Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Lyd & Bilde har sett nærmere på Samsungs 2019 QLED TV-modeller. Under en eksklusiv event i Barcelona fikk vi stifte bekjentskap med noen av årets mest spennende TV- nyheter fra Samsung, nærmere bestemt Q80R, Q85R, Q90R og ikke minst 8K flaggskipet Q950R!

Som alltid med slike skreddersydde produktlanseringer skal man ta de første inntrykkene med en klype salt. Men ut fra det vi kunne se, har ingeniørene lykkes med å gjøre markante fremskritt på årets nye modeller, som rulles ut i butikkene allerede npi mars, og videre ut i april

QLED også i fremtiden

Samsung har vakt oppsikt ved å gå i motsatt retning av den øvrige TV-bransjen. Mens konkurrentene nå sverger til OLED som bildeteknologi nummer 1, tviholder koreanerne fortsatt på sin egen QLED-teknoligi, som i bunn og grunn er en variant av tradisjonell LCD med LED-baklys.

Innerst inne dreier seg fortsatt om LCD, topptrimmet til et punkt hvor det er lite igjen av ”gammel” teknologi: Avanserte bildepaneler med antirefleks-behandling, Quantum dot fargefilter, høyere oppløsning (8K/4K) , bredere innsynsvinkel og intelligente ”AI” bildeprosessorer er bare noen av triksene som tas i bruk for å skvise ut enda bedre bildekvalitet.

Og det ser ut til å fungere: Etter å ha sammenlignet de nye 2019-modellene med forrige generasjon, er det tydelig at bildekvaliteten tar et lite ”kvantesprang” i riktig retning. Og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene i 9-serien: En gledelig nyhet er at mye av spissteknologien også siver ned i de lavere seriene, hvor prisene er langt hyggeligere.

QLED med direkte LED-baklys

Nesten samtlige 2019 QLED-modeller får direkte LED-baklys eller Direct Full Array som Samsung kaller det. (Foto: Samsung)

Hvis en LCD-TV skal ha noe håp om å henge med OLED på viktige områder som kontrast og svartnivå, kreves det et presist baklys. Såkalt kant-LED med speil er billig og effektivt, men har ikke noe å gjøre i en high-end TV. Dette ser det ut til at Samsung har forstått, for i 2019 innfører de direkte LED-baklys på langt flere modeller enn tidligere. Nesten samtlige av de nye QLED-modellene (unntatt Q60R) kommer med fullblods ”Direct Full Array” baklys, hvor eneste forskjell er antall individuelle LED-soner. Det er musikk i våre ører (og øyne)!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Quantum Processor 4K

I tillegg til oppgraderte bildepaneler får QLED-modellene adskillig større regnekraft med en høyst avansert ”bildemotor” under panseret. Nytt i år er at også 4K-modellene får nyte godt av spissteknologi utviklet til flaggskipet Q900R med 8K-oppløsning. Den nye Quantum Processor 4K bruker samme maskinlærings-prinsipper som 8K-modellene for å oppskalere og optimalisere ulike typer videoinnhold. Den avanserte videoprosessoren analyserer bildeinnholdet, og velger den optimale algoritmen for oppskalering fra en enorm database av kartlagt videoinnhold. Hvis vår erfaring med fjorårsmodellen Q900R er noe å gå etter, lover dette godt for bildekvaliteten, spesielt på komprimert videoinnhold fra YouTube, vanlige TV-sendinger og lignende.

Ultra Viewing Angle

Ultra Viewing Angle: Samsungs 2019 QLED-modeller får kraftig forbedret innsynsvinkel. (Illustrasjon: Samsung)

Snever innsynsvinkel er et annet problem som LCD-skjermene er plaget med. Rettere sagt, at bildekvaliteten varierer i forhold til hvor man sitter. Dette skyldes uønsket “strølys” fra baklyset sprer seg ujevnt ut til sidene. Samsungs løsning på problemet er sette inn et ekstra filter mellom baklyset og LCD-panelet, som konsentrerer lyset mer vinkelrett gjennom LCD-panelet. Et sekundært diffuserende lag på toppen sikrer tilstrekkelig spredning av lyset. Samsung hevder dette inngrepet skal gi både forbedret lysstyrke, svartnivå og mindre fargeforskyving ved inntil 40 graders innsynsvinkel.

