Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvern som vil alt selv

Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.

Skrevet av / 31.05.24 - 12:45
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Natasja Broström

Norske Wilfa legger vekt på god kaffebrygging. Selskapets flaggskip, Uniform WSFBS-200B, veier over fire kilo. Kvernen har 41 malingsgrader, og den er utviklet i samarbeid med kaffe-ekspert og barista-mester Tim Wendelboe.

Som bare en av tre modeller i Europa er Uniform godkjent av ECBC (European Coffee Brewing Center). Senteret er en uavhengig organisasjon som tester presisjon, ensartet maling og mengden av kafferester. Spesielt det siste er et av Uniforms ”ess” i ermet.

Den flate platen er et gummiunderlag til vekten. Det beskytter hvis du heller kokende vann opp i en brygger (glasskanne) som står på vekten. (Foto: Natasja Broström)

Utpakking er lettest når kassen ligger på siden. Ellers er Uniform vanskelig å løfte fri fra kassen og den beskyttende innpakningen. På kjøkkenbordet blekner min lille, forkjølede skjærekvern fra Bodum ved siden av den nesten 30 centimeter høye Wilfa-kvernen. Jeg pakker straks bort hjemmets egen kaffekvern i skapet.

Uniform WSFBS-200B har en Bluetooth-støttet vekt som kan fungere som lokk. Vekten fyller dermed ikke unødig på kjøkkenbordet, og den tar noe av lyden når kvernen jobber. Uniform bråker imidlertid ikke sjenerende mye.

Med appen ”Wilfa Svart” styrer og finjusterer du vektens funksjoner. ”Wilfa Svart” finnes til iOS og til Android.

Vekten forbindes med USB-C-kabelen og kobles til et strømuttak via en USB-omformer eller til en enhet med USB-port. Etter to timer er vekten fullt ladet og klar til bruk.

Les også Vi erstatter hele kjøkkenet ditt Vi tar hele runden i denne testen hvor vi anmelder fem smarte kjøkkenmaskiner, som alle prøver å steke, bake, fryse eller koke seg til en plass på kjøkkenet ditt.

Hver gang kvernen har vært slått av må vekten forbindes igjen via Bluetooth inne i appen. Det er lett, men irriterende å gjenta. Når appen er koblet til vekten, er du klar til første brygg.

Brygging via app

Jeg har i årtier vært med på det hotteste innen kaffebrygging uten å vite det. Av min mormor lærte jeg metoden som i dag er kjent som pour over.

Vi snakker om nymalte bønner helt opp i et filter satt ned i en filterholder. Deretter helles kokt vann forsiktig over. Akkurat hvilken temperatur vannet skal ha, vil jeg ikke legge meg opp i. Kriger har startet for mindre.

Metoden vil jeg gjerne fortsette med i denne testen, men Uniform WSFBS-200B vil bare samarbeide hvis jeg gjør prosessen litt bakvendt. Til daglig bruker jeg et mål i metall, og vet hvor mye det samlede antallet bønner fyller i min egen kvern.

Med Wilfas app finjusterer du bryggemetoden din, og du kan bruke den medfølgende vekten til ditt mål av bønner. (Foto: iOS)

Gjennom års (smaks)erfaring har jeg funnet den mengden med vann som passer til mitt behov. Naturligvis justert efter hvor mye kaffe jeg er i gang med å lage. Her snakker vi om antall kopper, og da oppstår problemet.

Uniform WSFBS-200B måler i et forhold mellom vann og kaffens styrke. Begge deler er fastsatt inne i appen som henholdsvis milliliter vann og gradene ”mild”, ”nordic” og ”intense”

Når jeg brygger til én person (ofte meg selv), bruker jeg normalt tre mål bønner til 770 ml vann. Om det er mye eller lite, avhenger som kjent av smak og behag.

Praktisk veiing av bønnemålet mitt. Et fylt mål (fra metallskjeen) veier 6 gram. (Foto: Natasja Broström)

Vil jeg være vanskelig og gjøre tingene på min måte, må jeg benytte Wilfas vekt, og på forhånd veie de tre målene eller bare helle tre mål bønner opp i kvernen. Ved hjelp av appens timer finner jeg ut hvor lenge Uniform WSFBS-200B bruker på å male de tre målene.

Neste gang fyller jeg bønnebeholderen opp til maksimale 200 gram, slår på kvernen og starter appens timer. Når tiden er gått, trykker jeg på den behagelig store stoppknappen midt på kvernen.

Bakvendt og vanskelig? Kanskje, men det virker, og Uniform og jeg ble heretter gode venner.

Malingsgrader ad libitum

Uniform WSFBS-200B har 41 malingsgrader. Du velger ved å rotere øverste del av den runde kvernen. Pass på tommelfingeren. Stopp- og startknappen sitter der fingeren naturlig vil plassere seg. Ikke smart å skru samtidig med at kvernen går i gang.

Det store spennet av grader gjør det mulig å male bønner til stort sett all slags kaffe – fra espresso til ”french press” (stempelkanne) og ”steap” (bløtlegging).

Vektens tarafunksjon for hele og malte bønner. Vekten kan også brukes under tilberedning i en brygger eller en server. (Foto: Natasja Broström)

Hvor mye kaffe du kverner til hvilke typer kaffe, kan vekten og appen hjelpe med. Jeg satte den tomme metallbeholderen på vekten og stilte inn tara i appen. Vekten viste ”0.0” gram, selv om beholderen sto på den.

Jeg heller tre mål bønner i beholderen, og vekten viser 18 gram. Så vet jeg det hvis jeg vil bruke appen til å velge vannmengde i forhold til bryggstyrke eller vice versa.

Jeg testet ett mål (6 g) bønner ved tre malingsgrader. Fra espresso (mellom 3–7 grader), til pour over (mellom 14–28) og steap (mellom 39–41). De nevnte gradene er Wilfas forslag.

Uniform leverte en maling til espressoen lett pudder og uten tendens til klumper. Den grovere ”steap” var kvernet jevnt og ensartet. Spesielt malingen til pour over var vellykket. Resultatet var luftig og fungerte perfekt.

Et synlig vellykket resultat av maling på tre forskjellige grader: grov, filter og espresso. (Foto: Natasja Broström)

I årevis har jeg vært irritert over at vannet noen ganger ikke renner gjennom, men etterlater en stor dam i bunnen av papirfilteret. Malingen i min egen kvern har rett og slett vært for ulik, med tendens til brøddeigegenskap.

Jeg fikk følgende kverntider for 6 gram hele bønner: Fine (1. grad) tok 20,8 sekunder. Pour over (26. grad) tok 17,08 sekunder og steap (41. grad) tok 14,43 sekunder.

Antistatisk beholder og rengjøring

Uniforms beholder til malt kaffe har ikke verdens vennligste lokk. Det må ofte justeres før du kan putte beholderen med lokk inn i avlukket på fronten.

Først trodde jeg det var salgsgimmick, men den er god nok, og det virker. Beholderen er antistatisk. I praksis vil malt kaffe ikke klebe til beholderens bunn og sider, men løsnes lett når du for eksempel tapper beholderen mot filterets kant.

Smulder drysset ned oppe fra kvernverket. Irriterende, men ikke så ille som med andre testdeltakere. (Foto: Natasja Broström)

Uniforms design er ikke feilfri. Etter bruk er det smulder inne i avlukket, og det følger med ut på kjøkkenbordet når beholderen til malt kaffe tas ut. Den lille medfølgende børsten tar noe, men smulder burde ikke skje med en kvern i denne ligaen. Her kan Wilfa lære av designen hos Sage Smart Grinder Pro.

Konklusjon

Uniform er for brukere som vil ha nøyaktig kvernede bønner til bestemte typer kaffe. Appen er forhåndsinnstilt til å fordele vann og mengde av malte bønner i forhold til hverandre, alt etter typen kaffe.

Malingen i Wilfa Uniform er ikke så jevn som med Wilfa Classic Aroma, men absolutt godkjent. (Foto: Natasja Broström)

Hvis du (som jeg) på forhånd vet hvordan du vil ha kaffen din, kan du droppe appens anvisninger og lage kaffen som du pleier. Dermed betaler vi kanskje for mer enn vi har behov for.

Kvernens deler er en upraktisk ting med deler hvor smulder lett setter seg. Wilfas børste tar imidlertid det meste. (Foto: Natasja Broström)

På den andre siden leverer Wilfa Uniform WSFBS-200B imponerende ensartet malte bønner, enten du maler til espresso eller stempelkanne. Det skulle også bare mangle, for Uniform har 5,8 cm brede rustfrie stålkniver av italiensk opprinnelse. Det kan både ses og merkes.

Karakter
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
High End

Home mener

Lett og enkel app. Kverner jevnt. Praktisk med automatisk stopp. Antistatisk metall sørger for at kvernet kaffe ikke hoper seg opp i beholderen. Ingen mulighet for selv å velge kaffestyrke per kopp eller å kunne kverne et bestemt antall kopper av gangen.

Også i denne testen:

5 kaffekverner

Wilfa Svart Aroma CGWS-130B

Tett på toppform

Wilfas Svart Aroma-kvern maler til perfeksjon. Resultatet er fint forarbeidede kaffebønner som dessverre griser til over alt.

Testens mest ensartede maling. Har lengre kvernetid for å unngå varmeutvikling, noe som kan skade bønnenes aroma.
Tendens til oppsamling av malt kaffe i beholderen. Den kvernede kaffen setter seg over alt og etterlater smulder. Ledning på siden og ikke bak.
Les hele testen

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

God design i en lekker kvern

Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.

Rask og med funksjonell design. Koppmål på beholder. Indre lås i lufttett bønnebeholder og mulighet for finjustering av kvernblad.
Ingen mål i gram. Brukeren må prøve seg frem til kaffemengde per kopp eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.
Les hele testen

Melitta Calibra MEL22156

Enkel frihet uten finesser

Melittas kvern jobber jevnt og trofast, men er ingen skjønnhet på kjøkkenbordet. Til gjengjeld får du selv lov til å styre styrken på kaffen din.

Lett og rask å sette opp. Mulighet for å velge mengde etter antall kopper, vekt eller ved hjelp av manuell innstilling.
Virker plastaktig. Malte bønnerester har tendens til å hope seg opp i beholderen. Trinnvelger til malingsgrader avviker fra den lille markeringspilen.
Les hele testen

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kvernen sløser med bønnene

Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.

Effektiv børste til rens av kvernenes kniver. Enkel, ytre design. Beholderen til malt kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Bråker markant, og bønneholderen rister. Hele bønner faller ved siden av kvernen. Må vippes sidelengs for å tømme beholderen hvis du for eksempel vil rense kvernverket.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Scroll to Top