Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson gen5detect Absolute

Smidig high tech-rengjøring med laser

Dyson fortsetter å imponere med teknikk, men har også sine svakheter.

Skrevet av / 05.06.24 - 12:20
Dyson gen5detect Absolute
Jonas Ekelund

Dyson er jo kjent som pionerer for den poseløse støvsugeren, noe de mener gjør at sugekraften ikke avtar på grunn av fulle poser. Vi har tidligere testet Dyson V15 detect Absolute og Dyson V15s detect Submarine, en variant med moppefunksjon. Denne modellen burde logisk sett fått navnet V16 da det er en etterfølger, men slik er det ikke.

Dyson mener at deres nye motor gir mer kraft til en brøkdel av strømforbruket. Den har sant nok 10 minutter lengre angitt batteritid og 280 AW sugekraft sammenlignet med 240 luftwatt for Dyson V15 detect Absolute. Derimot undrer vi oss litt over hvor mye strøm den forrige brukte da, for når vi kjørte gen5detect i turbomodus, holdt batteriet bare i seks minutter og 37 sekunder.

Foto: Dyson

Tilbehør

I kartongen finner vi Fluffy Optic-munnstykke for harde gulv, som har leselampe for å se støv. Dessuten digitalt motordrevet munnstykke med skikkelige børster til tepper og det lille motordrevne Hair Screw-munnstykket til møbler. Kombinasjonsmunnstykket for støvsuging og munnstykke til trange sprekker. Naturligvis en lader og en enkel veggdokking. Vi liker også at det nå sitter et minimumsstykke inne i skaftet, noe som gjør det veldig raskt og enkelt å skifte fra gulvstøvsuging til å ta litt støv på en lampe.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Bruk

Til forskjell fra V15-modellen har den ingen utløser, men en vanlig på/av-knapp i enden. Vi likte utløseren, da den var så enkelt å bruke når man bare skulle støvsuge opp noe litt raskt. Men vi har hørt at andre har klaget på at det var anstrengende å holde den inne i lengden. Det er derimot udiskutabelt synd at støvsugeren har blitt 700 gram tyngre, for det er faktisk hele 30 prosent mer. For de som allerede har blitt slitne i armen, er det dårlige nyheter.

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
Grafikk: Jonas Ekelund, L&B Home

Takket være de tydelige røde knappene på alt tilbehør er det ingen tvil om hvor man skal trykke for å koble det av. Det er lett å forstå hvilket tilbehør man skal bruke når, og det er lett å bytte mellom dem. Vi er derimot ikke fornøyd med ladingen, da det bare er en vanlig nettadapter med ledning som man plugger inn i batteriet. Visst finnes det et veggstativ, men det er bare en plastbit hvor man kan klemme fast ledningen. I denne prisklassen kunne man godt fått med en skikkelig ladestasjon, i stedet for å måtte betale ekstra for det.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Skjermen med sin støvkalkulator er en kul ting, men når de likevel har bygget inn en slik avansert teknikk, hvorfor ikke ha en mobilapp til den slik at man kan se statistikk? Det sitter også omkoblere for eco-, auto- og boost-modusene. På siden av støvbeholderen sitter åpningsspaken som gjør at man kan sende maskinen ned i søppelposen og åpne enden. Det er ikke så «berøringsfritt» som Dyson sier, da man alt for ofte må inn og ta ut ting som har festet seg, og da kommer det likevel støv ut i luften.

Motormunnstykket fikk opp mesteparten av kattehårene fra teppet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Støvsuging

Det må sies at Dysons munnstykker er veldig smidige. De er ikke større enn nødvendig, noe som gjør det lett å komme til under møbler, og det er lett å svinge rundt stolben. Normalmunnstykkets laserbelysning gjør det pinlig åpenbart hva man ikke har fått støvsuget, og tøyrullen får opp det meste. Inkludert hår fra husdyr som da fester seg til rullen. Det er riktig nok lett å ta munnstykket fra hverandre og få dem bort, men ikke noe man vil gjøre i tid og utide.

Veldig praktisk med innebygd børste slik at man slipper å bytte munnstykke. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Da er motormunnstykket med sine børster betydelig bedre utformet for oppdraget, da det er laget spesielt for at ikke noe slikt skal feste seg. Det er også veldig effektivt for virkelig å grave seg ned i matter og få opp smusset. Enda gladere ble vi i Hair Screw-munnstykket som effektivt fikk løs hår fra sofaer, senger og kattesenger uten at noe festet seg. Spissmunnstykket gjorde jobben sin, men børste føles mindre nødvendig da det jo finnes en integrert.

Støvbørsten fikk opp det meste av støvet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusjon

Dyson kan dette med poseløse støvsugere og tilbehør, så det er smidig å støvsuge, og det blir rent. Vi liker spesielt motormunnstykket som er laget for at ikke hår skal feste seg, noe vi husdyreiere setter pris på. Vi skal også prise Dyson for at både munnstykker og filter er vaskbare. Mindre slit-og-kast og lavere driftskostnader. Derimot er støvtømmingen ikke den beste, og man kunne nok ha fått med et skikkelig ladestativ? Kjedelig nok har støvsugeren blitt tyngre enn forgjengeren, og dens vekt har vi allerede kritisert.

Karakter
Dyson gen5detect Absolute
High End

Home mener

Bra tilbehør og smidig å bruke. Forholdsvis stille. Filter og munnstykke er vaskbare. Bra leselampe for å se støvet. Holder knapt 7 minutter i turbomodus. Hår fester seg i standardmunnstykket. Støvtømmingen er ikke optimal. Mangler skikkelig ladestativ. Gyselige farger.

Også i denne testen:

5 trådløse skaftstøvsugere

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Støvallergikerens beste venn

Endelig en skaftstøvsuger der man får en dekorativ pose med støv å kaste.

Tømmestasjon for støvet. Gjennomtenkte tilbehør med et bra stativ for å oppbevare dem. Utmerket husdyrsmunnstykke for møbler. Smidig og effektiv rengjøring.
Høylytt. Ingen lampe på teppemunnstykket. Dyre støvsugerposer. Måtelig batteritid.
Les hele testen

Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarte og fungerende løsninger

For en gangs skyld en brukervennlig våtmoppstøvsuger som fungerer.

Utmerket batteritid. Letteste maskinen. Støvsuger og mopper (riktig bra) samtidig. Belysning i nesten alle munnstykkene! Fornuftige tilbehør som er lette å rengjøre.
Dårlig veggholder for lading. Ingen oppbevaringsløsing for tilbehørene. Støvsuger ikke spesielt godt.
Les hele testen

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genial konstruksjon, men upraktisk håndtering

På papiret ser alt veldig lovende ut, men i praksis klarer den ikke det som blir lovet.

Kan ha motoren nederst for mer bekvem støvsuging, og kan da stå oppreist uten støtte. Praktisk tilbehørsholder for støvsugerskaftet. Lang batteritid.
Veggholderen føles billig, og det meste er plastaktig. Møbelmunnstykket kan ikke tas fra hverandre for rengjøring. Motormunnstykket kjørte seg fast på et helt vanlig teppe.
Les hele testen

Electrolux Hygienic 800

Snublende nærme en fulltreffer

Kunne blitt beste kjøp om bare de nødvendige tilbehørene var inkludert.

Utmerket ladestasjon med oppbevaring. Lader raskt. Stabil konstruksjon, og tilbehøret er lett å bytte ut.
Liten støvbeholder. Holder bare knapt 7 minutter i turbomodus. Skurebøtten som trengs for å bruke moppen, følger ikke med. Motor-møbelmunnstykke er ekstra tilbehør.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top