Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: DeLonghi Eletta Explore

Sommeren er reddet!

Intens cold brew, søt iskaffe eller varm aromatisk cappuccino? Nye DeLonghi kan alt.

Skrevet av / 04.05.23 - 09:09
DeLonghi Eletta Explore
Lasse Torp Hansen

Med bare minimal innsats, kaffebønner og vann kan automatiske espressomaskiner skjenke deg alle varianter av espresso og dampet melk. DeLonghi er en garvet spiller innenfor espresso. Deres nyeste automatiske maskin heter Eletta Explore, og den vil gjerne prøve noe nytt.

Den vil lage cold brew – som ikke må forveksles med iskaffe. Cold brew er kaffe brygget med kaldt vann. En prosess som normalt tar mange timer, men resulterer i søt intens kaffe uten bitterhet.

DeLonghi lover den samme opplevelsen på bare fem minutter. Det låter som en oppskrift på veldig sur kaffe. DeLonghi kunne enkelt ha solgt maskinen på å ha både innebygd kvern, Wi-Fi og app-styring til 10 500 kroner, men de snakker mest om cold brew. Selvsikkerheten er det ikke noe i veien med.

L&B Home har sett på om denne maskinen kan imponere både sommer og vinter.

Forskjellen på cold brew og iskaffe

Normalt lages cold brew i et patentglass med grovmalt kaffe, som i løpet av mange timer tilfører smak til det kalde vannet. I Eletta er kaffebønnene malt fint nok til espresso, noe som gir masser av overflate som vannet kan trekke smak av. Maskinen bruker et ganske lavt trykk til å ‘dryppe’ kaffen ut, som gir en lengre kontakttid mellom kaffe og vann, og dermed mer smak på kort tid.

Patentglasset har mer fleksibilitet i forhold til hvor mye kaffe som brukes og hvor lenge kaffen er i vannet. Med Eletta får du til gjengjeld opplevelsen av cold brew på virkelig kort tid. Hvis resultatet ikke blir bra, må du ikke som med patentglasset vente mange timer på resultatet av et nytt forsøk.

Den er en god løsning for dem som oppriktig elsker den unike smaken av cold brew, men gjerne vil ha en rask, enkel kopp kaffe en sommermorgen. Eletta Explore kan også lett lage vanlig iskaffe. Iskaffe-oppskriftene er tydelig markert på skjermen, og maskinen lager fortsatt kjølig melkeskum.

Macchiato Delonghi Eletta
Glasset er en del af Explorer Kit, og med en latte Glasset er en del av Explorer Kit, og med en latte macchiato i, ser det nesten like godt ut som i reklamen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Melkekannenes tragedie

Folkene fra DeLonghi har hatt en utfordring med å lage kjølig, kremet og holdbart melkeskum til sine cold brew og iskaffe. De har derfor funnet på en vanvittig løsning, som på alle måter er hele maskinens bunnivå. Utover den normale LatteCrema Hot-melkekannen har de utviklet systemet LatteCrema Cool, som er en melkekanne som kun brukes til kalde drikker. Den fungerer veldig fint, og leverer seriøst holdbart og lekkert skum til islatten.

Problemet er at den bare virker med kalde drikker. Du må altså ha begge de medfølgende melkekannene med holdbar melk i kjøleskapet hvis du både drikker varm og kald kaffe. Du kan heller ikke bare skifte toppen på kannen, hvor all teknologi sitter. De to kannene har nemlig av en eller annen grunn ikke samme størrelse. Begge kan bruke plantemelk med gode resultater, men LatteCrema Cool bruker ikke noe annet enn skummetmelk. Sunt, men en veldig merkelig begrensning.

Hvis du prøver å bruke feil kanne til drikkevarene dine, nekter maskinen å lage kaffen din. Sist, men ikke minst sitter lokket på begge kannene ikke fast i resten av beholderen. Det er derfor bare et spørsmål om tid før du griper tak i toppen av melkekannen og heller melken utover alt.

Kaffebønner Impact Roaster og lofberg
Spesialkaffe har blitt lett tilgjengelig, og du kan kjøpe lekre bønner på supermarkedet eller få friske bønner levert til hoveddøren direkte fra risteriet. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Den viktigste delen av kaffen din

I testperioden brukte jeg to forskjellige bønner. Mange automatiske maskiner har store problemer med moderne lysere ristet spesialkaffe, noe som ofte resulterer i en sur, utiltalende kopp.

