Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Windows Phone 8X By HTC

Referansemodellen

HTC lager fremragende telefoner, og det er denne flaggskipsmodellen for Windows Phone 8 et godt eksempel på.

Skrevet av / 13.12.12 - 07:40
Windows Phone 8X By HTC
Peter Gotschalk

Windows Phone 8 er den nyeste aktøren på smartmobil-markedet, og hvor Apples iPhone er uttrykk for den strengeste styring overhodet, og Googles Android er eksemplet på det motsatte, plasserer Microsoft seg akkurat midt mellom de to. På den ene siden kommer det telefoner fra flere forskjellige produsenter basert på Windows Phone 8, men på den andre siden stiller Microsoft ganske presise og strenge minimumskrav til hvordan maskinvare-spesifikasjoner og programvare skal se ut. Følgelig kan produsentene ikke tilpasse Windows Phone 8-grensesnittet på samme måte som de tweaker og gjør om på Android for å gjøre det til sitt eget, og vi vil derfor ikke komme til å se en smartmobil med Windows Phone 8 uten at den minst er utstyrt med en Qualcomm Snapdragon S4 tokjerne prosessor, 512 MB RAM, 4 GB minne og microUSB 2.0. Så HTC har vært tvunget til å spille på andre tangenter for å gjøre Windows Phone 8X by HTC til noe spesielt, og det har det taiwanske firmaet gjort ved å satse på byggekvalitet, design og god lyd.

Barnas hjørne og barnesykdommer
Men 8X by HTC er også først og fremst en referansemodell for Windows Phone 8, og blant systemets mest markante nye funksjoner er det såkalte Barnas hjørne – en funksjon som skal gjøre livet lettere både for barn og voksne. Og her er det tenkt på små barn som gjerne vil låne mors ellers fars smartmobil fordi de ikke er gamle nok til å ha sin egen. For å hindre at de små poder sender en tullete e-post til sjefen eller kjøper dingser i diverse spill-apper for store summer, kan man nå simpelthen utstyre et spesielt område på telefonen kun til barna. Her er flisene større, og far eller mor kan sammen med barna velge akkurat hvilke apper og andre funksjoner som skal være tilgjengelig i barnas hjørne. Vi testet det sammen en tilfeldig 8-åring, og det virket perfekt. Uansett hvor mye han trykket på skjermen var det ikke mulig ved et uhell å bruke penger på å kjøpe og laste ned nye apper og spill, og det var han faktisk også selv glad for. For ”så kan jeg ikke gjøre noe galt”, sa han. Det er virkelig en genistrek som Microsoft har kommet med her.

En åpenlys mangel ved Windows Phone 8 er til gjengjeld alle de appene som glimrer med sitt fravær i Windows Phone Store. Vi nevner i fleng Dropbox, Spotify og Instagram, som nok vil bli savnet av mange brukere. Når nå Microsoft har vært så lenge underveis med Windows Phone 8, hvorfor har de da ikke fått flere av de viktigste aktørene på app-markedet med på lasset?

Skjermen glimrer
En positiv forandring fra Windows Phone 7 til 8 er at det nye systemet understøtter høyere skjermoppløsninger. Da vi i sin tid testet Nokia Lumia 900 var et at de største punktene for kritikk, at telefonen til tross for en kjempestor skjerm på 4,3” måtte ta til takke med en oppløsning på 800 x 480 piksler. 8X by HTC har også en skjerm på 4,3”, men nå er oppløsningen oppe på 1280 x 720 piksler, altså ekte HD-kvalitet, noe som gir en pikseltetthet på 341 ppi. Det gjør telefonen til en fornøyelse å bruke, og det gir nå også mening med de forskjellige størrelsene på de dynamiske flisene som utgjør grensesnittet, fordi det nå er plass til dem – også den minste størrelsen – slik at de derved gir et reelt overblikk av startmenyen.

