TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

LG 55UB950V & Sony KD-55X8505B

Titanenes kamp

LG og Sony er to av de mest fremadstormende TV-produsentene for tiden. Men hvem har den beste 4K-TV-en? Her kræsjer de sammen i en skikkelig duell!

forfatter
Publisert 03.09.14 - 07:34
Produkter i testen
 • Sony KD-55X8505
 • LG 55UB950V
 • De nye 4K-TV-ene bringer med seg det vi lenge har ventet på: Neste generasjons bildeformat som byr på skarpere bildeinformasjon og flere detaljer enn noensinne. En 4K TV har fire ganger så høy oppløsning som dagens vanlige Full HD TV-er. Kombinert med en skjerm på 55 tommer eller større, gir det en bildeopplevelse som på sitt beste kan ta pusten fra deg. Men ikke uten forbehold: Tilgangen på ekte 4K-innhold er ennå sparsom, og enhver 4K-TV må derfor også kunne gjøre en god jobb med vanlige Full HD signaler.

  Blant de fem største TV-produsentene er det kanskje LG og Sony som oppleves mest aggressive for tiden. LG introduserte sine OLED TV-er på markedet i fjor, mens Sony var først ute med 4K-skjermer. I år har konkurransen tilspisset seg, og de fleste produsentene tilbyr 4K LCD-LED modeller.

  Innholdet kommer
  I fjor hadde 4K-skjermene så vidt begynt å komme på markedet. I år har de aller fleste TV-produsentene lansert modeller med 4K-oppløsning, og prisene er på vei ned. Inntil nylig var det svært lite tilgjengelig videomateriale vi kunne bruke til å se på disse skjermene. Men smått om senn begynner det å skje ting. Amerikanske Netflix åpnet nylig slusene for sin filmtjeneste i 4K-kvalitet, og tilbyr etter hvert serier som House of Cards, Orange is the New Black og Breaking Bad i 4K-kvalitet. En oppgradert Blu-ray standard med 4K oppløsning kan være i anmarsj, men foreløpig har det vært stille fra Blu-ray Disc Association om dette temaet, annet enn at de jobber med spesifikasjonene for en mulig ny 4K BD standard.

  4K vs. OLED
  Nå som plasmaskjermene er nærmest borte vekk fra butikkhyllene, står det reelle valget mellom 4K LED/LCD eller Full HD OLED TV om man ønsker seg en TV i toppklassen. Det er ikke nødvendigvis noe enkelt valg: Selv om de nye OLED-skjermene kan skilte med en overlegen kontrast (fordi lysdiodene produserer både lys og farger, og kan tennes/slukkes individuelt), koster de også mye penger, og er begrenset til maks 55” med Full HD oppløsning.

  Hvis du vil du ha tilgang på den ekstra bildeinformasjonen med 4K, må du derfor velge en LCD-basert LED TV. Ulempen er begrenset kontrast og svartnivå: I en LCD-TV produseres fargene nemlig av et lag med flytende krystaller, med en separat lyskilde (kantmonterte lysdioder) som gjennomlyser fargelaget. Og fordi det alltid skinner en viss mengde lys gjennom panelet, vil dette typisk begrense svartnivået og kontrasten i bildet. Produsentene har kommet opp med en rekke forsøk på å eliminere disse svakhetene, men bare delvis lykkes.

  Produkter i testen

  Sony KD-55X8505

  Sylskarp, men ikke suveren

  Sony har truffet blink med både dyre og rimeligere TV-modeller i det siste – kan mellomklasse-modellen 55X8505 være like treffsikker?

  Sony-skjermen gjør en god jobb med alt fra komprimerte HD-sendinger til ekte 4K via Netflix. Alt ser imponerende skarpt og støyfritt ut, og kombinert med svært nyansert fargegjengivelse gir den en flott TV-opplevelse.
  Lydkvaliteten er skuffende spinkel, og kontrast/svartnivå er ikke helt i referanseklasse – det finnes konkurrenter med hakket bedre bildekvalitet.

  LG 55UB950V

  Ujevne prestasjoner

  LG fokuserer knallhardt på sine OLED TV-er for tiden, men har i tillegg lansert en rekke LCD-skjermer med 4K-oppløsning, deriblant toppmodellen 55UB950.

  55UB950 er en utmerket smart-TV: LGs nye WebOS operativsystem gir et flott grafisk brukergrensesnitt med friske farger og lekker grafikk. Bildekvaliteten i 4K-format er gnistrende skarp og kontrastrik.
  LG-skjermen ser ikke like imponerende ut på vanlig HD-innhold og har synlige problemer med bildestøy. Svartnivået er varierende og 55UB950 kan ikke måle seg med kontrasten til de beste i klassen.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  3 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
  Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
  TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
  LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
  Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
  Er dette Samsungs beste TV hittil? Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend