annonse
annonse

test: LG OLED65C8

LG OLED65C8
LG OLED65C8

LGs nye OLED-TV er skremmende god

For deg som er lidenskapelig opptatt av bildekvalitet, er LG OLED65C8 en av de beste TV-ene du kan kjøpe.

Pluss
LG-skjermen leverer enestående svartnivå og kontrast, kombinert med knivskarpe detaljer og glatte bevegelser. Den kan vise både gamle og nye opptak fra sin beste side.
Minus
Lyden er skuffende tynn til å være fra en TV i high-end klassen.

LG har ikke lenger monopol på OLED-teknologien. De deler den gledelig med andre produsenter også, og i fjor kom blant andre Sony, Philips og Panasonic på banen med sine varianter. Kombinasjonen av OLED-panel og konkurrentenes egen bildemagi ga i noen tilfeller enda råere resultat enn det LG selv maktet å trylle frem. Sonys glitrende KD-65A1 kom inn fra siden og rappet ”årets beste” pokalen rett foran snuten på koreanerne. Hos LG er de nok først og fremst glade for at OLED-teknologien kaprer en større del av markedet. Samtidig har det nok gått litt prestisje i å ”ta tilbake ledertrøya” internt. Årets nykommer LG OLED65C8 bærer preg av noen ganske heftige oppgraderinger!

LG OLED65C8 har et stramt og moderne utseende, med en nesten usynlig innramming som får bildet til å nærmest sveve i luften.
LG OLED65C8 har et stramt og moderne utseende, med en nesten usynlig innramming som får bildet til å nærmest sveve i luften.

C-serien fra LG har til nå vært lett å overse, der den har ligget mellom den budsjettvennlige B-serien og de superlekre designmodellene i E/W-serien. I år har LG imidlertid tatt noen grep for å gjøre serien mer interessant. Designen er strammet opp, og under panseret sitter en superkraftig bildeprosessor, som etter sigende skal få fjorårets modeller til å blekne! LG lover blant annet markant forbedret støyreduksjon, mer presise farger og jevnere bevegelser, som får ”tennene til å løpe i vann” hos oss videonerder.

Design

LG OLED65C8 er en av de tynneste TV-ene vi har sett.
LG OLED65C8 er en av de tynneste TV-ene vi har sett.

OLED har lenge vært synonymt med syltynne TV-er, og vi har allerede sett prototyper på skjermer som er tynne og bøyelige nok til å rulles sammen. LG OLED65C8 er ikke helt på det stadiet at den kan brettes sammen, men det er ikke langt unna: Med sine 3-4 millimeter er dette den tynneste TV-en vi har hatt fingrene våre i. Du bør ha en makker med stødige og varsomme hender når du pakker opp TV-en, for det krever litt finesse å løfte den ut og sette på den medfølgende foten. Når alt er ferdig montert ser C8 svært lekker ut, med en litt mer påkostet utførelse og finish enn den rimeligere B8-modellen.

Brukervennlighet og finesser

Dagens TV-er blir stadig smartere, og siste skrik på smart-fronten er stemmestyring. LG OLED65C8 vil blant annet støtte Google Assistant når denne lanseres i Norden. TV-en kjører nyeste versjon av LGs velkjente WebOS (4.0). LG har flikket på og forbedret brukergrensesnittet sitt år for år, og det føles både raskt og stabilt, men kanskje litt utdatert på enkelte områder. Samsungs Tizen-system opererer merkbart raskere og føles mer intuitivt i noen tilfeller. Pekefjernkontrollen Magic Remote er en populær gjenganger, selv om vi savner dedikerte play- og pauseknapper. Vi nøler likevel ikke med å rangere brukeropplevelsen et solid hakk over Android-utfordrerne.

Formatstøtten er som vanlig eksemplarisk. LG har gjort et stort nummer ut av å støtte så godt som samtlige audio/video standarder. Når det kommer til HDR-video støtter OLED65C8 både Dolby Vision, Technicolor og HLG i tillegg til vanlig HDR10. LG støtter imidlertid ikke den oppgraderte HDR10+ standarden som Samsung har utviklet (man kan undres hvorfor). På lydsiden kan C8 skilte med støtte for Dolby Atmos surroundlyd, noe som har blitt langt mer aktuelt den siste tiden etter at Apple nylig lanserte lydformatet til sin Apple TV 4K.

LG har for øvrig utstyrt C8 med en lynrask dedikert spillmodus: Vi målte forsinkelsen til 18 millisekunder.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Bildekvalitet

Det spiller ingen rolle om det står LG, Panasonic, Sony eller et annet merke på fronten: Alle OLED-panelene som produseres i dag kommer fra LG Display, og de er så godt som identiske teknisk sett. Den beste muligheten til å skille seg ut, ligger i produsentens egen bildebehandling, og tilgjengelig prosessorkraft.

I LG C8 sitt tilfelle snakker vi om en skikkelig råtass av en bildeprosessor. Alpha 9 tar seg av alt innen videoprosessering, inkludert oppskalering, bevegelsesutjevning, støyreduksjon, HDR ”tone mapping” og mye annet. LG-skjermen har også fått en vesentlig oppgradert fargedekoder som regner ut fargenyansene med langt større presisjon enn tidligere.

Men alt dette er i teorien. Hvordan ser LG-skjermen ut i praksis? Kort og godt, fantastisk! OLED65C8 scorer som forventet høyt på alle de positive kvalitetene vi forbinder med OLED – svartnivå, kontrast, jevn lysfordeling og bred innsynsvinkel. Mer interessant er det at LG også har greid å forbedre mange av svakhetene fra i fjor – spesifikt gjengrodde mørke scener (”black crush”), lysstyrke og hakkende bevegelser.

