Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sniktitt

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Skrevet av / 13.03.19 - 11:10
Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Lyd & Bilde har sett nærmere på Samsungs 2019 QLED TV-modeller. Under en eksklusiv event i Barcelona fikk vi stifte bekjentskap med noen av årets mest spennende TV- nyheter fra Samsung, nærmere bestemt Q80R, Q85R, Q90R og ikke minst 8K flaggskipet Q950R!

Som alltid med slike skreddersydde produktlanseringer skal man ta de første inntrykkene med en klype salt. Men ut fra det vi kunne se, har ingeniørene lykkes med å gjøre markante fremskritt på årets nye modeller, som rulles ut i butikkene allerede npi mars, og videre ut i april

QLED også i fremtiden

Samsung har vakt oppsikt ved å gå i motsatt retning av den øvrige TV-bransjen. Mens konkurrentene nå sverger til OLED som bildeteknologi nummer 1, tviholder koreanerne fortsatt på sin egen QLED-teknoligi, som i bunn og grunn er en variant av tradisjonell LCD med LED-baklys.

Innerst inne dreier seg fortsatt om LCD, topptrimmet til et punkt hvor det er lite igjen av ”gammel” teknologi: Avanserte bildepaneler med antirefleks-behandling, Quantum dot fargefilter, høyere oppløsning (8K/4K) , bredere innsynsvinkel og intelligente ”AI” bildeprosessorer er bare noen av triksene som tas i bruk for å skvise ut enda bedre bildekvalitet.

Og det ser ut til å fungere: Etter å ha sammenlignet de nye 2019-modellene med forrige generasjon, er det tydelig at bildekvaliteten tar et lite ”kvantesprang” i riktig retning. Og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene i 9-serien: En gledelig nyhet er at mye av spissteknologien også siver ned i de lavere seriene, hvor prisene er langt hyggeligere.

QLED med direkte LED-baklys

Nesten samtlige 2019 QLED-modeller får direkte LED-baklys eller Direct Full Array som Samsung kaller det. (Foto: Samsung)

Hvis en LCD-TV skal ha noe håp om å henge med OLED på viktige områder som kontrast og svartnivå, kreves det et presist baklys. Såkalt kant-LED med speil er billig og effektivt, men har ikke noe å gjøre i en high-end TV. Dette ser det ut til at Samsung har forstått, for i 2019 innfører de direkte LED-baklys på langt flere modeller enn tidligere. Nesten samtlige av de nye QLED-modellene (unntatt Q60R) kommer med fullblods ”Direct Full Array” baklys, hvor eneste forskjell er antall individuelle LED-soner. Det er musikk i våre ører (og øyne)!

Quantum Processor 4K

I tillegg til oppgraderte bildepaneler får QLED-modellene adskillig større regnekraft med en høyst avansert ”bildemotor” under panseret. Nytt i år er at også 4K-modellene får nyte godt av spissteknologi utviklet til flaggskipet Q900R med 8K-oppløsning. Den nye Quantum Processor 4K bruker samme maskinlærings-prinsipper som 8K-modellene for å oppskalere og optimalisere ulike typer videoinnhold. Den avanserte videoprosessoren analyserer bildeinnholdet, og velger den optimale algoritmen for oppskalering fra en enorm database av kartlagt videoinnhold. Hvis vår erfaring med fjorårsmodellen Q900R er noe å gå etter, lover dette godt for bildekvaliteten, spesielt på komprimert videoinnhold fra YouTube, vanlige TV-sendinger og lignende.

Ultra Viewing Angle

Ultra Viewing Angle: Samsungs 2019 QLED-modeller får kraftig forbedret innsynsvinkel. (Illustrasjon: Samsung)

Snever innsynsvinkel er et annet problem som LCD-skjermene er plaget med. Rettere sagt, at bildekvaliteten varierer i forhold til hvor man sitter. Dette skyldes uønsket «strølys» fra baklyset sprer seg ujevnt ut til sidene. Samsungs løsning på problemet er sette inn et ekstra filter mellom baklyset og LCD-panelet, som konsentrerer lyset mer vinkelrett gjennom LCD-panelet. Et sekundært diffuserende lag på toppen sikrer tilstrekkelig spredning av lyset. Samsung hevder dette inngrepet skal gi både forbedret lysstyrke, svartnivå og mindre fargeforskyving ved inntil 40 graders innsynsvinkel.

Apple Airplay 2

Samsung Smart TVer er nå kompatible med Apple AirPlay 2. Det betyr at man nå kan sende innhold fra Apple-enheter direkte til TV-en uten å trenge en Apple TV. Dermed får man også tilgang til å kjøpe/leie og laste ned filmer og TV-serier fra iTunes.

Samsungs 2018 0g 2019 TV-modeller vil også støtte Apples nye streamingtjeneste som lanseres senere i mars.

2019 vs 2018: Forskjellen i praksis

Med 65Q85 (2019) stilt ved siden av 65Q8D (2018) til høyre er det ingen tvil om forbedringene når man sammenligner lysomrisset rundt hjelmen. Forgjengeren har langt mer uønsket strølys.

Samsung-ingeniørene kan slå seg på brystet med små og store forbedringer, men hvordan ser resultatet ut i praksis? Ut fra det lille vi fikk se, ser det ganske så lovende ut.

Samsung hadde rigget opp den nye 4K toppmodellen QE65Q90R ved siden av 2018- mode QE65Q9FN pluss to konkurrerende 2018-modeller – deriblant en OLED TV av ukjent fabrikat. Samsungs var hemmelighetsfulle og lot oss heller ikke fotografere under seansen, men det var ikke vanskelig å se forbedringene som er gjort.

Årets Q90R hadde for det første et svært overbevisende svartnivå. Det som imponerte oss mest var likevel fraværet av synlige omriss eller «halo» effekter fra baklyset. Med forsvinnende lite «strølys» på mørk bakgrunn, var det faktisk vanskelig å skille den fra OLED-skjermen ved siden av.

Samtidig kunne vi slå fast at den optimale innsynsvinkelen har blitt mye bredere. Sammenlignet med 2018-modellene som ble merkbart blassere ute til siden, var 2019-modellen langt mer stabil i kontrast og fargegjengivelse.

Forbedringen er ikke begrenset til toppmodellen. Vi fikk også muligheten til å sammenligne den nye modellen Q85 mot forgjengeren Q8D, som også kan skilte med direkte LED-baklys, og selv her var forskjellen markant. Som man kan se av bildet,  har nykommeren et langt mer presist lyskontroll, også ved skrå innsynsvinkel.

 

Aktuelle modeller

 

Samsung Q950R (8K)

Samsung QE75Q950R (Foto: Samsung)

 

Årets nye 8K-flaggskip Q950R drar nytte av de seneste forbedringene ved QLED-teknologien. Den får et nytt forbedret bildepanel med bredere innsynsvinkel (s.k Ultra Wide Viewing Angle)

Samsung Q950R kommer i 65”, 75”, 82” og 98” skjermstørrelse.

 

 

Samsung Q90R

Samsung QN75Q90R (Foto: Samsung)

Årets 4K toppmodell fra Samsung blir arvtageren til Q9FN, som vi kåret til beste high-end TV 2018. Nykommeren kommer spekket med nytt ”Ultra Viewing Angle” bildepanel og forbedret LED-baklys, samt kraftig oppgradert AI bildebehandling. Dette blir med andre ord den råeste 4K-modellen fra Samsung i år.

 

Samsung Q90R kommer i 55”, 65” og 75” skjermstørrelse.

 

 

Samsung Q85R

Samsung QE65Q85R (Foto: Samsung)

Dette blir årets kanskje mest spennende nykommer: blir på mange måter en ”junior-toppmodell” som har mange likhetstrekk med Q90R.Viktigste forskjell er et lavere antall LED-dimmingsoner.

 

Samsung Q85R kommer i 55”, 65” og 75” skjermstørrelse.

 

 

 

Samsung Q80R

Samsung QE65Q80R (Foto: Samsung)

En enklere variant av Q85R, med færre antall LED-soner. Q80R må også klare seg uten One Connect kabelløsningen som du finner på toppmodellene.

 

Samsung Q80R kommer i 55” og 65” skjermstørrelse.

 

 

Samsung Q70R

Samsung QE82Q70R. (Foto: Samsung)

Dette blir den store ”value for money” modellen fra Samsung i år. Dette er første gang ”7-serien” kommer med direkte LED-baklys. Q70R kommer dessuten kommer i et bredt utvalg skjermstørrelser.

 

Q70R kommer i 49”, 55”, 65”, 75” og 82” størrelse.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips 2024 TV-modeller

Her er de beste (og villeste!) TV-ene vi fikk se i Las Vegas

Blendende og sylskarp!

Slik er Panasonics nye "Fire TV"

Møt neste generasjons MiniLED-teknologi fra Sony.

0
Scroll to Top