Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Dyson V15s Detect Submarine

Dyson V15s Detect Submarine roter det til

En utmerket støvsuger som kompletteres med unødvendig moppetilbehør.

Skrevet av / 12.11.23 - 09:00
Dyson V15s Detect Submarine
Jonas Ekelund

Nylig testet vi Dysons stående støvsuger Dyson V15 detect Absolute med fint resultat. Den har tre motormunnstykker, ulike børster og tilbehør. Nå lanserer Dyson V15s Detect Submarine, som dessuten har et våtmoppingstilbehør. Det låter jo fiffig, for da kan vel alle som kjøpte den tidligere modellen, bare kjøpe selve moppen i tillegg?

Nei, sier Dyson. Dels for at den helt enkelt ikke finnes som enkeltstående tilbehør. Men i spørsmål-og-svar delen på nettsiden skriver de at den ikke er kompatibel med noen tidligere støvsugere, inkludert V15 Detect (!). Det føles veldig smålig, og får en til å undre seg over om man vil kunne bruke noe fremtidig tilbehør til denne modellen? Vi trodde hele poenget med disse enkelte utbyttbare tilbehørene var at man kan komplettere med flere etterhvert som behovet oppstår.

Man kan også kjøpe et stativ for å lade de stående støvsugerne. (Foto Jonas Ekelund, L&B Home)

Forskjellene fra V15 detect Absolute 

Ifølge nettsiden har denne modellen enda et munnstykke – moppemunnstykket antar vi – samt ytterligere to tilbehør. Det får vi ikke helt til å passe med virkeligheten, da vår detect Absolute hadde tre tilbehør som vi ikke finner med denne. Merkelig! Det som inngår med denne, er:

 • Digitalt motordrevet munnstykke – en grovrengjøring med skikkelige børster
 • Fluffy Optic opplyst munnstykke – finstøvsuging med laserlampe
 • Wet roller munnstykke – våtmoppen
 • Dryppebrett – parkeringen for moppen så den ikke søler det til
 • Kombinasjonsmunnstykke – både bredt munnstykke og børste
 • Fugemunnstykke – for å komme til mellom sofaputer eller bak elementer
 • Hair screw-munnstykke – flokefritt konisk børstehode for hår på møbler
 • Veggdokking – ladestasjon for veggmontering med plass til to munnstykker
 • Lader – kobles til ladestasjonen eller direkte i støvsugeren
Mye tilbehør, men hva skiller seg fra Detect Absolute? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det første inntrykket

Bortsett fra å eventuelt skru på plass veggdokken og lade batteriet er det egentlig bare å sette i gang med å støvsuge. Og det er bra, for instruksjonene er veldig kortfattede. Vi liker den lille skjermen høyst oppe på motordelen som viser statistikk over hvor mye støv vi har sugd opp, fordelt på ulike partikkelstørrelser. Noe vi gikk skikkelig gjennom i vårt test av luftrensere.

Er det bare vi som synes fargene skjærer mot skandinavisk innredningsstil? (Foto: Dyson)

Derimot forstår vi ikke hvorfor en slik høyteknisk støvsuger ikke har en app. Det finnes jo en app til deres luftrensere. Det hadde vært interessant å kunne se batterinivå og hvor full støvbeholderen er, eller få melding om å rengjøre filteret. For ikke å snakke om å kunne få se diagram over hvor mye smuss som har blitt sugd opp over tid.

Hvorfor all denne teknikken, men ingen app? (Foto: Jonas Ekelund L&B Home)

Det fiffige med Dysons stående støvsuger er det enkle klikksystemet som gjør det smidig og raskt å bytte mellom ulike tilbehør og veksle mellom skaftstøvsuger eller håndholdt. Betydelig enklere enn på vår gamle tradisjonelle støvsuger. Den har  imidlertid holdt i 15 år takket være metallkoblingene, men vi undrer hvor lenge Dysons plastdeler vil holde.

Støvsuging i et hjem med husdyr

Da vi allerede har testet den enklere modellen uten mopp, har vi tenkt å konsentrere oss om akkurat moppefunksjonen. Vil du vite mer om vanlig støvsuging, anbefaler vi å lese den tidligere testen. Derimot skal vi ta opp et aspekt som ikke fremkom i den testen, da vår tidligere tester ikke hadde noen hårete udyr i hjemmet som gjør at alle tekstiler blir helt lodne av hår på null komma niks.

Les også Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.

Det lekre lasermunnstykket avslører raskt hvor det har havnet hår på parketten. Det har imidlertid mer av en tøyrulle enn en børste, noe som nok fungerer ganske bra på harde gulv, men mindre bra på nedhårete tepper. Det varte ikke lenge før kattehår hadde samlet seg rundt rullen. Det er jo enkelt å ta ut og gjøre rent munnstykket, men ikke noe man vil gjøre hvert femte minutt.