For å finne ut av om jeg kan nyte moderne kaffe med min nye DeLonghi, testet jeg den med kaffe fra et risteri ved navn Impact Roasters. De rister utelukkende etiopiske bønner, som vanligvis er veldig syrlige. For å gi maskinen litt medvind testet jeg deres mest mørkristede bønner.

Fordi en automatisk espressomaskin handler om å gjøre livet lettere, kjøpte jeg også bønner på supermarkedet. I dette tilfellet en pose Löfbergs mellomristede brasiliansk kaffe. Den mellomristede kaffen er forøvrig mørkere enn den mørkristede fra Impact Roasters.

Hel kande med kaffe Delonghi
Maskinen brygger gladelig en hel kanne kaffe på mellom en og seks kopper. Her er fire kopper i min minste kanne som på skrå kunne være under maskinen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Hvordan smaker kaffen?

Espressoen fra Eletta Explore er generelt velsmakende, aromatisk og har en balansert sødme og syre. Man kan selv endre på mengden vann og bryggetemperatur, og da får kaffen raskt litt ekstra smak. Bønnene fra Impact Roasters krevde den høyeste av de fire temperaturinnstillingene og litt mer vann for å bli perfekt balansert i smaken.

Da det var tid for å prøve bønnene fra supermarkedet, hadde jeg glemt alt om innstillingene. Bønnene smakte i første omgang litt skuffende. Da jeg senere forsøkte meg med en litt lavere temperatur, ble jeg belønnet med en mykere kaffe, som også var langt mer interessant. Plutselig var det smak av nøtter og lett syrlig kakao. Det betaler seg å eksperimentere!

Espresso fra en automatisk maskin er aldri intens som fra en semi-automatisk eller manuell maskin, så til sammenligning vil det være en svakere shot enn fra kaffebaren. Det utgjør bare en liten forskjell hvis du blander det med melk. Ren espresso fra maskinen er lekker og mangler definitivt ikke smak. Det varme melkeskummet er lett å innstille med skruhjulet på LatteCrema Hot, men har mest innflytelse på hvor luftig skummet er på toppen, og ikke i så høy grad på teksturen av resten av melken.

Eletta Explore er jo en maskin som hjertens gjerne vil lage cold brew. Med kaldt vann og det hele. Det er litt av en utfordring når kontakttiden klares på kun 5 minutter. Heldigvis holder den hva den lover. Bitterheten er lav, og kaffesmaken er gjennomtrengende. Jeg var redd for at kaffen ville bli veldig sur på grunn av den lave temperaturen, men jeg ble positivt overrasket. Den leverer en velbalansert cold brew. Hvis du selv er vant til å lage cold brew i et patentglass i kjøleskapet, er dette en friskere og mindre intens opplevelse.

LatteCrema Cool leverer veldig holdbart skum, som mest ligger på toppen og ikke gir den kremede latte-fornemmelsen vi kjenner fra den varme versjonen. Det er synd at man bare kan bruke skummetmelk i kannen, da den ellers ville ha vært perfekt som en rask dessertkaffe.

Delonghi Nespresso og Eletta Explore
Begge maskinene er fra DeLonghi, og tidligere tenkte jeg at kapselmaskinen tok mye plass på kjøkkenet. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Kun en bønnebeholder

Eletta Explore har en bønnebeholder med plass til 300 gram, og det er ikke mulig å skifte bønnene  når de først er i beholderen. Prøv derfor et par skjeer av din nye fermenterte, ekstra syrlige kaffe fra Etiopia, før du tvinger kjæresten din til å starte dagen med dem de neste 14 dagene.

Du kan også bruke malt kaffe i maskinen. Den malte kaffen kan riktig nok ikke oppbevares i maskinen, men du kan legge en skje i en dedikert fallem og så velge malt i din foretrukne kaffeoppskrift. Måleskje følger med. Det fungerer fint som en nødløsning. Jeg kan informere om at man kan skjære opp en kaffekapsel og bruke innholdet hvis man har glemt å kjøpe bønner. Eletta Explore får enda mer sødme og kompleksitet ut av kaffen enn når kapslene brygges av min DeLonghi nespressomaskin.

Kvern, doser og oppskrifter

Kvernen må innstilles mens maskinen er påslått, og den anbefaler at man brygger tre omganger før man tester smaken. Litt sløsing av bønner. Det laveste jeg prøvde var innstilling 4. Ved den innstillingen begynte kaffen å dryppe i stedet for å renne, noe som gir en bitter bismak på grunn av den lengre kontakttiden (med mindre du lager cold brew, da skal det dryppe!). Renner kaffen for raskt gjennom og smaker surt, bør du nok velge en finere kverninnstilling.

Det er i alt 51 forskjellige oppskrifter, hvor noen er gjengangere i varm, kald og to-go versjoner. Du kan lage kalde og varme versjoner av alle klassikerne, som latte, cappuccino, flat white, americano og espresso, men har også mulighet for å lage en hel kanne kaffe. To-go-funksjonen lar deg sette en fast størrelse på reisebegeret, som maskinen trofast fyller opp med din foretrukne kaffe, kald eller varm. Du kan naturligvis lage dine egne oppskrifter hvis du har lyst, men DeLonghis oppskriftskatalog inneholder de fleste kombinasjonene av melk og espresso. Eletta Explore instruerer deg i hvordan du skal stille inn skruknappen på toppen av melkekannen for å få mer eller mindre skum i latten eller cappuccinoen din. Ikke en elegant løsning, men det virker.

Under hver kaffeoppskrift kan du stille størrelsen. Det gjøres enten ved å velge S, M, L, XL eller ved å trykke stop, når du synes det har rent nok vann gjennom. Maskinen spør så om den skal lagre endringene.

Du kan også stille inn intensiteten, noe som henger sammen med hvor mye kaffe som brukes. Jeg testet innstillingene av intensitet mellom 1–5 ved å avbryte før bryggingen og veie de kvernede tørre bønnene. På nivå 4 bruker den mellom 9,4 og 11,3 gram. Noen ganger ga samme innstilling 1,2 grams forskjell, og den høyeste intensiteten ga ikke alltid mest kaffe. Velg derfor en intensitet i midten av feltet, og prøv deg frem med mer vann inntil kaffen smaker perfekt.

Eletta iskaffe
De fire touch-knappene foran fungerer som filtre mellom de over 50 oppskriftene. (Foto: Lasse Torp Hansen)

En app som gjør kaffen bedre

Eletta Explore har innebygd Wi-Fi og kan brukes med DeLonghis app Coffee Link. Den mest imponerende delen av appen er den såkalte Bean Adapt Technology, som både utfordrer dine smaksløker og gjør livet lettere hvis du elsker å prøve nye bønner.

Kort fortalt gir du appen informasjon om typen, fargen og ristingen av kaffebønnene samt innstillingen av kvernen din. Deretter brygger maskinen en espresso som du får noen spørsmål til etter at du har smakt på den. Alt etter din feedback endrer maskinen forskjellige innstillinger. Når espressoen er i boks, kan du automatisk lagre alle innstillingene maskinen har brukt.

Forskjellige bønner trenger forskjellige temperaturer og kaffe/vann-forhold, og det er mye lettere å endre en innstilling i appen. Det er også spennende å bli utfordret med å smaksette en espresso.

Appen fungerer til flere av DeLonghis maskiner og er ikke unik til Eletta Explore. Den krever registrering på e-mail og har det med å logge deg av, så velg et kodeord du husker!

Coffee Link skal (langt om lenge) pares med maskinen hver gang den brukes, og kan heretter også hjelpe deg med å betjene maskinen fra mobilen. Sistnevnte gir imidlertid ikke helt mening, da Eletta Explore kjører varmt vann gjennom maskineriet når du slår den på. Du kan derfor ikke ha en kopp stående klar, noe som undergraver hele poenget med å lage espresso fra mobilen.

Delonghi Eletta rengøring
Det er litt av et puslespill å rengjøre maskinen, og dryppebrettet fylles veldig raskt opp. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Byggekvalitet og design

DeLonghi Eletta Explore er ingen pen maskin, og den er veldig plassdominerende. Ved siden av touch-skjermen er alle berøringspunktene på maskinen enten i plast eller tynt metall. Det gir ikke en premium-følelse, og maskiner som for eksempel Jura 8 pynter langt mer på kjøkkenet.

