annonse
annonse
annonse
test:

Sony KD-75XG9505

Sony KD-75XG9505
annonse

Sonys beste LCD pumper adrenalin

Sony KD-75XG9505 imponerer med rå kontrast og intense farger, som gir fenomenale bildeopplevelser.

Pluss lbadvantages
Bred innsynsvinkel, nydelig fargegjengivelse og overbevisende kontrast. God formatstøtte.
Minus lbdisadvantages
Ikke like høy lysstyrke som de beste. Noe blankere frontglass gir lysrefleksjoner. Slank lyd krever lydplanke for maks uttelling.

Sony har alltid hatt en spesiell posisjon i TV-bransjen. Den japanske produsenten er blitt en lilleputt i forhold til koreanerne LG og Samsung, men TV-ene deres – spesielt noen utvalgte modeller – kan henge med de beste.

Helt på tampen av 2018 testet vi Sonys nye LCD-flaggskip KD-75ZF9 som var en del av den nye toppserien ”Master series”. For oss som har vært med en stund, gikk tankene umiddelbart til Sonys ES (Elevated Standards) hi-fi produkter, som representerte det ypperste av design, teknikk og byggekvalitet.

Master series skal altså være det heftigste Sony kunne levere på TV-fronten, men i år er det bare OLED-flaggskipet AG9 som kan pryde seg med den tittelen.

Årets arvtager XG9505 er offisielt ikke en del av Master-familien, men bortsett fra det, er det ingen tvil om at dette er en feiende flott TV.

Design

Sony XG9505 er påfallende lik lillebror XF90 med sine karakteristiske skråstilte føtter, og relativt tykke kabinett. Den ekstra tykkelsen kommer som følge av det direkte LED-baklyset som TV-en er utstyrt med. Sett forfra er imidlertid Sony-skjermen ganske slank og lekker å se på, takket være en smal innramming i mørk børstet metall. Baksiden er glatt, med tilkoblinger på venstre side. Sony har sørget for at man kan trekke strøm og signalkabler skjult ned langs føttene. Det er verdt å merke seg at disse føttene nå kun kan vendes utover – antageligvis for å gi nok plass til en lydplanke – og derfor krever et relativt bredt bord.

For å gi plass til direkte LED-baklys har Sony XG9505 et litt tykkere kabinett enn mange andre LCD-skjermer. Men det er det verdt! Foto: Sony

Endelig … ny fjernkontroll!

Sonys nye premium fjernkontroll er et stort løft fra de tidligere utgavene. (Foto: Audun Hage)
Sonys nye premium fjernkontroll er et stort løft fra de tidligere utgavene. Foto: Audun Hage

Sony har brukt den samme fjernkontrollen i årevis, og høstet mye kjeft for tungvint betjening. Kritikken ser endelig ut til å ha nådd Japan, for årets XG9505 kan skilte med splitter ny betjening. Den nye fjernkontrollen er lekker å se på med børstet metallfront, og knappene gir en bedre taktil følelse. Den er fortsatt IR-basert, som krever at du peker kontrollen i retning av TV-en. Men den er definitivt et steg i riktig retning, med en ”premium” kvalitetsfølelse som passer til prisen.

XG9505 bruker den oppdaterte Android-versjonen 8.0 Oreo som sitt brukergrensesnitt. Det nye menysystemet er blitt langt mer oversiktlig, brukervennlig og bedre tilpasset en moderne TV-hverdag. I dag er vi ofte mer opptatt av innholdet vi vil se, snarere enn hvilken kilde, tjeneste eller TV-kanal det kommer fra. Startmenyen gir rask tilgang til de ulike appene samt snarveier til favorittkanalene dine, så vel som anbefalinger basert på dine seervaner. Sony har også gjort seg større flid med egne TV-innstillinger, som nå er lett tilgjengelig via snarveier i en hurtigmeny.

Som Android-skjermer flest har Sony et bra app-utvalg, og XG9505 oppleves i tillegg meget rask å betjene. Den kan også skilte med et eget gaming-modus med forsinkelse på rundt 20 millisekunder.

Foto: Sony

Bildekvalitet

Sony har flere avanserte teknikker i sitt bildearsenal. XG9505 bruker i likhet med forgjengeren ZF9, et topp moderne 4K LCD-panel med direkte LED-baklys (FALD). Bildebehandlingen (som typisk er en av Sonys største fordeler) håndteres av den råeste videoprosessoren X1 Ultimate.

Vårt testeksemplar i 75” kan i tillegg skilte med X-Wide Angle technology, som du ikke finner på 55” og 65” utgaven. Den gir vesentlig bredere horisontal innsynsvinkel.

LCD med bred innsynsvinkel har lenge vært en selvmotsigelse, spesielt på denne typen VA LCD-paneler. Altfor ofte bærer bildene preg av utvaskede farger og blass kontrast når man betrakter skjermen skrått fra siden. Her har både Samsung, og nå også Sony oppnådd klare forbedringer. Stilt ved siden av Samsung Q90R, har Sony XG9505 minst like god innsynsvinkel. Det gir et større bruksområde, for eksempel i en åpen stueløsning.

I samme situasjon merker vi oss dog at Sony-skjermen ikke kan måle seg helt med Samsung på maksimal lysstyrke. Den har også et noe blankere frontglass, som reflekterer mer speilbilde av omgivelsene. Det greier ikke ”diffusere” lyset like mye som Samsungs supermatte panel. Her bør du med andre ord planlegge god lyskontroll i form av plisségardiner eller lignende.