Her floker det seg i lasermunnstykket, mens det motordrevne ikke har noen problemer. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det motordrevne munnstykket fungerer derimot helt utmerket selv på nedhårete tepper. Takket være utformingen er det betydelig mindre problemer med sammenfiltret hår. Vi er nesten enda mer lyriske over hair-screw-munnstykket som var enormt effektivt for å gjøre rent sofaer, stoppede stoler og kattesenger.

Motorisert mopping

For å sette i gang og våtmoppe kobler man helt enkelt bort det vanlige støvsugermunnstykket og kobler på moppehodet i stedet. Men først må man fylle på vann. Akkurat det, vann. Dyson anbefaler nemlig ikke at man bruker rengjøringsmiddel. Noe som man jo ellers trenger når man mopper for hånd for å få bort flekker. For å komme til vanntanken må man ta fra hverandre hele moppemunnstykket! Tanken rommer dessuten bare tre desiliter vann.

(Foto: Dyson)

Da moppemunnstykket var på plass igjen, satte vi i gang å våtrengjøre gulvet, for det er det man pleier å gjøre. Gulvet blir like vått som når man bruker en mopp, og vi hadde nok ønsket oss en innstilling som tilsvarer å tørke det av med en fuktig fille. Det er jo sjelden gulvet er direkte klissete. Moppen glir imidlertid fint over gulvet, og det er i det hele tatt ikke vanskelig å komme til med den.

Hva betyr dette? Rent vann igjen, mengden av skittent vann? (Foto Jonas Ekelund, L&B Home)

Samme display som viser oppsamlet støv når man støvsuger, viser ved mopping bare hvor mye rent vann man har. Noe som man selv kan se med det blotte øye da vanntanken er gjennomsiktig. Den viser ikke hvor mye skittent vann den har samlet, da man ikke kan se det. Det er mer interessant da skittenvannbeholderen ikke er synlig, og dessuten ikke er forseglet. Med andre ord kan det søle over når beholderen begynner å bli full.

Å moppe opp sølt kaffe er naturligvis ikke noe problem, og gulvene ser ut til å bli like rene som når vi vasker for hånd. Men iblant har man større problem med inntørket søl man ikke har sett i tide, eller enda verre, en katt som har kastet opp midt på natten. Dette får man jo ikke opp med moppen, og vi hadde håpet at en motorisert maskin skulle være mer effektiv. Men det er den ikke. Man må stå og gnikke frem og tilbake på samme måte som tidligere, før man gir opp og henter en gummiskrape.

Mange deler og mye rengjøring etter moppingen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Når man så er ferdig, må man igjen ta moppemunnstykket fra hverandre. Det blir skilt i munnstykke, mopperulle, vann-/skittentvannstank. For å tømme skittenvannstanken må man først ta ut den røde plastlisten på bildet, noe som er unødvendig omstendelig, og noe som trolig kommer til å gå i stykker. Og så er det på tide å gjøre rent alt, for naturligvis fester det seg skitt overalt i munnstykket. Det føles betydelig mer vemmelig og mer tidkrevende enn å vri opp en mopp og helle ut bøtten med skittent vann.

Konklusjon

Som vi konstaterte i testen av V15 detect Absolute, er det generelt sett en bra stående støvsuger vi gjerne bruker i hverdagen. Og vi har nå også konstatert at den er utmerket til å samle dyrehår. Men vi ser ikke noe større poeng med mopptilbehøret som kommer med V15s Detect Submarine-modellen. Den gjør ikke nevneverdig renere enn en gammel hederlig mopp, må settes samme før støvsuging, og etterpå må moppmunnstykket rengjøres. Det blir mer rengjøring, som tar mer tid enn å moppe manuelt. Og det koster 2000 kroner mer enn bare støvsugeren.

 

Karakter
Dyson V15s Detect Submarine
Premium

Home mener

Smidig å bytte tilbehør. Lett å manøvrere. Kult med støvberegneren. Bra som støvsuger. Tung, så man støvsuger ikke alt på en gang. Kronglete å gjøre rent støvbeholderen. Inkompatibel med Dyson v15. Fæle farger! Ingen app.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Less is more

Trofast mopper som går rett på sak

Tvilsom vannrengjøring

Hvordan smaker kaffe til 30 000 kroner?

Pent strøket uten problemer

6 airfryers som gjør matlagingen lekende lett

Tenn et mykt lys i vintermørket

Yale Doorman har blitt mer moderne

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Scroll to Top