test: LG OLED65E8PLA

LG OLED65E8PLA
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

Med LG-s ”nesten-toppmodell” i E8-serien får du fenomenal bildekvalitet i en lekker innpakning, men det koster også deretter.

Pluss
Superb kontrast, svartnivå og fargegjengivelse kombinert med bred formatstøtte gjør dette til en seriøs ”binge-watching” skjerm.
Minus
Til tross for det lekre utseendet, klarer ikke E8 klarer helt å forsvare merprisen mot lillebrødrene C8 og B8.

OLED har fra starten av vært en teknologi vi forbinder med lekker design, høy ytelse – og høy pris. Nå er prisene på vei ned, og i dag er det faktisk mulig å sikre seg en 65” OLED ned mot 20.000 kroner! Da er det riktignok snakk om fjorårsmodeller og basismodeller, ikke de virkelige ”high-end” godbitene. Vil du ha det aller gjeveste av finesser, bildekvalitet og design, må du være villig til å betale ekstra.

E-serien fra LG har tradisjonelt vært en modell i det øvre pris- og kvalitetssjiktet, og årets modell OLED65E8 er ikke noe unntak. Sammen med den syltynne ”Wallpaper” OLED W8, er E8 blant det mest eksklusive LG leverer i år.

OLED E8: Design

Det første vi legger merke til når vi pakker E8 ut av esken er at den føles tyngre, mer gjennomført og eksklusiv enn de andre LG-modellene. Mens B8 og C8 har en ganske ordinær konstruksjon i plast og metall, kommer E8 med en luksuriøs ”Picture on Glass” utførelse der OLED-panelet er limt utenpå en herdet glassplate. Det gir en mye tyngre, stivere og mer solid konstruksjon. Der man med B8 og C8 kan oppleve små ujevnheter og bølgeeffekter som følge av det syltynne panelet, har E8 en fullstendig flat og upåvirket skjermoverflate. Glassplaten gjør at E8 faktisk blir litt tykkere enn lillebrødrene. Til gjengjeld føles den ikke som den skal knekke hver gang vi flytter på den.

Glassplaten går helt ned til bordkanten, der den møtes av diskré sokkel. Her sitter også den fremadvendte høyttalerdelen. Foruten bordmontering kan du selvfølgelig velge å veggmontere LG-skjermen. I begge tilfeller gir den transparente glassplaten et flott inntrykk av et bilde som nærmest svever i lufta. Det ser riktig lekkert ut, og hvis vi fikk velge, ville vi helt klart foretrukket denne utførelsen hjemme i stua. Det eneste som ergrer oss litt er at LG ikke har funnet en mer elegant løsning for å skjule kablene.

(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet og finesser

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

E8 har altså en betydelig lekrere utforming enn lillebrødrene i B8 og C8 serien. På innsiden er det derimot flere likheter enn forskjeller. E8 bruker det samme WebOS 4.0 som vi kjenner fra øvrige LG-modeller, og det er ingenting å forakte: Menysystemet med Magic Remote pekefjernkontroll er fortsatt en av våre favoritter. LG-skjermen starter lynraskt fra standby og veksler kjapt mellom ulike typer innhold. Her får du også et bredt utvalg av apper og innhold, inkludert Netflix og Amazon Prime.

Bildekvalitet

OLED65E8 bruker et topp moderne OLED-panel av 2018-årgang, kombinert med den råeste bildebehandlingen. Den er det koreanernes nyutviklede Alpha 9 bildeprosessor som står for. Dermed har E8 mye til felles med C8 som vi allerede har positiv erfaring med.

Den fortreffelige bildekvaliteten fra OLED bør etter hvert være velkjent for lesere av Lyd & Bilde, men det skader aldri å gjenta. På en OLED-skjerm er hver eneste lille piksel selvlysende (self-emissive). Det gir en formidabel kontrast, og et bekmørkt svartnivå, som er det perfekte ”bakteppet” til film og serier. Her er det ingen forstyrrende lyseffekter, bare et krystallklart bilde, som attpåtil bevarer samme utseende enten du sitter rett foran eller ute til siden.