Det er ikke brukt for mye tid på detaljene, men funksjonene er i orden, og maskinen virker holdbar. Rørene, hvor kaffen kommer ut, kan heves og senkes, og du kan trekke vannbeholderen ut forfra i maskinen, noe som gjør det enkelt å tanke den opp hvis maskinen er plassert i et hjørne. Den bruker ca. 50 sekunder på å varme opp før den er klar. Det renner en del vann gjennom under oppvarmningen, så ha gjerne en kopp stående under slik at du slipper å tømme dryppebrettet hele tiden.

Begge melkekannene er laget av solid plast, som lett kan skilles fra og puttes i oppvaskmaskinen. Det kan de fleste delene av Eletta Explore, men underdelen, hvor dryppebrettet og kaffegrumset bor, er vanskeligere å rengjøre, rett og slett på grunn av størrelsen.

Selve bryggemekanismen kan tas ut fra bak vanntanken og rengjøres. En undervurdert og viktig egenskap. Automatiske maskiner trøbler med å flytte både tørr og våt kaffe rundt i et komplisert maskineri, så rengjøring er essensielt hvis maskinen skal holde i mange år.

Prosedyrer som avkalkning og installasjon av Britta-filteret utføres via touch-skjermen, som pedagogisk guider deg gjennom prosessen.

Espressomaskine kopholder
Det er plass til to kopper oppå maskinen, men den varmer dem ikke opp. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Utstyr og varianter

Maskinen fås i 3 utstyrsvarianter som avspeiles av fargen foran. Titanium, sølv og mørkegrå. Førstnevnte koster ca. 800 kroner mer, og det følger med et reisekrus. De to siste modellene har lik pris, men til den mørkegrå følger det med en stor kaffekanne, som er praktisk da de fleste kanner ikke passer inn under maskinen. Med alle modellene får du dessuten de to melkekannene, et Britta-filter til bruk ved hardt vann, en test strip til å teste vannets hardhet og en kaffeboks.  Kjøper du direkte fra produsenten, får du også deres ‘Explorer Kit’, som inneholder forskjellige bønner, tre typer plantemelk, en oppskriftsbok og fire glass.

Konklusjon

DeLonghi Eletta Explore er en espressomaskin i det lavere sjiktet av mellomprisleiet, med et iskaldt ess i ermet. Den gjør alt du forventer, og lager viktigst av alt velsmakende og gjennomtrukket kaffe. Det gjelder også hvis du foretrekker cold brew eller iskaffe. Kompromissene begrenser seg til utseende, byggekvalitet og det faktum at man er nødt til å ha to melkekanner i kjøleskapet hvis man drikker både varm og kald kaffe regelmessig. Du kan ha det artig med Bean Adapt Technology og lære en del om å smaksette espresso. Hvis du elsker kjølig kaffe, er Eletta Explore en enkel anbefaling.

Karakter
DeLonghi Eletta Explore
Premium

Home mener

Bean Adapt Technology i den tilhørende appen gjør det artig og lett å smake på nye bønner, og det er praktisk å kunne lagre unike innstillinger til hver type bønne man drikker. Kaffen smaker aromatisk og balansert, og spesielt cold brew imponerer med sin raske byggetid, hvor man oppnår den ikoniske bitterfrie smaken. Prisen er også grei. Den absurde løsningen hvor man må bruke to forskjellige melkekanner til henholdsvis varme og kalde drikker, er bestemt den største svakheten. Det er ergerlig at man bare kan bruke skummetmelk eller plantemelk til kalde drikker. Appen er langsom og ikke spesielt inspirerende innrettet.

2 hendelser på “DeLonghi Eletta Explore”

 1. Hannah Eggebø

  Takk for utfyllende test! Hvordan er støynivå rundt rensing? Og hvor ofte skjer det?

  1. Lasse Torp Hansen

   Hej Hannah. Selv tak! Den renser som minimum når du tænder og slukker den. Hvis du lader den stå tændt i et stykke tid, er det muligt at den løbende vil rense med lidt vand. Hvis du bruger mælk skal mælkekanden også igennem et kort renseprogram, inden du sætter den tilbage i køleskabet. Lige som andre fuldautomatiske espressomaskiner larmer den ret meget. Det er mest når den brygger, og ikke lige så larmende når den bare renser igennem med vand. Den larmer ikke mere end andre fuldautomatiske maskiner, men mere end eksempelvis en kapselmaskine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Scroll to Top