Microsoft Surface

Et nettbrett med mer

Microsoft redefinerer hva et nettbrett egentlig er og hva det skal kunne, med sin egen Surface-datamaskin med Windows RT. På noen områder er den langt bedre enn iPad og Android, mens den på andre faller helt igjennom.
Lyd & Bilde mener
Flott design
 Byggekvalitet i toppklasse
 Brukervennlig
Windows RT har småfeil her og der
 Enda ikke nok apper i Windows-butikken
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Windows RT
  • Skjerm: 10,6”, 1366x768 ClearType HD
  • Prosessor: 1,3 GHz Quad Nvidia Tegra 3
  • Minne: 2 GB / 32-64 GB + MicroSD-kort
  • Kamera: 720p kameraer foran og bak
  • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Tilkoblinger: USB 2.0, HD Video-utgang
  • Mål: 275 x 172 x 9,4 mm
  • Vekt: 680 gram
  • Batteri: opp til 8 timer
forfatter

Microsoft Surface er en interessant sak. Det er den første datamaskinen som helt og holdent er utviklet og produsert av Microsoft, og den forsøker å levere en hel ny og forfriskende brukeropplevelse.

Microsoft Surface er først og fremst et nettbrett, men motsatt Apples iPad og de mange forskjellige Android-alternativer som finnes ute i butikkene, har Microsoft en ambisjon om at du skal kunne være produktiv – at du skal være i stand til å produsere noe fra hendene med dit nettbrett. Det understrekes at Surface kommer med Microsofts Office 2013-pakke forhåndsinstallert, og selv om du selvsagt kan bruke maskinen uten tastatur, så oppfordrer Microsoft deg til å kjøpe det tilhørende Touch Cover, som både beskytter skjermen og fungerer som et 3 millimeter tynt tastatur med innebygget berøringsflate.

Meget godt skrudd sammen
Bak på den elegante, robuste og kun 9,4 millimeter tynne maskinen gjemmer det seg en støttefot, som praktisk foldes ut og som stiller maskinen i en behagelig vinkel. Når maskinen står på en stabil overflate med tilkoblet Touch Cover, har du i virkeligheten en tynn og lett bærbar PC, og du kan nå legge deg i kast med å skrive lange Word-dokumenter, bunkevis av e-poster eller pusle med husholdningsbudsjettet i Excel. Du kan også koble til en skriver eller importere bilder via den innebygde USB-porten, og etter et par sekunder så virker det bare. Bare prøv å gjøre det på en iPad!

Den gjennomsnittlige forbruker vil kanskje tro at Surface kjører Windows 8, ikke minst fordi du også har adgang til den klassiske Windows-opplevelsen med Skrivebordet, hvor Office-programmene Word, Excel, PowerPoint og OneNote faktisk kjører. Men det er ikke Windows 8, men derimot operativsystemets nye lillebror, Windows RT, som har en rekke begrensninger. Det betyr blant annet at Surface ikke kan kjøre alle dine gamle (x86-baserede) Windows-programmer.

Det får oss til at lure på hvorfor Microsoft overhodet valgte å inkludere det klassiske Windows-skrivebordet, men der er det altså, med full tilgang til Filbehandling, Kontrollpanel og det vi ellers kjenner fra Windows.

Denne gamle Windows-opplevelsen er optimert for bruk med fingre på den 10,6 tommer store berøringsfølsomme skjermen, men det er likevel en knotete opplevelse.

Intuitiv og brukervennlig
Heldigvis befinner du deg hovedsakelig i det nye Windows-brukergrensesnittet, som deler mange designelementer fra Windows Phone, og her er Surface en fornøyelse i bruk. Det tar ikke mange timer før du mestrer Windows RT og suser rundt i operativsystemet og de nye Windows-appene med fingerkommandoer.

Som utgangspunkt er Surface rask og behagelig i bruk, og de innebygde appene er fremragende. Selv om e-post-applikasjonen ikke kan konkurrere med en fullvoksen Outlook, er den en hel klasse bedre end den vi kjenner fra iPad, og jeg elsker at du kan starte med å skrive en mail og som en ettertanke velge å legge ved bilder eller et dokument.

Akkurat som i den fulle Windows 8-versjonen kan du søke i apper og på tvers av alle data i maskinen, det er enkelt å skifte mellom apper, lukke apper eller be dem om å dele skjermen. Når du først har hatt fingrene i Surface, er det kjedelig å gå tilbake til et nettbrett som ikke gir samme muligheter.

Dessverre er Surface og Windows RT ikke uten sine lyter. Noen ganger kan maskinen gå tregt… riktig tregt, og innimellom kan apper som Internet Explorer 10 finne på å krasje. Det er utilgivelig, for vi har lært å forvente at slike maskiner bare skal virke – og virke hele tiden. Selv om det er noen gode apper i Microsofts innebygde apps-butikk – blant andre Skype, Evernote og eBay – så er enkelte andre fulle av feil. For eksempel er Kindle-appen et eneste rot, og vi kjøpte en klient til Google Reader, som brukte en evighet på å lese inn dataene.

Ergerlige begrensninger
I tillegg har Microsoft først nå nylig gått i gang med å bygge sitt nye økosystem, og det betyr at app-utvalget leder tankene mot et østeuropeisk supermarked på 1980-tallet. Har du et par iPad- eller Android-apper som du er virkelig elsker? Da kan du regne med at de fleste av dem ennå ikke finnes i Windows-butikken.

Internet Explorer 10 i Windows RT støtter heller ikke plugins som eksempelvis Java, Silverlight eller Flash, og det betyr at du ikke kan bruke tjenester som nettbank eller flere nett-tv-løsninger. I tillegg har Internet Explorer 10 det med å sakte ned, hvis du forsøker å ha mer enn tre eller fire nettsider åpne samtidig. Inntil videre må du finne deg i et app-utvalg som er vesentlig dårligere end hva vi er vant til fra Apple App Store og Google Play. Men når de kommer, og Microsoft får rettet opp i barnesykdommene, så er denne anmelderen slett ikke i tvil: Surface er fremtiden.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Windows Phone 8X By HTC

Referansemodellen

HTC lager fremragende telefoner, og det er denne flaggskipsmodellen for Windows Phone 8 et godt eksempel på.

Beste smartmobil-lyd ever Fremragende skjerm Barnas hjørne
Maks 16 GB minne Windows Phone 8 mangler apper

HP Envy Touch Smart Ultrabook 4

To i én

Envy TouchSmart Ultrabook 4 er den første Windows 8-baserte bærbare PC fra HP. En del er nytt, men mye er ved det gamle.

Fremragende ytelse Robust byggekvalitet Berørings-skjerm
Windows 8 kan virke rotete Ikke den skarpeste skjermen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.