TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung QE82Q70R

Kinofølelse med ekte QLED-kontrast

Med Q70R har Samsung trimmet vekk unødvendig luksus for å kunne tilby direkte LED-baklys til en gunstig pris. Og med 82-tommeren blir det skikkelig kinoopplevelse!

forfatter
Publisert 02.04.20 - 08:00
Karakter
Samsung QE82Q70R
L&B menerskew
pluss Meget god kontrast til LCD å være, svartnivået overbeviser. Særdeles gunstig pris for ekte bakbelyst LED i denne størrelsen.
minus Innsynsvinkelen er noe begrenset, og panelglasset reflekterer mer lys fra omgivelsene enn de dyrere QLED-modellene.
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 82” 4K QLED LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Tizen
  • Innganger: 4 HDMI, 2 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang
  • HDR: HDR10+
  • Annet: Direct Full Array baklys
  • Web: samsung.com
Veil. pris 37990 Produktside

Samsung tilbyr med Q70R direkte LED-baklys på et lavere prispunkt enn tidligere. Designmessig er vi opp et hakk fra Q60R, ved at TV-kabinettet er blitt litt tykkere som følge av LED-baklyset, men til gjengjeld er rammen rundt bildepanelet blitt tynnere. Dermed tar Q70R mindre plass på veggen, og du får skvist inn enda en liten skjermstørrelse større hvis du har begrenset plass. Skjønt, det burde du ikke ha, hvis du skal ha opp en 82-tommer på veggen!

Samsung Q70R
Ekte bakbelyst LED gir en litt tjukkere TV enn kantbelysning, men til gjengjeld et mye bedre bilde. Foto: Samsung

Brukervennlighet og finesser

I ekte Samsung-ånd er Q70R en velfungerende smart-TV med masse finesser. I tillegg til alle smart-TV-appene du trenger har TV-ene innebygd Samsungs SmartThings-grensesnitt. Det betyr at TV-en er i senter for å styre smarthjemmet, dersom andre smarte produkter støtter SmartThings. Q70R har standard svart fjernkontroll med Bluetooth, og kommer med alle de nyeste appene, inkludert Apple TV+, Airplay 2 og egen spillmodus med lav forsinkelse.

Les også Piksel-perfekt! Med Samsungs oppdaterte 8K-skjerm Q950R er du garantert en ultraskarp bildeopplevelse. Men det koster …

Når det gjelder fjernkontrollen er den meget brukervennlig, inntil du ønsker å faktisk gjøre noen bildeinnstillinger. Da må du trykke Hjem-knappen, bla deg helt til venstre i hovedmenyen hvor du finner Innstillinger. Og derifra finne bildeinnstillingene. Hver bidige gang. Personlig kunne jeg godt tenke meg en fjernkontroll med litt flere knapper på, så jeg slipper hovedmenyen hele tiden.

Foto: Samsung

Bildekvalitet

Hvis du synes 65 tommer er stort, prøv 82! Det er helt sjukt hvor mye større innlevelse – og kinofølelse – man får, når bildet fyller synsvinkelen på den måten. Og det med et bilde med en vanvittig mye større kontrast enn noen projektor kan vise i et vanlig hjem. Ja, den tar definitivt sin plass på veggen, men har du plass bør det helt klart vurderes!

Det er ingen tvil om at baklys-teknikken har stor innvirkning på kontrast og generell bildekvalitet fra en LCD-skjerm. Dette gjelder uansett bildeinnhold, men er spesielt viktig når på HDR-video i høy kvalitet. Og ikke minst dersom man skal ha noe håp om å konkurrere med OLED!

Nettopp derfor er det positivt at Q70R i 2019 fikk flere lysdioder i arsenalet. Q70 har mye bedre kontrast og dypere svartnivå enn Q60R, og ikke minst høyere lysstyrke enn lillebroren.

Bra svart, men …

Sett i forhold til LGs C9 OLED-TV er svartnivået rent subjektivt faktisk ikke så veldig langt unna. Heller ikke når man skrur av lyset. Men i mørke scener legger man merke til at det dynamiske baklyset jobber opp og ned, for å holde tritt med bildeinformasjonen. Og selv med bakbelyst LED får man likevel litt grove “lyssoner”, slik at hvis en liten lykt tennes i en mørk skog om natten, så dannes en glorie rundt lykten som ikke skal være der.

