TEST: TCL C845

Blendende lyskanon fra TCL

TCL C845 leverer en imponerende kontrastrik bildekvalitet til en trivelig pris. Steike, for en lysstyrke!

Skrevet av / 21.07.23 - 09:00
TCL C845
Audun Hage

TCL har slått seg opp som en TV-leverandør som ofte gir mye bilde for pengene: Den kinesiske produsenten har imponert oss i flere tester den siste tiden. Modellen vi tar for oss her, C845, har en god del å leve opp til.

C845-serien plasserer seg midt i modellhierarkiet fra TCL, rett over budsjettmodellene QLED770 og QLED870 / C745. Dette er en premium LCD-modell med såkalt MiniLED-baklys, som innebærer et steg opp i bildekvalitet. Serien leveres i 55, 65, 75 og 85 tommer, og Lyd & Bilde har testet 55” utgaven.

Vi husker godt forgjengeren C835, som kvitterte med knallsterk bildekvalitet til meget konkurransedyktig pris. C845 følger i samme fotspor, med noen interessante forbedringer under panseret.

TCL C845 leveres i skjermstørrelser fra 55″ til 85″. (Foto: TCL)

TCL C845: Design

Ved første øyekast har TCL-skjermen et ganske anonymt utseende. Designen er diskré og nedtonet, med mørk innramming og en midtmontert fot som gjør den enkel å plassere.

Man kan se at den er litt tykkere enn de slankeste LCD- og OLED-skjermene, fordi MiniLED-baklyset tar litt ekstra plass i dybden. Her er det mer fokus på ytelse for pengene, snarere enn luksuriøs design.

TCL C845 (8) TCL C845 (2)
<
>

Brukervennlighet og finesser

TCL-skjermen kommer lastet med Google TV, som er et brukergrensesnitt vi liker godt. Google-systemet byr på et bredt utvalg av apper og tjenester, og du får personlige anbefalinger på aktuelt innhold, basert på hva du vanligvis liker å se på.

Fjernkontrollen ligger godt i hånden og føles moderne. Den er av Bluetooth-typen, og vi merker hvordan skjermen svarer kjapt på kommandoer fra fjernkontrollen. Den har også innebygd mikrofon for Google Assistant, men også unødvendig mange knapper.

TCL C845 har bred formatstøtte, og er blant annet kompatibel med både Dolby Vision og HDR10+. En egen «IQ» lyssensor tar hensyn til lysforholdene i rommet for å sikre en optimal bildegjengivelse.

På gaming-siden finnes det en egen spillmodus med støtte for blant andre VRR og Freesync, som sikrer jevn gjengivelse av spillgrafikk. Vi målte input lag til om lag 16 millisekunder i spillmodus (1080p/60Hz).

TCL C845 kan også skilte med gode tilkoblingsmuligheter, men her har det ikke skjedd så mye siden forrige generasjon.

Av de fire HDMI-inngangene C845 er utstyrt med, er det bare to av disse som tar imot 4K/120Hz videosignaler fra for eksempel spillkonsoller (faktisk går C845 helt opp til 144Hz, noe som kan være en fordel for PC-gamerne). De to andre inngangene er begrenset til 4K/60Hz.

TCL er ikke alene om denne «to av fire» inndelingen, men det skal likevel nevnes at en rekke modeller fra LG og Samsung tilbyr full båndbredde på alle fire innganger.

TCL C845 (7) TCL C845 (1)
<
>

Bildekvalitet

Med C845 tar vi som nevnt et steg opp fra de rimeligere TCL-modellene. Den bruker i likhet med lillebrødrene et QLED LCD-panel med direkte bakbelysning og lokal dimming. Men her snakker vi om et mer avansert MiniLED-baklys, med en kraftig økning i antall dimbare soner (480, 576, 720, eller 896 soner avhengig av skjermstørrelse).

Etter å ha hatt C845 på testbenken, kan vi også slå fast at TCL-skjermen ser meget imponerende ut i praksis. Denne MiniLED-skjermen kan først og fremst kjennetegnes av usedvanlig god lysstyrke.

TCL C845 klemmer ut hele 2250 nits i et lite 10 % testvindu/skjermareal (HDR), og makter rett over 1000 nits i fullskjerm hvit. Det er blant det høyeste vi har målt noensinne – høyere enn selv Samsungs toppmodell QN95C. Rett og slett blendende sterkt!

