BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Duell: LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

Superbilde i kompakt format!

LG og Sony er først ute med å tilby OLED-TV i ny 48” skjermstørrelse. Men hvilken av disse kompakte skjermene fungerer best, og til hva? Det er tid for mini-OLED duell!

De skarpe og kontrastrike OLED-TV-ene har lenge vært begrenset til skjermstørrelser fra 55” og oppover. Stort sett alle OLED-skjermer har nemlig opphav fra sørkoreanske LG Display, som produserer og kutter panelene i bestemte maler på 55, 65 og 77”. Men nå finnes det håp: Etter å ha fornyet produksjonslinjen kan LG-fabrikken endelig tilby et bredere utvalg av skjermstørrelser, inkludert en ekstra kompakt 48” variant!

Dette er utvilsomt gode nyheter for de som har ønsket seg en OLED-TV til særskilte bruksområder der man har mindre plass, sitter veldig nær skjermen eller bare ønsker en liten TV av estetiske hensyn. Enten du vil ha en god TV til kontoret, soverommet eller gaming-rommet er det nå er det fritt frem for å nyte bildekvaliteten fra OLED i et nytt, kompakt format.

Den nye OLED-varianten måler cirka 107 og 62 centimeter bredde og høyde, som gjør det mulig å skvise inn OLED-skjermen på trangere plasser enn tidligere. (Foto: LG)

48” OLED

Siden det er søsterselskapet LG Display som produserer bildepanelene, kommer det ikke som noen overraskelse at LG Electronics er blant de første til å tilby en TV i den nye størrelsen. 2020-modellen LG OLED48CX er den første 48” utgaven fra LG. Nestemann på lista er Sony KD-48A9 som også bruker et 48” panel fra LG, hvor japanerne har svingt tryllestaven over bildebehandling og lydgjengivelse slik de pleier. Vi kan nok forvente at flere produsenter tilbyr 48” OLED etter hvert, men akkurat nå handler det om disse to!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Sony KD-48A9

Liten, men tøff

Sonys minste OLED-TV imponerer med knivskarp bildekvalitet, pluss klar lyd fra de innebygde høyttalerne. Kan dette være den perfekte soveroms-TV-en?

Lyd & Bilde mener

Sony KD-48A9 gir en nydelig bilde- og lydopplevelse, med flott kontrast, dypt svartnivå og jevne bevegelser. Pluss for sterk og klar lyd fra de innebygde (og usynlige) høyttalerne.
Sony-skjermen er en del tykkere enn OLED-skjermer flest. KD-48A9 mangler også en del av HDMI 2.1 finessene, hvilket kan være skuffende for gaming-entusiastene.
 • Størrelse/type: 48” 4K OLED
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Innganger: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
 • Annet: Acoustic Surface høyttalere
 • Andre skjermstørrelser: 55”, 65”
 • Web: sony.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 19990 kr

Sony KD-48A9 er minste modell i nye Master Series, som utgjør Sonys aller beste OLED-skjermer for 2020. Flere skjermstørrelser er ventet, men minstemann får altså æren av å åpne ballet! Bildepanelet er som vanlig hentet fra LG, mens Sonys egne ingeniører har konsentrert seg om bildebehandling og lyd. Her bruker japanerne nok en gang sin innovative Acoustic Surface høyttalerteknologi, der lyden kommer direkte ut av TV-skjermen – noe som også bidrar til en stram og lekker design.

Design

Sonys OLED-skjermer har etter hvert fått en ganske velkjent formfaktor med en blankpolert, diskré og helsvart utførelse. A9-modellen står på en flat og avrundet aluminiumsfot, og hviler bare noen millimeter over bordoverflaten. Det ser utvilsomt lekkert ut, men kan samtidig være upraktisk dersom du tenker å sette en lydplanke foran TV-en.

Sony KD-48A9 OLED front Sony KD-48A9 top sony-a9-4k-2020
<
>
OLED-panelet er tynt sett fra siden, men skjermen har også en tykkere del der elektronikken og høyttalerne sitter. (Foto: Sony)

Selve skjermen er slank som OLED-skjermer flest, men bare ute i kantene: På baksiden sitter en ganske gedigen ”boks” full av strømforsyning, tilkoblinger, høyttalere og annen elektronikk, som tar litt vekk fra det ellers slanke inntrykket. Det medfører også at TV-en vil stikke en del ut ved montering på vegg.

