annonse
annonse

test: Samsung HW-N960

Samsung HW-N960
Samsung HW-N960

Den beste har blitt bedre

Arvtakeren til vår favorittlydplanke har kommet. HW-N960 har flere kanaler og endelig DTS:X.

Pluss
Dette er den beste Atmos-opplevelsen vi har hørt fra en lydplanke. Trådløse bakhøyttalere utvider filmopplevelsen, og lyden av musikk er svært bra.
Minus
Støtter ikke eARC, og har dermed begrenset Atmos-støtte via lydreturen.

Vår klare lydplankefavoritt til nå har vært Samsung HW-K960. Den imponerer med Dolby Atmos, med totalt fire høyttalerelementer pekende oppover, og dessuten trådløse bakhøyttalere, for å omringe oss med en boble av lyd. K960 har bare én ulempe ved siden av å ikke støtte Dolby Atmos via lydreturkanalen (ARC), nemlig at den ikke støtter DTS HD-lyd eller tredimensjonal DTS:X-lyd.

Det nye flaggskipet heter HW-N960, som har fått støtte for begge DTS-formatene, så nå er det knapt en 3D-lydfilm som ikke støttes.

Flere høyttalere

Foruten utvidet formatstøtte har N960 fått to ekstra elementer, ett på hver side av lydplanken. Totalt 13 høyttalerelementer i lydplanken, pluss fire ekstra i de to bakhøyttalerne. Dette gir 7.1.4-lyd hvor forgjengeren “bare” hadde 5.1.4. Lydmessig skal dette bedre binde lydplanken til de trådløse bakhøyttalerne, med enda større overbevisning.

De trådløse bakhøyttalerne gir imponerende surroundlyd. Kjenner du ikke behovet, finnes den noe rimeligere og ellers identiske HW-N860. Foto: Samsung

Samarbeid med Harman/Kardon

Dette er første gang Samsung har samarbeidet med sitt nyanskaffede datterselskap Harman/Kardon i å utvikle et produkt. Vi vet at H/K er glade i muskelkraft og dynamikk, og når de får stå for elektronikken på innsiden, er det grunn til å tro at man kan få enda bedre kontroll på lyden.

Hvordan får jeg Dolby Atmos?

Hvis du vil se eller høre innhold med Dolby Atmos lydspor, er det korte svaret å koble videokilden (for eksempel en Blu-ray-spiller) direkte til en av de to HDMI-inngangene på Samsung HW-N960. Sett kilden til å sende bitstream ut, og du er i gang.

Høyttalerne på toppen sørger for “lyd fra himmelen”. Foto: Samsung

Hvis du derimot har TV-en tilkoblet HW-N960 via ARC, så har denne begrenset støtte for Dolby Atmos. Det vil si, hvis lydformatet er Atmos i Dolby Digital Plus-formatet, så går det. Strømmetjenester og filmfiler med komprimert Atmos fungerer, men Blu-ray som så å si alltid har pakket Atmos med tapsfritt Dolby TrueHD støttes ikke. Til det trengs utvidet ARC, kjent som eARC. Dette mangler hos HW-N960. Derfor vil jeg helt klart anbefale at Blu-ray-spilleren kobles direkte til lydplanken, og sende bildet videre til TV-en fra HDMI-utgangen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Angående strømming og Dolby Atmos, har Netflix det klart største utvalget. Dessverre har ikke Samsung avtale med Netflix om å strømme Dolby Atmos på sine Smart-TV-er, til det kreves en TV fra Sony eller LG fra henholdsvis 2018 og 2017 og nyere. Eventuelt Xbox One, S eller X.

Samsung HW-N960
Et ekstra høyttalerelement på hver side av HW-N960 gir ekstra god sammenheng mellom lydplanken og bakhøyttalerne. Foto: Samsung

Lipsync

I testperioden forsøkte vi både å koble en Samsung 4K Blu-ray-spiller til en TV med ARC, og dessuten direkte til en av HDMI-inngangene. Foruten å få bekreftet at Dolby Atmos fungerer på måten beskrevet over, så la vi merke til noe annet.

Med en TV fra Panasonic (FX700) var lipsync et problem fra lydreturkanalen. Lyden fra dialogene lå ørlite etter leppebevegelsene, som ikke er mulig å justere. Åpningsscenen i Alien: Covenant hvor roboten David har en samtale med sin “far”, blir litt merkelig når lyd og bildet ikke er fullstendig synkronisert.

Det er grunn til å tro at det blir bedre med en TV fra Samsung, og jeg kan også bekrefte at Samsung Q8D var en forbedring i denne sammenheng. Men også her var tendensen der, selv det må sies å være innenfor kravene. Med strømmetjenester direkte fra TV-en virket det stort sett bra. Både trådløs Bluetooth og optisk ut fra TV-en funket også fint hva lipsync gjelder fra strømmetjenester.

Løsningen for perfekt lipsync er nok en gang å koble videokilden direkte til lydplanken.

Foto: Samsung

Strømming

Lydplanken har begrenset støtte for musikkstrømmetjenester. Du kan kjøre Spotify Connect og TuneIn internettradio over Wi-Fi, ellers er det Bluetooth som gjelder om du vil bruke mobilen som musikkilde. Grunnen er nok at nesten alle likevel har tilgang til sin favorittjeneste innebygd i TV-en eller for eksempel Apple TV eller Chromecast. Samsung ser med andre ord ingen vits i å ha dobbelt opp med strømmestøtte.

Lydkvalitet

Så til det beste, nemlig lyden. For der hvor forgjengeren allerede var nærmest upåklagelig, så er N960 enda bedre.

Det vil si, lydkarakteristikken er så å si den samme. Det betyr et kraftig attakk, med en stor og stødig bassgjengivelse som gir masse guffe på actionfilm. Kombiner dette med en tydelig og fyldig gjengivelse av dialoger, helt fritt for maskerende svulster og uhumskheter, og dette er kanskje den aller beste lydplanken vi har hørt.

De ekstra høyttalerne på siden av N960 integrerer surroundlyden enda bedre enn forgjengeren. Bakhøyttalerne hekter seg bedre til lyden fra front, og sammen med de fire kanalene som spiller opp i taket, er dette det største lydbildet vi har hørt fra en lydplanke. Bare hør nevnte åpningsscene på Alien: Covenant, hvor David og “faren” prater. Klangen fra rommet kommer igjennom til oss på alle kanter, og det er som om vi har flyttet oss fysisk inn i filmen.

Sammenlignet med erkekonkurrenten LG SK10Y, også den med Atmos og mulighet for bakhøyttalere som ekstrautstyr, så låter N960 kraftigere og fyldigere, med enda bedre Atmos-effekt på film. Også selv om du skulle utvidet LG med bakhøyttalere må den se seg slått av Samsung.

Musikk låter også fortreffelig. Spesielt musikkutgivelser utgitt med Dolby Atmos (2L har flere fantastiske utgivelser, sjekk for eksempel ut Reflections av Trondheimsolistene), men også musikk i stereo låter glimrende. Subwooferen er også blant de kraftigste og mest vellydende i sin klasse.

Foto: Samsung

Konklusjon

En allerede ekstremt god lydplanke har blitt enda bedre. Den viktigste forandringen fra sin forgjenger er at HW-N960 støtter DTS:X og DTS-HD. I tillegg har den fått to ekstra høyttalere, og gir nå 7.1.4-lyd mot forgjengerens 5.1.4. Det gir en enda større, mer holografisk boble av lyd.

Lyden er kraftig, klar og oppløst, og dette systemet kan erstatte et fullgodt hjemmekinoanlegg i en middels stue. Det funker også godt til musikk.

Vi fikk lipsync-problemer da vi brukte lydretur fra en Panasonic-TV, men det var så å si fraværende med en Samsung-TV. Vi anbefaler likevel å koble lyd- og bildekilder direkte inn i lydplanken. Bare da får du full støtte for Atmos og DTS:X.

