Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Sony KD-55AG8

OLED-TV med skjulte krefter

Sonys nye OLED-TV kan skilte med særdeles flott bildekvalitet, men det beste av alt er lyden …

Skrevet av / 11.11.19 - 10:40
Sony KD-55AG8
Audun Hage

Sony var en av de første produsentene til å utfordre LG på hjemmebane etter at de åpnet opp for at konkurrentene kunne bruke deres patenterte OLED-teknologi. Kombinasjonen av LGs OLED-paneler med Sonys avanserte know-how på lyd- og bildesiden har vist seg å være en vellykket oppskrift, med flere potente modeller på merittlisten.

Modellen vi tester her, KD-55AG8, er en nedskalert og mer prisgunstig ”lillebror” til årets flaggskipmodell AG9. Den må klare seg med en litt svakere videprosessor (X1 Extreme kontra X1 Ultimate), og har dermed ikke like heftig bildebehandling som toppmodellen.

Derimot (og kanskje vel så interessant) har Sony beholdt sin geniale Acoustic Surface teknologi som gjengir lyden direkte via OLED-panelet. I tillegg får du her et moderne brukergrensesnitt med siste versjon av Android-TV om bord.

Det alene er nok til at AG8 peker seg ut som en interessant utfordrer til LGs egne OLED-skjermer.

Les også: Test av LG OLED55B9

Design

Sonys OLED-skjermer har en stram og lekker utførelse i mørk svart. Det gjør at de føles litt mer elegante og eksklusive enn mange av konkurrentene. Her er det ingen blank krom eller lysende logoer som forstyrrer. Når man ser TV-en fra siden er det lett å fange opp det syltynne OLED-panelet. Samtidig har den en tydelig ”pukkel” på baksiden, som inneholder alt av høyttalere, strømforsyning og annen elektronikk. Den bygger noe mer ut enn resten av TV-en og gjør også at den stikker litt mer ut ved veggmontering.

Den buede sokkelen er både stilig og smart, da den gjør det mulig å montere TV-en i to forskjellige høyder. Skjermen kan enten senkes helt ned til bordet eller heves noen centimeter, og slik gi plass til en ekstern lydplanke.

Brukervennlighet og finesser

Sony har lagt sin lit til Google og er en mangeårig bruker av Android til sine TV-er. KD-55AG8 er ikke noe unntak og kommer lastet med 8.0 versjonen som har fått en rekke brukermessige forbedringer. Menystrukturen har blitt mer oversiktlig, og det merkes dessuten i AG8 sitt tilfelle at TV-en har blitt veldig rask. Appene laster lynhurtig og menyvalgene gir umiddelbar respons. Man får følelsen av å ha med en topp moderne TV å gjøre … i alle fall nesten! Fjernkontrollen må dessverre betegnes som et ”gufs fra fortiden”, med masse knapper som heller ikke er spesielt deilige å trykke på. Vi mener en TV av AG8 sitt kaliber hadde fortjent Sonys nye premium fjernkontroll i børstet stål, lik den man finner på XG95 og AG9, men den gang ei.

Bildekvalitet

De som sikler på Sonys toppmodell AG9, men ikke er villig til å punge ut nesten 30.000 riksdaler eller mer, kan trygt vurdere AG8 som et alternativ. Med unntak av den blodtrimmede videoprosessoren X1 Ultimate, er det faktisk ikke mye som skiller de to modellene rent spek-messig. Videoprosessoren AG8 er utstyrt med (X1 Extreme) var inntil nylig det råeste Sony kunne levere, og den gjør fortsatt en fremragende jobb med å håndtere ulike typer bildemateriale. Her vil vi spesielt trekke frem de naturlige bevegelsene, som er utrolig ”smoothe” uten tendenser til rykk og napp, selv når det går svært hurtig for seg på skjermen.

Sony-skjermen er utstyrt med en rekke forhåndsprogrammerte bildemoduser, og vi lander på filminnstillingen Cinema Pro som den mest fargenøytrale. Her får man et veldig naturlig bilde uten overdreven fargemetning eller skarphet.

