annonse
annonse

Test: Technics SU-G30

Technics SU-G30

Technics fortsetter comebacket med en nydelig trådløs forsterker, som også lyder forbasket godt.

Lyd & Bilde mener

Et teknisk vidunder som kombinerer innovativ teknikk med klangfull vellyd og praktiske løsninger, som strømming over Wifi, internettradio, Spotify, Tidal - og platespillerinngang.
Få innganger, litt lite krefter til det mest tungdrevne høyttalerne og høy pris.

De fleste har glemt dem for lenge siden. De av oss som husker Panasonics hi-fi-merke som noe mer enn platespillerne, husker ganske innovative produkter. Batteridrevne forforsterkere, New Class AA og mye annet snadder, som ble utviklet for å få bedre lyd.

Alt dette og mer til, fikk en brå slutt for drøye 10 år siden, da Panasonic bestemte seg for å legge ned Technics. Av mange ble det sett på som like dramatisk, som om Volkswagen skulle legge ned Audi-fabrikkene for godt.

Kanskje ble det for kjedelig å lage mikroanlegg. Uansett fant noen lyse hoder hos Panasonic etter hvert ut at de skulle sannelig stable Technics på beina igjen. Skikkelig. Som sagt så gjort, og for drøyt to år siden testet vi de første Technics-forsterkerne på 15 år.

I fjor testet vi også den nye platespilleren SL-1000G, og nå er turen kommet til enda et innovativt Technics-produkt. Strømmeforsterkeren SU-G30, som har trådløs strømming, Bluetooth, internettradio og innebygget digitalomvandler. Blant annet.

Den har også et par analoge lydinnganger, den ene for platespiller med MM-pickup, og USB-inngang foran og bak. Den bakre er til datamaskiner – PC eller Mac – mens den fremre brukes hvis man vil koble til en iPhone, iPad eller iPod med kabel.

Mange muligheter altså, men den har noen unike tekniske løsninger som skiller Technics-forsterkeren fra konkurrentene på markedet.

Det er kanskje grunnen til at den er dyrere enn Rotel RA-1592 og Denon PMA-2500NE, som begge har innebygget DAC, men mangler nettverkstilkobling og strømming.

Den nærmeste konkurrenten i pris, er Naims nye Uniti Star, som kombinerer strømming og DAC, med en innebygget CD-spiller. Den skal vi teste når den er klar for testbenken.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Litt teknisk fra Technics
Den slanke forsterkeren er relativt tung med drøye 10 kilo matchvekt, og meget lekkert laget. Kvaliteten er upåklagelig, og den virker meget solid bygget. Den trege volumkontrollen er det eneste som trekker ned et ellers positivt inntrykk.
De teknisk interesserte kan henge med, de andre kan hoppe til neste avsnittsoverskrift.

Siden den kjører med en effektiv strømforsyning og arbeider i det digitale domenet, blir den heller ikke varm, og kan fint stilles opp i en trang hylle. Technics har valgt en så kalt svitsjende strømforsyning, som skiller seg fra de vanligste ved at denne kjører på en høyere – konstant svitsjefrekvens, i motsetning til de med varierende frekvens.

Technics mener denne løsningen gir langt mindre støy, og de har også valgt påkostede elektrolyttkondensatorer i styringen av utgangsspenningen. Sammen med noe de kaller PFC (Power Factor Correction), kontrolleres strøm-peaker og høyfrekvent forvrengning.

“Alt dette skal dempe den fryktede jitterstøyen som ofte degraderer lyden, og gjør den hardere og mer forvrengt enn den trenger å være.”

Typisk Technics, men det er mer:
For eksempel JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization). Enkelt sagt er det en digital prosess hvor jitterstøy dempes over hele frekvensområdet, ved at signalet reprosesseres ved hjelp av en egen klokkegenerator og en konverter for sampling frekvenser.

Alt dette er utviklet av Technics, og de har også utviklet PWM-kretsen (Pulse Width Modulation) i forsterkeren, som optimaliserer prosessen og rekvantfiseringen av signalet.

Alt dette skal dempe den fryktede jitterstøyen som ofte degraderer lyden, og gjør den hardere og mer forvrengt enn den trenger å være.

Forsterkerens digitalomvandler (DAC) støtter høyoppløste musikkfiler opp til 32-bit/384 kHz, og stort sett alle formater fra digitale lydkilder. En optisk og to koaksiale i tillegg til USB-inngangen på baksiden, gjør forsterkeren fleksibel nok for de fleste.

Den kan også kobles til en trådløs ruter med ethernettkabel, for en mer stabil tilkobling, den de to antenne på baksiden gir. Praktisk, særlig hvis man plages med forstyrrelser som gjør at den trådløse forbindelsen brytes stadig vekk.

Type: Trådløs integrert forsterker
Strømming: AirPlay, Bluetooth, Wifi, nettradio
Innganger: Analog, platespillerinngang, optisk, koaksial, USB, Ethernet
Effekt: 2 x 50 w 8 ohm/100 w 4 ohm
Mål: 43 x 9,8 x 42,4 cm, 10,5 kg

Pris:        32990 NOK
Web: panasonic.no

Pris: 32990,-

Les også

McIntosh MC1.25KW

Lite kan sammenlignes med den mektige dynamiske kontrollen og den bunnløse bassen, en virkelig kraftforsterker kan besitte.Selv om det grenser til overkill for de fleste av oss, for ikke å snakke om for de fleste høyttalere, er det noe spesielt med lyden av en 1200 W kraftig forsterker.Akkurat som med en superbil, er man ikke forberedt på…

Technics SL-1000R

Technics er best kjent for spilleren som ble en favoritt blant DJ-er: SL-1210.Men de laget også platespillere…

NAD C558

Siden NAD tok verden med storm for over 30 år siden, har de vært med på å definere begrepet ‘mye for pengene’.…

Teac TN-350

Spilleren fra Teac koster mer enn de billigste spillerne, men det er det en grunn til. Da mener jeg ikke bare…

Rega Planar 1

Rega er blant de få produsentene som har holdt stand selv om de har blitt utfordret av CD, MiniDisc og nå…

Audio-Technica AT-LP60BT

Japanske Audio-Technica er et stort navn innen platespillere. De leverer pickuper til mange andre platespillere enn sine egne, som de også produserer mange av. Analog lyd er noe de kan bedre enn de fleste, og Audio-Tecnica-logoen finnes også på flere av de beste hodetelefonene vi har testet. De lager også mange platespillere.De lager blant…

Marantz ND8006

Skal – skal ikke? Selv om elektronikken, spesielt på digitalsiden av den gamle CD-spilleren, kunne trenge en…

McIntosh MT-2

Den originale innspillingen av Fairytales, ble første gang utgitt i 1982 på vinyl. Samme år ble CD-formatet lansert…

Gryphon Diablo 120

John Surmans nye album på ECM, Invisible Threads, hadde så vidt kommet i gang. Jeg grep etter den tunge fjernkontrollen og klemte inn den røde knappen. Som minnet om utskytningsknappen man ser på 80-talls filmer om atomvåpen.Tallene på skjermen raste av gårde, musikken fylte høyttalerne og jeg satt og gapte.Det kunne virkelig ikke være…

8 bærbare DAB-radioer

Man trenger bare en radiomottaker, så er alt klart for sportsendinger, debattprogrammer og musikk. Har man i…

POP Travel

Hvis man trenger en radio som får plass i lommen, lever den knøttlille Pop Travel virkelig opp til navnet. Den tar…

Sangean DPR-67

Kinesiske Sangean - uttales San-sjin - lager et vanvittig antall ulike radioer. Alt fra lommeradioer, til store…