: LG 55UB950V & Sony KD-55X8505B

Titanenes kamp

LG og Sony er to av de mest fremadstormende TV-produsentene for tiden. Men hvem har den beste 4K-TV-en? Her kræsjer de sammen i en skikkelig duell!
Annonse
Annonse
forfatter

De nye 4K-TV-ene bringer med seg det vi lenge har ventet på: Neste generasjons bildeformat som byr på skarpere bildeinformasjon og flere detaljer enn noensinne. En 4K TV har fire ganger så høy oppløsning som dagens vanlige Full HD TV-er. Kombinert med en skjerm på 55 tommer eller større, gir det en bildeopplevelse som på sitt beste kan ta pusten fra deg. Men ikke uten forbehold: Tilgangen på ekte 4K-innhold er ennå sparsom, og enhver 4K-TV må derfor også kunne gjøre en god jobb med vanlige Full HD signaler.

Blant de fem største TV-produsentene er det kanskje LG og Sony som oppleves mest aggressive for tiden. LG introduserte sine OLED TV-er på markedet i fjor, mens Sony var først ute med 4K-skjermer. I år har konkurransen tilspisset seg, og de fleste produsentene tilbyr 4K LCD-LED modeller.

Innholdet kommer
I fjor hadde 4K-skjermene så vidt begynt å komme på markedet. I år har de aller fleste TV-produsentene lansert modeller med 4K-oppløsning, og prisene er på vei ned. Inntil nylig var det svært lite tilgjengelig videomateriale vi kunne bruke til å se på disse skjermene. Men smått om senn begynner det å skje ting. Amerikanske Netflix åpnet nylig slusene for sin filmtjeneste i 4K-kvalitet, og tilbyr etter hvert serier som House of Cards, Orange is the New Black og Breaking Bad i 4K-kvalitet. En oppgradert Blu-ray standard med 4K oppløsning kan være i anmarsj, men foreløpig har det vært stille fra Blu-ray Disc Association om dette temaet, annet enn at de jobber med spesifikasjonene for en mulig ny 4K BD standard.

4K vs. OLED
Nå som plasmaskjermene er nærmest borte vekk fra butikkhyllene, står det reelle valget mellom 4K LED/LCD eller Full HD OLED TV om man ønsker seg en TV i toppklassen. Det er ikke nødvendigvis noe enkelt valg: Selv om de nye OLED-skjermene kan skilte med en overlegen kontrast (fordi lysdiodene produserer både lys og farger, og kan tennes/slukkes individuelt), koster de også mye penger, og er begrenset til maks 55” med Full HD oppløsning.

Hvis du vil du ha tilgang på den ekstra bildeinformasjonen med 4K, må du derfor velge en LCD-basert LED TV. Ulempen er begrenset kontrast og svartnivå: I en LCD-TV produseres fargene nemlig av et lag med flytende krystaller, med en separat lyskilde (kantmonterte lysdioder) som gjennomlyser fargelaget. Og fordi det alltid skinner en viss mengde lys gjennom panelet, vil dette typisk begrense svartnivået og kontrasten i bildet. Produsentene har kommet opp med en rekke forsøk på å eliminere disse svakhetene, men bare delvis lykkes.

Produkter i testen

Sony KD-55X8505

Sylskarp, men ikke suveren

Sony har truffet blink med både dyre og rimeligere TV-modeller i det siste – kan mellomklasse-modellen 55X8505 være like treffsikker?

Sony-skjermen gjør en god jobb med alt fra komprimerte HD-sendinger til ekte 4K via Netflix. Alt ser imponerende skarpt og støyfritt ut, og kombinert med svært nyansert fargegjengivelse gir den en flott TV-opplevelse.
Lydkvaliteten er skuffende spinkel, og kontrast/svartnivå er ikke helt i referanseklasse – det finnes konkurrenter med hakket bedre bildekvalitet.

LG 55UB950V

Ujevne prestasjoner

LG fokuserer knallhardt på sine OLED TV-er for tiden, men har i tillegg lansert en rekke LCD-skjermer med 4K-oppløsning, deriblant toppmodellen 55UB950.

55UB950 er en utmerket smart-TV: LGs nye WebOS operativsystem gir et flott grafisk brukergrensesnitt med friske farger og lekker grafikk. Bildekvaliteten i 4K-format er gnistrende skarp og kontrastrik.
LG-skjermen ser ikke like imponerende ut på vanlig HD-innhold og har synlige problemer med bildestøy. Svartnivået er varierende og 55UB950 kan ikke måle seg med kontrasten til de beste i klassen.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!