Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Sony KD-65AG9

Trenger mer krutt!

Sonys beste OLED-TV imponerer med saftig bilde og lyd – men bommer samtidig litt på HDR-opplevelsen.

Skrevet av / 05.07.19 - 15:50
Sony KD-65AG9
Audun Hage

Master-serien er tilnavnet på Sonys aller råeste produkter, der ytelsen står i fokus, og prisen kommer i annen rekke. Vi har ennå testen av 8K-skjermen KD-85ZG9 friskt i minne, og den var så skarp og kontrastrik at den nesten brente seg fast på netthinnen, permanent! Dessverre vil den også brenne et stort hull i finansene, med mindre du er laksearving eller shipping-magnat da selvsagt.

OLED-skjermen KD-65AG9 er det litt mer fornuftige medlemmet i Master-serien. Her er LCD-teknologien byttet ut med OLED, hvilket innebærer noen bildemessige fordeler, i tillegg til en vesentlig slankere formfaktor og pris. Til gjengjeld må du klare deg uten 8K-oppløsning og skjermstørrelser i låvedør-skala (skjønt den leveres faktisk opp til 77 tommer). Kanskje man her kan få det beste av to verdener?

Design

Årets modell KD-65AG9 er en slank og stilfull TV – betydelig mindre omfangsrik enn Sonys første OLED-TV (KD-65A1). Bildepanelet står tilsynelatende rett på TV-benken, med kun en liten flik av foten som synlig støtte. Dette bidrar til et minimalistisk og moderne uttrykk, som går hånd i hånd med OLED-teknikken.

Det å la TV-skjermen hvile på benken slik Sony har valgt, gir et veldig sømløst uttrykk. Ulempen er imidlertid åpenbar: En eventuell lydplanke foran vil umiddelbart skygge for nedre del av bildet. Vil du ha en lydplanke må den derfor monteres over eller under. Sony har imidlertid løst dette ved tilby innebygd lyd av det potente slaget (Acoustic Surface teknikk, som sender kraftig lyd rett ut av skjermen). Alternativt kan du velge å veggmontere TV-en – uten den klumpete staffeli-foten på baksiden passer AG9 bedre til dette enn tidligere Sony-modeller.

Sony KD-65AG9 har en svært slank og lekker design, der skjerm og sokkel nærmest går i ett med bordet under. Foto: Sony

Brukervennlighet og finesser

Sony er en langvarig Android-tilhenger og AG9 er intet unntak. Den kommer lastet med versjon 8.0 av Android operativsystemet som har fått en hel rekke brukermessige forbedringer. For det første har menyene blitt langt mer oversiktlige, og bedre tilpasset dagens TV-vaner der TV-kanaler lever side om side med strømmetjenester. Sony har også gjort sine egne TV-innstillinger lett tilgjengelige via en hurtigmeny.

De fire HDMI-inngangene er av 2.0 typen, ikke den nyeste 2.1 versjonen som LGs nye OLED-skjermer kan skilte med. Det har ingen stor betydning akkurat her og nå, men kan by på begrensninger med fremtidige spillkonsoller som tar i bruk høyere bildefrekvenser (b.la Playstation 5 ventes å takle 4K-oppløsning med opptil 120 bilder per sekund).

KD-65AG9 kommer også med Sonys oppgraderte premium fjernkontroll i børstet metall. Funksjonaliteten her er veldig lik tidligere modeller, men ergonomien, den taktile følelsen av knappene og så videre, er milevis bedre enn den gamle ”mursteinen”, og føles mer hjemme på en modell i denne prisklassen.

Som Android-skjermer flest har Sony et bra app-utvalg, og AG9 oppleves i tillegg meget rask å betjene. Nytt av året er støtten for Airplay 2, som betyr at du også kan vise innhold fra Apple-enheter (inkludert video og streaming) på Sony-skjermen.

AG9 kan også skilte med en egen gaming-modus, med forsinkelse rett i overkant av 20 millisekunder. Det er ikke like lavt som LGs C9 og E9 modeller, men definitivt en brukbar TV å spille Playstation med likevel.

Bildekvalitet

KD-65AG9 kommer fullspekket med de siste av Sonys nyvinninger på bildefronten, deriblant den nye videoprosessoren X1 Ultimate. Prosessoren spiller en viktig rolle på OLED-skjermer: fordi bildepanelet er nær identisk fra produsent til produsent, er det nettopp i selve ”bildemotoren” de kan utgjøre en reell forskjell. LG har sin egen Alpha 9, Philips har sin P5-prosessor, og Sony sverger til sin egen X1 Ultimate med tilhørende bildebehandling, som den råeste prosessoren i markedet.

Førsteinntrykket av KD-65AG9 er da også at den får alt av bildemateriale til å se glimrende ut. Vi startet testingen med gamle opptak fra vår Canal Digital OnePlace PVR-boks. Her er det tydelig at selv ganske komprimerte HD og SD-opptak får et realt løft.