Med LG-skjermen er det duket for de virkelig store filmopplevelsene. Vi starter med science fiction filmen Ready Player One, og blir vitne til et fyrverkeri av farger. Steven Spielberg tar oss med inn i sin virtuelle drømmeverden, og LG-skjermen formidler opplevelsen uten filter. Det ser nesten bedre ut enn da vi opplevde filmen for første gang på kino! I spillverdenen Oasis veksles det hurtig mellom ulike miljøer og tidsregninger, og LG takler det utfordrende bildematerialet uten å legge til oversaturerte farger eller uønsket støy. Det ser rett og slett magisk ut.

Det skal nevnes at vi nyter filmen i beste tilgjengelige kvalitet, på 4K Blu-ray med Dolby Vision HDR-format. Dolby-versjonen ser virkelig heftig ut, og gir LG et fortrinn mot de TV-ene som ikke støtter det lisensierte formatet.

LG-skjermen egner seg perfekt for deg som liker å ”binge-watche” filmer og serier. Alt du trenger å gjøre er å slukke lyset og ta inn den eksplosive kontrasten. Når det kommer til bevegelser er LG-skjermen blant de glatteste vi har sett. Sport og spill serveres med jevne og sømløse bevegelser, uten å bryte opp i støy og forvrengning.

OLED65E8 står likevel ikke uten konkurrenter. Både Sony, Panasonic og Philips kan tilby svært kapable OLED-skjermer i denne prisklassen, som alle kan tilby det lille ekstra. Sony AF8 og AF9 med sin innovative høyttalerløsning, Panasonic med sin studio-aktige bildepresisjon og potente lyddel, og Philips med fargesprakende Ambilight. De har alle noe ”ekstra” å tilby ovenpå den gode bildekvaliteten, som LG E8 mangler litt. Vi skal heller ikke glemme Samsungs fargesprakende toppmodell QE65Q9FN, som kan skilte med vesentlig høyere lysstyrke.

(Foto: Produsenten)

Lydkvalitet

E-serien pleier å skille seg ut med strålende lyd: Forgjengeren E7 hadde en fullverdig lydplanke integrert som en del av sokkelen. På årets E8-variant har LG, litt overraskende, valgt en betydelig slankere høyttalerløsning. Det kan man både se og høre, dessverre: Selv om lydgjengivelsen er merkbart klarere og fyldigere enn lillebror OLED65B8, får vi ikke den helt store wow-opplevelsen. Tale kommer tydelig ut, takket være de fremadrettede høyttalerne Men forskjellen er mindre enn forventet. Musikklytting avslører også en sjenerende resonans i bassen. Vi spiller den utfordrende Thanks to you av Boz Scaggs, som får hele TV-kabinettet til å vibrere!

LG E8 må se langt etter den distinkte og kraftfulle lyden som Sony har fått ut av sine OLED-skjermer, og holder heller ikke følge med Technics-høyttalerne i Panasonic 65FZ950. På den positive siden har LG-skjermen innebygd prosessering av Dolby Atmos surroundlyd. Det betyr at den kan motta, dekode og spille av det tredimensjonale lydformatet. Noe som er ekstra nyttig hvis du vil koble til en ekstern Atmos lydplanke. Og det vil du jo! OLED65E8 virker mer eller mindre skreddersydd for å sette en SK10Y lydplanke rett foran skjermen.

(Foto: Produsenten)

Konklusjon

På papiret har LG OLED65E8 alt som skal til for å gi en heidundrende TV-opplevelse. Med krystallklart bilde, brukervennlig betjening og lekker byggekvalitet er dette utvilsomt en veldig komplett TV. Problemet ligger i den høye prisen: Med omtrent samme bildepanel og teknikk som B8 og C8, sliter E8 med å forsvare det store prishoppet. Heller ikke lydgjengivelsen står til forventningene. Med mindre du er spesielt opptatt av design, anbefaler vi heller å kjøpe en OLED65C8 og legge til en lydplanke!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Størrelse/type: 65” 4K OLED
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: WebOS 4.0
  • Innganger: 4 HDMI, 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang
  • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
  • Annet: Dolby Atmos kompatibel
  • Web: lg.no
LG OLED65E8PLA produktside
Pris: 57990 ,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
Stax SR-009s

Dette er ikke lyd. Det er magi.

Nå vet jeg hvordan det er å ha et helt univers presset inn mellom ørene.

anmeldelse
Venom

Fisk på land!

Tom Hardy spleiset med brautende og glefsende aliens blir aldri hverken fugl eller fisk.