TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony KD-55X8505

Sylskarp, men ikke suveren

Sony har truffet blink med både dyre og rimeligere TV-modeller i det siste – kan mellomklasse-modellen 55X8505 være like treffsikker?

forfatter
Publisert 02.09.14 - 14:46
L&B mener
Sony-skjermen gjør en god jobb med alt fra komprimerte HD-sendinger til ekte 4K via Netflix. Alt ser imponerende skarpt og støyfritt ut, og kombinert med svært nyansert fargegjengivelse gir den en flott TV-opplevelse.
Lydkvaliteten er skuffende spinkel, og kontrast/svartnivå er ikke helt i referanseklasse – det finnes konkurrenter med hakket bedre bildekvalitet.
Spesifikasjoner
  • 55” 4K UHD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • HEVC 4K/60P
  • Netflix 4K
  • One Flick Remote

Den japanske produsenten har trukket flere gode TV-modeller opp av hatten i år, og 55X8505B er på papiret kanskje den mest spennende av dem alle: En rimeligere versjon av toppmodellen X9005 uten sidemonterte høyttalere, låter unektelig som en oppskrift på suksess. Spørsmålet er om Sony i forsøk på å trimme ned prisen, også har strippet vekk andre ting som betyr noe?

Designmessig er 55X8505 en flat affære, uten den kileformede Wedge Design vi kjenner fra toppmodellen. Mangelen på sidemonterte høyttalere bidrar til en vesentlig slankere formfaktor. Faktisk er 65” utgaven av X85 litt smalere enn 55” utgaven av X9!

Brukervennlighet og finesser
Der LG kan skilte med et lekkert og intuitivt brukergrensesnitt, må vi nøye oss med et litt enklere system hos Sony. Startmenyen er organisert med ulike forsider basert på hvilken innholdskategori man vil se på, og det blir nødvendigvis litt mer tastetrykking for å komme dit man vil. Men i det store og hele er Sony-skjermen enkel og komfortabel å bruke. Skype-kamera følger med, og 55X8505 har støtte for de viktigste appene, inkludert Netflix i 4K-versjon. Den såkalte ”One Flick Remote” fjernkontrollen har ikke pekefunksjon, men lar deg i stedet gjøre valg ved å dra tommelen over en trykkfølsom plate.

Bildekvalitet
55X8505B har et litt enklere bildepanel enn det som sitter i den dyrere X9-modellen. På papiret er de nesten like, med unntak av 3D (aktive briller på X9, passive briller på X85), samt mangelen på bildebehandlingsfinessen Xtended Dynamic Range. X85 har derimot såkalt Triluminos Color, en teknikk som utvider fargenyansene. Erfaringen med denne er litt blandet: I standard bildemodus legger Sony-skjermen til noen purpurrøde og turkise farger som egentlig ikke skal være der i virkeligheten. Det medfører at bildet kan få et litt blålig skjær. På den annen side gir Triluminos fordelen av spreke, nyanserte farger uten for mye fargeblødning eller oversaturerte rødfarger, slik tilfellet ofte er når produsentene går amok med fargekontrollen. I likhet med andre Sony-modeller har X85 også en velfungerende ”fotball-modus” som fungerer bra til sport og spill, med glatte og jevne bevegelser. Vi foretrakk imidlertid (som vanlig) den mest nøytrale Kino-modusen til det aller meste av bildeinnhold.

Når vi sammenligner direkte med LG 55UB950 har Sony litt grunnere svartnivå, som til gjengjeld er jevnere fordelt, uten den sjenerende effekten av lokal lysstyring. Selv om LG-skjermen har litt mer kontrast i avgrensede områder, foretrakk vi bildeestetikken til Sony totalt sett.

X85 mot referansen
Etter at 65X9005B vant forrige test av 4K storskjermer, var forventningene naturligvis høye til X85. Ønskedrømmen måtte være å få den samme bildekvaliteten i en rimeligere innpakning. I praksis blir det ikke helt slik: Man kan se at X85 mangler noen av kvalitetene til X9, ved at kontrasten og svartnivået ikke er helt på høyde med toppmodellen. X8505 har et noe lysere svartnivå med litt mer ujevn lysfordeling. Når det er sagt, kjenner vi også igjen mange av de fremste egenskapene ved X9: 55X8505 gjør for eksempel en eksemplarisk jobb med å skalere opp både HD PVR-opptak så vel som Blu-ray, med synlig mindre støy og bedre skarphet enn LG 55UB950. Der andre 4K-skjermer synes å skulle fremheve detaljene unødvendig, kommer selv hver minste detalj lett frem hos 55X8505B. Faktisk ble vi sittende med et litt fårete glis rundt munnen av å se på hvor skarpt Walter White og hans kumpan Jesses kriminelle eskapader ble gjengitt. En ting er sikkert, har man først vennet seg til å se favorittseriene i 4K-kvalitet, blir det litt skuffende å gå tilbake til vanlig HD, og er du en selvutnevnt ”seriejunkie” bør du absolutt vurdere en 4K TV.

Lydkvalitet
Sony har gjort et stort nummer ut av sin Wedge Design med ekstra kabinettvolum og påkostede lydsystemer. Med 55X8505B må man greie seg uten noe av dette: Høyttalersystemet er av enkleste sort med 2 x 20 watt og to fulltonehøyttalere. Lyden er da også relativt slank i målet, uten særlig fylde til stemmer, musikk eller lydeffekter. Lydgjengivelsen har en tendens til å bryte opp og låte hardt/spisst når man skrur opp volumet. Man har riktignok mulighet til å utvide bassfrekvensene med en trådløs subwoofer (SWF-BR100), men etter vår mening bør Sony-skjermen heller kombineres med et komplett, separat lydanlegg av god kvalitet.

Konklusjon
I lys av erfaringene med W8/W85 og X9 hadde vi meget høye forventninger til X85. Ikke alt blir innfridd: Selv om 55X8505 scorer bra på kontrast og svartnivå, er den ikke like suveren på generell bildekvalitet som storebroren. Når det kommer til oppskalering av HD-materiale, samt visning av ekte 4K-video, er 55X8505 likevel i sitt ess sammenlignet med konkurrentene. Her befinner den seg et nivå over konkurrenten fra LG, og kommer tett på vår favoritt i mellomklassen, Samsung 55HU7505, men ikke nok til å skyve Samsungen ned fra tronen.

Også i denne testen:

LG 55UB950V

Ujevne prestasjoner

LG fokuserer knallhardt på sine OLED TV-er for tiden, men har i tillegg lansert en rekke LCD-skjermer med 4K-oppløsning, deriblant toppmodellen 55UB950.

55UB950 er en utmerket smart-TV: LGs nye WebOS operativsystem gir et flott grafisk brukergrensesnitt med friske farger og lekker grafikk. Bildekvaliteten i 4K-format er gnistrende skarp og kontrastrik.
LG-skjermen ser ikke like imponerende ut på vanlig HD-innhold og har synlige problemer med bildestøy. Svartnivået er varierende og 55UB950 kan ikke måle seg med kontrasten til de beste i klassen.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
Er dette Samsungs beste TV hittil? Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend