test: Samsung QE65Q90R

Brutal bildemaskin!

Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?
Karakter
Samsung QE65Q90R
Lyd & Bilde mener
Samsungs beste 4K-TV Q90R byr på kontrastrike bilder, intens lysstyrke og overbevisende svartnivå, med en supermatt skjermoverflate som gjør den velegnet til lyse omgivelser.
Man kan fortsatt tyde noen svake ”halo” effekter rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. Lyden er ikke like potent som bildet, og kan ha godt av hjelp fra en ekstern lydplanke.
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 65” 4K QLED-LCD
  • Oppløsning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Samsung Tizen
  • Innganger: 4 HDMI (2.0), 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang
  • HDR: HDR10+
  • Annet: One Connect koblingsboks
  • Web: samsung.no
Annonse
Annonse
forfatter

Samsung har lenge vært en av trendsetterne når det kommer til TV-teknologi, design og brukervennlighet. Fjorårets introduksjon av TV med 8K-oppløsning var et godt eksempel på det. Utviklingen går imidlertid fort, og nå er det splitter nye 2019-modeller som gjelder. Mange lurer på om dette blir modellåret hvor QLED-teknologien virkelig tar av, og tar igjen forspranget som OLED har hatt på viktige områder som kontrast og svartnivå. For å finne ut av det, fant vi det naturlig å starte med årets nye 4K toppmodell, QE65Q90R!

Design

(Foto: Samsung)

Det er selvsagt grenser for hvor nyskapende man kan være med en firkantet skjerm, men Samsung har tatt noen smarte grep i år også. Det første vi merker oss når vi pakker opp Q90R er den midtmonterte sokkelen, som kan minne litt om Apples iMac-modeller. Den virker solid, stødig og tar mindre plass på TV-benken enn forgjengeren. Den buede formen gir dessuten rikelig plass til en lydplanke under TV-en.

(Foto: Samsung)
(Foto: Samsung)

Selve skjermen er relativt tykk (3 cm), ikke minst når vi sammenligner med LGs syltynne OLED-skjerm. Dette er en naturlig følge av LED-baklyset, som krever større plass innvendig. Samsung-skjermen beholder imidlertid den samme tykkelsen på hele overflaten, uten deler som stikker ut. Tilkoblingene trekkes skjult bak et deksel, videre til den eksterne koblingsboksen. Det gjør at TV-en kan monteres flatt på veggen, ved hjelp av Samsungs eget ”No Gap Wallmount” som er tilleggsutstyr.

Brukervennlighet og finesser

Samsungs smart-TV plattform Tizen er veldig enkel å bruke. Alle typer innhold ligger raskt tilgjengelig på menylinjen. (Foto: Audun Hage)

Samsung sverger som kjent til Android på mobilfronten, men til TV har de utviklet deres eget operativsystem (Tizen). Dette gir dem full kontroll over brukeropplevelsen, som etter vår mening er en av de beste på TV-fronten. Menysystemet er veldig raskt og oversiktlig, samtidig som det byr på et bredt app-utvalg. Her finner du alt fra kjente streamingtjenester som Netflix, HBO, Amazon, Viaplay m.fl., til nyere tjenester som Rakuten. Samsung har også sikret seg Apples nye streamingtjeneste TV+ app når denne lanseres i mai. Det går veldig raskt å veksle mellom de ulike appene.

(Foto: Samsung)

TV-en er veldig enkel å sette opp første gang. Bruker du mobilen kan du også enkelt dele passord og brukerkontoer uten å måtte taste alt på nytt. TV-en legger automatisk til andre enheter som dekoder og blu-ray spiller i menyen, som også kan styres med TV-fjernkontrollen. Nytt på årets fjernkontroll er at den også har fått snarvei-knapper til streamingtjenestene Netflix, Amazon Prime og Rakuten (ingen NRK-knapp enda, dessverre). Med den innebygde mikrofonen kan du også betjene Samsungs egen stemmeassistent, Bixby.

