: Yamaha A-S700

Kraft og finesse

Denne forsterkeren fra Yamaha er stor og tung og utstråler autoritet. Slik låter den også. Yamaha presenterer musikken meget forførerisk, og mange vil nok foretrekke denne måten å presentere musikken på. Har du litt tungdrevne høyttalere med lav følsomhet, er det dessuten ingen tvil om at denne vil gjøre en utmerket jobb.

LB 0210 09 Stereoforsterkere.indd
A-S700 er navnet på Yamahas rimeligste forsterker i S-serien, som består av produkter med retroutseende. A-S700 har ikke trepaneler på sidene og bærer dermed ikke samme grad av retropreg, men moderne er heller ikke hva vi vil omtale utseendet som. Tenk begynnelsen av 90-tallet. Innvendig sitter derimot moderne komponenter. Forsterkeren er symmetrisk oppbygget, for å minimere innbyrdes påvirkning mellom kanalene. Yamaha påstår å ha valgt ut komponentene nøye for å oppnå mest mulig ren, klar og naturlig lyd. Med 90 watt per kanal i 8 ohm er dette testens kraftigste forsterker på papiret. Vekten på 11 kilo skulle da også tilsi at dette er kraftige saker. I tillegg til ”Pure Direct”-funksjon har Yamaha noe de kaller ”CD Direct Amplification”, som gir CD-spillerinngangen ekstra kort signalvei om denne aktiveres.

Lydkvalitet
Yamaha-forsterkeren varter opp med en groovy bassgjengivelse. Bassgitaren gjengis med et stødig fundament, samtidig som den har god fylde og fysikk. Klangbunnen fra et flygel er mer autoritær enn med noen av de andre forsterkerne, og når Till Lindemann fra Rammstein eller Leonard Cohen drar i gang med sine grotesk bassrike stemmer, nikker testpanelet samtykkende. Sånn skal de låte.

Yamahas klangbalanse er fyldigere enn hos Onkyo, Cambridge, Pioneer og Rotel, som alle oppleves som mer nøytrale. Men Yamaha presenterer musikken meget forførerisk, og mange vil nok foretrekke denne måten å presentere musikken på. Har du litt tungdrevne høyttalere med lav følsomhet, er det dessuten ingen tvil om at denne vil gjøre jobben best. Lytt til fioliner og fløyter, og du vil dessuten høre at Yamaha-forsterkeren er et lite hakk mer oppløst i overtoneområdet. Den er ikke utelukkende bedre på alt, og den har ikke den lynraske transientresponsen til Onkyo. Et piano låter litt mykere i anslagene hos Yamaha.

Men sett på en låt fra Nine Inch Nails’ ”The Fragile” – verdens soleklart mest hi-fi-lydende metalalbum – og det er ingen tvil om at Yamaha-forsterkeren har mer kraft og pondus. Dette er den eneste i testen som består rocketesten helt og holdent.

Ikke for det, selv A-S700 har sine kraftbegrensninger. Vi befinner oss tross alt fortsatt i budsjettklassen. Skal du fylle opp både raffinementposen og muskelsekken, må du nok regne med å doble prisen.

Annonse

Oppsumering
Tett race

Etter å ha testet et meget representativt utvalg av forsterkere i budsjettklassen, kan vi konkludere med at forskjellene er små. Men noen utmerker seg.

Vi har testet sju forsterkere som rangerer i pris fra 3500 til 6700 kroner. Alle disse understreker det vi tidligere har sagt, nemlig at en stereoforsterker gir bedre lyd enn en surroundreceiver til samme pris. Dette er verdt å merke seg når du skal ut og kjøpe ny forsterker. Hvor ofte ser du på film? Trenger du virkelig surround? Hvis svaret er ja, kan du glede deg over at de aller fleste surroundreceivere til 5000 kroner og oppover også gir gode lydopplevelser i stereo.

Hvis derimot svaret er nei, og det holder med to høyttalere i stua, kan du fryde deg over enda bedre lydkvalitet, og den totale prisen på anlegget blir dessuten lavere.

Små forskjeller
Forskjellene er ikke store blant de fleste av disse sju stereoforsterkerne. Noen er litt mer oppløst i overtoneområdet, mens andre har marginalt mer skyv i bassen. Men ikke mer enn at det er mer å hente på å skifte ut høyttalerne fremfor å bytte fra den ene til den andre av disse forsterkerne. Det finnes to unntak, nemlig Onkyo A-5VL og Yamaha A-S700.

Annonse

Onkyo-forsterkeren skiller seg ut med en lynkjapp transientrespons, noe som er spesielt gunstig ved gjengivelse av strengeinstrumenter som piano, gitar og fiolin. Men også på sangstemmer, og det har selvsagt innvirkning på hele lydbildet. Onkyo A-5VL har klar tale, er nøytral i klangen og har glimrende oppløsning i hele registeret. Den gir inntrykk av å være kraftigere enn den er, men når den bikker over, da vrenger den stygt. Denne passer til all musikk, men trives best med små til mellomstore høyttalere.

Yamaha A-S700 er merkbart kraftigere og har bedre fraspark i bassen. Den er også et hakk bedre oppløst i overtonene, og tilfører lydbildet et lite hakk mer sødme. Den oppleves generelt som enda et lite hakk bedre enn Onkyo A-5VL. Den er ikke like lynkjapp i responsen, men dens øvrige kvaliteter gjør at mange vil foretrekke denne. Liker du å spille litt høyt, eller har du mer tungdrevne høyttalere, er det Yamaha A-S700 du skal ha.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Onkyo A-5VL

Digital superlyd

Onkyo A-5VL gjengir hardtsparkende musikk på en ryddig og oppløst måte, slik at vi får lyst til å dra på litt skikkelig. Det må man imidlertid være forsiktig med, for plutselig overstyrer forsterkeren, og denne går ikke i en myk kompresjon som de andre, men vrenger meget stygt når den først setter i gang. Så pass på under festen!

Dynamikk Nøytral lyd Digitale innganger
Overstyrer stygt

Rotel RA-05SE

Med sans for balanse

Den nye utgaven av forsterkeren Rotel RA-05 har fått tilnavnet Special Edition, med oppgraderte og nye komponenter.

Stort lydbilde Balansert klang Dynamikk
Litt lite kraft?

Pioneer A-A6MK2

Studiolyd i stua

Pioneers nye A6-forsterker er nøytral og ”korrekt”, men den kunne godt vært enda mer oppløst oppover. Den låter litt slankt, og har for lite kraft til å bli virkelig gøy.

Låter fint Lekker å se på
Mangler litt sprut og spenst

Cambridge Audio 650A

Realt kvalitetsinntrykk

Forsterkeren fra Cambridge Audio oser av seriøs byggekvalitet, og lydmessig er den godt på vei til å nå ambisjonene. Det blir fort tydelig, spesielt med kvinnevokaler, akustiske gitarer, strykere og cymbaler, at Cambridge-forsterkeren har en god oppløsning. Stereoperspektivet er bredt og ryddig. Er du derimot mer interessert i rytmisk og hardtslående musikk, kan det være at bassresponsen hos Cambridge føles litt vel slank.

Flott byggekvalitet Låter klart og åpent
Lite til prisen

Marantz PM 6003

Høyt detaljnivå

PM 6003 har arvet Marantz’ nye design, med kurvet front og høyt kvalitetsinntrykk. Den låter fint, og er kraftigere enn forventet.

Veloppløst lyd Stort lydbilde God tonestruktur i bassen
Ingen utpreget kraftkar

Denon PMA-710AE

God lyd på billigsalg

Denon PMA-710AE er testens rimeligste forsterker. Den er likevel godt utstyrt, og lyden er dessuten tilpasset europeiske preferanser. Dette er en fin forsterker til prisen, men det er mye å hente på å gå opp noen kroner.

Behagelig, fyldig klang Kraftig til prisen
Litt lavt detaljnivå
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Se den første, heftige, traileren til den nye storfilmen.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.