Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

TEST: TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildemaskin

TCL QLED870 tar innersving på konkurrentene med en imponerende skarphet og kontrast. Vi har knapt sett en bedre TV til prisen.

Skrevet av / 20.10.23 - 09:00
TCL QLED870 (75QLED870)
Audun Hage

TCL har i løpet av noen få år etablert seg som en kjent leverandør av prisgunstige TV-er. Den kinesiske produsenten puster Samsung i nakken som en av de største på verdensbasis, og er kanskje spesielt kjent for sine svære LCD-skjermer. Modellen vi tester her, QLED870, selges også under modellnavnet C745 enkelte steder. Dette er arvtageren til QLED860 som vi testet med godt resultat i fjor, og kommer i skjermstørrelser fra 55 til 75 tommer – alle med Google TV om bord.

TCL QLED870. (Foto: TCL)

TCL QLED870

Utseendemessig er ikke TCL-skjermen noe spesielt iøynefallende. Utførelsen er stort sett i svart plast med noen børstede detaljer, mens en midtmontert sokkel gjør den enkel å plassere.

Byggekvaliteten virker ellers helt grei, men QLED870 vinner ingen designpris. Den er ganske tykkfallen sammenlignet med den sylslanke Samsung-skjermen, som følge av det direktelysende LED-baklyset.

Brukervennlighet og finesser

På smart-siden er QLED870 (i likhet med Sony X85L) utstyrt med brukergrensesnittet Google TV – et menysystem som vi etter hvert liker bedre og bedre. Her kan du finne de fleste appene verdt å nevne, og systemet lærer seg dine preferanser og gir personlige anbefalinger.

75QLED870 har fire HDMI-innganger, men i likhet med Hisense og Sony er det bare de to første av inngangene som støtter 4K/120Hz videosignaler. TCL har imidlertid vært smarte nok til å plassere lydutgangen (eARC) på den tredje inngangen, slik at den ikke opptar unødvendig plass.

TCL-skjermen utmerker seg med god formatstøtte, deriblant HDR10+ og Dolby Vision til både film, serier og gaming.  Bildepanelet takler bildefrekvenser opp til 144 Hz. QLED870 har også en dedikert spillmodus (Game Master Pro) der vi målte forsinkelsen til 17 millisekunder.

Fjernkontrollen er kjapp, men ganske stor, og med flere knapper å betjene enn Sonys nette kontroll. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

TCL QLED870 bruker et «QLED» LCD-panel med direkte LED-baklys og lokal dimming. Dette er en oppskrift som TCL har hatt stor suksess med på tidligere generasjoner, men vi merker fort at 2023-modellen har fått et ekstra løft.

Med den nye Beckham-biografien fra Netflix tar vi et tilbakeblikk på David Beckhams eventyrlige fotballkarriere, og bildekvaliteten er riktig flott.

Episodene byr på alt fra grovkornet arkivmateriale til ferske intervjuer i skarp og kontrastrik 4K HDR.

TCL-skjermen serverer det hele med imponerende kontrast og detaljer. Både realismen og dybdefølelsen ligger et hakk over konkurrentene. Fargene skinner, og de lyse detaljene gløder imot oss, uten at det føles overdrevet.

TCL virker også å ha fått bedre skikk på bevegelsene sine på denne modellen: QLED870 har såkalt Motion Clarity Pro interpolering som serverer glatte bilder med god skarphet. Vi kan følge panoreringer og hurtige manøver over både ishockey- og fotballbaner uten at bildet bryter opp.

Paneluniformiteten er god, uten plagsomme ujevnheter. Alt dette er ekstra fordelaktig når bildet blåses opp på en stor 75-tommer. Det eneste vi noterer er at innsynsvinkelen – som vanlig for «VA» LCD-paneler – er ganske innsnevret. Man bør sitte midt foran skjermen for å unngå at fargegjengivelsen og kontrasten blir blass

Svartnivået fra denne skjermen er også meget bra – til tider er det egentlig FOR bra, da noen av de mørkeste detaljene har en tendens til å drukne. Men vi løste dette ved å øke lysstyrken et hakk for å unngå såkalt «black crush».

Lydkvalitet

TCL QLED870 har en lydgjengivelse som kan betegnes som ålreit, men ikke mer enn det. Stemmer kommer sterkt og klart ut, og bassen er så vidt mer tydelig og fremtredende enn hos Samsung og Sony, men er ingen match for den fyldige lyden fra Hisense. En lydplanke vil være beste resept for et større og fyldigere lydbilde.

Konklusjon

TCL imponerer med et meget lyssterkt og kontrastrikt bilde som klart overgår konkurrentene i denne testen. QLED870 har glimrende lysstyrke og fargegjengivelse, men klarer også å kombinere det med presis lokal dimming, som virkelig evner å få ut detaljene i ulike typer videomateriale. Resultatet er et bilde som virkelig «popper» på de beste produksjonene!

Kombinert med et flott Google brukergrensesnitt, seiler TCL QLED870 opp som den soleklart beste i klassen, og går av med en velfortjent test-seier. Et meget bra kjøp!

 

Karakter
TCL QLED870 (75QLED870)
Basic

Lyd & Bilde mener

TCL-skjermen leverer et kontrastrikt bilde med presis lyskontroll, i tillegg til en flott og nyansert fargegjengivelse. Bevegelsene er dessuten glatte og flimmerfrie. Denne LCD-skjermen har litt begrenset innsynsvinkel, så du bør sitte midt foran TV-en for best resultat. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.

Også i denne testen:

75” 4K LCD TV-er

Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

God til sport og spill

Sony X85L leverer et skarpt og lyssterkt bilde, og kontrasten er overraskende god. Men hvor ble det av basslyden?

Sony X85L leverer et skarpt og lyssterkt bilde med glatte bevegelser, sammen med et kjapt og komfortabelt brukergrensesnitt fra Google.
Lyden er noe slankere svakere enn en del av konkurrentene, og kun to av fire HDMI-innganger har 2.1 standarden.
Les hele testen

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp og lyssterk

Denne modellen Hisense har en imponerende skarphet og lysstyrke, men U7K mangler litt på app-fronten.

Hisense U7K serverer bilder med god lysstyrke og en særdeles god kontrast for sin prisklasse.
Til tross for et kjapt brukergrensesnitt, savner vi en del lokale apper. Kun to av fire HDMI-innganger har 2.1 standarden.
Les hele testen

Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Slank og smart storskjerm

Samsung Q77C er et eksempel på at en storskjerm ikke trenger ta større plass enn nødvendig. Og bildekvaliteten er riktig flott!

Samsung-skjermen leverer skarp og fargerik bildekvalitet i tillegg til en slank design, særdeles gode tilkoblingsmuligheter og masse smarte finesser.
Kontrasten er ikke helt på høyde med de beste i testen.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Scroll to Top