Search
Generic filters

TEST : Samsung QE82Q70R

Kinofølelse med ekte QLED-kontrast

Med Q70R har Samsung trimmet vekk unødvendig luksus for å kunne tilby direkte LED-baklys til en gunstig pris. Og med 82-tommeren blir det skikkelig kinoopplevelse!

Karakter
Samsung QE82Q70R

Lyd & Bilde mener

Meget god kontrast til LCD å være, svartnivået overbeviser. Særdeles gunstig pris for ekte bakbelyst LED i denne størrelsen.
Innsynsvinkelen er noe begrenset, og panelglasset reflekterer mer lys fra omgivelsene enn de dyrere QLED-modellene.
 • Størrelse/type: 82” 4K QLED LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Innganger: 4 HDMI, 2 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10+
 • Annet: Direct Full Array baklys
 • Web: samsung.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 37990 kr

Samsung tilbyr med Q70R direkte LED-baklys på et lavere prispunkt enn tidligere. Designmessig er vi opp et hakk fra Q60R, ved at TV-kabinettet er blitt litt tykkere som følge av LED-baklyset, men til gjengjeld er rammen rundt bildepanelet blitt tynnere. Dermed tar Q70R mindre plass på veggen, og du får skvist inn enda en liten skjermstørrelse større hvis du har begrenset plass. Skjønt, det burde du ikke ha, hvis du skal ha opp en 82-tommer på veggen!

Samsung Q70R
Ekte bakbelyst LED gir en litt tjukkere TV enn kantbelysning, men til gjengjeld et mye bedre bilde. Foto: Samsung

Brukervennlighet og finesser

I ekte Samsung-ånd er Q70R en velfungerende smart-TV med masse finesser. I tillegg til alle smart-TV-appene du trenger har TV-ene innebygd Samsungs SmartThings-grensesnitt. Det betyr at TV-en er i senter for å styre smarthjemmet, dersom andre smarte produkter støtter SmartThings. Q70R har standard svart fjernkontroll med Bluetooth, og kommer med alle de nyeste appene, inkludert Apple TV+, Airplay 2 og egen spillmodus med lav forsinkelse.

Les også Piksel-perfekt! Med Samsungs oppdaterte 8K-skjerm Q950R er du garantert en ultraskarp bildeopplevelse. Men det koster …

Når det gjelder fjernkontrollen er den meget brukervennlig, inntil du ønsker å faktisk gjøre noen bildeinnstillinger. Da må du trykke Hjem-knappen, bla deg helt til venstre i hovedmenyen hvor du finner Innstillinger. Og derifra finne bildeinnstillingene. Hver bidige gang. Personlig kunne jeg godt tenke meg en fjernkontroll med litt flere knapper på, så jeg slipper hovedmenyen hele tiden.

Foto: Samsung

Bildekvalitet

Hvis du synes 65 tommer er stort, prøv 82! Det er helt sjukt hvor mye større innlevelse – og kinofølelse – man får, når bildet fyller synsvinkelen på den måten. Og det med et bilde med en vanvittig mye større kontrast enn noen projektor kan vise i et vanlig hjem. Ja, den tar definitivt sin plass på veggen, men har du plass bør det helt klart vurderes!

Det er ingen tvil om at baklys-teknikken har stor innvirkning på kontrast og generell bildekvalitet fra en LCD-skjerm. Dette gjelder uansett bildeinnhold, men er spesielt viktig når på HDR-video i høy kvalitet. Og ikke minst dersom man skal ha noe håp om å konkurrere med OLED!

Nettopp derfor er det positivt at Q70R i 2019 fikk flere lysdioder i arsenalet. Q70 har mye bedre kontrast og dypere svartnivå enn Q60R, og ikke minst høyere lysstyrke enn lillebroren.

Bra svart, men …

Sett i forhold til LGs C9 OLED-TV er svartnivået rent subjektivt faktisk ikke så veldig langt unna. Heller ikke når man skrur av lyset. Men i mørke scener legger man merke til at det dynamiske baklyset jobber opp og ned, for å holde tritt med bildeinformasjonen. Og selv med bakbelyst LED får man likevel litt grove «lyssoner», slik at hvis en liten lykt tennes i en mørk skog om natten, så dannes en glorie rundt lykten som ikke skal være der.