Vår klare lydplankefavoritt til nå har vært Samsung HW-K960. Den imponerer med Dolby Atmos, med totalt fire høyttalerelementer pekende oppover, og dessuten trådløse bakhøyttalere, for å omringe oss med en boble av lyd. K960 har bare én ulempe ved siden av å ikke støtte Dolby Atmos via lydreturkanalen (ARC), nemlig at den ikke støtter DTS HD-lyd eller tredimensjonal DTS:X-lyd. Det nye flaggskipet heter HW-N960, som har fått støtte for begge DTS-formatene, så nå er det knapt en 3D-lydfilm som ikke støttes.

Flere høyttalere

Foruten utvidet formatstøtte har N960 fått to ekstra elementer, ett på hver side av lydplanken. Totalt 13 høyttalerelementer i lydplanken, pluss fire ekstra i de to bakhøyttalerne. Dette gir 7.1.4-lyd hvor forgjengeren "bare" hadde 5.1.4. Lydmessig skal dette bedre binde lydplanken til de trådløse bakhøyttalerne, med enda større overbevisning. [caption id="attachment_83292" align="alignnone" width="5112"] De trådløse bakhøyttalerne gir imponerende surroundlyd. Kjenner du ikke behovet, finnes den noe rimeligere og ellers identiske HW-N860. Foto: Samsung[/caption]

Samarbeid med Harman/Kardon

Dette er første gang Samsung har samarbeidet med sitt nyanskaffede datterselskap Harman/Kardon i å utvikle et produkt. Vi vet at H/K er glade i muskelkraft og dynamikk, og når de får stå for elektronikken på innsiden, er det grunn til å tro at man kan få enda bedre kontroll på lyden.

Hvordan får jeg Dolby Atmos?

Hvis du vil se eller høre innhold med Dolby Atmos lydspor, er det korte svaret å koble videokilden (for eksempel en Blu-ray-spiller) direkte til en av de to HDMI-inngangene på Samsung HW-N960. Sett kilden til å sende bitstream ut, og du er i gang. [caption id="attachment_83293" align="alignnone" width="5071"] Høyttalerne på toppen sørger for "lyd fra himmelen". Foto: Samsung[/caption] Hvis du derimot har TV-en tilkoblet HW-N960 via ARC, så har denne begrenset støtte for Dolby Atmos. Det vil si, hvis lydformatet er Atmos i Dolby Digital Plus-formatet, så går det. Strømmetjenester og filmfiler med komprimert Atmos fungerer, men Blu-ray som så å si alltid har pakket Atmos med tapsfritt Dolby TrueHD støttes ikke. Til det trengs utvidet ARC, kjent som eARC. Dette mangler hos HW-N960. Derfor vil jeg helt klart anbefale at Blu-ray-spilleren kobles direkte til lydplanken, og sende bildet videre til TV-en fra HDMI-utgangen. Angående strømming og Dolby Atmos, har Netflix det klart største utvalget. Dessverre har ikke Samsung avtale med Netflix om å strømme Dolby Atmos på sine Smart-TV-er, til det kreves en TV fra Sony eller LG fra henholdsvis 2018 og 2017 og nyere. Eventuelt Xbox One, S eller X. [caption id="attachment_83294" align="alignnone" width="4500"]Samsung HW-N960 Et ekstra høyttalerelement på hver side av HW-N960 gir ekstra god sammenheng mellom lydplanken og bakhøyttalerne. Foto: Samsung[/caption]

Lipsync

I testperioden forsøkte vi både å koble en Samsung 4K Blu-ray-spiller til en TV med ARC, og dessuten direkte til en av HDMI-inngangene. Foruten å få bekreftet at Dolby Atmos fungerer på måten beskrevet over, så la vi merke til noe annet. Med en TV fra Panasonic (FX700) var lipsync et problem fra lydreturkanalen. Lyden fra dialogene lå ørlite etter leppebevegelsene, som ikke er mulig å justere. Åpningsscenen i Alien: Covenant hvor roboten David har en samtale med sin "far", blir litt merkelig når lyd og bildet ikke er fullstendig synkronisert. Det er grunn til å tro at det blir bedre med en TV fra Samsung, og jeg kan også bekrefte at Samsung Q8D var en forbedring i denne sammenheng. Men også her var tendensen der, selv det må sies å være innenfor kravene. Med strømmetjenester direkte fra TV-en virket det stort sett bra. Både trådløs Bluetooth og optisk ut fra TV-en funket også fint hva lipsync gjelder fra strømmetjenester. Løsningen for perfekt lipsync er nok en gang å koble videokilden direkte til lydplanken. [caption id="attachment_83295" align="alignnone" width="4500"] Foto: Samsung[/caption]

