Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Duell: Electrolux Comfort 600 vs. Ecoflow Wave 2

Aircondition uten problemer

Få avkjøling når solen steker. Uten dyr og vanskelig installasjon. Vi tester to airconditionanlegg som kan settes opp på få minutter.

Skrevet av / 24.07.23 - 09:15
Electrolux Comfort 600 vs. Ecoflow Wave 2
John Hvidlykke

Produkter i denne test

Sommeren 2023 har lenge bydd på uavbrutt strandvær som har satt solskinnsrekorder. Noe som kan være fint når man sitter i skyggen på terrassen med en kjølig drink. Og uholdbart når man kommer inn døren igjen.

Løsningen er aircondition. Den slags betyr vanligvis at det må lages hull i veggene, og betale en klekkelig regning for installasjonen. Men det må ikke være slik. Man kan i dag kjøpe transportable airconditionanlegg som ikke krever montering, og som kan flyttes fra rom til rom. Noen anlegg kan til og med tas med på ferieturen.

Vi har i denne testen sett på to forskjellige måter å få transportabel kjøling: en klassisk aircondition til hjemmebruk og en kompakt utgave med mulighet for batteridrift.

Vi kan på forhånd avsløre at begge løser sine oppgaver tilfredsstillende – men også at det er viktig å gjøre klart behovet på forhånd.

Kjøling kontra aircondition

Selv om solen steker, er det viktig å holde hodet kaldt og forstå forskjellen når reklamene lokker med billig avkjøling. Det er nemlig en viktig forskjell på kjøling, ventilasjon og aircondition.

Den billigste og enkleste måten å få litt frisk luft på (uten å åpne vinduet), er med en ventilator. Ventilatorer er ofte slanke tårn med innebygde vifter som setter luften i bevegelse. Luftstrømmen gir en avkjøling, da den hjelper varmen med å slippe bort fra kroppen, men den gjør ikke luften i rommet kjøligere.

Neste trinn på kjølestigen er luftkjølere, som skaper kald luft ved å fordampe kaldt vann fra en innebygd vannbeholder. Det gir en viss kjøleeffekt, da det rent faktisk trekkes varmekalorier ut av luften. Men luftkjølere er begrenset av vannbeholdernes størrelse, og de avgir samtidig fuktig luft.

Egentlig aircondition virker ved hjelp av en varmepumpe, som trekker varmekalorier ut av luften og blåser ut avkjølt luft. Overskuddsvarmen ledes ut av rommet gjennom en slange som skal føres ut av vinduet.

De to maskinene som inngår i testen, er begge ekte airconditionanlegg, men har dessuten viftefunksjon samt mulighet for oppvarming.

Aircondition med enkel installasjon er faktisk mulig – på de fleste steder. (Foto: Ecoflow)

Når output er større enn input

Moderne airconditionanlegg fungerer ved hjelp av varmepumper, som i kjøleribbene i maskinen flytter energien fra en luftstrøm til en annen. Det er en ganske effektiv teknologi som betyr at det faktisk flyttes mer energi enn det brukes i form av elektrisitet. Derfor må man skille mellom kjøleeffekt og forbrukt effekt. Typisk har et aircondionanlegg omkring tre ganger høyere kjøleeffekt enn effektforbruket fra stikkontakten. Som eksempel yter den testede utgaven av Electrolux Comfort 600 fire kilowatt kjøling, men trekker ”bare” 1600 watt fra strømnettet.

Slik testet vi

Juni måned ga oss beleilig nok en flere uker lang, sammenhengende hetebølge med utendørs dagtemperaturer omkring 25 grader og innendørs temperaturer tett på 30 grader. Begge anlegg ble både testet i en sydvestvendt stue på 25 kvadratmeter og et østvendt barneværelse på syv kvadratmeter. For å gi et ensartet sammenligningsgrunnlag fikk rommene lov til å bli varmet opp i et døgn før hver maskin ble koblet opp.

Måltemperaturen ble stilt til 20 grader, og utløpsslangen ble ført ut av et vindu som sto på klem.

Produkter i denne test

Ecoflow Wave 2

Klimaanlegg på farten

Hvis du vil ha kjølig luft i teltet – og er parat til å betale for privilegiet – kan Ecoflow Wave 2 levere trådløs aircondition.

Ekte bærbar aircondition leverer kald luft hvor som helst. Også der det ikke er tilgang til strøm. Forholdsvis støysvak.
Like stor som en reisekoffert. Begrenset kjølekapasitet. Voldsomt dyr!
Les hele testen

Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)

Klimaanlegg på møbelhjul

Electrolux Comfort 600 har samme effekt og bekvemmelighet som et fastmontert airconditionanlegg. Bare uten bryderiet.

Lett å koble til. Like effektiv som en fastmontert aircondition.
Størrelse og vekt som et kjøleskap. Appen er ikke spesielt god. Støyer temmelig mye.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Scroll to Top