En annen ting jeg biter merke i er at Samsung-TV-en innimellom overdimmer. Altså, i mørke detaljer strupes lyset innimellom for mye, så detaljene gror igjen i svart i stedet for å fremstå med strukturene intakt. Man så flere eksempler på dette i mørke scener i nyinnspillingen av Lost in Space. Som for øvrig er i Dolby Vision, men Samsung støtter ikke dette. Derfor vises dette innholdet i stedet som standard HDR10. Det ser likevel meget bra ut, men når billykter skal vises som intenst gule, så blir de i stedet hvite. Dette fordi Dolby Vision har mer detaljer i høylyset. Likevel, uten å se TV-en ved siden av en Dolby Vision-TV, så ser det veldig bra ut.

Innsynsvinkelen er bra, bedre enn eldre LCD-TV-er. Men ser du skjermen fra en veldig skrå vinkel, blir fargene skjeve. Jeg tror mange vil like Intelligent modus, hvor TV-en tar hensyn til lys utenfra når den skal tolke lysstyrken i skyggeområdene. Men jeg synes TV-en oftere overdimmer mørke scener i denne modusen.

Samsung SmartThings
Samsungs Smart-TV funksjonalitet er utvidet til smarthjem. Hvor brukervennligheten er lagt spesielt høy vekt på. Foto: Samsung

Litt å gå på fargemessig

Når det gjelder fargene, så ser de for så vidt bra ut rent subjektivt. Du vil neppe klage. Men jeg biter merke i at det mangler litt varme i hudfargene, og i scener med mye oransje, blir det litt blast. Det later til at det mangler litt grønt i fargebalansen. Dette med bildemodusen Film, som er den som ligger tettest opp mot D65 og gamma 2.2 – som det skal være på film.

Samsung Q70R whitepoint
Samsungs hvitpunkt er ikke helt der det skal. Subjektivt ser det ut som bildet har litt for mye grønt. Ved måling ser vi at det er for mye blått og for lite rødt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kalibreringsproblematikk

Jeg prøvde å sjekke med X-Rite-proben og det enkle programmet i1 Profiler fra PC, men problemet er når TV-en oppdager at en PC er tilkoblet HDMI, så får du bare velge mellom Standard og Dynamisk bildemodus. Standard er da det åpenbare valget. Men med en fargetemperatur på godt over 10.000 kelvin når målet er 6.500, er det ikke ideelt. Man må dra rødt opp og blått ned, for å få noenlunde riktig hvitpunkt. Problemet er at når man starter Netflix med HDR-innhold, ja så kommer helt andre bildemoduser opp. Og da ble plutselig modusen hvor man justerte hvitpunktet deaktivert. I stedet dukker helt andre justeringsfunksjoner opp. Det er ikke uten videre mulig å kopiere innstillingene som PC-programmet dikterer. Det betyr at du må ringe en kalibratør, om du skal ha denne kalibrert skikkelig.

Igjen, bildet ser både bra og riktig ut, hvis man ikke setter Samsung-TV-en opp mot en TV med bedre fargekalibrering.

Samsung QE82Q70R: Konklusjon

Samsung Q70R har ikke et like stort arsenal av bildeforbedringer som de aller dyreste QLED-modellene.

Kompromisset fører til at Samsung med Q70R endelig kan hevde seg med bak-LED i en prisklasse som tidligere har vært dominert av uinspirerende kant-LED skjermer og blass kontrast – her får du i stedet et meget bra svartnivå, flott lysstyrke og gode farger. Et av de beste TV-kjøpene i prisklassen. Spesielt i denne størrelsen.

Vi blir ikke helt kloke på bildeinnstillingene, dette er mer en TV for folk flest som bare ønsker å snurre film uten å tenke på det. Bra bilde får du, helt sikkert!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:
  LG OLED77C9

  LG OLED77C9

  Storskjermen for deg som vil ha det beste

  OLED77C9 er TV-skjermen for deg som ønsker kinofølelse i stua, og det med det beste bildet som er mulig å oppdrive til denne prisen.

  Les også

  Hvis e-sportavtalen gikk i vasken, men du fortsatt vil spille på høyt nivå, har MSi en løsning som er skreddersydd til planen din.
  Endelig noen som slår Sony på støydempende hodetelefoner. Og det er Sony selv! WH-1000XM4 overtar tronen som markedsleder.
  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  TCL QLED800 (65QLED800)

  Veil.pris 11990 ,- QLED-kupp fra TCL Sjekk beste pris

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Veil.pris 18990 ,- God til sport og spill Sjekk beste pris

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Veil.pris 17990 ,- Knallsterk kontrast Sjekk beste pris

  LG OLED GX Gallery OLED

  Veil.pris 37990 ,- OLED på utstilling Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.