Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony KD-48A9

Liten, men tøff

Sonys minste OLED-TV imponerer med knivskarp bildekvalitet, pluss klar lyd fra de innebygde høyttalerne. Kan dette være den perfekte soveroms-TV-en?

Skrevet av / 01.11.20 - 07:59
Sony KD-48A9
Audun Hage

Sony KD-48A9 er minste modell i nye Master Series, som utgjør Sonys aller beste OLED-skjermer for 2020. Flere skjermstørrelser er ventet, men minstemann får altså æren av å åpne ballet! Bildepanelet er som vanlig hentet fra LG, mens Sonys egne ingeniører har konsentrert seg om bildebehandling og lyd. Her bruker japanerne nok en gang sin innovative Acoustic Surface høyttalerteknologi, der lyden kommer direkte ut av TV-skjermen – noe som også bidrar til en stram og lekker design.

Design

Sonys OLED-skjermer har etter hvert fått en ganske velkjent formfaktor med en blankpolert, diskré og helsvart utførelse. A9-modellen står på en flat og avrundet aluminiumsfot, og hviler bare noen millimeter over bordoverflaten. Det ser utvilsomt lekkert ut, men kan samtidig være upraktisk dersom du tenker å sette en lydplanke foran TV-en.

Sony KD-48A9 OLED front Sony KD-48A9 top sony-a9-4k-2020
<
>
OLED-panelet er tynt sett fra siden, men skjermen har også en tykkere del der elektronikken og høyttalerne sitter. (Foto: Sony)

Selve skjermen er slank som OLED-skjermer flest, men bare ute i kantene: På baksiden sitter en ganske gedigen ”boks” full av strømforsyning, tilkoblinger, høyttalere og annen elektronikk, som tar litt vekk fra det ellers slanke inntrykket. Det medfører også at TV-en vil stikke en del ut ved montering på vegg.

Brukervennlighet og finesser

I likhet med andre Sony-modeller kommer A9 lastet med Android-systemet fra Google (versjon 9.0). Kombinert med god prosessorkraft og minnekapasitet, sørger dette for at både menyvalg og apper lastes på et blunk. Google-plattformen preges også av et bredt utvalget av apper og streamingtjenester, der blant annet Disney+ og Netflix er forhåndsinstallert – resten finner du enkelt i Google Play Store.

A9-serien har også fått Sonys nye premium fjernkontroll med blåtann-overføring. Den har blitt langt mer behagelig å bruke, og trenger ikke engang pekes direkte for at TV-en skal reagere.

A9 har ellers støtte for Google Assistant stemmestyring, og innebygd Chromecast som gjør det enkelt å strømme eller dele innhold via Android-mobilen. Apple-brukere kan glede seg over støtte for Airplay og Homekit, som gjør det lettere å styre TV-en og dele innhold via iPhone.

God formatstøtte – men mangler HDMI 2.1

Sony A9 støtter både Dolby Vision HDR så vel som vanlig HDR10 og HLG. Den kan i tillegg skilte med Netflix Calibrated Mode, som tilbyr Netflix-innhold med studiokvalitet. Derimot er det ingen støtte for det åpne HDR10+ med dynamiske metadata, som bl.a Amazon Prime og Rakuten tilbyr. Sony kunne med fordel støttet begge deler, slik blant andre Panasonic og Philips nå gjør!

Sony-skjermen har 4 HDMI-innganger, hvorav 1 er utstyrt med den høyopppløste lydreturkanalen eARC. Derimot må den klare seg uten HDMI 2.1, som gjør at den også mangler en del profilerte gaming-finesser: Her er verken VRR (variabel refresh rate), ALLM (auto low latency mode), eller HFR (High Frame Rate, 4K/120 fps) som alle kan vise seg relevante i gaming-sammenheng.

Sony har lansert flere TV-modeller som ”klar for Playstation 5” inkludert LCD-modellene ZH8 og XH90. Vi klør oss derfor litt i hodet over hvorfor ikke KD-48A9 finnes med på listen over TV-er med avanserte gaming-finesser. Den hadde vært en glimrende kandidat til neste generasjons spillkonsoller! Vi målte forsinkelse (input lag) til ca 15 millisekunder i Spill-modus, hvilket er et par millisekunder tregere enn vi klarte med LG OLED48CX.

Bildekvalitet

Basert på tidligere erfaringer med Sony OLED, hadde vi relativt høye forventinger til hva KD-48A9 kunne varte opp med av bildeopplevelser. Og vi ble definitivt ikke skuffet! Vi testet nylig 65” utgaven A85 med godt resultat, og det er ingen tvil om at A9 serien ligger tett opp mot denne: 48-tommeren bruker Sonys råeste bildeprosessor X1 Ultimate, som er propp full av bildeforbedrende finesser.

Sony KD-48A9 gir skarp og naturtro bildekvalitet. Her fra Queens Gambit på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Siden LG og Sony bruker nøyaktig samme 48” bildepanel, er det ingen overraskelse at også bildegjengivelsen blir veldig lik. Med begge skjermene stilt i film-modus, ser de nesten prikk like ut , og du skal være god for å skjelne forskjell ved første øyekast! Men etter hvert som vi gjør oss bedre kjent, fremstår Sony-skjermen faktisk marginalt bedre på noen punkter.

For det første merker vi at Sony-skjermen har enda bedre og mer naturlig fargenyanser. Fargegjengivelsen er utrolig fyldig og nyansert, uten å bli overmettet eller unaturlig. Sony-skjermen har også en suveren støyreduksjon, som fjerner sjenerende komprimeringsstøy uten å legge et kunstig lag over bildet.

