Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: LG OLED65C9

Det beste OLED-kjøpet?

LGs nye OLED65C9 kommer fullspekket med de råeste finessene, flott design og spektakulær bildekvalitet - til lavere pris enn mange av konkurrentene.

Skrevet av / 26.05.19 - 14:07
LG OLED65C9
Audun Hage

LG sto for noen av fjorårets beste TV-er: Med drahjelp fra Sony, Panasonic og Philips har de klart å gjøre OLED til en dominerende teknologi i high-end klassen, og en favoritt blant bildeentusiaster. Men det nytter ikke å hvile på laurbærene: Med erkekonkurrenten Samsung og deres QLED-skjermer hakk i hæl, gjelder det å heve lista!

LG har selvfølgelig sørget for å gi sine OLED-skjermer en ytterligere finpuss i år også. Bildebehandlingen har fått en kraftig oppgradering, men også brukergrensesnittet har fått en aldri så liten ansiktsløftning. Første modell på testbenken er OLED65C9, som tar over stafettpinnen etter fjorårets kritikerroste C8-serie.

Les også: CES 2019: Årets nye OLED-TVer fra LG

Design

OLED65C9 er på mange måter ”mellomste bukken Bruse” i LG-sortimentet, med en god kombinasjon av design og ytelse. Den er mer påkostet både inn- og utvendig enn lillebroren B9, samtidig som den koster mindre enn toppmodellen E9.

Selv til OLED å være, har C9 usedvanlig slank og lekker design, og kommer med LGs beste bildeprosessor A9 under ”panseret”. (Foto: LG)

Da vi testet LGs Wallpaper OLED65W8 for noen måneder siden, var vi imponert over det syltynne OLED-panelet som bokstavelig talt satt som klistret til veggen. C9 er faktisk nesten like tynn, men holdes på høykant av en blytung sokkel.

Den solide foten har også en elegant frontplate i metall, som bidrar til å reflektere lyden fra de innebygde høyttalerne i retning av sitteposisjon. På baksiden har den en liten spalte for å holde ledningene skjult.

Totalt sett synes vi LG-skjermen gir et lekkert og eksklusivt utseende. Vi merker oss imidlertid at skjermglasset er relativt blankt, og derfor vil ha en tendens til å reflektere omgivelsene (spesielt i lyse rom). Dette kan være et problem hvis TV-en skal stå i et rom med mange vinduer bak skjermen.

LG C9 har en ekstra tung og solid sokkel som samtidig gir TV-en et elegant uttrykk. (Foto: LG)

Brukervennlighet og finesser

Blant de mest spennende nyhetene på årets modeller finner vi oppgraderte HDMI-innganger. LG er blant de første produsentene i verden til å tilby innganger med den nye HDMI 2.1 standarden! Disse gir vesentlig høyere datahastighet (48 Gbps mot 18 Gbps fra forrige generasjon, HDMI 2.0). Dette gir en rekke avanserte muligheter, som ennå er et stykke unna å realiseres, men som absolutt kan bli aktuelle i løpet av TV-ens forventede levetid. En av disse er muligheten til å overføre 4K-video med bildefrekvens på opptil 120 bilder per sekund. I tillegg får man en forbedret lydreturkanal (eARC) med økt båndbredde, som åpner for bedre lydkvalitet mellom TV-en og lydplanker.

Støtte for både Dolby Vison bildeformat og Dolby Atmos 3D-lyd er selvfølgelig på plass, forutsatt at du har en lydplanke eller lydsystem som også støtter dette. Videre kan de gaming-frelste glede seg over VRR (variable refresh rate) og Auto Low Latency mode som synkroniserer bildefrekvensen automatisk til spillkonsoller. Det sikrer lav forsinkelse ned mot 13 millisekunder.

I tillegg har LG selvfølgelig sørget for å gjøre de nye TV-modellene smartere og mer brukervennlig. Det nye WebOS 4.5 brukergrensesnittet gjør det både raskere og enklere å finne frem til innholdet du vil se på. Den nye ”Home Dashboard” menyen viser alle de relevante enhetene i nærheten, slik som mobiler, Bluetooth-enheter, og smarte IoT enheter.

LGs WebOS system med pekefjernkontrollen Magic Remote er enkelt, raskt og oversiktlig i bruk, med et bredt utvalg av tjenester. (Foto: Audun Hage)

Det stemmestyrte kontrollsystemet ThinQ AI er også på plass, men svarer foreløpig kun på engelske kommandoer. LGs nye TV-er vil etter hvert også støtte Google Assistant, men det er foreløpig uklart når dette vil gjelde for nordiske språk.

App-støtten blir gradvis bedre, og den kanskje viktigste nyheten i år er nok at LG endelig kan by på HBO Nordic med bredt utvalg av populære serier som Game of Thrones, Billions, Ballers og mange flere.

Bildekvalitet

LG OLED65C9 har Kraften som skal til for å gjengi Star Wars på overbevisende måte. Her fra The Last Jedi. (Foto: Audun Hage)

LGs nye 2019-modeller innebærer ingen større forandringer på selve OLED-panelene. Den viktigste oppgraderingen kommer i form av økt prosessorkraft og smartere bildebehandling. C9 er utstyrt med en virkelig råtass av en bildeprosessor – den nye Alpha 9 Gen 2 – som analyserer videomaterialet, og bruker en stor database (LGs såkalte Neural Network) med bildeinformasjon for å finne de beste algoritmene til viktige prosesser som oppskalering og støyreduksjon.

Bildet ser da også vanvittig lekkert ut. Om det skyldes ”kunstig intelligens” eller bare masse prosessorkraft vet vi ikke, men hovedinntrykket er at LG-skjermen gir bra resultat, nesten uansett hva vi utfordrer den med.

Selv ganske lavoppløste YouTube-klipp ser skarpe og kontrastrike ut, med forsvinnende lite støy. Det samme kan sies om komprimerte TV-opptak fra vår Canal Digital OnePlace parabolmottaker. Denne evnen til å takle ulike typer innholdstyper og –kvaliteter blir stadig viktigere, ettersom vi bytter raskt mellom direktesendte TV-kanaler, HDMI-kilder og innebygde streaming-apper, med vidt forskjellig bildekvalitet og oppløsning.

LG-skjermen gir en veldig sømløs opplevelse uansett kvalitet på kildematerialet, selv om den selvfølgelig ser ekstra lekker ut med 4K HDR-materiale. Våre faste testscener fra Stranger Things sesong 2/episode 5 i Dolby Vision format får en fenomenal dynamikk fra mørkt til lyst. Scenen der sheriff Hopper krabber gjennom hulene ser fortreffelig ut: I stedet for å drukne det hele i svart (s.k. ”black crush”), har LG-skjermen masse detaljer også i mørke partier.

LG C9 har også evnen til å få vanlig HD/SDR materiale til å se fantastisk ut. Netflix-utgaven av The Last Jedi fremstår minst like kullsort, kontrastrik og fargerik som vi husker den fra kinolerretet. Scenen der Kylo Ren gjør kål på sin mester Snoke, blir det reneste fyrverkeri i det lyssverdene gnisser mot hverandre.

LG OLED65C9 har Kraften som skal til for å gjengi Star Wars på overbevisende måte. Her fra The Last Jedi. (Foto: Audun Hage)

Når det gjelder generell bildekvalitet, byr ikke årets C9-modell på noen store overraskelser: Den største wow-faktoren kommer som vanlig i form av svartnivå, kontrast og dybdefølelse. Evnen til å være fullstendig slukket i mørke omgivelser, og helt upåvirket av innsynsvinkel, gir bildepanelet åpenbare fordeler mot konkurrerende LCD-skjermer, og har man først vendt seg til denne type bilder, kan det få andre TV-skjermer til å se ”ødelagte” ut. Samtidig er det ingen revolusjonerende bildeforbedringer å spore: Når det gjelder absolutt kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse er inntrykket veldig likt forgjengeren OLED65C8.