Her er det heller ingen risiko for innbrenning, slik man kan oppleve med noen OLED-skjermer i ekstreme tilfeller. Greit å ta med seg.

Bakbelysningen er ikke bare kraftig, den virker også meget presis: C845 klarer å bevare et godt svartnivå i mørke partier, selv når det er mye lys i bildet. Også her kommer TCL-skjermen tett på den dyrere Samsung-konkurrenten.

Vi målte et kontrastforhold på rundt 13.000:1. Det er ikke på nivå med i OLED, men ligger helt klart i den øverste ligaen blant LCD-skjermene.

TCL-skjermen utmerker seg også med god skjermuniformitet. Det kraftige lyset er jevnt fordelt over hele skjermen, uten plagsomme ujevnheter eller «dirty screen effect». Det hele vitner om et LCD-panel av god kvalitet.

TCL C845 har meget kraftig lysstyrke som egner seg bra til TV-titting i lyse omgivelser. (Foto: Audun Hage)

 

Les også Ny fulltreffer fra Samsung? En av Samsungs aller beste TV-er er tilbake i ny 2023-versjon: QN95C er et imponerende skue fra alle kanter, men Samsung har også gjort noen interessante endringer.

Kontrastrik bildeopplevelse

De gode måledataene reflekteres også i en bildekvalitet som er veldig lett å like. Først og fremst sørger den kraftige lysstyrken for at C845 kan levere et livlig og kontrastrikt bilde, nesten uansett hvilke lysforhold du måtte ha hjemme i stua. Her er det knapt behov for å dempe belysningen eller trekke for gardinene. C845 skinner om kapp med solen!

TCL har også et overbevisende svartnivå til spillefilmer og annen mørk materie, men vi kan tidvis legge merke til litt lyslekkasjer fra MiniLED-baklyset, enda så finmasket det er. Det er spesielt merkbart med lyse undertekster på mørk bakgrunn.

Den nye dokumentarserien Tour de France: Fra innsiden på Netflix, gir et godt eksempel på hva TCL-skjermen duger aller best til: Sport og utendørsscener med mye lys over hele skjermen, gir en fantastisk sterk og klar bildeopplevelse. Sollyset, den blå himmelen og kulørene på sykkeldraktene skinner imot oss og skaper stor realisme.

C845 klarer samtidig å bevare en naturlig fargebalanse, men som LCD-skjermer flest, er innsynsvinkelen noe begrenset. Du bør helst sitte noenlunde rett foran skjermen for å få den beste bildeopplevelsen.

TCL C845 (4) TCL C845 (3)
<
>
TCL C845 gir meget lyssterk og kontrastrik bildekvalitet. Her fra Tour de France: Fra innsiden på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden har TCL C845 et 2.1-høyttalersystem fra Onkyo, med to undermonterte høyttalere og en separat basshøyttaler på baksiden.

Lydmessig får vi et greit inntrykk av TCL-skjermen, som har en relativt klar og åpen mellomtone. Stemmene kommer tydelig ut og fram, og den ekstra basshøyttaleren sørger for bra fundament til musikk og lydeffekter.

Når det er sagt, vil nok de fleste foretrekke å oppgradere lyden på et tidspunkt. C845 er utstyrt med en HDMI eARC-utgang for lydsignaler, og støtter Dolby Atmos og DTS, så det vil være enkelt å koble til en lydplanke.

Konklusjon

TCL C845 er en på mange måter glimrende TV. Denne LCD-skjermen utmerker seg med usedvanlig kontrastrik bildekvalitet, og en lysstyrke som brenner seg fast på netthinnen! Det kjappe og brukervennlige Google-grensesnittet og den brede formatstøtten er også verdt å nevne. Ikke minst har C845 en hyggelig pris, som gjør dette til en lett TV å anbefale – spesielt for deg som vil ha en skjerm med mer «trøkk» i lyset enn en OLED-TV.

Karakter
TCL C845
Premium

Lyd & Bilde mener

TCL C845 leverer et meget lyssterkt og kontrastrikt bilde, som skapt for å se sport og annen underholdning i lyse omgivelser. Som LCD-skjermer flest, ser bildet best ut rett forfra. TCL-skjermen må nøye seg med at 2 av 4 HDMI-innganger har full båndbredde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Scroll to Top