I mørkere omgivelser er Sony-skjermen derimot i sitt ess. Netflix slapp nylig sin egen originale naturserie Our Planet, i krystallklar 4K HDR-oppløsning og med ingen ringere enn sir David Attenborough (hvem ellers) som fortellerstemme. Episode 6 tar oss med under havoverflaten i ubåt, helt ned til 10 kilometers dyp. Hit ned slipper ikke lyset til, annet enn det kunstige lyset fra ubåtens lyskastere. Dette er en skikkelig lakmustest for bildepanel og prosessor, og Sony-skjermen gjengir de krevende naturscenene uten å knele. Her er det både intens lysstyrke kombinert med masse detaljer i mørke partier, uten at baklyset avgir plagsomt med strølys. Når det er sagt, er ikke kontrasten og lyskontrollen like ekstrem som Samsungs Q90R, eller Sonys egne OLED-modeller for den del. Sony-skjermen har vesentlig færre dimming-soner, hvilket resulterer i mer tydelig halo-effekt rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. XG9505 greier imidlertid å grave frem detaljer fra mørket, som går tapt i ”black crush” på mange andre skjermer.

Fargegjengivelsen er også svært god. I lysere naturscener, som episode 7 som foregår i ferskvann, blir vi vitne til utrolige fargespill. Her utmerker Sony-skjermen seg med en imponerende bred fargepalett uten synlige sjatteringer eller banding-effekter.

Når vi skifter til den fartsfylte Formel 1-dokumentaren fra Monaco Grand Prix (enda en Netflix-produksjon), overbeviser Sony nok en gang med nyanserte og naturtro farger. Dette er faktisk en SDR-produksjon (dvs ikke HDR), men Red Bull-bilenes rødfarge er nydelig intens, mens blåfargen får en deilig dybde. Kontrasten i bildet er imponerende: Man kan omtrent føle varmestrålingen i det bremseskivene gløder, og kjenne gnistene fra F1-bilene i det de skrubber nedi asfalten! Sonys bildemaskin har virkelig ”X-faktoren” som får adrenalinet til å pumpe, og står ikke noe tilbake fra Samsung når det kommer til kruttsterke farger.

Lydkvalitet

Da vi testet high-end utgaven ZF9, ga vi noe trekk for slank og uinspirerende lyd. Lydgjengivelsen fra XG9505 fremstår ikke spesielt potent, den heller. Stemmegjengivelsen er tydelig og klar, men relativt slank, og får ikke den samme tilstedeværelsen vi opplever med Sonys OLED-skjermer. Det mangler bass og fundament til musikk og lydeffekter. En lydplanke er et åpenbart must. I den sammenheng er det kjekt å vite at Sony-skjermen støtter Dolby Atmos surroundlyd i kombinasjon med kompatible lydplanker.

Konklusjon og konkurrenter

Sonys beste LCD-TV har mye å tilby, men klarer XG9505 å hevde seg mot Samsung og deres ildsprutende QLED-modeller? Med unntak av litt svakere lysstyrke, har den det som skal til for å imponere – og det til lavere pris enn Samsungs Q90R i 75”. Overbevisende kontrast, bra svartnivå og intense farger fra alle vinkler bidrar til å skape en usedvanlig engasjerende bildeopplevelse. Lyden kunne vært kraftigere, men det er lettere å løse enn bildemessige mangler. På papiret er ikke XG9505 like ”high-end” som forgjengeren ZF9, men i praksis er den minst like god eller bedre, til en mer konkurransedyktig pris. Sony kan hvis de vil!

picture3
<
>
Sonys nye premium fjernkontroll er et stort løft fra de tidligere utgavene. Foto: Audun Hage
 • Størrelse/type: 75” 4K LED LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 8.0
 • Innganger: 4 HDMI, 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10, Dolby Vision
 • Annet: X-Wide Angle Technology, X1 Ultimate prosessor
 • Web: sony.no

Pris: 44999 kr kr
Sony KD-75XG9505 produktside
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Sony KD-65AG9

  Sony KD-65AG9

  Sonys beste OLED-TV imponerer med saftig bilde og lyd – men bommer samtidig litt på HDR-opplevelsen.

  Panasonic går i Netflix-modus

  Panasonic går i Netflix-modus

  Panasonics kommende OLED-skjermer vil støtte Netflix Calibrated Mode.
  Sony KD-85ZG9

  Sony KD-85ZG9

  Sonys første 8K TV er rett og slett spinnvill.

  Samsung QE75Q950R QLED 8K

  Samsung QE75Q950R QLED 8K

  Med Samsungs oppdaterte 8K-skjerm Q950R er du garantert en ultraskarp bildeopplevelse. Men det koster …

  LG OLED65C9

  LG OLED65C9

  LGs nye OLED65C9 kommer fullspekket med de råeste finessene, flott design og spektakulær bildekvalitet - til lavere pris enn mange av konkurrentene.

  Samsung The Frame 3.0 klar for Norden

  Samsung The Frame 3.0 klar for Norden

  Samsungs populære ramme-TV er tilbake i ny versjon, denne gangen med QLED-teknologi.
  Apples nye TV-app lansert i Norge

  Apples nye TV-app lansert i Norge

  Apples nye TV-app er nå tilgjengelig i Norge via en rekke enheter, deriblant Samsung smart-TV!
  Nå får Netflix bedre lyd!

  Nå får Netflix bedre lyd!

  Netflix lover lydgjengivelse i "studiokvalitet" med ny oppdatering.
  annonse
  Lukk meny