Sony KD-48A9 har også veldig glatte og sømløse bevegelser: Her skal det nevnes at også LG har oppnådd store forbedringer på siste generasjon. Begge TV-er er veldig gode på å bevare fokus under hurtige panoreringer.

Selv om begge skjermene er suverene på skarphet, opplever vi at Sony-skjermen greier å trylle frem et enda skarpere og mer detaljert bilde. Det kan dreie seg om ørsmå forskjeller i hudtoner og ansiktsporer, måten lyset treffer og reflekteres av en overflate – men de er der! Selv om noen av forskjellene er små, går de så vidt i Sonys favør. Sagt på en annen måte: Hvis LG-skjermen er en gullende ren og nyvasket vindusrute, er vinduet åpent i Sony sitt tilfelle!

Savner noen gaming-finesser

Mange lurer sikkert på hvor godt Sony KD-48A9 egner seg som gaming-skjerm, og svaret er at det finnes fordeler og ulemper. Så lenge vi holder oss til dagens spillkonsoller, kjente spilltitler så vel som ”normal” PC-gaming eller grafisk bruk, vil Sony-skjermen være en helt utmerket monitor. Til grafisk behandling, foto osv kan man også dra nytte av den utmerkede nøytrale fargegjengivelsen.

Sony KD-48A9 fungerer utmerket også som PC- og gamingskjerm, men manglende støtte for 120fps vil være et savn for enkelte. (Foto: Audun Hage)

Samtidig er det tydelig at KD-48A9 ikke kan måle seg med LG OLED48CX på enkelte områder: LG-skjermen vil føles enda raskere og mer responsiv med krevende spilltitler, og særlig de som kan dra nytte av 120hz bildefrekvens. Under testingen med Forza Horizon 4, som støtter opptil 4K/120fps, opplevde vi Sony-skjermen som litt mer hakkete og ujevn enn LG-skjermen på sitt beste.

Mangelen på 4K/120fps er ingen direkte krise, men kan vise seg å bli et savn på de nyeste spillkonsollene (Xbox Series X / Playstation 5) og de råeste spilltitlene. Selv om brorpartene av spill på markedet fungerer utmerket i 60 fps, kan det være lurt å være ”føre var” dersom du vil dra nytte av de siste tekniske innovasjonene.

Lydkvalitet

KD-48A9 kommer med Acoustic Surface Audio, som er Sonys ”usynlige” høyttalere. I stedet for å montere høyttalerne under skjermen slik andre gjør, har Sony funnet en måte å sende lyden direkte ut av TV-panelet! Det skjer ved hjelp av små mekaniske aktuatorer, som får bildepanelet til å vibrere i synk med lydsignalet. Dette gjør igjen at lyden (stemmer osv) oppleves å komme fra nøyaktig samme sted som handlingen, noe som har en positiv effekt på blant annet taleforståelsen.

Sonys Acoustic Surface teknologi sender lyden direkte ut gjennom OLED-panelet. (Illustrasjon: Sony)

Lyden er i tillegg klar og tydelig, med god fylde i både stemmer og lydeffekter. Her er det vesentlig bedre fylde og klarhet enn det LG-konkurrenten kan varte opp med! Lydgjengivelsen er såpass god at vi tror mange vil være tilfredse, uten å føle behov for separat lydplanke: Spesielt i mindre rom som soveværelser etc, vil nok dette oppleves som en stor fordel, da man slipper unna med færre bokser og ledninger.

Konklusjon

Sony KD-48A9 er en kompakt og lekkert utseende TV med imponerende ytelse: Denne lille 48-tommeren er i stand til å gi en virkelig storslagen bildeopplevelse! Sony-skjermen kan i tillegg varte opp med glimrende innebygd lyd, samt gode smartløsninger og app-støtte. Det eneste punktet hvor KD-48A9 halter litt, er de begrensede tilkoblingsmulighetene. Mens LGs 48-tommer kan skilte med HDMI 2.1 og flere gaming-vennlige finesser, må Sony-skjermen klare seg uten. Det er litt skuffende, kommende fra selveste Playstation-produsenten! Spesielt når konkurrenten også koster flere tusenlapper mindre. Men så lenge gaming ikke er hovedfokus, og du bare er ute etter en glimrende kompakt-TV, fungerer Sony-skjermen midt i blinken.

Karakter
Sony KD-48A9
High End

Lyd & Bilde mener

Sony KD-48A9 gir en nydelig bilde- og lydopplevelse, med flott kontrast, dypt svartnivå og jevne bevegelser. Pluss for sterk og klar lyd fra de innebygde (og usynlige) høyttalerne. Sony-skjermen er en del tykkere enn OLED-skjermer flest. KD-48A9 mangler også en del av HDMI 2.1 finessene, hvilket kan være skuffende for gaming-entusiastene.

Også i denne testen:

LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

LG OLED48CX

Kompakt kontrastkanon!

LGs nye OLED-TV viser at selv en liten TV kan gi store bildeopplevelser!

Glitrende god kontrast, suveren bildeskarphet, pluss svært gode tilkoblingsmuligheter gjør LGs lilleputt-OLED til et trygt valg for de som søker en liten, men knallgod TV.
OLED-skjermen er fortsatt relativt lyssvak sammenlignet med de beste LCD-skjermene. 48” utgaven koster ikke veldig mye mindre enn den større 55” modellen.
Les hele testen

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top