Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TCL breeva A5

Absolutt tilstrekkelig bra

Naturligvis har alle rett til et bra inneklima, og det finnes faktisk hjelpemidler som ikke koster skjorta.

Skrevet av / 06.03.22 - 10:00
TCL breeva A5
Åsa Warme Hallén

For rett under 2800 kroner tilbyr TCL breeva A5, som kommer med og uten Wifi. Mitt eksemplar har Wifi, så det er det jeg går ut fra. I denne testen er jo også HealthProtect Blueair 7440i med, hvor du trenger en betydelig større lommebok. Tidligere har vi også sett på Dyson Pure Cool, også den betydelig dyrere, men med litt andre finesser. Spørsmålet er om det er nødvendig, og i så fall hvorfor.

TCL breeva A5
Jeg kan umulig strekke meg så langt som å si at den «pryder sin plass». Men de myke formene er tiltalende for øyet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

For meg er det viktigste å ha frisk og ren luft i soverommet, og da den anbefalte romstørrelsen er 48 kvm, bør vårt soverom på cirka 25 være en enkel match. På 12 minutter skal den kunne rense 34 kvm, så det føles som om vi vil ha finfin luft når vi sover. Selv om breeva A5 ikke akkurat er en liten sak, synes jeg selv at den er helt ok. Den sylinderformede luftrenseren er riktig nok intet løft for innredningen, men det myke formspråket gjør likevel at den ikke tar altfor stor oppmerksomhet. Noe jeg naturligvis er takknemlig for, da jeg ikke kan gjemme den bak gardinene om jeg vil at den skal fungere optimalt. Den veier bare litt over fem kilo, så den er lett å flytte mellom ulike rom om man skulle ønske det.

TCL breeva A5
Foto: TCL

Å leve med TCL breeva A5

Toppen er lett vinklet, og etter å ha lest manualen, som dessverre ikke finnes på norsk, blir jeg litt lattermild, og lurer på om det har noe å gjøre med at man hverken skal plassere saker der eller sitte på den. Jeg kan nesten se for meg hvordan en liten mormor ville legge på en heklet duk og plassere en porselensfigur oppå for å piffe det litt opp.

Eller hvordan den kunne brukes som ekstra sitteplass ved middagen. På den andre siden hadde det nok blitt vel vindfullt for visse kroppsdeler, om man kan si det slik – luftutblåsingen sitter nemlig på toppen sammen med kontrollpanelet.

Det går utmerket å styre luftrenseren ved å bruke kontrollpanelet. Her finner du blant annet på/av, viftehastighet, timer, indikator for luftkvalitet, filter og i tillegg indikator for filtreringssystemet BreevaShield, som ved hjelp av ionisering og UV-C (sies å ødelegge DNA fra luftbåren virus), kan absorbere og ødelegge små partikler i luften som for eksempel mugg, pollen og luftforurensinger.

Bild-3-1 Bild 4 1
<
>
Det fremgår tydelig og klart i appen om luftrenseren er på sleep eller ei. (Skjermdump fra app)

Har du Wifi-versjonen, synes jeg absolutt at du skal laste ned TCL-home-appen som gjør at du kan endre innstillinger uten å løfte deg fra sofaen. Appen er riktig nok på engelsk, men enkel å forstå og bruke. I appen kan du for eksempel endre til sleep, noe som innebærer at viften senkes og kontrollpanelet dempes. Uansett om du endrer til sleep-modus manuelt eller via appen, endres bakgrunnsfargen i appen fra hvit til svart for ytterligere å understøtte at det er nattmodus som gjelder. Litt bemerkelsesverdig er det at om jeg setter innstillingen på auto, så øker alltid viftene til høyeste nivå og forblir der (?). Om det er tanken, vet jeg ikke riktig, men det føles ikke helt riktig da auto-innstillingen burde kjenne omgivelsene og så regulere seg selv etter det. Og om det nå skulle være slik at det er veldig forurenset, burde det være gjort på fem timer, og viftehastigheten burde bli senket. Men det er slik jeg tenker – og jeg kan tro feil …

Med breeva A5 kan du bare få informasjon om PM2,5 og TVOC, og på kontrollpanelet finnes et lite løv som symboliserer luftkvaliteten og viser i sanntid hvor bra, eller dårlig, den er. Hvitt er bra, gult er middels, og lyser det rødt, innebærer det at luften er dårlig.

Det virker som om måleverdiene logges litt nå og da, uten noen direkte tanke. (Skjermdump fra app)
En liten, nesten ubetydelig kul på kurven indikerer at det finnes noe i luften ved 18-tiden, og avslører at familien hadde glemt å sette i gang viften når man lagde middag. En y-aksel med skala 0–20 hadde fint vært tilstrekkelig og gjort alt litt mer informativt og visuelt. (Skjermdump fra app)

I appen finnes en work log der du kan lese PM2,5 og TVOC. Det virker ikke som om dette loggføres hele tiden, men litt nå og da. Jeg kan ikke helt få klarhet i om det finnes noe system, og da verdiene på PM2,5 y-akselen går fra 0–150, er det ganske vanskelig å se om det har vært noen direkte forandring i luftkvaliteten, da det oftest handler om betydelig lavere tall som gjør loggen mindre relevant, og noe jeg faktisk ikke benytter meg av.

På TCL breeva A5 finnes en «midje» mellom selve luftfilteret og viften, og der har man valgt å plassere ambient light, som i ærlighetens navn ikke har så mye med luftrengjøringen å gjøre (det vil si ingen ting), men som likevel er en kul detalj. Det er altså en lampe der du kan justere det myke varme skinnet etter eget ønske. Slik får du en koselig punktbelysning som bidrar til trivselen.

Hyggebelysning med ambient light. (Foto: TCL)

Filter

Her finnes bare et sylinderformet filter (5-i-1-filtersystem), og det sitter plassert i den nedre delen av luftrenseren, innenfor gitteret som suger inn luften. For å bytte filter, eller rengjøre det, skrur du enkelt bort bunnplaten og tar ut filteret. Smidig og enkelt. Livslengden på filteret er 2160 timer, og ved siden av en indikator på toppen av luftrenseren som gir beskjed når det begynner å bli på tide å bytte, finnes også denne informasjonen i appen.

Prisen for et nytt filter er 399 kroner, noe som føles veldig overkommelig.

Lyden

Laveste lydnivå oppgis til 26 dB, og selv om det ikke er høyt, høres det absolutt. Nå er det jo en lav monoton lyd, og når jeg har vent meg til den, er det ganske beroligende, faktisk. Nakenkattene Anton og Harry, som er veldig skeptiske til nye ting, er imidlertid ikke like lettsjarmerte, og ligger på vakt noen netter før de aksepterer situasjonen.

Konklusjon

Min opplevelse er at TCL breeva A5 ikke er fullt så «følsom» som luftrenseren fra Blueair, og indikerer ikke like sterkt på partikler. Men luften i rommet oppleves som ren og frisk, og generelt sett fungerer den utmerket og holder det den lover. TCL-appen gir en liten ekstra gullkant for bruken, men er ikke tilstrekkelig informativ for at det skal føles «nødvendig» for brukeropplevelsen.

Er du ikke en statistikk/kurve- og app-nerd, synes jeg absolutt ikke du skal takke nei til frisk og ren innendørsluft for like under 3000 kroner.

Karakter
TCL breeva A5
Basic

Home mener

Prisen er overkommelig, og det runde formspråket gjør at den smelter inn så godt det er mulig i miljøet. Ambient light gir en ekstra punktbelysning, og bidrar til vakker stemning. Auto-modus fungerer ikke helt som ønsket, og TCL-appen gjør sitt beste som fjernkontroll i stedet for informasjonskilde for luftkvaliteten.

Også i denne testen:

Test av to luftrensere

HealthProtect Blueair 7440i

Gjør jobben

På tide å freshe opp innendørsluften med en luftrenser.

Veldig informativ og brukervennlig app som gjør det lett å følge luftkvaliteten både i sanntid og i ettertid. I appen kan du også følge forandringer i luften utendørs.
Det er en hel del penger, og den er ganske iøynefallende, som sikkert kan være en bekymring for innredningsnerder. Jeg lyktes ikke med å finne ut hvordan jeg endrer luftrenseren til nattmodus manuelt.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Scroll to Top