TEST: Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)

Klimaanlegg på møbelhjul

Electrolux Comfort 600 har samme effekt og bekvemmelighet som et fastmontert airconditionanlegg. Bare uten bryderiet.

Skrevet av / 24.07.23 - 09:15
Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)
John Hvidlykke

Når Electrolux på emballasjen betegner Comfort 600 BTU 14000 som ”transportabel,” er det kun teknisk sett korrekt. Enheten er på størrelse med et mellomstort kjøleskap og veier over 30 kg. Ja, speditøren kunne transportere den til min adresse i en lastebil. Og to mann kunne i fellesskap transportere den opp trappen til første etasje. Og Comfort 600 har hjul, så den kan flyttes fra rom til rom. Men det er på ingen måte en enhet man bare tar med seg på ferie. Det store hvite plastkabinettet glir heller ikke ubemerket inn i innredningen.

Oppsettet av Electrolux Comfort 600 er behagelig enkelt. Det består i å skru den 14 cm tykke flex-slangen til utluftingen fast på baksiden av enheten, og trekke slangen til det nærmeste vinduet. Flex-slangen ender i et firkantet beslag som lett kan settes i klem i det åpne vinduet. Man kan som ekstrautstyr kjøpe en vindusadapter som passer til de fleste sidehengslede vinduene og forsegler åpningen, men slangen kan også brukes uten denne. Electrolux påpeker imidlertid at man får 30 prosent bedre kjøling med forseglingen.

Electrolux Comfort 600 er stor, klosset og ikke utpreget transportabel. Men skal man virkelig flytte varmekalorier, er det ingen vei utenom volumet. (Foto: Electrolux)

De grunnleggende funksjonene kan betjenes på enhetens toppanel, hvor man kan velge temperatur, viftehastighet og funksjon. Utover aircondition kan Comfort 600 også fungere som ren ventilator samt som avfukter. Hvis den brukes til avfukting, må man koble til en avløpsslange til kondensvannet.

Ustabil app

Å få adgang til smartfunksjonene førte til flere problemer enn normalt. Electrolux-appen hadde ikke umiddelbart noen problemer med å oppdage at det var en enhet i nærheten, men forsøket på Bluetooth-paring og oppkobling til nettverket måtte gjentas adskillige ganger før det til slutt lyktes.

I appen kan man avlese romtemperatur og se utviklingen den tiden airconditionanlegget har vært på. Man kan også se tilstanden på støvfilteret og velge viftehastighet med mer. Android-appen fungerte i hele testperioden, men den virket ikke helt stabil, og kurven over temperaturen i rommet kom og gikk tilsynelatende tilfeldig på skjermen.

Da det ikke skal monteres en fast boks på hver side av veggen, er det mulig å bruke den i leieleiligheter, hvor man ikke kan lage huller i veggen og utføre permanente installasjoner. (Foto: Electrolux)

Ikke så lydsvak

Electrolux Comfort 600 har tre viftehastigheter som kan velges i både app og på toppanelet. Jo kraftigere viftestyrke, desto bedre kjøling – men også desto kraftigere støy.

Electrolux betegner selv Comfort 600 som støysvak. I tørre tall avgir den et lydtrykk på opptil 64 dB, og det er på ingen måte støysvakt. Ved høyeste hastighet er støyen på nivå med normal samtale, og radioen må skrus ekstra opp om man skal kunne følge med.

Støyen må nok betraktes som et nødvendig onde. For uansett om den er gjennomtrengende, er den fortsatt ikke nær så sjenerende som en romtemperatur på 30 grader.

Vanskelig å styre

Viften gjorde for øvrig ikke alltid det den fikk beskjed om. Selv om jeg skiftet hastigheten fra høy til middels og så lav, fortsatte viften å kjøre med fullt trykk. Den senket først hastigheten da jeg slo av og på enheten. Her hører det med at viften tilpasser hastigheten etter behovet. Når rommet først er kjølt ned til den ønskede temperaturen, senkes hastigheten.

Kjøleevnen på en aircondition uttrykkes i enten watt eller BTU. Electrolux Comfort 600 har en kjøleeffekt på 4000 watt eller 14 000 BTU. Den mobile Ecoflow Wave 2 har til sammenligning en kjøleffekt på 1500 watt eller 5100 BTU.

Electrolux Comfort 600 klarte oppgaven med å holde temperaturen på hjemmekontoret konstant. Kontoret befinner seg i en stue på 25 kvadratmeter.

På baksiden av enheten er det uttak til den 14 cm tykke flexslangen til utlufting. (Foto: Electrolux)

Konklusjon

Electrolux Comfort 600 er stor, klosset og ikke utpreget transportabel. Men skal det virkelig flyttes varmekalorier, er det ingen vei utenom volumet. Og den virker! Forskjellen på temperaturen i rommet er merkbar fra det øyeblikket maskinen settes på.

Å kjøle ned en overopphetet stue til 20 grader tar fortsatt timer. Men enheten er oppgaven voksen. Og da det ikke skal monteres en fast boks på hver side av veggen, er det mulig å bruke den i leieleiligheter, hvor man ikke kan lage huller i veggen og utføre permanente installasjoner. Og har man ikke lyst til å ha et plastkjøleskap stående i stuen hele året, kan enheten rulles vekk og stues bort i boden i de kaldere månedene.

Karakter
Electrolux Comfort 600
Premium

Home mener

Lett å koble til. Like effektiv som en fastmontert aircondition. Størrelse og vekt som et kjøleskap. Appen er ikke spesielt god. Støyer temmelig mye.

Også i denne testen:

Electrolux Comfort 600 vs. Ecoflow Wave 2

Ecoflow Wave 2

Klimaanlegg på farten

Hvis du vil ha kjølig luft i teltet – og er parat til å betale for privilegiet – kan Ecoflow Wave 2 levere trådløs aircondition.

Ekte bærbar aircondition leverer kald luft hvor som helst. Også der det ikke er tilgang til strøm. Forholdsvis støysvak.
Like stor som en reisekoffert. Begrenset kjølekapasitet. Voldsomt dyr!
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Cold Brew på under 5 minutter

Hjemmets lille hjelper kan alt selv – nesten

Scroll to Top