annonse
annonse

Slik får du plass til stor TV

Drømmer du om 65 tommer eller større? Les våre tips før du kjøper ny storskjerm!

Fotball-EM i Frankrike og sommer-OL i Brasil står snart for tur. I den forbindelse er det nok ekstra mange der ute som drømmer om å skaffe seg en real storskjerm, for å vise frem lekene i all sin prakt.

Før du løper til butikken, kan det imidlertid lønne seg å være litt forberedt. Hvor stor TV har du i dag, og hvor stor skjerm vil du ha i fremtiden? Her kommer noen av Lyd & Bilde-redaksjonens tips til deg som drømmer om stor TV!

1. Hvor stort er stort nok?

Dette er spørsmålet alle stiller seg, men det handler først og fremst om to ting: Seeravstand og budsjett. Med dagens videokvalitet kan du trygt velge en stor TV uten å oppleve synlig rastermønster eller lignende. Utfordringen er at forholdet mellom pris og skjermstørrelse stiger uproporsjonalt mye når vi bikker over 65 tommer.

Nettopp derfor er 65″ med 4K oppløsning en av de mest populære storskjermene for tiden. Gitt en gjennomsnittlig seeravstand på 3-4 meter, med variert bruk og TV-innhold, er dette et utmerket valg for folk flest.

Her ser du størrelsesforholdet mellom 65″ og 46″ som mange har i dag:

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
(Foto: Produsenten)
Kilde: Displaywars.com

2. Sørg for å ha stor nok bil!

Når du så har bestemt deg for stor TV, må du vite at du har plass til å ta den med hjem! TV-en er nemlig stor, men esken er enda større. Å møte opp utenfor forretningen med en liten Toyota Yaris er derfor å be om problemer.

Vær heller føre var, og lån med deg en kassebil eller tilhenger. Eventuelt kan du bestille hjemlevering.

 

2. Få bærehjelp av en kamerat

Store flatskjermer er for tunge og ømfintlige til å hanskes med alene. Med mindre du har usedvanlig lange armer eller deltar jevnlig i Strongman-konkurranser – ta med en venn når du skal bære inn TV-en og pakke den opp.

 

3. God plass når du pakker opp

Uansett hvor TV-en skal stå eller henges opp, er det kjekt med litt ekstra alburom når den skal ut av esken og monteres.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Følg anvisningene på esken, så ser du i hvilken ende den skal åpnes først.


Det følger som regel med en monteringsanvisning som gir deg en god pekepinn på hvilken rekkefølge du skal montere ting.

5. Legg TV-en flatt før montering.

Nå er tiden kommet for å montere sokkel eller veggbrakett. Disse kommer som regel i flere deler, som skal monteres enten fra baksiden eller undersiden. Derfor kan det være kjekt å ha et arbeidsbord som du kan legge skjermen ned på.

 


Tips: Bruk TV-esken som arbeidsbord, slik som dette eksemplet fra LG. Behold emballasjeplasten på, slik at du unngår riper i panelglasset!

6. Finn den beste plasseringenUansett om du skal henge TV-en på vegg eller stå på bord, gjelder det å få til en optimal plassering. I denne artikkelen har vi fokus på maksimal TV-opplevelse. Så glem hva interiørarkitekten sier for et øyeblikk, og la TV-en være midtpunktet i stua!

Det finnes ingen fasit på hvor TV-en helst bør stå eller henge, men den generelle tommelfingerregelen er: midt i synsfeltet, ikke for lavt, og ikke for høyt. Husk at målet er å gi alle seerne en optimal opplevelse. TV-en bør altså stå eller henge slik at alle i sofaen har fri sikt til skjermbildet, uten å få kink i nakken.

6. Ved montering på sokkel: Er TV-benken bred nok?

Jo større skjermen er, jo bredere blir den. En 65″ TV er ganske nøyaktig 145 centimeter bred. I noen tilfeller er også sokkelen eller føttene veldig brede. Mange kan oppleve at den gamle reolen blir for smal!

Tips: Hvorfor ikke vurdere en ny, bredere TV-benk som står i stil med den nye storskjermen? Både Clic, Unnu, Bolia og BoConcept såvel som Ikea og andre møbelhandlere selger stilige reoler.

7. Ved veggmontering: Bruk riktig veggfeste

De aller fleste TV-er bruker veggbrakett med VESA-standard, som angir avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden. Jo større og tyngre TV-en er, desto større avstand mellom hullene.

Merk at enkelte TV-modeller ikke bruker VESA, og krever spesialfeste. I noen ytterst få tilfeller følger det med i esken, eller det må bestilles som originalt tilbehør fra produsenten.

Tips: Vogel’s leverer braketter av god kvalitet til de aller fleste merker. De har laget en søkemotor hvor du enkelt kan finne riktig brakett til din TV-modell.

https://www.vogels.com/en-no/c

8. Veggmontering: Er veggen solid nok?

En storskjerm på 65+ tommer kan veie 30-40 kilo eller mer, og må derfor ha solid feste for å henge trygt og lenge.  Hvis veggfestet skal skrus fast i en gipsvegg, bør dette skje i stenderverket. Alternativt går det an å bruke solide gipsanker (”mollyplugger”). Vanlige gipsskruer frarådes! Her anbefaler vi å ”overdimensjonere” litt for å være på den trygge siden. Hvis ikke kan du fort bli offer for Murphy’s lov!

tv falt ned

Tips: ”Measure twice, drill once”, har en klok mann sagt. Før du begynner å bore i veggen, må du vite den nøyaktig posisjonen hvor TV-en skal henge Hvis du monterer bordsokkelen midlertidig, blir det lettere å teste ut forskjellige posisjoner. Når du vet før du merker av hvor det skal bores. Mange veggbraketter kommer også med maler for dette.

Har du selv råd og tips, morsomme (eller ikke så morsomme!) erfaringer å dele fra montering av flatskjerm? Del gjerne i kommentarfeltet under!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Foto.no kjøper Interfoto

To av Norges største slås sammen

Ricoh-kamera for entusiaster

Ricoh GR III kan bli den nye kompaktfavoritten

Viktig nytt om Nikon Z-kameraer

Nå kan du oppdatere Nikon Z7 og Z6

Promotert plassering
Test: Kygo E7/900

Perfekt til trening

De helt trådløse Kygo E7/900 har tøff bass, og en ekstrem rekkevidde.

Samsung utfolder seg

Den første brettbare mobilen på markedet er en realitet. Hils på Samsung Galaxy Fold. Og sett av en stor sum om du ønsker å kjøpe den

Flaggskipet Galaxy S10 er her

Vi har kjent på Samsungs nye monstermobil som har alle finesser man kan ønske seg..

test
Datacolor SpyderX Pro

Slik får du korrekte farger

Fotografer må kalibrere skjermen hvis fargene skal bli riktig gjengitt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gjør PC-en til en konsoll

Steelseries trådløse kontroller er perfekt til bil- og arkadespill på PC-en og mobilen.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

annonse

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.