Vi startet seansen med vår favorittserie den siste tiden: Stranger Things sesong 2 (4K HDR). Den populære Netflix-serien er full av mørke scener og kontrastrike HDR-effekter, og er som skapt for å vises på en OLED. I sesong 2/ episode 5 er det spesielt én scene som setter bildebehandlingen på prøve. Politisjef Joe Hopper baner seg gjennom en mørk underjordisk grotte fylt av røyk, gass og støvpartikler mens han bærer på en fakkel. Dette komplekse bildeinnholdet får mange mindre kapable skjermer til å bukke under. LG-skjermen derimot, klarer seg gjennom hele grotten med hodet hevet: Svartnivået, detaljene i mørket og de sømløse fargesjatteringene vitner om en bildebehandling utenom det vanlige.

Vi testet LG-skjermen opp mot Sony KD-65AF8, som nylig fikk sin etterlengtede Dolby Vision oppgradering. Sony-skjermen er basert på 2017-teknikk, mens LG-skjermen er en splitter ny 2018-modell fra topp til tå. Men forskjellen er større enn vi hadde forventet! LG OLED65C8 har merkbart mer krutt i de lyseste nyansene, kombinert med langt flere detaljer i de mørkeste partiene, samt vesentlig mindre støy. Rett og slett klasseforskjell!

Glattere bevegelser

Bevegelser har ikke vært LG-OLEDens sterkeste side på tidligere generasjoner. Hurtige panoreringer har fremkalt en del ”rykk og napp”, ujevnheter og dårlig skarphet. Her har årets C8-modell fått en markant forbedring takket være LGs TruMotion interpolering. Vi testet TV-en med alt fra direktesendt fotball til tradisjonell spillefilm, og kunne konstatere at bevegelsene er silkeglatte. I noen tilfeller (f.eks. ved filmtitting) vil mange foretrekke å skru funksjonen helt av for å unngå ”såpeopera-effekten” – men ellers kan man utmerket vel ha den på hele tiden, eller finne den ønskede balansen med ”User” modusen.

Kalibrering av LG OLED65C8

Årets nye OLED-skjermer fra LG har fått nye, avanserte kalibreringsmuligheter, som egentlig minner mer om en profesjonell studiomonitor enn en TV. De som har tilgang på skikkelig måleutstyr – og vet hva de holder på med – kan lagre egne innstillinger for samtlige bildemodus. Ekstra interessant er det at LG OLED65C8 støtter automatisk kalibrering via PC-programmet CalMAN AutoCal! Dette er en funksjon vi har god erfaring med fra Panasonic og Samsungs high-end modeller, men LGs versjon skal være enda mer avansert, i form av en tredimensjonal oppslagstabell (3D lookup table). En 3D LUT plasserer farge og lys i et 3D-rom (ofte kalt en kube) som er langt mer representativt for hvordan fargen fungerer i den virkelige verden. Dette gjør det mulig å korrigere små ujevnheter og fargeavvik fra fabrikk, som ikke lar seg fikse med vanlige, endimensjonale fargematriser.

Autokalibreringen kan finjustere både gråskala, gammakurve og fargebalanse, og lar oss sette en ”target” verdi på fargeavvik som PC, TV og måleutstyr jobber sammen for å oppnå. Som sagt, så gjort! Kalibrering i SDR-modus ga meget bra resultat, og vi endte på rekordlave 0,6 i delta-avvik. I HDR-modus oppnådde vi et delta-avvik på 1,5, som også er meget bra, om enn ikke helt i referanseklasse. LG fortjener skryt for å inkludere seriøse kalibreringsmuligheter, men det skal nevnes at konkurrenten fra Panasonic (65FZ800) ga hakket råere måleresultater i vår test.

Når det kommer til lysstyrke er det dog ingen tvil om hvem som er sjefen i OLED-klassen. Vi målte LG-skjermen til hele 825 nits med 10 % testvindu, og rundt 500 nits med hvitt på 18 % og 25 % av skjermen. Det er vesentlig mer enn Sony og Panasonic klemmer ut, og kommer også godt frem visuelt, ved at LG har mer trøkk og realisme i de lyseste partiene.

Lydkvalitet

Det hersker ingen tvil om at LG OLED65C8 er noe av de feteste vi har sett, rent bildemessig. Til sammenligning er lyden fra de innebygde høyttalerne skuffende spak. Mens Sony KD-65AF8 har en innovativ og vellydende høyttalerløsning, sitter det mer tradisjonelle høyttalere i LG-skjermen. De er ikke spesielt kraftfulle heller. Dialogen er slank og det er ikke mye tyngde i musikk eller lydeffekter. Her lønner det seg like godt å budsjettere med en god lydplanke først som sist.

Konklusjon

Blant alle OLED-seriene som LG tilbyr i år (B-C-E-G-W), er C8-modellen trolig den aller mest spennende. LG OLED65C8 har fått med seg alle de bildemessige godsakene fra toppmodellene, uten at prisen hopper til værs. Ytelsen er generelt meget god: LG viser her hvor skapet skal stå med hensyn til videoprosessering og bildekvalitet. Derfor er det litt skuffende at lyden ikke holder samme høye kvalitet – men det finnes det heldigvis løsninger på. Med innebygd Dolby Atmos lydprosessering egner LG-skjermen seg godt i kombinasjon med en tilsvarende lydplanke eller surroundanlegg. Da får du både lyd og bilde i drømmeklassen.

picture1 picture2 picture3
<
>
LG OLED65C8 har et stramt og moderne utseende, med en nesten usynlig innramming som får bildet til å nærmest sveve i luften.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 65” 4K OLED

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: WebOS 4.0

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Annet: Dolby Atmos kompatibel

Web: lg.no

Pris: 45990 ,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×