Apple Airplay 2

Samsung Smart TVer er nå kompatible med Apple AirPlay 2. Det betyr at man nå kan sende innhold fra Apple-enheter direkte til TV-en uten å trenge en Apple TV. Dermed får man også tilgang til å kjøpe/leie og laste ned filmer og TV-serier fra iTunes.

Samsungs 2018 0g 2019 TV-modeller vil også støtte Apples nye streamingtjeneste som lanseres senere i mars.

2019 vs 2018: Forskjellen i praksis

Med 65Q85 (2019) stilt ved siden av 65Q8D (2018) til høyre er det ingen tvil om forbedringene når man sammenligner lysomrisset rundt hjelmen. Forgjengeren har langt mer uønsket strølys.

Samsung-ingeniørene kan slå seg på brystet med små og store forbedringer, men hvordan ser resultatet ut i praksis? Ut fra det lille vi fikk se, ser det ganske så lovende ut.

Samsung hadde rigget opp den nye 4K toppmodellen QE65Q90R ved siden av 2018- mode QE65Q9FN pluss to konkurrerende 2018-modeller – deriblant en OLED TV av ukjent fabrikat. Samsungs var hemmelighetsfulle og lot oss heller ikke fotografere under seansen, men det var ikke vanskelig å se forbedringene som er gjort.

Årets Q90R hadde for det første et svært overbevisende svartnivå. Det som imponerte oss mest var likevel fraværet av synlige omriss eller “halo” effekter fra baklyset. Med forsvinnende lite “strølys” på mørk bakgrunn, var det faktisk vanskelig å skille den fra OLED-skjermen ved siden av.

Samtidig kunne vi slå fast at den optimale innsynsvinkelen har blitt mye bredere. Sammenlignet med 2018-modellene som ble merkbart blassere ute til siden, var 2019-modellen langt mer stabil i kontrast og fargegjengivelse.

Forbedringen er ikke begrenset til toppmodellen. Vi fikk også muligheten til å sammenligne den nye modellen Q85 mot forgjengeren Q8D, som også kan skilte med direkte LED-baklys, og selv her var forskjellen markant. Som man kan se av bildet,  har nykommeren et langt mer presist lyskontroll, også ved skrå innsynsvinkel.

 

Aktuelle modeller

 

Samsung Q950R (8K)

Samsung QE75Q950R (Foto: Samsung)

 

Årets nye 8K-flaggskip Q950R drar nytte av de seneste forbedringene ved QLED-teknologien. Den får et nytt forbedret bildepanel med bredere innsynsvinkel (s.k Ultra Wide Viewing Angle)

Samsung Q950R kommer i 65”, 75”, 82” og 98” skjermstørrelse.

 

 

Samsung Q90R

Samsung QN75Q90R (Foto: Samsung)

Årets 4K toppmodell fra Samsung blir arvtageren til Q9FN, som vi kåret til beste high-end TV 2018. Nykommeren kommer spekket med nytt ”Ultra Viewing Angle” bildepanel og forbedret LED-baklys, samt kraftig oppgradert AI bildebehandling. Dette blir med andre ord den råeste 4K-modellen fra Samsung i år.

 

Samsung Q90R kommer i 55”, 65” og 75” skjermstørrelse.

 

 

Samsung Q85R

Samsung QE65Q85R (Foto: Samsung)

Dette blir årets kanskje mest spennende nykommer: blir på mange måter en ”junior-toppmodell” som har mange likhetstrekk med Q90R.Viktigste forskjell er et lavere antall LED-dimmingsoner.

 

Samsung Q85R kommer i 55”, 65” og 75” skjermstørrelse.

 

 

 

Samsung Q80R

Samsung QE65Q80R (Foto: Samsung)

En enklere variant av Q85R, med færre antall LED-soner. Q80R må også klare seg uten One Connect kabelløsningen som du finner på toppmodellene.

 

Samsung Q80R kommer i 55” og 65” skjermstørrelse.

 

 

Samsung Q70R

Samsung QE82Q70R. (Foto: Samsung)

Dette blir den store ”value for money” modellen fra Samsung i år. Dette er første gang ”7-serien” kommer med direkte LED-baklys. Q70R kommer dessuten kommer i et bredt utvalg skjermstørrelser.

 

Q70R kommer i 49”, 55”, 65”, 75” og 82” størrelse.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Lyd & Bilde har sett nærmere på Samsungs 2019 QLED TV-modeller. Under en eksklusiv event i Barcelona fikk vi stifte bekjentskap med noen av årets mest spennende TV- nyheter fra Samsung, nærmere bestemt Q80R, Q85R, Q90R og ikke minst 8K flaggskipet Q950R! Som alltid med slike skreddersydde produktlanseringer skal man ta de første inntrykkene med en klype salt. Men ut fra det vi kunne se, har ingeniørene lykkes med å gjøre markante fremskritt på årets nye modeller, som rulles ut i butikkene allerede npi mars, og videre ut i april

QLED også i fremtiden

Samsung har vakt oppsikt ved å gå i motsatt retning av den øvrige TV-bransjen. Mens konkurrentene nå sverger til OLED som bildeteknologi nummer 1, tviholder koreanerne fortsatt på sin egen QLED-teknoligi, som i bunn og grunn er en variant av tradisjonell LCD med LED-baklys. Innerst inne dreier seg fortsatt om LCD, topptrimmet til et punkt hvor det er lite igjen av ”gammel” teknologi: Avanserte bildepaneler med antirefleks-behandling, Quantum dot fargefilter, høyere oppløsning (8K/4K) , bredere innsynsvinkel og intelligente ”AI” bildeprosessorer er bare noen av triksene som tas i bruk for å skvise ut enda bedre bildekvalitet. Og det ser ut til å fungere: Etter å ha sammenlignet de nye 2019-modellene med forrige generasjon, er det tydelig at bildekvaliteten tar et lite ”kvantesprang” i riktig retning. Og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene i 9-serien: En gledelig nyhet er at mye av spissteknologien også siver ned i de lavere seriene, hvor prisene er langt hyggeligere.

QLED med direkte LED-baklys

[caption id="attachment_93982" align="aligncenter" width="1080"] Nesten samtlige 2019 QLED-modeller får direkte LED-baklys eller Direct Full Array som Samsung kaller det. (Foto: Samsung)[/caption] Hvis en LCD-TV skal ha noe håp om å henge med OLED på viktige områder som kontrast og svartnivå, kreves det et presist baklys. Såkalt kant-LED med speil er billig og effektivt, men har ikke noe å gjøre i en high-end TV. Dette ser det ut til at Samsung har forstått, for i 2019 innfører de direkte LED-baklys på langt flere modeller enn tidligere. Nesten samtlige av de nye QLED-modellene (unntatt Q60R) kommer med fullblods ”Direct Full Array” baklys, hvor eneste forskjell er antall individuelle LED-soner. Det er musikk i våre ører (og øyne)!

Quantum Processor 4K

I tillegg til oppgraderte bildepaneler får QLED-modellene adskillig større regnekraft med en høyst avansert ”bildemotor” under panseret. Nytt i år er at også 4K-modellene får nyte godt av spissteknologi utviklet til flaggskipet Q900R med 8K-oppløsning. Den nye Quantum Processor 4K bruker samme maskinlærings-prinsipper som 8K-modellene for å oppskalere og optimalisere ulike typer videoinnhold. Den avanserte videoprosessoren analyserer bildeinnholdet, og velger den optimale algoritmen for oppskalering fra en enorm database av kartlagt videoinnhold. Hvis vår erfaring med fjorårsmodellen Q900R er noe å gå etter, lover dette godt for bildekvaliteten, spesielt på komprimert videoinnhold fra YouTube, vanlige TV-sendinger og lignende.

Ultra Viewing Angle

[caption id="attachment_93980" align="aligncenter" width="1038"] Ultra Viewing Angle: Samsungs 2019 QLED-modeller får kraftig forbedret innsynsvinkel. (Illustrasjon: Samsung)[/caption] Snever innsynsvinkel er et annet problem som LCD-skjermene er plaget med. Rettere sagt, at bildekvaliteten varierer i forhold til hvor man sitter. Dette skyldes uønsket "strølys" fra baklyset sprer seg ujevnt ut til sidene. Samsungs løsning på problemet er sette inn et ekstra filter mellom baklyset og LCD-panelet, som konsentrerer lyset mer vinkelrett gjennom LCD-panelet. Et sekundært diffuserende lag på toppen sikrer tilstrekkelig spredning av lyset. Samsung hevder dette inngrepet skal gi både forbedret lysstyrke, svartnivå og mindre fargeforskyving ved inntil 40 graders innsynsvinkel.

Apple Airplay 2

Samsung Smart TVer er nå kompatible med Apple AirPlay 2. Det betyr at man nå kan sende innhold fra Apple-enheter direkte til TV-en uten å trenge en Apple TV. Dermed får man også tilgang til å kjøpe/leie og laste ned filmer og TV-serier fra iTunes. Samsungs 2018 0g 2019 TV-modeller vil også støtte Apples nye streamingtjeneste som lanseres senere i mars.

2019 vs 2018: Forskjellen i praksis

[caption id="attachment_93979" align="aligncenter" width="678"] Med 65Q85 (2019) stilt ved siden av 65Q8D (2018) til høyre er det ingen tvil om forbedringene når man sammenligner lysomrisset rundt hjelmen. Forgjengeren har langt mer uønsket strølys.[/caption] Samsung-ingeniørene kan slå seg på brystet med små og store forbedringer, men hvordan ser resultatet ut i praksis? Ut fra det lille vi fikk se, ser det ganske så lovende ut. Samsung hadde rigget opp den nye 4K toppmodellen QE65Q90R ved siden av 2018- mode QE65Q9FN pluss to konkurrerende 2018-modeller - deriblant en OLED TV av ukjent fabrikat. Samsungs var hemmelighetsfulle og lot oss heller ikke fotografere under seansen, men det var ikke vanskelig å se forbedringene som er gjort. Årets Q90R hadde for det første et svært overbevisende svartnivå. Det som imponerte oss mest var likevel fraværet av synlige omriss eller "halo" effekter fra baklyset. Med forsvinnende lite "strølys" på mørk bakgrunn, var det faktisk vanskelig å skille den fra OLED-skjermen ved siden av. Samtidig kunne vi slå fast at den optimale innsynsvinkelen har blitt mye bredere. Sammenlignet med 2018-modellene som ble merkbart blassere ute til siden, var 2019-modellen langt mer stabil i kontrast og fargegjengivelse. Forbedringen er ikke begrenset til toppmodellen. Vi fikk også muligheten til å sammenligne den nye modellen Q85 mot forgjengeren Q8D, som også kan skilte med direkte LED-baklys, og selv her var forskjellen markant. Som man kan se av bildet,  har nykommeren et langt mer presist lyskontroll, også ved skrå innsynsvinkel.  

Aktuelle modeller

 

Samsung Q950R (8K)

[caption id="attachment_93988" align="aligncenter" width="678"] Samsung QE75Q950R (Foto: Samsung)[/caption]   Årets nye 8K-flaggskip Q950R drar nytte av de seneste forbedringene ved QLED-teknologien. Den får et nytt forbedret bildepanel med bredere innsynsvinkel (s.k Ultra Wide Viewing Angle) Samsung Q950R kommer i 65”, 75”, 82” og 98” skjermstørrelse.    

Samsung Q90R

[caption id="attachment_93987" align="aligncenter" width="1080"] Samsung QN75Q90R (Foto: Samsung)[/caption] Årets 4K toppmodell fra Samsung blir arvtageren til Q9FN, som vi kåret til beste high-end TV 2018. Nykommeren kommer spekket med nytt ”Ultra Viewing Angle” bildepanel og forbedret LED-baklys, samt kraftig oppgradert AI bildebehandling. Dette blir med andre ord den råeste 4K-modellen fra Samsung i år.   Samsung Q90R kommer i 55”, 65” og 75” skjermstørrelse.    

Samsung Q85R

[caption id="attachment_93986" align="aligncenter" width="1080"] Samsung QE65Q85R (Foto: Samsung)[/caption] Dette blir årets kanskje mest spennende nykommer: blir på mange måter en ”junior-toppmodell” som har mange likhetstrekk med Q90R.Viktigste forskjell er et lavere antall LED-dimmingsoner.   Samsung Q85R kommer i 55”, 65” og 75” skjermstørrelse.      

Samsung Q80R

[caption id="attachment_93985" align="aligncenter" width="1080"] Samsung QE65Q80R (Foto: Samsung)[/caption] En enklere variant av Q85R, med færre antall LED-soner. Q80R må også klare seg uten One Connect kabelløsningen som du finner på toppmodellene.   Samsung Q80R kommer i 55” og 65” skjermstørrelse.    

Samsung Q70R

[caption id="attachment_93984" align="aligncenter" width="1080"] Samsung QE82Q70R. (Foto: Samsung)[/caption] Dette blir den store ”value for money” modellen fra Samsung i år. Dette er første gang ”7-serien” kommer med direkte LED-baklys. Q70R kommer dessuten kommer i et bredt utvalg skjermstørrelser.  

Q70R kommer i 49”, 55”, 65”, 75” og 82” størrelse.

Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.