Når det kommer til generell bildekvalitet er det ingen store overraskelser ved AG8 – verken i positiv eller negativ forstand. Her får du et topp moderne OLED-panel med alt det innebærer av bildemessig fortreffelighet: Kontrasten er virkelig knallgod, og det dype svartnivået gjør det til en ren nytelse å se film og serier i mørklagte omgivelser. Det finnes selvfølgelig ikke et hint av lyse ujevnheter eller ”halo-effekt”, slik man må leve med på de fleste LCD-skjermer. Samtidig må vi konstatere at AG8 minner veldig om forgjengeren AF8 bildemessig, og det virker ikke å ha skjedd veldig mye på bildefronten siden forrige generasjon.

Begrenset lysstyrke

Da vi testet storebror AG9 var vi stort sett strålende fornøyd med bildekvaliteten, men bemerket også at lysstyrken manglet litt ”krutt” – noe som var spesielt merkbart i de mest krevende HDR-scenene. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at også AG8 er relativt svak på lysutbytte. Sony har valgt å favorisere små mikrodetaljer fremfor maksimal kontrast. Dette går helt klart ut over intensiteten i lyse scener (maks ca. 550 nits).

Dette må ses i betraktning av at LG nettopp har gjort en heloverhaling på sine 2019-modeller. Her fikk nettopp lysstyrken et markant løft (opptil 7-800 nits). Med en pris rundt 20.000 kroner plasserer Sony-skjermen seg midt mellom LGs egne B9 og C9 modeller, og ved direkte sammenligning er det lett å konstatere at disse LG-modellene har betydelig mer glød og intensitet i de lyse partiene.

Inntrykket vi sitter igjen med er at Sony KD-55AG8 gir glimrende bildekvalitet, men den klarer ikke feie en konkurrent som LG av ”hjemmebanen”.

Lydkvalitet

KD-55AG8 bruker Sonys Acoustic Surface teknologi, der selve tatt i OLED-panelet fungerer som høyttalermembran. (Foto: Sony)

Det er først og fremst på lydsiden at Sonys våpendrager skiller seg markant fra andre OLED-skjermer. Mens konkurrentene bruker tradisjonelle høyttalerelementer montert i underkant av skjermen, har Sony tatt i bruk selve OLED-panelet som høyttalermembran. Bak bildepanelet sitter det to ”vibratorer” som får panelet til å svinge og skaper lyd. Og enda så merkelig det kan høres ut, fungerer det utrolig bra!

Sony-skjermen utmerker seg med krystallklar og fyldig lyd, og det beste av alt er den kommer rett ut av skjermen, Dette gir veldig nøyaktig forbindelse mellom det man ser og hører, og bidrar faktisk til bedre taleforståelse.

Dialogutvekslingene mellom hverdags-superhelten Luke Cage og hans nemesis Cottonmouth (Marvel’s Luke Cage – Netflix) låter besnærende krispt og tilstedeværende. Det samme kan sies om Breaking Bad, Better Call Saul og andre serier der dialogen spiller en ekstra viktig rolle for handlingen.

Sonys lydløsning er ingen direkte erstatning for dyre, fullblods lydplanker med Atmos surroundlyd – men den er til å leve med. Det er det ikke ofte vi sier!

Konklusjon

Sonys rimeligste OLED for 2019 er utvilsomt en veldig lekker TV. Her får du knallsterk bildekvalitet med alle superlativene vi forbinder med OLED, i tillegg til stram estetikk og fin byggekvalitet. Brukervennligheten er også ivaretatt med Android-TV og gode tilkoblingsmuligheter (minus for traust fjernkontroll). Det største lyspunktet ved Sony-TV-en er likevel lyden. AG8 tilhører et eksklusivt knippe TV-er der vi faktisk kan si oss fornøyd med de innebygde høyttalerne. Dette gjør Sony AG8 til et spennende alternativ for deg som vil ha best mulig bilde og lyd, uten masse krimskrams og ledninger.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Karakter
Sony KD-55AG8
Premium

Lyd & Bilde mener

Sony AG8 har en sylskarp bildekvalitet med bekmørkt svartnivå. I tillegg kan den – som en av få TV-er – skilte med særdeles god lyd som kommer direkte ut av TV-skjermen. Sony-skjermen har ikke like kanonsterk kontrast som en del av konkurrentene. Brukervennligheten lider litt på grunn av en antikvarisk fjernkontroll.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Scroll to Top