Brukervennlighet og finesser

I likhet med andre Sony-modeller kommer A9 lastet med Android-systemet fra Google (versjon 9.0). Kombinert med god prosessorkraft og minnekapasitet, sørger dette for at både menyvalg og apper lastes på et blunk. Google-plattformen preges også av et bredt utvalget av apper og streamingtjenester, der blant annet Disney+ og Netflix er forhåndsinstallert – resten finner du enkelt i Google Play Store.

A9-serien har også fått Sonys nye premium fjernkontroll med blåtann-overføring. Den har blitt langt mer behagelig å bruke, og trenger ikke engang pekes direkte for at TV-en skal reagere.

A9 har ellers støtte for Google Assistant stemmestyring, og innebygd Chromecast som gjør det enkelt å strømme eller dele innhold via Android-mobilen. Apple-brukere kan glede seg over støtte for Airplay og Homekit, som gjør det lettere å styre TV-en og dele innhold via iPhone.

God formatstøtte – men mangler HDMI 2.1

Sony A9 støtter både Dolby Vision HDR så vel som vanlig HDR10 og HLG. Den kan i tillegg skilte med Netflix Calibrated Mode, som tilbyr Netflix-innhold med studiokvalitet. Derimot er det ingen støtte for det åpne HDR10+ med dynamiske metadata, som bl.a Amazon Prime og Rakuten tilbyr. Sony kunne med fordel støttet begge deler, slik blant andre Panasonic og Philips nå gjør!

Sony-skjermen har 4 HDMI-innganger, hvorav 1 er utstyrt med den høyopppløste lydreturkanalen eARC. Derimot må den klare seg uten HDMI 2.1, som gjør at den også mangler en del profilerte gaming-finesser: Her er verken VRR (variabel refresh rate), ALLM (auto low latency mode), eller HFR (High Frame Rate, 4K/120 fps) som alle kan vise seg relevante i gaming-sammenheng.

Sony har lansert flere TV-modeller som ”klar for Playstation 5” inkludert LCD-modellene ZH8 og XH90. Vi klør oss derfor litt i hodet over hvorfor ikke KD-48A9 finnes med på listen over TV-er med avanserte gaming-finesser. Den hadde vært en glimrende kandidat til neste generasjons spillkonsoller! Vi målte forsinkelse (input lag) til ca 15 millisekunder i Spill-modus, hvilket er et par millisekunder tregere enn vi klarte med LG OLED48CX.

Bildekvalitet

Basert på tidligere erfaringer med Sony OLED, hadde vi relativt høye forventinger til hva KD-48A9 kunne varte opp med av bildeopplevelser. Og vi ble definitivt ikke skuffet! Vi testet nylig 65” utgaven A85 med godt resultat, og det er ingen tvil om at A9 serien ligger tett opp mot denne: 48-tommeren bruker Sonys råeste bildeprosessor X1 Ultimate, som er propp full av bildeforbedrende finesser.

Sony KD-48A9 gir skarp og naturtro bildekvalitet. Her fra Queens Gambit på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Siden LG og Sony bruker nøyaktig samme 48” bildepanel, er det ingen overraskelse at også bildegjengivelsen blir veldig lik. Med begge skjermene stilt i film-modus, ser de nesten prikk like ut , og du skal være god for å skjelne forskjell ved første øyekast! Men etter hvert som vi gjør oss bedre kjent, fremstår Sony-skjermen faktisk marginalt bedre på noen punkter.

For det første merker vi at Sony-skjermen har enda bedre og mer naturlig fargenyanser. Fargegjengivelsen er utrolig fyldig og nyansert, uten å bli overmettet eller unaturlig. Sony-skjermen har også en suveren støyreduksjon, som fjerner sjenerende komprimeringsstøy uten å legge et kunstig lag over bildet.

Sony KD-48A9 har også veldig glatte og sømløse bevegelser: Her skal det nevnes at også LG har oppnådd store forbedringer på siste generasjon. Begge TV-er er veldig gode på å bevare fokus under hurtige panoreringer.

Selv om begge skjermene er suverene på skarphet, opplever vi at Sony-skjermen greier å trylle frem et enda skarpere og mer detaljert bilde. Det kan dreie seg om ørsmå forskjeller i hudtoner og ansiktsporer, måten lyset treffer og reflekteres av en overflate – men de er der! Selv om noen av forskjellene er små, går de så vidt i Sonys favør. Sagt på en annen måte: Hvis LG-skjermen er en gullende ren og nyvasket vindusrute, er vinduet åpent i Sony sitt tilfelle!

Savner noen gaming-finesser

Mange lurer sikkert på hvor godt Sony KD-48A9 egner seg som gaming-skjerm, og svaret er at det finnes fordeler og ulemper. Så lenge vi holder oss til dagens spillkonsoller, kjente spilltitler så vel som ”normal” PC-gaming eller grafisk bruk, vil Sony-skjermen være en helt utmerket monitor. Til grafisk behandling, foto osv kan man også dra nytte av den utmerkede nøytrale fargegjengivelsen.

Sony KD-48A9 fungerer utmerket også som PC- og gamingskjerm, men manglende støtte for 120fps vil være et savn for enkelte. (Foto: Audun Hage)

Samtidig er det tydelig at KD-48A9 ikke kan måle seg med LG OLED48CX på enkelte områder: LG-skjermen vil føles enda raskere og mer responsiv med krevende spilltitler, og særlig de som kan dra nytte av 120hz bildefrekvens. Under testingen med Forza Horizon 4, som støtter opptil 4K/120fps, opplevde vi Sony-skjermen som litt mer hakkete og ujevn enn LG-skjermen på sitt beste.

Mangelen på 4K/120fps er ingen direkte krise, men kan vise seg å bli et savn på de nyeste spillkonsollene (Xbox Series X / Playstation 5) og de råeste spilltitlene. Selv om brorpartene av spill på markedet fungerer utmerket i 60 fps, kan det være lurt å være ”føre var” dersom du vil dra nytte av de siste tekniske innovasjonene.

Lydkvalitet

KD-48A9 kommer med Acoustic Surface Audio, som er Sonys ”usynlige” høyttalere. I stedet for å montere høyttalerne under skjermen slik andre gjør, har Sony funnet en måte å sende lyden direkte ut av TV-panelet! Det skjer ved hjelp av små mekaniske aktuatorer, som får bildepanelet til å vibrere i synk med lydsignalet. Dette gjør igjen at lyden (stemmer osv) oppleves å komme fra nøyaktig samme sted som handlingen, noe som har en positiv effekt på blant annet taleforståelsen.

Sonys Acoustic Surface teknologi sender lyden direkte ut gjennom OLED-panelet. (Illustrasjon: Sony)

Lyden er i tillegg klar og tydelig, med god fylde i både stemmer og lydeffekter. Her er det vesentlig bedre fylde og klarhet enn det LG-konkurrenten kan varte opp med! Lydgjengivelsen er såpass god at vi tror mange vil være tilfredse, uten å føle behov for separat lydplanke: Spesielt i mindre rom som soveværelser etc, vil nok dette oppleves som en stor fordel, da man slipper unna med færre bokser og ledninger.

Konklusjon

Sony KD-48A9 er en kompakt og lekkert utseende TV med imponerende ytelse: Denne lille 48-tommeren er i stand til å gi en virkelig storslagen bildeopplevelse! Sony-skjermen kan i tillegg varte opp med glimrende innebygd lyd, samt gode smartløsninger og app-støtte. Det eneste punktet hvor KD-48A9 halter litt, er de begrensede tilkoblingsmulighetene. Mens LGs 48-tommer kan skilte med HDMI 2.1 og flere gaming-vennlige finesser, må Sony-skjermen klare seg uten. Det er litt skuffende, kommende fra selveste Playstation-produsenten! Spesielt når konkurrenten også koster flere tusenlapper mindre. Men så lenge gaming ikke er hovedfokus, og du bare er ute etter en glimrende kompakt-TV, fungerer Sony-skjermen midt i blinken.

Kompakt kontrastkanon!

LG tilbyr et bredt spekter av OLED-skjermer, men disse har lenge vært begrenset til 55, 65 og 77 tommer, pluss 88” hvis vi inkluderer de nyeste 8K modellene. Blant alle disse har C-serien vært blant de mest ettertraktede, med en fornuftig balanse mellom spesifikasjoner, ytelse og pris. Derfor er det ingen overraskelse at nettopp denne serien er først ut med en 48” modell! LG OLED48CX har mye til felles med de andre modellene, inkludert OLED65CX som vi har testet tidligere.

Bildetekst: OLED48CX er LGs hittil mest kompakte OLED-TV, og retter seg spesielt mot de som vil bruke en OLED-TV  til gaming eller som ren PC-monitor. (Foto: LG)

Design

Når det kommer til utseendet fremstår LG OLED48CX som en ren miniatyr-kopi av de av øvrige modellene i CX-serien. Det syltynne OLED-panelet måler bare ca 6 millimeter på det tynneste. TV-en i sin helhet preges imidlertid av elektronikkdelen ( tilkoblinger, strømforsyning og høyttalere osv) tar større plass. TV-en vil derfor stikke cirka 5 centimeter ut fra veggen dersom du veggmonterer den. Til bordmontering står LG-skjermen pent og stødig på den medfølgende sokkelen: Denne har samme design som på de større modellene, og er omtrent like bred som TV-en. Vi mener LG med fordel kunne ha valgt en smalere (kanskje til og med svingbar?) fot på en liten modell som dette.

TV-OLED-48-CX-B-Gallery-Z1 large07 large04
<
>
LG-skjermen er drøye meteren (107 cm) bred, 61,8 centimeter høy og veier bare 15,9 kilo. Det er første gangen den potente OLED bildekvaliteten kommer i en så liten pakke. (Foto: LG)

Brukervennlighet og finesser

OLED65CX kommer med nyeste versjon av LGs operativsystem WebOS (5.0), som baserer seg på fjernkontrollen Magic Remote. Den har en musepeker som gjør det enkelt å klikke seg gjennom menyene. Det grafiske brukergrensesnittet føles moderne, oversiktlig og lett å betjene – faktisk hakket bedre enn Android etter vår mening.

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke minst Disney+. TV-en støtter for øvrig AirPlay og Homekit, slik at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

I motsetning til Sony er LG-skjermen mer eller mindre ”skreddersydd” for gaming og moderne videokilder. OLED48CX kan skryte av å støtte HDMI 2.1 – ikke bare på en, men alle fire inngangene! Det gir svært gode tilkoblingsmuligheter: Her står du fritt til å koble opp alt fra topp moderne spillkonsoller til fullspekkede gaming PC-er på hver inngang. Her ligger LG klart foran Sony-skjermen, som bare er utstyrt med den eldre HDMI 2.0 standarden.

LG-skjermen er også spekket med gaming-vennlige finesser som AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, som sikrer glatt og ren gjengivelse av ulike typer datagrafikk. Både Playstation 5 og Xbox Series X vil kunne vise 4K-video med opptil 120 bilder per sekund, og da er det kjekt med en TV som støtter dette. LG-skjermen har i tillegg glimrende lav input lag (forsinkelse på inngangen), som vi målte til ca 12 millisekunder.

Bildekvalitet

Dette er vårt første møte med en OLED-TV på 48 tommer, og vi var naturligvis spent på hvordan denne kompakte krabaten oppfører seg i praksis! Bildeopplevelsen er omtrent som forventet fra en OLED i mindre format, men byr også på noen overraskelser.

TETT PÅ: LG OLED48CX gir meget skarpe og detaljerte bilder. (Foto: Audun Hage)

Det første vi tar innover oss er naturligvis bildeskarpheten. 48-tommeren har vesentlig høyere pikseltettet (PPI) enn en tilsvarende 55” eller 65” med 4K-oppløsning, og det gir et bilde som rett og slett ser råskarpt ut! Bildet er glassklart, sømløst og tettpakket med informasjon: Her kan du sitte ganske tett inntil skjermen uten å se antydning til pikselstruktur, hvilket gjør skjermen velegnet som PC- eller gaming-monitor.

Merk at 48 tommer er temmelig stort i monitor-sammenheng: Du bør sørge for en viss sitteavstand (ca 1 meter) for å kunne ta inn hele bildet på en gang, uten å måtte flytte blikket eller vri hodet…

Når det gjelder generell bildekvalitet har LG-skjermen alle de kjente og kjære OLED-kvalitetene i orden. Svartnivået er tilnærmet bunnløst, og evnen til å slukke og tenne hver eneste lille piksel individuelt, gir et særdeles kontrastrikt bilde. Uten behov for bakbelysning, blir også lysfordelingen vesentlig jevnere enn typiske LCD-skjermer. Dette karakteriseres ved at vi kan betrakte skjermen skrått fra siden uten at fargegjengivelsen eller gråskalaen påvirkes av innsynsvinkelen. Dette er et stort fortrinn enten TV-en er liten eller stor, da det tillater mer fleksible plasseringer og sitteposisjoner.

Akkurat som med de øvrige LG-modellene foretrakk vi på bildeinnstillingen ”Kino Hjem” som vår favoritt bildemodus på det meste av videoinnhold. Dette er en fin innstilling som passer til det meste, med flotte, nøytrale farger og smoothe bevegelser. Ulempen ved kino-innstillingen er at den ikke er spesielt lyssterk. De som titter mye på TV i dagslys vil nok derfor foretrekke standard- eller dynamisk-innstillingen. Men heller ikke disse er spesielt sterke, og man bør derfor ha mulighet for solskjerming og dempet belysning for åhente best mulig bilder ut av skjermen. Da får du til gjengjeld superlekre bilder i high-end klassen!

Glimrende gaming-skjerm

Under tidspunktet for denne testen, hadde vi ennå ikke tilgang på de nyeste spillkonsollene Xbox Series X eller Playstation 5.  Derimot fikk vi sjekket ytelsen på en relativt habil PC, med Nvidia GTX 1080 Ti grafikkort og spill som Forza Horizon 4! OLED48CX ga umiddelbart et svært godt inntrykk, med en ypperlig smooth respons og liten forsinkelse, hvilket gjør den glimrende til gaming.

En ting er å nyte moderne spill med kontrasten og svartnivået fra OLED: LG-skjermen utmerker seg også med svært god skarphet og jevne bevegelser. Den lave forsinkelsen kombinert med kapasitet for høye bildefrekvenser (opptil 120fps/120hz) gjør dette til en meget responsiv gaming-monitor. Vi fikk også verifisert at LG OLED48CX støtter og gjengir 4K-grafikk med opptil 120 bilder per sekund, hvilket er ganske merkbart i et fartsfylt bilspill! LG-skjermen har synlig bedre bevegelsesskarphet enn konkurrenten fra Sony, som må nøye seg med 60 fps ved samme oppløsning. Dette vil helt klart være en fordel på spilltitler som støtter dette.

På Forza Horizon 4 kunne vi umiddelbart slå fast at LG-skjermens høyere og variable bildefrekvenser (opptil 120 fps) resulterte i en glattere og skarpere spillopplevelse. Så lenge du har hardwaren i orden, er dette helt klart å foretrekke! (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sammenlignet med Sonys avanserte integrerte høyttalere, må LG OLED48CX klare seg med et relativt standard lydsystem: Her får du kun stereo høyttalere uten noen ekstra basshøyttaler på baksiden. Disse låter ganske slankt, tilbakelent og trist sammenlignet med Sony: Stemmene låter hult, og kommer aldri skikkelig ”ut”. Vi tipper de aller fleste vil bli fristet til å utvide med en separat lydløsning. LG-skjermen støtter HDMI eARC, slik at det vil være en smal sak å oppgradere med en Atmos-kompatibel lydplanke.

Konklusjon

CX-serien fra LG er allerede en av våre favoritter når det kommer til bildekvalitet og tekniske finesser: Med introduksjonen av den nye 48” varianten blir den samme ytelsen tilgjengelig i et mer interiørvennlig og mindre plasskrevende format. LG OLED48CX er ikke dramatisk mye billigere enn storebror på 55”, og i utgangspunktet anbefaler vi å gå for den større varianten. Men til deg som har spesielle preferanser, søker den ultimate ”gaming-monitoren” eller bare vil ha den beste TV på minst mulig plass, er LG-skjermen en trygg anbefaling!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

  Les også

  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.