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten og snart også Disney+, er det nok av innhold å boltre seg i.

I disse hjemmekontor-tider kan det også være verdt å nevne funksjonen Remote Access. Den lar deg streame og vise PC-skjermen direkte på TV-en, og arbeide via TV-en med tastatur og mus.

En annen nyhet på 2020-modellene er funksjonen Smart View, som lar deg vise mobilskjermen din ved siden av TV-innholdet. Her går det samtidig an å lytte til den andre ”skjermen” via hodetelefon-utgangen, hvilket jo er nyttig dersom to personer deler på skjermen.

Q95T har også Ambient Mode, som er Samsungs smarte skjermsparer. Når skjermen står i standby kan den vise alt fra familiefoto til værinformasjon, eller farger og grafikk som går i ett med omgivelsene.

Når det kommer til HDR-video har ikke Samsung like bred formastøtte som LG. Q95T støtter vanlig HDR10 og det dynamiske formatet HDR10+, men det mest populære (og kanskje beste) HDR-formatet Dolby Vision glimrer med sitt fravær. Samsung er nå den eneste av de store TV-produsentene som ikke støtter Dolby-formatet, noe vi finner litt pussig, da de allerede har et godt samarbeid med Dolby på lydsiden (Atmos 3D-lyd).

Samsung Q95T kan i likhet med LG også skilte med HDMI 2.1, men bare på en av inngangene. Den støtter 4K/120p Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller Playstation 5 og Xbox Series X. Den dedikerte spillmodusen er veldig rask, med en input lag/forsinkelse på under 10 millisekunder (målt med Leo Bodnar input lag tester).

Bildekvalitet

Q95T er som nevnt toppmodellen blant 4K-skjermene fra Samsung i år, og skal ta over stafettpinnen etter fjorårets Q90R, som vi også kåret til årets beste TV i high-end klassen i 2019. I likhet med fjorårsmodellen dreier det seg om en topptrimmet LCD-TV med QLED fargefilter og direkte LED-baklys. Q95T har også fått Samsungs Wide Angle filter som skal forbedre innsynsvinkelen. Den har også en spesiell overflatebehandling (Ultra Black Filter) som reduserer speiling av omgivelsene.

På ett punkt tar Q95T faktisk et steg bakover fra Q90R: Det direkte LED-baklyset må klare seg med færre dimming-soner enn fjorårsmodellen. Det mest avanserte baklyset med flest individuelle soner, er nå forbeholdt 8K-modellene. Her kan det virke som Samsung har tatt frem ”sparekniven” litt sammenlignet med fjorårets modell. Samtidig hevder koreanerne at de har oppnådd forbedringer på strømstyring og bildebehandling, som kanskje kan være med til å jevne ut differansen.

Suverent kontrastfilter

En finesse vi vil trekke frem er Ultra Black filteret, som absorberer/filtrerer vekk mye strølys fra omgivelsene. Dette er en finesse du kun får på Q90T/Q95T og oppover, som har STOR innvirkning på det visuelle resultatet.

Lydkvalitet

Samsung Q95T kommer med en ny finesse på lydsiden, nærmere bestemt Object Tracking Sound. I tillegg til de vanlige undermonterte høyttalerne sitter det noen ekstra høyttalere øverst på baksiden, som skal bidra til å skape et større lydbilde.

Samsung-skjermen gir relativt god lyd på egen hånd: her er det god klarhet i stemmene, i tillegg til fin fylde i bassen. De ekstra høyttalerne bidrar også til å gjøre lyden luftigere og bedre spredt. Men det er selvsagt ingen erstatning for en separat lydplanke!

Dersom du vil ha fullt utbytte av lyden skal du selvsagt plusse på med en Atmos lydplanke, som kan overføre lydsignalet fra TV-en i høy kvalitet via HDMI eARC-kontakten.

Samsung har også lagt inn en liten bonus til de som kjøper en ny 2020-modell lydplanke fra dem: Da kan du ta i bruk den nye finessen Q Symphony, som utnytter TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplanken. Vi stiftet bekjentskap med denne finessen under testen av Q80T, og opplevde at den ga et vesentlig utvidet lydbilde.

Annonse Kjøp Samsung 65" Q95T - Kun 29 990 ,- Smart, kontrastrik og lyssterk: Samsungs 4K toppmodell Q95T er en utmerket TV til all slags vær.

Konklusjon

Q95T er Samsungs beste 4K-TV for modellåret 2020. Her får du både litt bedre bildekvalitet og flere smarte løsninger enn de andre QLED-modellene, mot en noe høyere pris. Samsung-skjermen er utstyrt med direkte LED-baklys som bidrar til suveren kontrast. Svartnivået er ikke like imponerende som konkurrerende OLED-skjermer, noe mange vil legge spesielt merke til i et bekmørkt rom. Til gjengjeld har Q95T et fortrinn i lysere omgivelser: Her er det alltid rikelig med lysstyrke, og heller ingen problemer med refleksjoner. Til variert TV-bruk er dette fortsatt en favoritt!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
  Også i denne testen:

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Kontrastkongen

  En av LGs mest populære OLED-modeller er tilbake i ny og topptrimmet versjon!

  Les også

  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!