TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: LG 55UB950V

Ujevne prestasjoner

LG fokuserer knallhardt på sine OLED TV-er for tiden, men har i tillegg lansert en rekke LCD-skjermer med 4K-oppløsning, deriblant toppmodellen 55UB950.

Lyd & Bilde mener
+55UB950 er en utmerket smart-TV: LGs nye WebOS operativsystem gir et flott grafisk brukergrensesnitt med friske farger og lekker grafikk. Bildekvaliteten i 4K-format er gnistrende skarp og kontrastrik.
-LG-skjermen ser ikke like imponerende ut på vanlig HD-innhold og har synlige problemer med bildestøy. Svartnivået er varierende og 55UB950 kan ikke måle seg med kontrasten til de beste i klassen.
Spesifikasjoner
  • 55” 4K UHD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • HEVC 4K/60P
  • Netflix 4K
  • WebOS
  • Magic Remote
Veil. pris 22995

LG har fått mye oppmerksomhet det siste året ved å være den eneste produsenten med OLED-TV tilgjengelig i markedet. OLED (organiske lysdioder) representerer på mange måter en ny tidsregning innen bildekvalitet. Men foreløpig må de klare seg med vanlig Full HD-oppløsning, og det er her 55UB950 kommer inn som et alternativ. Denne 4K (3840 x 2160) oppløste våpendrageren er LGs toppspesifiserte LED-LCD TV for 2014, og leveres i både 55” og 65”. Designmessig er LG-skjermen vesentlig tykkere i dybden enn sin OLED-motpart, men selve rammen rundt skjermen er til gjengjeld meget tynn. Den elegante buede sokkelen er med på å gi TV-en et ganske futuristisk uttrykk.

Brukervennlighet og finesser
Når det gjelder tilkoblingsmuligheter har LG-skjermen rikelig med HDMI-innganger hvor alle fire støtter den nye HDMI 2.0 standarden. USB 2.0 og MHL tilkoblinger er også på plass. Når vi slår på TV-en for første gang møtes vi av LGs nye WebOS. Oppstartmenyen loser oss gjennom de viktigste innstillingene på en forbilledlig enkel og underholdende måte, med lekker og morsom grafikk. Når de første innstillingene er unnagjort kan vi ta i bruk menysystemet, hvor menyer og innhold er organisert i en ”kortstokk” nederst på skjermen. Denne kan tilpasses med snarveier og gjør det enkelt å hoppe til den kanalen eller innholdet man vil se, for eksempel Netflix eller Youtube.

Bildekvalitet
Selv om en 4K-skjerm er som skapt for å levere høyoppløste bilder av topp kvalitet, må den innfinne seg med at mye av innholdet vi ser fortsatt er i vanlig HD-kvalitet. Vi startet derfor med våre trofaste PVR-opptak i 720p kvalitet. Den umiddelbare reaksjonen er at LG nok kunne gjøre en enda bedre jobb i dette tilfellet. Oppskaleringsjobben oppleves som litt mangelfull, med mye bildestøy, utvaskede detaljer og grove konturer sammenlignet med Sony-skjermen som står ved siden av. Her bør man redusere bildebehandlingen til et minimum, hvis ikke blir bildet grøtete og usammenhengende.

UB950 trives langt bedre når vi forer den med litt edlere Blu-ray vare i ekte Full HD-kvalitet. Da blir bildet langt skarpere og detaljene kommer bedre frem. Her skal man definitivt velge Kino-modusen for å unngå at TV-en visker ut de minste detaljene.
Med en rykende fersk firmwareoppdatering støtter LG-skjermen dessuten Netflix i 4K-kvalitet. Da smaker det virkelig av fugl, og med den nye 4K-versjonen av Breaking Bad viser 55UB950 seg fra sin beste side. Bildene er gnistrende skarpe, og fraværet av støy gjør at man nærmest kan ”se innover” i bildet uten behov for 3D-bilder. Den gir også meget godt resultat fra våre 4K-opptak via PC, inkludert demovideoen ”Tears of Steel”.

Når vi kommer til den generelle bildekvaliteten, har LG-skjermen (som LCD-skjermer flest) sine styrker og svakheter, og her møter den tøff konkurranse, ikke minst fra egen leir. 55UB950 har et IPS-basert bildepanel, kjent for bred innsynsvinkel, men ikke alltid like bra svartnivå. LG har forsøkt å kompensere for dette ved å dempe lysstyrken i avgrensede områder av skjermen, i takt med bildeinnholdet, for å oppnå best mulig kontrast i praksis, men det fungerer ikke helt etter hensikten. Bildet deles opp i tydelige vertikale ”blokker”, og baklyset henger ikke alltid med når bildeinnholdet skifter raskt. Vi blir mest fristet til å skru funksjonen av, og da blir det tydelig at LG-skjermens svartnivå ikke henger med de beste i klassen. Sony-skjermen er ikke perfekt den heller, men har en anelse mørkere, mer stabilt svartnivå som er å foretrekke til både film og allround bruk.

Lydkvalitet
LG-skjermen har en fremadrettet mini ”lydplanke” under skjermen, samt en ekstra basshøyttaler på baksiden. Til sammen gir disse klar og fyldig lyd med god brystklang i stemmene og bra smekk i actionscenene. Ingen fullgod erstatning for større lydplanker og lydsystemer, men likevel klart å foretrekke foran Sony-skjermen.

Konklusjon
LG 55UB950 leverer høy ytelse med 4K materiale og gir oss bra tilgang på dette fordi den støtter Netflix 4K. Derimot svikter den litt på vanlig HD direktesendinger og er ikke helt i toppklassen når det kommer til oppskalering og støyreduksjon. Den generelle bildekvaliteten hemmes dessuten litt av det litt ubalanserte svartnivået. Hvilket er synd, for TV-en har gjennomgående suveren brukervennlighet og fin lydkvalitet til prisen.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Også i denne testen:

Sony KD-55X8505

Sylskarp, men ikke suveren

Sony har truffet blink med både dyre og rimeligere TV-modeller i det siste – kan mellomklasse-modellen 55X8505 være like treffsikker?

Sony-skjermen gjør en god jobb med alt fra komprimerte HD-sendinger til ekte 4K via Netflix. Alt ser imponerende skarpt og støyfritt ut, og kombinert med svært nyansert fargegjengivelse gir den en flott TV-opplevelse.
Lydkvaliteten er skuffende spinkel, og kontrast/svartnivå er ikke helt i referanseklasse – det finnes konkurrenter med hakket bedre bildekvalitet.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.