Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sonos Ace

Hodetelefoner med kino

Sonos’ lenge ventede hodetelefoner er ikke som alle andre. Og det er faktisk en god idé.

Skrevet av / 03.06.24 - 15:00
Sonos Ace
John Hvidlykke

Når det gjelder trådløse multiromshøyttalere til musikkstrømming i hjemmet, er Sonos den ubestridte kongen. Det finnes konkurrenter, men de er i beste fall bare kandidater til tronen.

Hodetelefoner er til gjengjeld helt nytt territorium for Sonos, som bare forsøksvis har våget seg utenfor hjemmets fire vegger (med høyttalerne Move og Roam).

(Foto: Sonos)

Sonos Ace har vært ventet i årevis, og tallrike ganger har ryktet sagt at nå ville de bli en realitet. Men denne gangen er det endelig sant. Vi har hatt mulighet til å teste dem før lanseringen – og de var verdt å vente på.

Sonos Ace har en slank og ganske elegant design. Øreklokkene er flate og ovale, og bøylen er foret med kunstlærbekledd skum. I stedet for et gaffelformet oppheng går metallbøylen inn i øreklokkene. Alt er diskré, og den eneste ”kontrasten” er Sonos’ logo, som er trykt med blank lakkering, men i samme farge som øreklokken.

Den eneste ”kontrasten” er Sonos’ logo, som er trykt med blank lakkering, men i samme farge som øreklokken. (Foto: Sonos)

Det følger med et reiseetui, som takket være hodetelefonenes slanke design faktisk er kompakt nok til ikke å oppta unødig mye plass i håndbagasjen.

Bærekomforten er tett på å være perfekt. Sonos Ace sitter behagelig og stabilt på hodet, og de ligger tett til hodet. Selv om det kan være nødvendig med litt justering for å passe sammen med et par briller.

SONOS_ACE_3QHERO_BLACK SONOS_ACE_3QHERO_SOFTWHITE
<
>
(Foto: Sonos)

Sonos Ace er mer enn bare enda en trådløs hodetelefon med støyreduksjon. For det første støtter de romlig lyd, inkludert Dolby Atmos. Men det handler ikke bare om å gi en romlig fornemmelse på musikkstykker som har vært en tur gjennom remiksmaskinen. Det handler i langt høyere grad om hjemmekino.

Virtuell hjemmekino

Man kan ikke bare nyte en film i Atmos 3D-surround på hodetelefonene. Takket være headtracking kan man nyte den med samme lydopplevelse som via hjemmekinoanleggets høyttalere. Med et trykk på en knapp på den ene øreklokken kan man ”flytte” lyden fra høyttalerne over til hodetelefonen. Lyden blir stående på samme sted i det virtuelle rommet når man snur på hodet. Effekten er overbevisende, selv om man fortsatt tydelig kan høre forskjellen mellom lyd via høyttalerne og hodetelefonen.

Med et trykk på en knapp på den ene øreklokken er det mulig å ‘’flytte’’ lyden fra høyttalerne over til hodetelefonene. (Foto: Sonos)

Men det er en enkelt og meget avgjørende begrensning: Headtracking – og dermed den virtuelle høyttalerlyden – fungerer utelukkende sammen med Sonos’ høyttalere. Elektronikken som gjør tracking mulig, finnes nemlig i lydplanken. I første omgang er det kun Sonos Arc som støttes, men støtte for de mindre lydplankene Ray og Beam kommer senere.

For å få den virtuelle høyttalerlyden i ørene må du ha en lydplanke fra Sonos. (Foto: Sonos)

Det er imidlertid ikke umulig å lage hodetelefoner med headtracking uten ekstern elektronikk til å avlese hodets plassering. Audeze Mobius gjorde nettopp det – og faktisk med en enda mer overbevisende illusjon av å lytte til et par høyttalere foran deg.

For et større publikum var Apple først ute med å tilby en virtuell høyttalersimulering med headtracking i AirPods. Men også hos Apple kreves det et annet produkt av samme merke for å aktivere funksjonen.

Les også Sonos Arc: enda bedre med bakhøyttalere og subwoofer Sonos' beste lydplanke Arc blir enda bedre med trådløse bakhøyttalere og subwoofer. Her får du ekte hjemmekinolyd.