Fingermerker
Det er også hyggelig at skjermen faktisk stort sett er fettavvisende, og vi ville ønske at vi kunne si det samme om resten av telefonen. Den består nemlig av et unibody chassis fremstilt av polykarbonat, noe som gjør telefonen utrolig robust, men dessverre suger nettopp dette materiale fettfingre til seg, så resultatet blir det litt uvanlige, at skjermen som regel er fri for fingermerker, mens det vrimler av de på baksiden. HTC valgte dette meget fleksible materiale for å kunne forme hva de kaller sin ”pute-design”, noe som kort og godt betyr at telefonen er tynnere ved kantene enn på midten. Og det virker faktisk, for 8X virker tynnere og føles lettere enn sine 10,12 mm og 130 gram.

Lyd og kamera holder mål , det gjør imidlertid ikke minnet
HTC fremhever selv at 8X blir levert med et frontkamera, som man kan ta bedre bilder av seg selv med enn noe annet kamera på markedet. Faktum er at frontkameraet er på 2,1 Mp med en blender på f/2.0 og en 88o linse, så hele greia er at det blir pass til flere mennesker på bildet, selv om man kun holder kameraet på armlengdes avstand, og det er jo meget smart… men i forhold til lyden er det kun en gimmick, da de færreste av oss velger telefon etter frontkameraet. Men vi benytter nesten alle sammen smartmobilen for å lytte til musikk når vi er på farten, og her viser 8X alle andre smartmobiler bakhjulet. Årsaken er til dels Beats Audio, men først og fremst kan vi takke telefonens 2,5 V forsterker for den fantastiske lydgjengivelsen. Det krever selvfølgelig et par skikkelige hodetelefoner (vi testet med Bose Quiet Comfort 15), men så får man også valuta for pengene. Lydbildet er både ekstremt kraftfullt og krystallklart, så her leverer HTC varen og litt til.

Det gjør de til gjengjeld ikke når det gjelder minne. 16 GB lagringsplass og ingen mulighet for å utvide med SD-kort er tingenes tilstand, og det er avgjort for lite. Vi lastet inn 20 melodier, 3 filmer og noen apper på telefon, og vips, så hadde vi kun 8 GB igjen. På direkte forespørsel sier HTC at man dels strømmer det meste av musikk nå for tiden, og dels at man kan lagre sine dokumenter i skyen, men det hjelper jo ikke hvis man sitter på et fly uten nettforbindelse eller er på ferie hvor nettforbindelsen koster en formue på grund av roamingprisene. Det er sannsynlig at 16 GB er nok for mange, men det er uforståelig at HTC ikke i det minste har en modell med 32 GB.

Konklusjon
Windows Phone 8X by HTC er kort og godt en av de beste smartmobilene på markedet akkurat nå. Microsofts mobilplattform er endelig blitt voksen og overrasker med innovative løsninger som Barnas hjørne. Vi mangler bare de mest populære appene i Microsofts online-butikk, men de kommer nok etter hvert. I tillegg er 8X by HTC utstyrt med en fremragende skjerm, et godt kamera og den beste smartmobil-lyd som kan kjøpes for penger akkurat nå. Hvis den bare kunne leveres med mer minne eller i det minste utvides med et SD-kort, hadde vi ikke hatt noe å klage på.

Home mener

Beste smartmobil-lyd ever Fremragende skjerm Barnas hjørne Maks 16 GB minne Windows Phone 8 mangler apper

Også i denne testen:

Windows 8

Microsoft Surface

Et nettbrett med mer

Microsoft redefinerer hva et nettbrett egentlig er og hva det skal kunne, med sin egen Surface-datamaskin med Windows RT. På noen områder er den langt bedre enn iPad og Android, mens den på andre faller helt igjennom.

Flott design
 Byggekvalitet i toppklasse
 Brukervennlig
Windows RT har småfeil her og der
 Enda ikke nok apper i Windows-butikken
Les hele testen

HP Envy Touch Smart Ultrabook 4

To i én

Envy TouchSmart Ultrabook 4 er den første Windows 8-baserte bærbare PC fra HP. En del er nytt, men mye er ved det gamle.

Fremragende ytelse Robust byggekvalitet Berørings-skjerm
Windows 8 kan virke rotete Ikke den skarpeste skjermen
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Scroll to Top