Philips har levert flere sterke TV-prestasjoner den siste tiden, og vi har latt oss imponere over både OLED856 og OLED+936 som leverer både knallbra bildekvalitet, og – i sistnevnte tilfelle, meget potent lyd.
Men Philips har enda større skyts i arsenalet, viser det seg!
Øverst på rangstigen finner vi nemlig flaggskipmodellen OLED+986, med en enda kraftigere lydplanke fra Bowers & Wilkins. Dette er den ”audiofile” utgaven der den engelske høyttalerfabrikanten har fått friere tøyler, til å ta frem de store kanonene i lydmessig forstand. Og det kan man virkelig høre!
Philips OLED+986
Flaggskipmodellen fra Philips står på en solid metallfot som er dekket med krom og børstet stål, og rett under skjermen sitter det en eksklusiv lydplanke fra Bowers & Wilkins. I TV-sammenheng er det definitivt ikke hverdagskost med en slik høyttalerløsning, og vi må nok opp til B&O-nivå for å finne noe lignende.
Faste L&B-lesere vil trolig dra kjensel på designet, som har mye til felles med den eldre OLED+984 som vi testet i 2019. OLED+986 er imidlertid fornyet både bilde og lydsiden. Den bruker nå det beste OLED-panelet fra LG Display, kombinert med den potente bildeprosessoren P5 AI Dual Picture Engine.
Siden det er en Philips-TV vi snakker om, har den selvfølgelig også Ambilight-lys, som dirigerer et stemningsfullt bakgrunnslys mot bakveggen. Og det viser seg faktisk å være ekstra effektfullt på denne modellen, nettopp fordi den kan stilles fritt på gulvet, uten noe bord som skygger for lyset.
Ellers er det verdt å merke seg at OLED+986 kun kommer i en skjermstørrelse: 65 tommer – verken mer eller mindre. Det er litt synd, for vi skulle gjerne sett en 77” eller 83” med samme kvalitetsnivå på bilde og lyd!
Solid byggekvalitet
Vi merker allerede idet vi mottar Philips-skjermen inn døra at dette er en TV utenom det vanlige. Hele sulamitten med OLED-skjerm, høyttaler og sokkel veier til sammen voksne 56 kilo. Det er også vårt inntrykk når vi pakker opp og skrur ting sammen, at dette er et produkt med ekstra fin kvalitet og finish.
Selv om skjermdelen er veldig lik OLED+936, er det noen bittesmå forskjeller her og der – som at strømtilkoblingen er flyttet til midten, slik at den kan trekkes skjult ned gjennom sokkelen.
Philips har pønsket ut flere smarte detaljer, og vi syntes sokkelen var enkel å montere. Det eneste vi savner er hjul til sokkelen, eller om mulig et roterbart feste. Dette ville gjort det enklere å flytte eller dreie skjermen, da den er temmelig tung!
En annen ting man skal være obs på: Med gulvsokkelen finnes det ikke noe praktisk sted å plassere eksterne enheter som TV-mottakere, Blu-ray spillere og lignende. Det beste er nok å skjule dem bak TV-en, eller i et nærliggende skap. Alternativt kan du selvfølgelig henge TV-en på veggen og ha en reol under.
Obs! Dersom du skulle ønske å veggmontere TV-en, følger det også med en egen brakett til å feste høyttaleren på undersiden.
Potent lydplanke fra Bowers & Wilkins
Det er vanlig å oppgradere TV-lyden med en ekstern lydplanke, men det beste er selvfølgelig å integrere lyd og bilde på en sømløs måte fra starten av. Her har Philips nok en gang alliert seg med engelske Bowers & Wilkins i utviklingen av høyttalerne.
Lydplanken i OLED+986 skiller seg fra den i lillebroren OLED+936. For det første er den vesentlig større, og høyttalerkonfigurasjonen helt annerledes.
Oppsettet består av tre dedikerte toveis høyttalere (venstre, høyre og senterkanal) i hvert sitt separate kabinett, der senterhøyttalerens diskantelement stikker ut på toppen. Høyttalerelementene holder høy kvalitet, og i mellomtonene brukes B&Ws 4” Continuum-membran, hentet fra den berømte 800-serien.
Det OLED+986 derimot mangler, er såkalt oppadrettede Atmos høydekanaler, slik du kan finne på lillebroren OLED+936. Vi snakker med andre ord om et såkalt ”Virtuell Atmos” oppsett der den bruker lydprosessering for å simulere høydeeffektene. Philips-skjermen kan imidlertid utvides med både subwoofer og trådløse bakhøyttalere som støtter DTS Play:Fi.
Brukervennlighet og finesser
Philips har lenge sverget til Android-systemet på sine TV-modeller, men har foreløpig ikke tatt steget til den nyeste Google TV-versjonen, slik blant andre Sony har gjort. Philips bruker i stedet den lignende, men litt eldre Android 10-versjonen.
Brukergrensesnittet føles enkelt og effektivt. Direktesendte TV-kanaler og strømmetjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max ligger raskt tilgjengelig via startmenyen. Stemmestyring via Google Assistant er også mulig, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen.
OLED+986 har fire HDMI-innganger for tilkobling av eksterne videokilder, men bare to av disse støtter den seneste HDMI 2.1 standarden. Normalt ville man brukt opp en av disse for å koble til en lydplanke – men fordi Philips-skjermen allerede har et integrert lydsystem, har du i praksis to tilgjengelige HDMI 2.1 kontakter – nok plass til både Xbox og Sony PS5 om nødvendig.
OLED+986 støtter også VRR (Variabel Refresh Rate), men bare opp til 4K/60Hz. Denne funksjonen justerer bildefrekvensen fortløpende for å tilpasse seg grafikken fra PC-er og spillkonsoller. Philips-skjermen har for øvrig en egen spillmodus med lavere forsinkelse, som vi målte til cirka 20 millisekunder. Hardcore gamere vil nok derfor finne en mer velegnet skjerm i Philips OLED806/856, som både støtter 4K/120Hz og har noe lavere forsinkelse.
Bildekvalitet
På bildesiden er OLED+986 så godt som identisk med OLED+936, som allerede har imponert oss med sterke bildeprestasjoner. Og siden storebror bruker samme type bildepanel og videoprosessor som lillebroren, er det ingen overraskelse at også denne versjonen ser glimrende ut.
Vi har testet begge Philips-modellene ved siden av hverandre, og kan skrive under på at de ser veldig like ut. Storebror har imidlertid en liten fordel i måten den fordeler Ambilight-lyset på: Siden den står på en smal, frittstående sokkel får man betydelig større utbytte av lyset som peker nedover. I praksis blir hele veggen rundt TV-en en del av handlingen!
Merk: Denne forskjellen vil sikkert utlignes når begge TV-ene henges på veggen, uten noe bord rett under.
Philips sin P5 videoprosessor bruker alle triksene i boka for å gjøre bildene skarpere, mer kontrast- og fargerike. Den særdeles fargesterke og superglatte Livlig-modusen er et godt eksempel på dette. Men dersom du foretrekker å se filmen mer i tråd med regissørens intensjoner, kan også velge mer nøytrale bildemoduser, som Filmmaker Mode.
Vi sjekket blant annet ut sesong 4 av Formula 1: Drive to survive på Netflix, og ble umiddelbart påminnet om den gode kontrasten og fargegjengivelsen fra OLED-skjermene. Nykommeren The Adam Project, i scenen der den unge Adam Reed famler seg gjennom en mørk skog med hunden sin, er også full av dybde og glinsende lyseffekter. Kombinasjonen av presise farger og jevn lysfordeling – uten noen feil fra baklyset – gir et veldig naturtro og engasjerende bilde.
OLED+986 befinner seg definitivt i high-end klassen, og kan fint måle seg med andre flaggskipmodeller som Sony A90J og Panasonic JZ2000 på mange områder. Den har alle de kjente kvalitetene på plass, med nærmest bunnløst svartnivå og gnistrende kontrast. Det lyssterke OLED-panelet kan fint brukes i lyse omgivelser, og fra ulike innsynsvinkler, uten at fargene ser blasse ut.
En ting som dog er verdt å merke seg, er at Philips-en har en tendens til å overdrive svartnivået litt. De aller mørkeste detaljene – hakket før bekmørkt – kan forsvinne, i det man på fagspråket kaller black crush. Dette kan imidlertid kompenseres for ved å kalibrere TV-en og/eller gå noen hakk opp på lysstyrken.
Philips 986 har også, som OLED-TV-er flest, et relativt blankt skjermglass. Derfor lønner det seg å ta forholdsregler med plasseringen i forhold til vinduer, sørge for god solskjerming og lignende, for å unngå unødvendig ”speiling” av omgivelsene. Dersom du har krevende lysforhold i rommet, er det verdt å nevne at for eksempel Samsungs Neo QLED skjermer har enda høyere lysstyrke, kombinert med et mattere frontglass. Men da får du til gjengjeld ingen Ambilight.
Lydkvalitet
Selv om bildekvaliteten er utmerket, er det er først og fremst på lydsiden at OLED+986 skiller seg ut mot andre TV-er i high-end klassen. Her er Philips-skjermen rett og slett i en egen liga!
For oss som omgås mye med kresne lydprodukter, burde det ikke nødvendigvis komme som noen stor overraskelse. Men lydgjengivelsen fra OLED+986 er svært finkornet og veloppløst, på et nivå som man forbinder nettopp med gode hi-fi høyttalere. Her kan du virkelig høre alt fra de sarte små detaljene i et klassisk orkester, til den rå, sprutende dynamikken i et filmlydspor.
Det første som slår oss, er den klare stemmegjengivelsen. Den er allerede ganske utmerket på lillebroren, men her høres den så ekte og tilstedeværende ut, at det nesten føles nifst. Sansene skjerper seg, og man trekkes umiddelbart dypere inn i handlingen.
Den solide B&W-planken tegner opp et stort og bredt lydbilde, som faktisk er enda større og mer detaljert enn på 936-modellen. Det går langt utenpå selve skjermen, men er samtidig godt koblet opp mot handlingen. Lillebror, enda så god den er, blir vesentlig slankere og mer grovkornet i klangen.
Romfølelsen er det heller ingenting å si på: Selv om OLED+986 må klare seg uten dedikerte Atmos-høyttalere, fant vi at surroundeffektene i praksis var omtrent like gode, som følge av den generelt høyere lydkvaliteten. Så dersom du er av den virkelig audiofile typen, er det storebror du skal velge.
Som følge av den kresne lydkvaliteten, fungerer OLED+986 også utmerket til musikklytting. Enten du liker å se musikkvideoer på YouTube, eller foretrekker å ha Tidal eller Spotify-appen spillende i bakgrunnen, kan dette være en fin erstatning til trådløse musikkanlegg av relativt høy kvalitet.
Mulighet for separat subwoofer
For den som ønsker en ytterligere lydforbedring, er det også mulig å koble en separat subwoofer til Philips TV-en via linjeutgang på baksiden. Denne gangen gjorde vi alvor utav det, og lånte en passende B&W subwoofer fra Hi-Fi Klubben. Nærmere bestemt en ASW610 med 10” basselement.
Philips gir oss ingen spesielle justeringsmuligheter for subwooferkanalen, annet enn å slå lydsignalet av og på. Innstillinger som nivå, delefrekvens og fase må derfor gjøres på subwoofersiden. Men utover det er det plug-and-play!
Det å koble en skikkelig hi-fi subwoofer til en TV som allerede er ganske påkostet på lydsiden, kan virke som overkill. Men for andre vil det være helt riktig.
Vi fant at subwooferen – akkurat som forventet – ga lydopplevelsen en ekstra dimensjon. Lydbildet vokser, musikken får større dybde, og lydeffektene gir en saftig punch! Lyden ble også renere oppover i mellomtonen, som følge av at de andre høyttalerne får mindre å jobbe med. Dette er med andre ord, en oppgradering som klart kan anbefales.
Konklusjon
Philips OLED+986 er i likhet med OLED+936 en meget gjennomført og lekker TV. Bildeopplevelsen er både presis og kontrastrik, godt hjulpet av det fargerike Ambilight-lyset. Storebror tar det imidlertid enda lenger på lydsiden, med en sterk og distinkt lydgjengivelse som minner mer om ekte hi-fi enn TV-lyd! I så måte er den vel verdt de ekstra kronene, for deg som har kresne ører. Med på kjøpet får du også en elegant sokkel som plasserer TV-en direkte på gulvet.
Det eneste vi savner er en bedre måte å flytte eller vinkle skjermen på. Samt en enda større skjerm, for den som vil ta hjemmekino-opplevelsen enda lengre!
Les videre med LB+
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total År
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i 1 år (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser