Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG NANO99 (75NANO996NA)

Storskjerm til gaming!

LGs største og beste LCD-TV fungerer glimrende til både gaming, film og vanlig TV-titting. En meget kapabel storskjerm!

Skrevet av / 11.11.20 - 09:00
LG NANO99 (75NANO996NA)
Audun Hage

I TV-verdenen er LG utvilsomt best kjent for sine OLED-skjermer. Den koreanske produsenten har brukt milliarder på å utvikle og markedsføre OLED-teknologien. Men det betyr ikke at de har ”glemt” å videreutvikle LCD-skjermene deres av den grunn!

LGs aller beste LCD-skjermer bruker såkalt NanoCell-teknologi for å gi best mulig fargedybde og kontrast, og NANO99 er flaggskipmodellen med 8K-oppløsning. Med en pris på over 50.000 kroner befinner vi oss definitivt i high-end klassen. Likevel er det et godt stykke opp til LGs råeste OLED-skjermer: Vil du ha en OLED-TV med 8K-oppløsning, må du ut mer flere hundre tusen kroner. 75-tommeren i NANO99-serien koster bare en brøkdel av hva du må ut med for en 8K OLED-TV, for eksempel. I tillegg er den betydelig rimeligere enn Sonys toppmodell. I så måte kan det muligens dreie seg om et godt kjøp, likevel?

Bildetekst: NANO99 kommer med to metallføtter, som må monteres omtrent like bredt som TV-en. Dermed bør også TV-møbelet ditt være like bredt. (Foto: LG) 

Design

NANO99 er definitivt i en helt annen vektklasse enn OLED-skjermene fra samme hold. Det merker vi allerede i det vi pakker opp TV-en: Elektronikk, strømforsyning og et arsenal av lysdioder på innsiden, gjør dette til en tung og voluminøs skapning. Skjermen omgis av en kraftig ramme i børstet metall, som også bygger mye i dybden. LG har åpenbart sørget for at de bakmonterte lysdiodene skal ha rikelig med plass.

På baksiden har LG laget innfelling for en spesiell uttrekkbar veggbrakett (ekstrautstyr). Tilkoblingene er også tilrettelagt slik at TV-en kan henges  tett inntil veggen. Men selv da vil den selvfølgelig stikke vesentlig mer ut fra veggen enn for eksempel en OLED GX.

Brukervennlighet og finesser

LG NANO99 bruker nøyaktig samme operativsystem som andre skjermer fra den kanten, nærmere bestemt WebOS (5.0), som absolutt er en av våre favoritter. Pekefjernkontrollen Magic Remote gjør det enkelt å klikke seg gjennom menyene. Det grafiske brukergrensesnittet føles moderne, oversiktlig og lett å betjene.

Pekefjernkontrollen Magic Remote sørger for at NANO99 er rask og enkel å betjene. (Foto: Audun Hage)

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV og ikke minst Disney+. TV-en støtter for øvrig AirPlay og Homekit, slik at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

LG har som kjent vært blant de flinkeste i klassen når det kommer til å oppdatere TV-ene sine med moderne tilkoblingsmuligheter. 75NANO99 kan skilte med full støtte for HDMI 2.1 på to av de fire inngangene. Det innebærer at du kan koble til høyverdige videokilder i opptil 8K/60p eller 4K/120p kvalitet. Sony ZH8 har til sammenligning bare én inngang med HDMI 2.1.

LG-skjermen har i tillegg glimrende lav input lag (forsinkelse på inngangen), som vi målte til ca 17 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

 

Bildekvalitet

LG NANO99 bruker et 8K LCD-panel av typen IPS, som tradisjonelt utmerker seg med bredere innsynsvinkel, men litt svakere kontrast enn VA-typen. For å kompensere for dette har LG utstyrt skjermen med direkte LED-baklys, for individuell lysstyring (lokal dimming) i flere soner.

Bare for å få en ting ut av veien: Selv en LCD-skjerm av dette kaliberet kan ikke helt måle seg med svartnivået man oppnår med en OLED-skjerm. Mens LGs OLED-skjermer kan skru hver eneste lille piksel av og på, er LCD-skjermen avhengig av gjennomlysning for å gjengi bilder. Derfor er det nesten uungåelig med en viss grad av lyslekkasje, som kan skimtes i form av ujevnheter (s.k halo-effekter) i mørke scener.

LG NANO99 har glimrende kontrast og skarphet. Her fra Extraction (Netflix) i 4K og Dolby Vision. (Foto: Audun Hage)

Når det er sagt, er NANO99 blant de bedre LCD-skjermene vi har sett når det kommer til svartnivå og lyskontroll, og definitivt den beste vi har sett fra LG-fabrikken: NANO99 har utmerket kontrast, og bevarer en utmerket lysfordeling når vi tester den med krevende og kontrastrike filmscener. Her er det også rikelig med lysstyrke til å kunne nyte alt av TV-innhold på både dag- og kveldstid. NANO99 kan ikke helt måle seg med lysintensiteten til Sony ZH8, men er fullt på høyde med for eksempel Samsung Q800T som vi har testet tidligere.

Det aller mest imponerende ved en 8K-TV som dette er selvfølgelig skarpheten: LG-skjermen tegner opp et tettpakket og sømløst bilde, uten et hint av ”netting” eller pikselmønster. Det gir en helstøpt bildeopplevelse med fenomenal dybdefølelse. NANO99 viser også her at den har meget god oppskalering: Selv ganske ”grumsete” HD-opptak ser virkelig skarpe og støyfrie ut.

En 8K-skjerm trives naturligvis aller best når den får servert ekte vare. Her drar LG NANO99 fordel av å kunne vise YouTube-videoer i skikkelig 8K-oppløsning. Det finnes etter hvert rikelig med amatør- og semiproffe videoer tilgjengelig i 8K-kvalitet, men det er ennå bare et fåtall TV-modeller som kan vise dem. Med LG-skjermen kan man nyte disse opptakene i ekte 8K-kvalitet, piksel for piksel, og det ser helt klart imponerende ut.

LG NANO99 fungerer også utmerket som gaming-skjerm: Med bilspillet Forza Horizon 4 i PC-versjon, kunne vi umiddelbart slå fast at LG-skjermen fint kan takle variable bildefrekvenser opptil 120 fps, samtidig som den bevarer utmerket bevegelsesskarphet. For ikke å snakke om at gaming på en diger 75-tommer kan være sterkt avhengighetsskapende!

Lydkvalitet

LG NANO99 er utstyrt med stereo høyttalere og 60W utgangseffekt, i tillegg til innebygd dekoding av lydformater som Dolby Atmos. Den innebygde lyden får et klart godkjent-stempel: Her er det både god klarhet i stemmegjengivelsen, samt god fylde i bass og lydeffekter. Likevel er det ingen tvil om at seriøst lydinteresserte bør budsjettere med en lydplanke eller annet lydsystem først som sist. LG-skjermen støtter HDMI eARC, slik at det vil være en smal sak å oppgradere med en Atmos-kompatibel lydplanke.

Konklusjon

LGs LCD-skjermer har nok havnet litt i skyggen av selskapets glimrende OLED-modeller. Toppmodellen NANO99 er imidlertid et lyspunkt i LG-sortimentet: her får du den samme gode bildebehandlingen og formatstøtten som OLED-skjermene, kombinert med et stort og knivskarpt 8K-bilde. LG-skjermen ser svært lekker ut på alt av bildemateriale, og er i tillegg en meget habil gaming-skjerm med lav input lag og støtte for opptil 120 bilder i sekundet. NANO99 kan ikke helt måle seg med Sony ZH8 på lysstyrke og kontrast, men når man ser hva LG har fått til for rundt halve prisen, er det ingen tvil om at NANO99 fremstår som et meget godt kjøp i 8K-klassen.

 

 

Karakter
LG NANO99 (75NANO996NA)
High End

Lyd & Bilde mener

LG Nano99 byr på skarpe bilder med rikelig kontrast og glimrende svartnivå. Den kan i tillegg skilte med gode tilkoblingsmuligheter. En meget kapabel storskjerm! Lysstyrken er ikke like blendende sterk som enkelte konkurrenter, og LG-skjermen har ikke like nøytrale farger.

Også i denne testen:

LG NANO99 vs Sony ZH8

Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Sylskarp lyskanon

Sonys råeste LCD-TV leverer råskarpe bilder, men det som imponerer mest er den blendende lysstyrken!

Sony KD-75ZH8 er en meget lyssterk og kontrastrik LCD-skjerm. Den gir en heftig opplevelse av HDR-video, som er noe av det råeste vi har sett!
Sony-skjermen mangler støtte for 8K-video fra YouTube, noe som begrenser tilgangen på innhold i det sylskarpe formatet. Den støtter heller ikke variabel oppdateringshastighet (VRR) for gaming.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Lyd & Bilde
Scroll to Top