Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

TEST: Xplora XGO3

Den første mobilen for barnet ditt er en klokke

En smartklokke for barn, som også er en mobiltelefon. Skreddersydd til å passe både barnets og foreldrenes behov.

Skrevet av / 15.03.23 - 09:00
Xplora XGO3
Åsa Warme Hallén

Filip som ble borte på kjøpesenteret var startskuddet for Xplora. Pappa Sten Kirkbak fra Trondheim hadde 30 urolige minutter før sønnen var tilbake, og der og da fikk han ideen til en av de ledende aktørene på markedet for smartklokker til barn.

Barn gjør ikke hva du sier – barn gjør som du gjør. Og har du en smartklokke og/eller mobil, vil naturligvis også din lille pode ha det samme. Og det er selvfølgelig fordeler med å kunne holde kontakten med barnet ditt. Men også urovekkende. Hvordan skal du kunne beskytte og samtidig guide ditt kjære avkom i denne jungelen av dumheter på for eksempel sosiale medier, som så ofte kommer hånd i hånd med denne teknikken?

Xplora XGO3
Klokken finnes i fem ulike farger. Skjermen er tydelig og fargerik, men av en eller annen grunn fyller den ikke hele den store overflaten. (Foto: Hannah Warme Persson)

XGO3 fra Xplora er en smartklokke spesielt beregnet for å inkludere barna, men samtidig også for at foreldrene skal føle seg trygge. XGO3 er en klokke og mobil i ett, og er en innstegsmodell for barn mellom fire og elleve år. For å kunne bruke den må man ha et abonnement som nå ligger på litt over 100 kroner i måneden.

Vi flytter inn

Det er ikke vanskelig å komme i gang med XGO3. Fine og tydelige instruksjoner som er enkle å følge.

Utseendet er lekent og morsomt, men det som slår meg, er imidlertid at klokken er stor. Veldig stor for å være tiltenkt barn. Nå er sant nok kanskje ikke tanken at den skal brukes døgnet rundt på samme måte som smartklokker til voksne, men likevel. Og 47,5 gram er faktisk tyngre enn veldig mange ”voksenklokker”.

Xplora XGO3 Stor 1
<
>
Jeg blir litt overrasket over størrelsen. 48,65 x 41,2 er ganske stort selv på et voksent menneskes håndledd. Og med en høyde på 14,6 mm tenker jeg at risikoen er overhengende for at den er i veien ved lek og moro. Den føles litt vel stor og klumpete til å sitte på et barn. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Enkelt å føle seg trygg

Det er du som voksen som har hele kontrollen over klokken som barnet har på håndleddet.

XGO3 kommer med installert SIM-kort fra Xplora Mobile, og i Xplora-appen kobler du deg sammen med klokken, og det er også slik du bestemmer hvem som skal ha kontakt med barnet ved å legge til godkjente kontakter.

Xplora XGO3
Xplora XGO3 er altså en klokke og mobil i samme produkt. Når du ringer barnet ditt, snakker barnet med deg via klokken, og lyden er meget bra. (Foto: Xplora)

Det er bare de som har mobilnummeret registrert i Xplora-appen som kan ringe eller taste til barnet. Som voksen kan du derfor føle deg helt trygg og at ingen andre enn de du har bestemt, kan kontakte barnet på noen måte. Det finnes heller ingen tilgang til Internett eller sosiale medier som Snapchat eller TikTok, så du kan føle deg trygg også her.

Hvor er barnet?

Klokken har GPS som gjør at du kan ha kontroll på hvor barnet ditt befinner seg. Under testperioden opplevede jeg imidlertid at den ikke er helt eksakt, og at det er litt flere detaljer å jobbe med her.

Føler du at du må ha litt ekstra kontroll, kan du legge til ”trygge soner” i appen, og da får du beskjed når barnet kommer inn i eller forlater denne sonen.

Barnet kan bare svare med emoijer, forhåndsinnstilte svarmeldinger, eller ta et bilde og sende. (Skjermdump fra app)

Hvordan fungerer det for barnet

På selve klokken finnes det ingen mulighet for å skrive. Barnet må i stedet kommunisere ved hjelp av emojis, førinnstilte tekster eller spille inn stemmemeldinger. De fleste barn elsker å ta bilder av alle mulige og umulige ting, og kameraet i klokken er en kul detalj som de setter stor pris på.

Det gjelder å ha fokus på de riktige tingene, og på skolen er det naturligvis ikke meningen at klokken skal bli et forstyrrende moment. I appen kan man velge Skolemodus så barnet ikke kan bli kontaktet i skoletiden. Kan tenke meg at mange lærere setter pris på den funksjonen …

Selvfølgelig må du lære barnet ditt å være redd for ting, men samtidig kan det være fint å vite at formaningene ikke trenger å hagle. XGO3 er IP68-klassifisert, som innebærer at barnet skal kunne spille ball på grusbaner, hoppe i vannpytter, og faktisk være så herlig lekent som et barn skal være, uten å være redd for at klokken kan ta skade.

Takket være kameraet kan man ta bilde med klokken som kan sendes til de aktuelle kontaktene. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Motiverer til bevegelse

Å få barn til å bevege seg kan være en utfordring. Det er ikke så vanlig å se barn som klatrer i trær, hopper i hagen, spiller spontan-fotball eller er ute og leker og beveger seg i alminnelighet. I XGO3 finnes søyler med utregninger, og Xplora har en aktivitetsplattform hvor barnet belønnes for fysisk aktivitet ved å tjene Xplora-mynter. Disse myntene kan barnet kjøpe ting med i Goplay-butikken. Barnet kan også delta i diverse forskjellige konkurranser og vinne priser for å bli ekstra giret og motivert til bevegelse.

Alt er tillatt for å lokke til bevegelse og aktivitet – selv bestikkelser!

Konklusjon

Xplora GXO3 er en kul leken og brukervennlig klokke som jeg tror vil bli satt pris på av foreldre/omsorgspersoner og barn. Jeg synes den er litt stor for å være til barn, og det beste er nok å prøve klokken før kjøp. Selv om den ikke er dyr sammenlignet med andre klokker i samme segment, er den jo ikke gratis, så det er synd om den bare blir liggende.

Som voksen føles det trygt å vite at det er du som har kontrollen over hvem som kan kommunisere med barnet ditt, og har du riktig flaks motiveres barnet ditt til å bevege seg litt mer, noe som aldri er feil.

Karakter
Xplora XGO3
Basic

Home mener

Brukervennlig og trygg. Litt vel stor og klumpete for å være til barn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top