Annonse

Ambient Mode

(Foto: Samsung)

Husker du ”The Frame”? Samsung har hatt stor suksess med designmodellen som imiterer et bilde på veggen. Noen av ideene herfra er nå overført til QLED-modellene gjennom den såkalte Ambient Mode, som gir deg muligheten til å vise bakgrunnsbilder når TV-en ikke er i bruk. Et svart hull midt på veggen er som kjent ikke spesielt attraktivt …

Ambient Mode byr på en rekke ulike bakgrunner og grafikk, som gjør at TV-en harmonerer bedre med omgivelsene når den er avslått. Du kan blant annet laste opp egne bilder, eller som her, vise aktiv grafikk som endrer utseende etter værforholdene. (Foto: Audun Hage)

Når TV-en står i standby kan den vise dine egne bilder som du har lastet opp, stilfull grafikk eller informasjon som klokkeslett og værmelding. Det er også mulig å knipse et bilde av veggen din og la TV-en gå i ett med bakgrunnen, omtrent som en kameleon. Ambient Mode byr på mange av finessene vi forbinder med The Frame, med unntak av Samsung Art Gallery, som lar deg laste ned verk fra kjente malere og fotografer.

Bildekvalitet

Samsung fikk til mye riktig med fjorårets toppmodell, Q9FN. De har imidlertid gjort store endringer i år: Q90R har både fått nytt bildepanel og ny videoprosessor, der målet har vært å forbedre innsynsvinkelen og svartnivået ytterligere.

QLED-teknologien er i bunn og grunn en avansert form for LCD-TV, som (i motsetning til OLED) fortsatt behøver gjennomlysning fra baksiden. Dette gjør det vanskelig for skjermene å produsere ekte svart, som jo vil si totalt fravær av lys. I tillegg har fargene en tendens til å skifte karakter når man ser skjermen fra en skrå vinkel. Likevel – ved hjelp av direkte LED-baklys delt inn i hundrevis av soner, ulike filterteknikker og avansert bildebehandling, har Samsung greid å trylle frem et bilde som nærmer seg, eller til og med overgår OLED på enkelte områder.

Suverent svartnivå, lite refleksjoner

Samsung-skjermen til høyre har et matt/diffuserende frontglass (”Ultra Black”) som reflekterer veldig lite lys! Dermed unngår man sjenerende speilbilder av rommet. Her sammenlignet med Sony KD-75XG9505. (Foto: Audun Hage)

Fjorårets Q9FN modell kom som sagt litt til kort mot OLED-skjermene når det gjaldt ren og skjær dybde i bildet. Enda så presist LED-baklyset var, kunne man av og til skimte noen lyse omriss og skygger rundt lyste objekter, som begrenset dybden i de mørkeste scenene.

Annonse

På dette området har årets Samsung-modell fått et kraftig løft. Mørke deler av bildet er bokstavelig talt kullsorte, og best av alt – det lar seg nesten ikke påvirke av lysere partier i det hele tatt! Baklyset fremstår så presist og finmasket, at man lett kan tro det er en OLED man ser på. Selv krevende testscener med mye mørkt i seg (som hulescenen sesong 2/Episode 5 av Stranger Things på Netflix) ser rett og slett nydelig ut.

Hvis man virkelig går inn for det, går det an å skimte noe overskytende lys i ekstreme tilfeller, men svartnivået er i praksis tilnærmet like bra som OLED-skjermen vi har stående ved siden av (LG OLED65C9). Ikke bare det: Fordi Samsung-skjermen har et matt/diffuserende frontglass som reflekterer veldig lite lys, slipper man sjenerende speilbilder av rommet. Dette gjør at man i mange tilfeller faktisk ser FLERE detaljer i mørkt enn OLED-en. LGs OLED-skjerm er nemlig speilblank, og har lett for å skjule noen av de mørkeste detaljene hvis rommet er lyst, eller har vinduer, lamper etc. bak seerposisjon.

Bredere innsynsvinkel

Innsynsvinkelen har også blitt betraktelig bedre – faktisk den beste vi har sett fra denne typen VA LCD-skjermer noensinne. Mens forgjengeren Q9FN fikk litt utvaskede farger sett fra siden, greier Q90R å bevare fargene og kontrasten nærmest upåvirket, selv når vi ser den fra skarp vinkel. Dette vil helt klart være praktisk for deg som har en bred stue med mange sitteplasser, og/eller liker å se TV-en fra kjøkkenbordet eller lignende.

Skarpe og støyfrie bilder

Da vi testet Samsungs beste fjorårsmodeller Q9FN og Q900R (4K vs. 8K) tidligere i år, var det tydelig at 8K-modellen hadde noen fordeler utover ren bildeskarphet: Selv vanlige lavoppløste TV-sendinger så uforskammet detaljerte og støyfrie ut på 8K-skjermen, takket være den nye Quantum 8K bildeprosessoren med ”AI Upscaling”. Nytt i år er at Samsung også har tatt i bruk teknikken på 4K-modellene. Det ser ut til å ha gjort nytten, for QE65Q90R leverer meget skarpe og fremfor alt støyfrie bilder, i tillegg til glattere bevegelser. Det er spesielt tydelig når vi ser YouTube-videoer av varierende kvalitet og oppløsning, at TV-en håndterer ulike typer innhold på forbilledlig vis.

OLED vs. QLED: Racing i 4K

I forbindelse med testen av Q90R hadde vi også en splitter ny OLED-TV fra LG på benken (OLED65C9). Formula 1 på Netflix i glitrende 4K-kvalitet viste seg som en real fartsprøve mellom de to skjermene. Dokumentarserien følger verdens tøffeste racingsport som naturlig nok foregår på solrike baner verden rundt. Når vi i tillegg ser TV i fullt opplyst rom, sier det seg selv at lysstyrken får en hel del å si!

Annonse

Samsungs QLED er virkelig i sitt ess her. Sollyset glinser fra de blankpolerte F1-bilene, og man kan formelig føle strålevarmen fra de glødende bremsene. I dette scenarioet er det ingen tvil om at QLED-skjermen har et klart fortrinn med sin potente lysstyrke. Den har mye mer dynamisk overskudd når bildet krever det. Fargene har betydelig mer punch og bildene føles rett og slett mer levende.

LG-skjermen får til sammenligning et bilde som virker mer flatt. Det vanligvis så dype og dynamiske OLED-bildet kommer litt til kort på heftig bildemateriale som dette, spesielt når vi også ser det i et fullt opplyst rom på dagtid. Fargene blir ikke like intense, og kontrasten hemmes litt av det blanke frontglasset, som reflekterer omgivelsene. Skarpheten er det imidlertid ingenting å utsette på, og det merkes også at LG-skjerme en har litt glattere bevegelser.

Lydkvalitet

Samsung Q90R har ikke noe spesielt påkostet lydsystem. I motsetning til Philips, Panasonic, og Sony som alle har lagt stor vekt på lyden i sine high-end modeller, er de innebygde høyttalerne i Q90R av relativt enkel sort. Høyttalerne vender nedover, slik at lyden vil reflekteres via bordet den står på. Lyden oppleves helt grei, men står ikke helt i forhold til prisklassen – det låter litt tamt og innestengt. Selv på høyt volum, er ikke taleforståelsen spesielt god. Her bør du med andre ord legge til en lydplanke i budsjettet. Samsung har heldigvis lagt god til rette for dette med utformingen på sokkelen, og Q90R støtter dessuten Atmos-lyd i kombinasjon med kompatible lydplanker.

Konklusjon

Samsung har på imponerende vis lykkes med å forbedre de viktigste ankepunktene ved fjorårets QLED-modell. Både svartnivået og innsynsvinkelen er kraftig forbedret, til et punkt hvor man skal være god for å skille QLED fra OLED i mange tilfeller! Legg til en matt, ikke-reflekterende skjermoverflate, og ikke minst den kraftige lysstyrken som QLED er kjent for, og du får en TV som er en optimal ”allrounder” for mange typer innhold og seerforhold. Alt fra film til sport ser virkelig lekkert ut på Samsung-skjermen, og det eneste som trekker ned er litt slank lyd. Det er likevel ingen tvil om at Samsungs nye våpendrager rykker rett inn på favorittlisten for 2019: Q90R er rett og slett ”the one to beat”!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Vil du ha en TV som ikke ser ut som en TV? Da kan Samsungs formfine Serif være et friskt alternativ.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.