Sikrer lojalitet

For Sonos er det en bekvem måte å sikre kundenes lojalitet på. For har du ett produkt, har du tatt første skritt på en vei som ender med utstyr fra samme produsent i alle rom. Du kan allerede ikke kombinere Sonos multroms- og hjemmekinohøyttalere med høyttalere av andre merker. Imidlertid med IKEA Symfonisk som unntak, da de produserer kompatible høyttalere på lisens. Og nå har Sonos gjort det tilsvarende lett for sine kunder å velge hvilken hodetelefon de skal ha. For Ace gir noen fordeler sammenlignet med for eksempel Bowers & Wilkins PX7 S2e eller Sony WH-1000XM5. Sonos kan ikke konkurrere med Bowers & Wilkins på lydkvalitet, og ingen slår Sony når det gjelder støyreduksjon, men de integrerer seg ikke med høyttalerne dine.

Lydkvaliteten

Sonos Ace byr på et overordnet behagelig og åpent lydbilde. Og takket være AptX HD får man en ganske fornuftig hi-fi-kvalitet over Bluetooth.

Mange ANC-hodetelefoner heller mot en innelukket lyd med en klemt topp. Men ikke her. Diskanten låter fri og veloppløst, og det er generelt sett lett å lytte til Sonos Ace da det ikke er noe som stikker ut eller distraherer. Stemmer gjengis naturlig og ubekymret, uten at Ace på noe tidspunkt kan kalles analytisk. Bassen virker også fast og passende kraftig. Og Sonos har heldigvis ikke falt for fristelsen til å skru bassen ekstra opp.

Sonos Ace spiller rent – og pent. Det er ingen skarpe kanter. (Foto: Sonos)

Sonos Ace gjør i det hele tatt ingenting feil. Lyden er like upåklagelig og diskré behagelig som hodetelefonenes utseende. Hvis det er en mangel, ligger det i det som Ace ikke gjør: Den skiller seg ikke ut, men synes å holde igjen når det er risiko for at begeistringen tar overhånd. MTV-liveutgaven av Eagles’ Hotel California er et morsomt og dynamisk musikkstykke. Og det er fortsatt en fornøyelse å lytte til på Sonos Ace. Men jeg har imidlertid hørt det stykket låte mer fengende før!

Bekvemmelighet

Omgivelseslyden, som Sonos kaller Aware, fungerer like upåklagelig som resten: Et trykk på en knapp skifter mellom ANC og Aware-modus, og lyden er så naturlig at man ikke fristes til bare å ta hodetelefonene av når man vil høre hva andre sier.

Ace er bekvemme og behagelige. (Foto: Sonos

Skal man kritisere Sonos her, må det være for at de har gjort valgmulighetene så enkle og få at det mangler noen av de funksjonene som konkurrentene tilbyr. Det er bare ett nivå på støyreduksjon og én måte å få omgivelseslyd inn på. Men når de for øvrig fungerer fint, er det strengt tatt ingen grunn til å tilby en overflod av muligheter. På det punktet kjenner Sonos sikkert sin målgruppe: Kundene vil heller ha convenience enn tidskrevende innstillinger. Ingen kjøper en Sonos-høyttaler for å få den høyeste lydkvaliteten. Og Sonos opplyser for øvrig aldri detaljer som frekvensområde eller forsterkereffekt.

I praksis er støyreduksjonen helt tilstrekkelig til å fjerne distraksjonen fra selv støyende omgivelser som en flykabin eller en togkupé.

Konklusjon

Sonos Ace er ikke som flertallet av trådløse hodetelefoner. Integrasjonen med Sonos økosystem av multiroms- og hjemmekinohøyttalere er helt unik, og muligheten for med et trykk på en knapp å flytte lyden fra høyttalerne over til hodetelefonene – men fortsatt bevare romfornemmelsen – er genial. Den er også et tveegget sverd. For har man ikke allerede kjøpt hele pakken og forlovet seg helt med Sonos, er det vanskelig å finne et økonomisk argument for å kjøpe Sonos Ace alene. Den låter virkelig bra, men det gjør også mange andre hodetelefoner til en lavere pris.

Karakter
Sonos Ace
Premium

Lyd & Bilde mener

Behagelig og veloppløst lyd. Hjemmekinofunksjonene er geniale. Som ANC-hodetelefoner å betrakte er Sonos Ace dyre. De smarte hjemmekinofunksjonene virker bare sammen med en Sonos lydplanke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

Scroll to Top