KD-65AG9 håndterer oppskalering og støyreduksjon på mesterlig vis. I tillegg er den en av de aller beste TV-ene vi har sett når det kommer til bevegelser. Kampopptak fra Champions League ser utrolig glatte og sømløse ut. Sonys Motionflow interpolering greier å skille godt mellom kamerabevegelser og bevegelser på banen, og unngår at det hele ser kunstig ut. Samtidig kan den følge raske kamerapanoreringer uten at bildet blir oppstykket. Vi tror derfor vi kan ha funnet vår nye favorittskjerm til sport!

Til film og TV-serier er det mange som foretrekker å skru av ekstra bildebehandling, for på den måten å få et mer puristisk bilde som er tro mot originalen. Også her er Sony i sitt ess, med en meget nøyaktig Film-modus. Den kommer også med en egen Netflix-kalibrert modus, som optimaliserer bildet når du viser film og serier fra den populære streamingtjenesten.

Kontrast- og fargegjengivelsen er svært nøyaktig, med lite å sette pekefingeren på. Sony KD-65AG9 har en veldig nøytral fargepalett i filmmodus, uten tegn til synlige fargesjatteringer eller annet som kan forhindre en livaktig bildeopplevelse. Som OLED-er flest har Sony-skjermen et formidabelt svartnivå, men det er ikke slik at alt er svart som natten – selv de små, mørkegrå detaljene i mørke scener kommer godt frem, uten tendenser til ”black crush”. Innsynsvinkelen er som vanlig for OLED, helt upåklagelig ut. Men vent nå litt … ser ikke bildet også litt tamt ut?

Jo da – ganske riktig – selv om Sony-skjermen har et imponerende svartnivå og god kontrast, er det ingenting som sier ”pang” her. Spesielt når det kommer til moderne HDR (High Dynamic Range) video, er det tydelig at den mangler litt krutt sammenlignet med de aller beste.

Begrenset lysstyrke har lenge vært OLEDs akilleshæl og bør sånn sett ikke komme som en stor overraskelse – men AG9 er litt svakere enn vi hadde ventet. Sammenlignet med LGs egen E9 er det tydelig at Sony har valgt en litt annen bildefilosofi, med vekt på mikrodetaljer fremfor ”makrodynamikk”. Dette går ut over intensiteten i lyse scener. På vanlig SDR-innhold er ikke dette noe stort problem, men på krevende scener i HDR-kvalitet blir det mer tydelig. Selv om begge TV-er støtter Dolby Vision, er det ingen tvil om at konkurrenten fra LG (OLED65E9) i praksis oppleves mer lyssterk og kontrastrik, med merkbart mer smell og liv i de lyse partiene. Solskinnet glinser sterkere, flammene gløder mer – alt ser hakket mer livaktig ut via LG-skjermen. Sony må også se seg slått av QLED-modeller som Samsungs QE65Q90R på dette området.

Lydkvalitet

KD-65AG9 bruker Sonys etter hvert velkjente Acoustic Surface teknikk, der selve OLED-panelet benyttes som høyttaler. Rettere sagt, så sitter det spesielle høyttalerdrivere (aktuatorer) bak skjermen, som får bildepanelet til å vibrere og således skape lyd. AG9 kan skilte med nye, ovalformede aktuatorer til venstre og høyre stereokanal. I tillegg har den to vanlige høyttalerelementer på baksiden som tar seg av bassområdet.

Sonys utradisjonelle høyttalerløsning kan virke sær, men den fungerer utrolig bra i praksis. Lyden fra KD-65AG9 er kraftfull, dynamisk og fyldig. Både dialoger og lydeffekter fremstår krispe og klare, og det beste av alt er at de virker å komme direkte ut av skjermbildet! Dette bidrar til usedvanlig god koordinasjon mellom lyden og handlingen: Det visuelle og akustiske bildet stemmer bedre overens hos Sony enn de gjør hos mange andre TV-er, og gjør faktisk at den klarer seg utmerket uten lydplanke.

Konklusjon

Sony KD-65AG9 plasserer seg velfortjent i high-end klassen, med både bilde og lyd av topp kvalitet – noe som i seg selv er en sjelden kombinasjon. Bildemessig er det svært lite å sette fingeren på, med svært god bildekvalitet til alt av TV-innhold. Sony-skjermen ser blant annet råbra ut på sport. Den skuffer imidlertid litt på moderne 4K HDR-innhold: lysstyrken er merkbart svakere enn de råeste konkurrentene. Sonys flaggskip-OLED kan til gjengjeld skilte med svært potent innebygd lyd, som sparer deg for utgifter til lydplanke – i tillegg til å gi en lekker og minimalistisk TV-løsning.

Karakter
Sony KD-65AG9

Lyd & Bilde mener

Sony KD-65AG9 byr på en fortreffelig fargegjengivelse, masse skarpe detaljer og glatte bevegelser – spesielt velegnet til sport. I tillegg får du glimrende lyd rett fra TV-skjermen. Sony-skjermen har noe begrenset lysstyrke, som gjør at de heftigste HDR-scenene mangler litt glød og gnist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top