: Rotel RA-05SE

Med sans for balanse

Den nye utgaven av forsterkeren Rotel RA-05 har fått tilnavnet Special Edition, med oppgraderte og nye komponenter.

Rotel, en 40 år gammel familiebedrift, har alltid vært en ambassadør for det enkle. I en lang periode hadde de ikke engang bass- og diskantjustering på forsterkerne sine, hvilket gjorde en ”Pure Direct”-funksjon overflødig. I den senere tid har de imidlertid inkludert slike justeringer, på forbrukernes forespørsel. Produsenten er fremdeles tro mot å gjøre ting enkelt og først og fremst konsentrere seg om enkle kretser med komponenter av høy kvalitet og finjustert gjennom nøysom nytting. RA-05SE er en noe forbedret versjon av RA-05. En oppgradering av strømforsyning og et inngangstrinn med helt nye komponenter skal gjøre at SE-versjonen låter enda bedre. Det er en minijack-inngang i front, hvor en iPod eller annen bærbar musikkspiller kan kobles til.

Lydkvalitet
Rotel-forsterkeren gjengir et mer storvokst lydbilde enn både Denon, Cambridge og Pioneer. Venstre og høyre kanal virker å være enda mer spikra i timing (fase), noe er det i hvert fall som strammer opp stereoperspektivet enda et hakk bedre enn de øvrige forsterkerne. Dermed er instrumentene enda mer punktformelig plassert, mens klangen brer seg mer vektløst utover. Lyden later til å komme fra rommet mellom høyttalerne i stedet for direkte fra høyttalerne. Undertegnede får kvinnestemmer som Bat For Lashes og Kate Bush enda mer innunder huden, og synthlandskapet gir et større psykoakustisk inntrykk. Bassområdet gjengis kontant og fysisk, basstromma er saftig og kontant.

Bassgitaren groover fengende i bunnen. Den er på den litt fyldige siden sammenliknet med Cambridge og Pioneer, men likevel strammere enn Denon og Marantz. S-ene hos kvinnevokaler som Kate Bush, Tori Amos, Sarah McLachlan eller Alexandra Bråten fra det nydelige, norske prosjektet Draumir, er ikke like tydelige som hos Marantz. På en side er Rotel mer tilgivende overfor en skarp lydproduksjon, da den er litt tilbakeholden i overtonene. Bakgrunnen i lydbildet er tydelig skildret, og indikerer at Rotel-forsterkeren har lav forvrengning og starter og stopper nøyaktig på musikksignalets kommando.

Og når vi snakker rockemusikk, er dette gode egenskaper. Rammstein låter tøft og velbalansert.Slike kvaliteter gjør at vi ønsker at forsterkeren kan spille enda høyere før overload slår inn, men da ville den fort tilhørt en annen prisklasse. RA-1520 er for eksempel enda kraftigere og spiller i tillegg enda renere til 2300 kroner mer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Yamaha A-S700

Kraft og finesse

Denne forsterkeren fra Yamaha er stor og tung og utstråler autoritet. Slik låter den også. Yamaha presenterer musikken meget forførerisk, og mange vil nok foretrekke denne måten å presentere musikken på. Har du litt tungdrevne høyttalere med lav følsomhet, er det dessuten ingen tvil om at denne vil gjøre en utmerket jobb.

Kraft Luftige overtoner Heftig bassrespons
Stor og bøs

Onkyo A-5VL

Digital superlyd

Onkyo A-5VL gjengir hardtsparkende musikk på en ryddig og oppløst måte, slik at vi får lyst til å dra på litt skikkelig. Det må man imidlertid være forsiktig med, for plutselig overstyrer forsterkeren, og denne går ikke i en myk kompresjon som de andre, men vrenger meget stygt når den først setter i gang. Så pass på under festen!

Dynamikk Nøytral lyd Digitale innganger
Overstyrer stygt

Pioneer A-A6MK2

Studiolyd i stua

Pioneers nye A6-forsterker er nøytral og ”korrekt”, men den kunne godt vært enda mer oppløst oppover. Den låter litt slankt, og har for lite kraft til å bli virkelig gøy.

Låter fint Lekker å se på
Mangler litt sprut og spenst

Cambridge Audio 650A

Realt kvalitetsinntrykk

Forsterkeren fra Cambridge Audio oser av seriøs byggekvalitet, og lydmessig er den godt på vei til å nå ambisjonene. Det blir fort tydelig, spesielt med kvinnevokaler, akustiske gitarer, strykere og cymbaler, at Cambridge-forsterkeren har en god oppløsning. Stereoperspektivet er bredt og ryddig. Er du derimot mer interessert i rytmisk og hardtslående musikk, kan det være at bassresponsen hos Cambridge føles litt vel slank.

Flott byggekvalitet Låter klart og åpent
Lite til prisen

Marantz PM 6003

Høyt detaljnivå

PM 6003 har arvet Marantz’ nye design, med kurvet front og høyt kvalitetsinntrykk. Den låter fint, og er kraftigere enn forventet.

Veloppløst lyd Stort lydbilde God tonestruktur i bassen
Ingen utpreget kraftkar

Denon PMA-710AE

God lyd på billigsalg

Denon PMA-710AE er testens rimeligste forsterker. Den er likevel godt utstyrt, og lyden er dessuten tilpasset europeiske preferanser. Dette er en fin forsterker til prisen, men det er mye å hente på å gå opp noen kroner.

Behagelig, fyldig klang Kraftig til prisen
Litt lavt detaljnivå
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!