En annen ting jeg biter merke i er at Samsung-TV-en innimellom overdimmer. Altså, i mørke detaljer strupes lyset innimellom for mye, så detaljene gror igjen i svart i stedet for å fremstå med strukturene intakt. Man så flere eksempler på dette i mørke scener i nyinnspillingen av Lost in Space. Som for øvrig er i Dolby Vision, men Samsung støtter ikke dette. Derfor vises dette innholdet i stedet som standard HDR10. Det ser likevel meget bra ut, men når billykter skal vises som intenst gule, så blir de i stedet hvite. Dette fordi Dolby Vision har mer detaljer i høylyset. Likevel, uten å se TV-en ved siden av en Dolby Vision-TV, så ser det veldig bra ut.

Innsynsvinkelen er bra, bedre enn eldre LCD-TV-er. Men ser du skjermen fra en veldig skrå vinkel, blir fargene skjeve. Jeg tror mange vil like Intelligent modus, hvor TV-en tar hensyn til lys utenfra når den skal tolke lysstyrken i skyggeområdene. Men jeg synes TV-en oftere overdimmer mørke scener i denne modusen.

Samsung SmartThings
Samsungs Smart-TV funksjonalitet er utvidet til smarthjem. Hvor brukervennligheten er lagt spesielt høy vekt på. Foto: Samsung

Litt å gå på fargemessig

Når det gjelder fargene, så ser de for så vidt bra ut rent subjektivt. Du vil neppe klage. Men jeg biter merke i at det mangler litt varme i hudfargene, og i scener med mye oransje, blir det litt blast. Det later til at det mangler litt grønt i fargebalansen. Dette med bildemodusen Film, som er den som ligger tettest opp mot D65 og gamma 2.2 – som det skal være på film.

Samsung Q70R whitepoint
Samsungs hvitpunkt er ikke helt der det skal. Subjektivt ser det ut som bildet har litt for mye grønt. Ved måling ser vi at det er for mye blått og for lite rødt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kalibreringsproblematikk

Jeg prøvde å sjekke med X-Rite-proben og det enkle programmet i1 Profiler fra PC, men problemet er når TV-en oppdager at en PC er tilkoblet HDMI, så får du bare velge mellom Standard og Dynamisk bildemodus. Standard er da det åpenbare valget. Men med en fargetemperatur på godt over 10.000 kelvin når målet er 6.500, er det ikke ideelt. Man må dra rødt opp og blått ned, for å få noenlunde riktig hvitpunkt. Problemet er at når man starter Netflix med HDR-innhold, ja så kommer helt andre bildemoduser opp. Og da ble plutselig modusen hvor man justerte hvitpunktet deaktivert. I stedet dukker helt andre justeringsfunksjoner opp. Det er ikke uten videre mulig å kopiere innstillingene som PC-programmet dikterer. Det betyr at du må ringe en kalibratør, om du skal ha denne kalibrert skikkelig.

Igjen, bildet ser både bra og riktig ut, hvis man ikke setter Samsung-TV-en opp mot en TV med bedre fargekalibrering.

Samsung QE82Q70R: Konklusjon

Samsung Q70R har ikke et like stort arsenal av bildeforbedringer som de aller dyreste QLED-modellene.

Kompromisset fører til at Samsung med Q70R endelig kan hevde seg med bak-LED i en prisklasse som tidligere har vært dominert av uinspirerende kant-LED skjermer og blass kontrast – her får du i stedet et meget bra svartnivå, flott lysstyrke og gode farger. Et av de beste TV-kjøpene i prisklassen. Spesielt i denne størrelsen.

Vi blir ikke helt kloke på bildeinnstillingene, dette er mer en TV for folk flest som bare ønsker å snurre film uten å tenke på det. Bra bilde får du, helt sikkert!

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

LG OLED77C9

Storskjermen for deg som vil ha det beste

OLED77C9 er TV-skjermen for deg som ønsker kinofølelse i stua, og det med det beste bildet som er mulig å oppdrive til denne prisen.

Bildet er nærmest monitornøytralt, og har et dybdeperspektiv som overgår det meste. Her får du fenomenal kontrast, knivskarpe detaljer og – når du ønsker – glatte bevegelser. Lyset på statiske logoer kan oppfattes og dimmes automatisk – for å spare panelet.
Maksimal HDR-lysstyrke er fortsatt ikke i samme liga som de mest lysskarpe LCD-TV-ene (men du vil neppe savne det). Ønsker du et vell av kalibreringsmuligheter, bør du kanskje heller se i retning Sony og Panasonic.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde