Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Samsung QE75Q950R QLED 8K

Piksel-perfekt!

Med Samsungs oppdaterte 8K-skjerm Q950R er du garantert en ultraskarp bildeopplevelse. Men det koster …

Skrevet av / 29.05.19 - 16:00
Samsung QE75Q950R QLED 8K
Audun Hage

Glem 4K, nå er det 8K som gjelder hvis du vil ha den heftigste TV-en i nabolaget. I takt med at TV-skjermene fyller en større del av veggen der hjemme, handler det om å ha ”nok piksler” til å fylle dem med et glassklart, sømløst bilde!

Samsung kuppet markedet i fjor ved å være den første produsenten til å lansere en produksjonsklar TV med 8K-oppløsning. Og før mange av konkurrentene har rukket å summe seg, er sørkoreanerne klar med sin andre generasjon.

Samsungs flaggskipserie Q950R er høyteknologiske TV-skjermer for de som ikke bryr seg om en ekstra null eller to på prislappen. 65-tommeren kan bli din for rundt 50.000 kroner, eller 75-tommeren for ca. 70.000 kroner. Vil du være riktig spinnvill kan du velge 82-tommeren til 100.000, men derifra stiger prisen uproporsjonalt mye. Toppmodellen i Q950-serien måler hele 98 tommer og koster 600.000 kroner! Det koster å være tidlig ute med ny teknologi …

Les også: 8K-TV fra Samsung: Vi har sett lyset!

Samsung QLED Q950R

Samsung Q950R (2019). (Foto: Samsung)

Samsung Q950R ser til forveksling lik ut som forgjengeren Q900R, men mye er nytt på innsiden. Den viktigste forskjellen er at Q950R har fått et nytt bildepanel med de samme nyvinningene som årets nye 4K-modell (Q90R), med kraftige forbedringer på innsynsvinkel og svartnivå. Q950R har også fått oppdaterte HDMI-innganger klargjort for den nye HDMI 2.1 standarden.

Q950 kommer også i flere størrelser enn tidligere, hvor det trolig er 75” og 82” modellen som gir mest valuta for pengene.

OBS! Merk at denne 2019-modellen heter Q950R i Europa, mens den i USA går under betegnelsen Q900R.

Les også: Alt om Samsungs 2019 QLED-TVer

 

Design

Designet er så godt som identisk med fjorårets modell, med en ganske nedtonet utførelse i mørk børstet metall. 8K-skjermen er ikke like tynn og lekker som de slankeste OLED-skjermene, som følge av det omfattende LED-baklyset. Samsung Q950R er derimot helt flat på baksiden, uten noen utstikkende deler. Derfor kan den henges kloss inntil veggen ved hjelp av Samsungs eget No Gap veggfeste. Foretrekker du å ha TV-en stående på benken, sørger de to metallføttene for bred eller smal benstilling. De kan gjemmes i en lomme på baksiden om du velger å ikke bruke dem.

Samsung-skjermen er utstyrt med et såkalt Ultra Black filter, som reduserer speilbildet i bildepanelet betraktelig. Skjermglasset er supermatt, som det rene sorte hull! Det har positiv innvirkning på bildekvaliteten, noe vi skal komme tilbake til.

I likhet med andre QLED-modeller bruker Q900R en separat boks for styringselektronikk, tilkoblinger og strømforsyning. Den såkalte One Connection boksen fører alt videre til skjermen gjennom en tynn kabel. 8K-modellen har en litt kraftigere boks, som følge strøm- og kjølebehov, men den blir ikke spesielt varm eller støyende.

Samsung Q950 har i hovedsak en ganske nedtonet design, uten noe som glimrer – til og med Samsung-logoen er godt gjemt. Mesteparten av godsakene ligger ”under panseret”. Foto: Samsung

Brukervennlighet og finesser

Samsungs Tizen-system har etablert seg som et av de bedre brukergrensesnittene, som mange av konkurrentene søker å kopiere. TV-en er superenkel å sette opp ved hjelp av mobilen, og den liggende menylinjen gjør det lett å finne frem til ulike typer innhold og innstillinger.

Nytt på 2019-modellene er bl.a. en forbedret Ambient Mode, som er Samsungs ”pauseskjerm”. Den kan vise bilder, grafikk, værinformasjon og lignende, når skjermen står i standby.

2019 (og enkelte 2018) modellene har også fått Apples nye TV-app innebygd i smart-systemet, i tillegg til støtte for Airplay 2.

Samsung-skjermen støtter selvfølgelig HDR, inkludert det nye HDR10+ formatet. Derimot er det ingen tegn til Dolby Vision støtte. Samsung er nå den eneste av de store produsentene som ikke støtter Dolby-formatet med dynamiske metadata. Det innebærer at mye Netflix- og Apple-innhold ikke vises fra sin potensielt beste side.

Oppgraderingen til HDMI 2.1 kan bli viktig på sikt: Den åpner for å vise 8K-video med opptil 60 bilder per sekund (8K/60P), som trolig kan blir en del av standarden for 8K-video når den tid kommer.

Obs! Etter det Lyd & Bilde kjenner til, vil den nye One Connect boksen med HDMI 2.1 også bli gjort tilgjengelig for eiere av 2018-modellen Q900R. Mer info kommer!

Bildekvalitet

8K-video er ennå i en tidlig fase, men at det kommer er sikkert og visst. De olympiske sommerleker i Tokyo 2020 skal filmes i 8K-oppløsning, og den kommende spillkonsollen Playstation 5 vil også være kompatibel med 8K. For ikke å snakke om den (så smått) økende tilgangen på 8K-innhold fra YouTube. Men inntil videre handler det mye om å skalere opp HD og 4K-materiale slik at det ser bra ut på en 8K-skjerm. Det krever en TV med mye regnekraft og god bildeprosessering for å ”fylle inn” de manglende pikslene.

PIKSLER er noe man aldri kan få for mange av. Jo flere bildepunkter TV-en har, desto mer smelter de sammen til et bilde som ligner på virkeligheten. Men i takt med at skjermstørrelsen vokser, øker også avstanden mellom pikslene, noe som kan forårsake synlig bildeforvrengning som sagtenner, rutemønster og lignende. En 75” eller 82” 4K TV vil derfor ikke se like sømløs og skarp ut, som en 55-tommer med samme oppløsning.

En 4K-TV har 8 megapiksler oppløsning, hvilket jo er en hel del. En 8K TV har til sammenligning hele 33 megapiksler! Dette gir en vesentlig høyere pikseltetthet (PPI) for en gitt skjermstørrelse.

Nylig testet vi Samsungs beste 4K-TV Q90R, og den viktigste forskjellen mellom denne og Q950R med 8K, er nettopp skarpheten. En 4K-skjerm som Q90R er i utgangspunktet sylskarp, men 8K-modellen blåser den overende når det gjelder dybdefølelse, skarphet og generell ”ekthet”. Det fascinerende er også at den økte skarpheten ikke virker overveldende eller anstrengende på øynene, snarere tvert imot. 8K-skjermen føles faktisk mer behagelig å hvile øynene på. Denne følelsen vedvarer på det meste av bildeinnhold vi utfordrer 8K-skjermen med. Samsungs AI oppskalering gjør en glimrende jobb med å oppskalere SD, HD og 4K-innhold til å fylle hele skjermen.

Ser man bort fra den imponerende skarpheten, er det flere likhetstrekk enn forskjeller ned til 4K-modellen QE65Q90R. Det første vi merker oss er den brede innsynsvinkelen. Bildet bevarer farge og kontrast også når vi ser skjermen fra siden.

8K-modellen har i likhet med Q90R, imponerende kontrast og fargeintensitet fra topp til bunn. Lysstyrken er faktisk hakket mer intenst, med enda større glød i de lyseste HDR-effektene. Svartnivået er også imponerende, i både mørke så vel som lysere omgivelser. Samsungs spesielle ”Ultra Black” filter skaper en mørk bakgrunn uten plagsomme speilbilder. Dette bidrar til et meget bra bilde enten omgivelsene er bekmørke eller høylys dag.

Lydkvalitet

Bildet kan ta pusten fra deg, men lyden fra 8K-skjermen er ikke like begeistrende. Gamle eventyrfilmer som Ringenes Herre: To tårn har mange storslagne kampscener og stemningsfull musikk, men det hele låter litt flatt og uinspirerende. Samsungs egen ”Intelligent” lydmodus greier ikke å veie opp for høyttalernes manglende potens. Musikk og lydeffekter mangler skikkelig bassfundament, og stemmene låter litt innestengt.

Mange av TV-produsentene har nå utstyrt sine flaggskipmodeller med kraftigere høyttalere eller sågar innebygde ”lydplanker” som gir betydelig mer spenstig lyd. Samsung beregner åpenbart at deres kunder vil punge ut for et lydsystem i den seriøse klassen – og det får de nok rett i. Man behøver en separat Atmos lydplanke med subwoofer for å yte bildet full rett.

Les også: Samsung HW-N960 Atmos lydplanke

Konklusjon

Samsung har finpusset og oppdatert sin flaggskip-skjerm på de fleste områder, men dette er fortsatt en kuriositet for de ekstra kresne TV-entusiastene, som vil ha en smak på fremtiden. Samsung QE75Q950R byr på de samme gode kvalitetene og finessene som 4K-modellen Q90R, men forskjellen i bildeskarphet er markant. Du må imidlertid betale en heftig sum for de ekstra pikslene! Hvis 70.000 blir for sterk kost, er 4K-varianten et langt mer prisgunstig alternativ.

Karakter
Samsung QE75Q950R QLED 8K

Lyd & Bilde mener

Suveren skarphet og dybdefølelse skaper en særegen bildeopplevelse. Fortsatt ingen støtte for Dolby Vision, og lyden hører ikke hjemme i high-end klassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top