TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Slik får du surroundlyd fra Sonos Ace

En fersk oppdatering gjør finessen «Bytting av TV-lyd» tilgjengelig for langt flere.

Skrevet av / Oppdatert: 07.08.24 - 09:45 // Først publisert: 5. aug 2024, kl. 08:00
Slik får du surroundlyd fra Sonos Ace

Sonos Ace hodetelefoner ble lansert for drøye to måneder siden, og har allerede blitt testet med godt resultat av Lyd & Bilde. Blant fordelene som ble nevnt er effektiv støykansellering, god komfort og behagelig, veloppløst lyd. Men kanskje ikke så mye mer, sammenlignet med tøffe konkurrenter som for eksempel B&W, Sony og Apple.

Sonos-hodetelefonene har imidlertid et ekstra ess i ermet, nemlig funksjonen «Bytting av TV lyd»(TV Audio Swap) som Sonos kaller den. Denne kan brukes når du vil lytte til TV-lyd gjennom Sonos-klokkene, og i noen tilfeller går det an å oppnå en aldri så liten surroundeffekt.

Oppdatering 07.08.2024: Sonos har nettopp sluppet en oppdatering til Sonos Ace og Sonos-appen som gjør TV Audio Swap tilgjengelig på Android. Den kan nå også brukes med lydplankene Beam(Gen 1/Gen 2) og Ray, i tillegg til Arc. Dermed kan langt flere Sonos-eiere nå ta i bruk finessen.

Annonse
SONOS-DUO: Sonos Arc er en av lydplankene som nå kan sende trådløs surroundlyd til Sonos Ace. (Foto: Audun Hage)
Les også ANC-hodetelefoner med et ekstra triks Sonos’ lenge ventede hodetelefoner er ikke som alle andre. Og det er faktisk en god idé.

Sonos TV Audio Swap – surroundlyd gjennom hodetelefonene?

Det er vanlig å bruke Bluetooth når hodetelefoner skal kobles trådløst til TV-lyden. Dette kan du selvsagt gjøre med Sonos Ace også, men det finnes et bedre alternativ. Siden øreklokkene også har innebygd Wi-Fi, kan de koble seg til en kompatibel Sonos lydplanke, og hente ut et bedre lydsignal, med ekstra rominformasjon og «head tracking».

I dette tilfellet håndteres selve dekodingen av surroundlyden i lydplanken, før den sendes videre til hodetelefonene.

Merk: Dessverre er det ennå ganske begrenset støtte for denne funksjonen. Hittil er det bare toppmodellen Sonos Arc som kan snakke med Ace, og du behøver en iPhone for å aktivere den i appen første gang.

Sonos har imidlertid lovet at funksjonen også vil komme til lillebroren Beam, og Android-brukere i løpet av sensommeren/høsten, så vi antar de jobber med saken – når de ikke er opptatt med å fikse andre feil og mangler ved den nye appen, da. Kanskje i september?

For å få den virtuelle surroundlyden i ørene må du ha en lydplanke fra Sonos, i dette tilfellet Arc. (Foto: Sonos)

Slik aktiverer du «Bytt TV-lyd»

Uansett. Er du (eller vurderer å bli) eier av et par Sonos Ace hodetelefoner kan det være kjekt å vite hvordan – og hvor godt – det fungerer.

For å det første trenger du selvsagt et par Ace hodetelefoner i påslått tilstand, og en kompatibel Sonos lydplanke (Arc, Beam eller Ray) som er koblet til TV-en din via HDMI ARC. Det er også viktig at Wi-Fi er aktivert i lydplanken før du starter.

For å aktivere «Bytt til TV-lyd» trenger du også en iPhone med Sonos-appen nedlastet. Med disse forutsetningene kan du finne og legge til Sonos Ace i appen. Deretter kan du velge å koble Ace og Arc sammen i menyen.

IMG_8788 IMG_8789 IMG_8791 IMG_8792 IMG_8793
<
>

Gjennom Sonos-appen kan du også justere EQ, loudness og støyreduksjon, samt de TV-relaterte innstillingene, slik som romlig lyd (Spatial Audio/Dolby Atmos) og den såkalte hodestyringen.

Etter at produktene er koblet sammen, trenger du imidlertid ikke gjøre mer i appen – da holder det å trykke lenge på Innholdsknappen på hodetelefonene for å bytte lydkilde.

Merk: Installasjonen går ikke nødvendigvis knirkefritt på første forsøk: I vårt tilfelle måtte vi resette vår Sonos Arc, og legge den til Sonos-systemet på nytt før den fikk kontakt med Ace-klokkene. Etter det fungerte det imidlertid relativt sømløst, og det er gledelig at man ikke trenger bruke appen hver gang i ettertid.

Vi registrerte også at Sonos-klokkene hadde svært liten forsinkelse over Wi-Fi, og at lyden derfor var godt synkronisert med hendelsene på skjermen. I tillegg gikk det kjapt å bytte mellom Bluetooth- og Wi-Fi inngangen.

Merk: Disse tipsene listes også på Sonos hjemmesider, under fanen «Bytting av TV-lyd».

Hvor bra fungerer det?

Når alt er ferdig satt opp, kunne vi endelig glede oss over å endelig få høre surroundlyd gjennom Sonos-klokkene. Man bør imidlertid merke seg at det er surroundlyd av den virtuelle typen, slik vi også kan oppleve med andre hodetelefoner som støtter «romtilpasset lyd».

Sonos-klokkene skaper et kunstig «rom» der lyden fra front- og senterkanalen forankres foran i rommet. Hvis man da vrir litt på hodet vil «lydbildet» endre seg og beholde den samme plasseringen. Effekten er ganske kul og besnærende første gang man hører den, men deretter handler det egentlig mest om den generelle lydkvaliten, som i våre ører var imponerende.

Lyden er klar, åpen og nøytral, med god stemmegjengivelse og sjenerøs bass når det kreves. Hvor god surroundeffekten blir, avhenger veldig av lydsporet og miksingen. Etter vår erfaring var det de nyeste opptakene i Dolby Atmos format som ga den aller beste romfølelsen. Og selv om det ikke kan erstatte et surroundanlegg med fysiske høyttalere rund baut, er det et godt alternativ – spesielt når det er sent på kvelden og andre vil sove. Da kan du nyte filmen eller fotballkampen på full guffe, uten å forstyrre resten av familien.

Konklusjon: Verdt å vurdere for Sonos-brukere

Sonos er ikke den eneste produsenten som tilbyr denne finessen: Apple tilbyr romlig lyd gjennom sine Airpods-modeller og Apple TV, og Sony tilbyr noe lignende når deres hodetelefoner brukes i samspill med Sony TV.

Dersom du allerede eier en Sonos Arc lydplanke, er det imidlertid verdt å vurdere kjøpet av et par Ace hodetelefoner for å ta i bruk TV Audio Swap finessen, men Sonos bør også fikse tilgangen til Beam og Ray snarest mulig. Gjerne Trueplay romkorreksjon til (utvalgte?) Android-mobiler også, når de er i gang.

Oppdatering 07.08.2024: Sonos har nettopp sluppet en oppdatering til Sonos Ace og Sonos-appen som gjør TV Audio Swap tilgjengelig på Android. Den kan nå også brukes med lydplankene Beam(Gen 1/Gen 2) og Ray, i tillegg til Arc. Dermed kan langt flere Sonos-eiere nå ta i bruk finessen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slik vasker du hodetelefonene

Sonos Ace har et ess i ermet - nå også til Android og flere lydplanker

Den perfekte gaven til konfirmanten

Scroll to Top