OLED vs. QLED

Spørsmålet alle stiller seg i år, er selvfølgelig om OLED klarer å holde stand mot erkerivalen Samsung og deres ildsprutende QLED-modeller. Da vi testet toppmodellen Q90R nylig, var det tydelig at Samsung har oppnådd store forbedringer på innsynsvinkel og svartnivå. Faktisk så mye at den av og til kunne forveksles med en vaskeekte OLED-skjerm! Her har altså Samsung greid å ta igjen LG, på det som tradisjonelt har vært OLED-skjermenes fremste fordeler …

Med LG OLED C9 og Samsungs nye Q90R side om side, er det faktisk flere likheter enn forskjeller. Begge skjermer har et meget overbevisende svartnivå, men ser vi ekstra nøye etter, kan vi se svake tendenser til ”halo-effekt” rundt lyse objekter på Samsung-skjermen. Enda så finmasket det direkte LED-baklyset har blitt, er det altså et stykke igjen til OLED-presisjon. LG er fortsatt ”sjef” når det gjelder svartnivå, men forskjellen er mindre enn på tidligere modellgenerasjoner.

Når det kommer til kontrast fra mørkt til lyst, blir det imidlertid tydelig at Samsung har vesentlig mer krutt i kanonen. Takket være det kraftige LED-baklyset serveres lyse scener med en overbevisende lysstyrke, selv når vi betrakter skjermen på høylys dag. Dette gjelder ikke minst på HDR-innhold, hvor lyskastere, eksplosjoner og andre effekter får en herlig glød og intensitet.

Verdsetter man svartnivå-egenskapene i et mørkt rom, har OLED-skjermene fortsatt en klar fordel, men begrensningene i lysstyrke kan vise seg å bli en utfordring på sikt, spesielt når det kommer til moderne HDR-innhold. Da Lyd & Bilde nylig besøkte Dolbys HDR mastering-studio i London, brukte de spesielle bakbelyste LED-skjermer med en lysstyrke på opptil 4000 nits! En OLED-skjerm klarer til sammenligning 800-900 nits i de lyseste partiene.

Lydkvalitet

En skjerm av LG OLED65C9 sitt kaliber fortjener naturligvis å pares med en god lydplanke. LG har lagt godt til rette for dette, ved at TV-en støtter eARC og Dolby Atmos surroundlyd direkte fra HDMI-utgangen. Det betyr at du kan koble til en kompatibel lydplanke (f.eks. LG egen Atmos-modell) og nyte 3D-surroundlyd fra tilkoblede HDMI-kilder så vel som innebygde apper.

Når det er sagt, er den innebygde lyden overraskende bra. Lyden er kraftfull og ren, og kan spille relativt høyt uten å låte anstrengt. Tale og andre lydeffekter kommer sterkt og tydelig ut, muligens godt hjulpet av den underliggende ”vingen”.

Konklusjon

LG har lykkes med å gjøre en av sine mest populære TV-er enda bedre, på stort sett samtlige områder. Som smart-TV er LG-skjermen lynrask, ikke minst til gaming, og kan nå skilte med en bredere portefølje av app-innhold. OLED65C9 er likevel en evolusjon av alle de gode kvalitetene vi forbinder med OLED, snarere enn en ”revolusjon”. OLEDs fremste styrker er fortsatt det overlegne svartnivået, kombinert med sterk kontrast, naturlige farger og bred innsynsvinkel. Den begrensede lysstyrken kan vise seg å bli en utfordring mot lyssterke utfordrere som Samsungs QLED. Hvilken som er ”best” handler fortsatt mest om smak og behag, men: Er det OLED-TV du skal ha, er OLED65C9 utvilsomt en av de aller beste!

Karakter
LG OLED65C9

Lyd & Bilde mener

Bildet fra LG-skjermen har et dybdeperspektiv som overgår det meste vi har sett. OLED65C9 gir fenomenal kontrast, knivskarpe detaljer og glatte bevegelser - til alle typer bildeinnhold. OLEDs akilleshæl er begrenset kontrast i lyse omgivelser, og her får LG konkurranse fra Samsungs nye QLED-modeller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Scroll to Top