Strømming

Lydplanken har begrenset støtte for musikkstrømmetjenester. Du kan kjøre Spotify Connect og TuneIn internettradio over Wi-Fi, ellers er det Bluetooth som gjelder om du vil bruke mobilen som musikkilde. Grunnen er nok at nesten alle likevel har tilgang til sin favorittjeneste innebygd i TV-en eller for eksempel Apple TV eller Chromecast. Samsung ser med andre ord ingen vits i å ha dobbelt opp med strømmestøtte.

Lydkvalitet

Så til det beste, nemlig lyden. For der hvor forgjengeren allerede var nærmest upåklagelig, så er N960 enda bedre. Det vil si, lydkarakteristikken er så å si den samme. Det betyr et kraftig attakk, med en stor og stødig bassgjengivelse som gir masse guffe på actionfilm. Kombiner dette med en tydelig og fyldig gjengivelse av dialoger, helt fritt for maskerende svulster og uhumskheter, og dette er kanskje den aller beste lydplanken vi har hørt. De ekstra høyttalerne på siden av N960 integrerer surroundlyden enda bedre enn forgjengeren. Bakhøyttalerne hekter seg bedre til lyden fra front, og sammen med de fire kanalene som spiller opp i taket, er dette det største lydbildet vi har hørt fra en lydplanke. Bare hør nevnte åpningsscene på Alien: Covenant, hvor David og "faren" prater. Klangen fra rommet kommer igjennom til oss på alle kanter, og det er som om vi har flyttet oss fysisk inn i filmen. Sammenlignet med erkekonkurrenten LG SK10Y, også den med Atmos og mulighet for bakhøyttalere som ekstrautstyr, så låter N960 kraftigere og fyldigere, med enda bedre Atmos-effekt på film. Også selv om du skulle utvidet LG med bakhøyttalere må den se seg slått av Samsung. Musikk låter også fortreffelig. Spesielt musikkutgivelser utgitt med Dolby Atmos (2L har flere fantastiske utgivelser, sjekk for eksempel ut Reflections av Trondheimsolistene), men også musikk i stereo låter glimrende. Subwooferen er også blant de kraftigste og mest vellydende i sin klasse. [caption id="attachment_83296" align="alignnone" width="4272"] Foto: Samsung[/caption]

Konklusjon

En allerede ekstremt god lydplanke har blitt enda bedre. Den viktigste forandringen fra sin forgjenger er at HW-N960 støtter DTS:X og DTS-HD. I tillegg har den fått to ekstra høyttalere, og gir nå 7.1.4-lyd mot forgjengerens 5.1.4. Det gir en enda større, mer holografisk boble av lyd. Lyden er kraftig, klar og oppløst, og dette systemet kan erstatte et fullgodt hjemmekinoanlegg i en middels stue. Det funker også godt til musikk. Vi fikk lipsync-problemer da vi brukte lydretur fra en Panasonic-TV, men det var så å si fraværende med en Samsung-TV. Vi anbefaler likevel å koble lyd- og bildekilder direkte inn i lydplanken. Bare da får du full støtte for Atmos og DTS:X.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Matcher skjermstørrelse: 55’’ og opp
  • Kanaler: 7.1.4
  • HDMI: 2 inn, 1 ut (ARC)
  • Digital inn: Optisk
  • Trådløst: Blueooth 4.0, Wi-Fi: Spotify, TuneIn
  • Appstyring: Samsung SmartThings
  • Subwoofer: Trådløs
  • B x H x D: 123 x 8,3 x 13,6 cm
  • Farge: Svart
  • Web: samsung.com/no
Pris: 14995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×