Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarte og fungerende løsninger

For en gangs skyld en brukervennlig våtmoppstøvsuger som fungerer.

Skrevet av / 05.06.24 - 12:20
Philips Aqua Plus XC8057
Jonas Ekelund

Philips er gamle rever i støvsugerbransjen, og vi har brukt et flertall av tradisjonelle modeller fra dem uten problem. Blant de mer moderne trådløse skaftstøvsugerne har de hele 13 varianter, men ofte er forskjellen hvilket tilbehør som følger med. Vi valgte verstingmodellen Aqua Plus, da vi ble nysgjerrige på om Philips’ moppefunksjon var bedre enn Dysons variant som vi testet tidligere, uten å bli spesielt imponert.

Støvsug eller støvsug og moppe samtidig! (Foto: Philips)

Tilbehør

Det mangler ikke på tilbehør til Philips støvsuger. Vi får et motormunnstykke med roterende børster som skal fungere på både harde gulv og tepper. Dessuten et lite motormunnstykke, ”miniturbobørsten”, for å få bort dyrehår fra sofaer, senger og andre stoppede møbler. Alternativt et tøymunnstykke for møbler som man vil være litt mer forsiktig med. Et fiffig kombimunnstykke for å støvsuge, som kan brukes med eller uten børste, og en myk børste for følsomme overflater samt et smalt munnstykke fore trange mellomrom. Og så paradenummeret som er det kombinerte støvsuger- og moppemunnstykket, og vi liker at man får med en ekstra moppepute. Mindre imponert er vi av det enkle veggfestet av plast hvor man kan klemme fast ledeledningen. Det finnes ikke engang feste for tilbehørene, som man må putte ned i en skuff i rengjøringsskapet.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Bruk

På riktig plass for tommelen sitter på/av-knappen samt reguleringen for sugestyrke som kan stilles på eco-, normal eller turbomodus. Maskinen har imidlertid gjenkjenning av underlaget slik at den også kan justere sugestyrken selv. Over reguleringen sitter en liten skjerm hvor man ser gjenstående batteri, men i en meny kan man også justere lampenes lysstyrke og gulvgjenkjenning, samt se filterets status og helsen til batteriet. Motorenheten er blant de letteste, men det til tross har den utmerket batteri. Philips sier selv at man får 80 minutter i eco-modus og hele 30 minutter i turbomodus. Vi registrerte 23 minutter, men selv det er 2–3 ganger lengre enn de andre støvsugerne i testen!

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
Grafikk: Jonas Ekelund, L&B Home

Vi er fornøyde med byggekvaliteten på maskinen, med et støvsugerskaft i metall og solid plast i munnstykkene, som føles holdbare. Munnstykkene har skikkelige knapper for å koble dem fra, og det er enkelt å bytte tilbehør uten at noe går galt. Det unike med dem er dessuten at nesten alle munnstykkene har belysning, takket være et smart system med en lampe i motorinnfestingen som ledes med fiberoptikk ned i tilbehøret! Vi kan ikke fremheve nok hvor praktisk det er å støvsuge når man faktisk ser hva man gjør, selv i mørke hjørner.

Nesten alle munnstykkene har belysning. Så praktisk! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

For en gangs skyld trenger man hverken ingeniøreksamen eller sterke klyper for å tømme støvbeholderen. Det er bare å trykke på en knapp, så løsner den, og så drar man filteret rett ut. Ettersom beholderen ikke har noen krinkelkroker, er det faktisk bare å tømme den ned i søppelposen, og vi trenger aldri å grave ut saker som har festet seg. Filteret kan man vanske under kranen når det er nødvendig. Ingen av motormunnstykkene har noen større problemer med hår som har festet seg, men om det gjør det, er det bare et enkelt håndgrep for å løsne rullebørsten. Fantastisk!

philips disassembled philips dust container
<
>
Det fester seg en del hår i munnstykkene, men de er lette å ta fra hverandre og rengjøre. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Støvsuging

Kombimunnstykket var praktisk til lister og gardiner. Derimot var finbørsten ikke så bra på å støvsuge da børstehårene er så lange, men vi foretrekker likevel å bruke støvklut.

Motormunnstykket gjør en helt ok jobb med å få bort gjenstridige kattehår fra vårt teppe, som vi har latt være å støvsuge før testen. Derimot er børstene litt vel åpne for å få harde gulv fullt så rene som de beste i testen, men takket være lampen oppdager man om man overser noe, og kan gå over det igjen.

philips rug test philips dust
<
>
Et fullt akseptabelt resultat med å få bort kattehår fra et teppe. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det spilte faktisk mindre rolle, ettersom vi likevel foretrakk å bruke moppemunnstykket. Det unike er nemlig at det også støvsuger. Både før og etter mikrofiberputen sitter munnstykkene med gummiflenser som faktisk støvsuger gulvet effektivt, og konstruksjonen gjør at man kan dra både frem og tilbake. Fra den lett tilgjengelige vanntanken, som man for en gangs skyld kan ha rengjøringsmiddel i, blir puten konstant fuktet, og vi får en rengjøring som er like effektiv som om vi hadde benyttet en Swiffer-våtmopp. Etterpå putter man puten til vask. En enkel, fungerende og lett rengjort løsning. Lytter dere, Dyson?

For en gangs skyld en mopp som er enkel og fungerende. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusjon

Philips slår igjen til med en virkelig fukter konstant smart og velbygd maskin. Alt fra motormunnstykket, som er lett å rengjøre, til støvsugingstilbehøret med belysning. Men fremfor alt det kombinerte støvsuger- og moppemunnstykket som uten å krangle bare fungerer. Vi liker også at alt er lett å ta fra hverandre og rengjøre. I tillegg til alt dette er maskinen lett og har loverlegen batteritid. Hadde den bare hatt mer praktisk lading, ville det blitt full pott.

Karakter
Philips Aqua Plus XC8057
High End

Home mener

Utmerket batteritid. Letteste maskinen. Støvsuger og mopper (riktig bra) samtidig. Belysning i nesten alle munnstykkene! Fornuftige tilbehør som er lette å rengjøre. Dårlig veggholder for lading. Ingen oppbevaringsløsing for tilbehørene. Støvsuger ikke spesielt godt.

Også i denne testen:

5 trådløse skaftstøvsugere

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Støvallergikerens beste venn

Endelig en skaftstøvsuger der man får en dekorativ pose med støv å kaste.

Tømmestasjon for støvet. Gjennomtenkte tilbehør med et bra stativ for å oppbevare dem. Utmerket husdyrsmunnstykke for møbler. Smidig og effektiv rengjøring.
Høylytt. Ingen lampe på teppemunnstykket. Dyre støvsugerposer. Måtelig batteritid.
Les hele testen

Dyson gen5detect Absolute

Smidig high tech-rengjøring med laser

Dyson fortsetter å imponere med teknikk, men har også sine svakheter.

Bra tilbehør og smidig å bruke. Forholdsvis stille. Filter og munnstykke er vaskbare. Bra leselampe for å se støvet.
Holder knapt 7 minutter i turbomodus. Hår fester seg i standardmunnstykket. Støvtømmingen er ikke optimal. Mangler skikkelig ladestativ. Gyselige farger.
Les hele testen

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genial konstruksjon, men upraktisk håndtering

På papiret ser alt veldig lovende ut, men i praksis klarer den ikke det som blir lovet.

Kan ha motoren nederst for mer bekvem støvsuging, og kan da stå oppreist uten støtte. Praktisk tilbehørsholder for støvsugerskaftet. Lang batteritid.
Veggholderen føles billig, og det meste er plastaktig. Møbelmunnstykket kan ikke tas fra hverandre for rengjøring. Motormunnstykket kjørte seg fast på et helt vanlig teppe.
Les hele testen

Electrolux Hygienic 800

Snublende nærme en fulltreffer

Kunne blitt beste kjøp om bare de nødvendige tilbehørene var inkludert.

Utmerket ladestasjon med oppbevaring. Lader raskt. Stabil konstruksjon, og tilbehøret er lett å bytte ut.
Liten støvbeholder. Holder bare knapt 7 minutter i turbomodus. Skurebøtten som trengs for å bruke moppen, følger ikke med. Motor-møbelmunnstykke er ekstra tilbehør.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top