Search
Generic filters

: Microsoft Surface

Et nettbrett med mer

Microsoft redefinerer hva et nettbrett egentlig er og hva det skal kunne, med sin egen Surface-datamaskin med Windows RT. På noen områder er den langt bedre enn iPad og Android, mens den på andre faller helt igjennom.

Lyd & Bilde mener

Flott design
 Byggekvalitet i toppklasse
 Brukervennlig
Windows RT har småfeil her og der
 Enda ikke nok apper i Windows-butikken
 • Operativsystem: Windows RT
 • Skjerm: 10,6”, 1366x768 ClearType HD
 • Prosessor: 1,3 GHz Quad Nvidia Tegra 3
 • Minne: 2 GB / 32-64 GB + MicroSD-kort
 • Kamera: 720p kameraer foran og bak
 • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Tilkoblinger: USB 2.0, HD Video-utgang
 • Mål: 275 x 172 x 9,4 mm
 • Vekt: 680 gram
 • Batteri: opp til 8 timer
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3000 kr

Microsoft Surface er en interessant sak. Det er den første datamaskinen som helt og holdent er utviklet og produsert av Microsoft, og den forsøker å levere en hel ny og forfriskende brukeropplevelse.

Microsoft Surface er først og fremst et nettbrett, men motsatt Apples iPad og de mange forskjellige Android-alternativer som finnes ute i butikkene, har Microsoft en ambisjon om at du skal kunne være produktiv – at du skal være i stand til å produsere noe fra hendene med dit nettbrett. Det understrekes at Surface kommer med Microsofts Office 2013-pakke forhåndsinstallert, og selv om du selvsagt kan bruke maskinen uten tastatur, så oppfordrer Microsoft deg til å kjøpe det tilhørende Touch Cover, som både beskytter skjermen og fungerer som et 3 millimeter tynt tastatur med innebygget berøringsflate.

Meget godt skrudd sammen
Bak på den elegante, robuste og kun 9,4 millimeter tynne maskinen gjemmer det seg en støttefot, som praktisk foldes ut og som stiller maskinen i en behagelig vinkel. Når maskinen står på en stabil overflate med tilkoblet Touch Cover, har du i virkeligheten en tynn og lett bærbar PC, og du kan nå legge deg i kast med å skrive lange Word-dokumenter, bunkevis av e-poster eller pusle med husholdningsbudsjettet i Excel. Du kan også koble til en skriver eller importere bilder via den innebygde USB-porten, og etter et par sekunder så virker det bare. Bare prøv å gjøre det på en iPad!

Den gjennomsnittlige forbruker vil kanskje tro at Surface kjører Windows 8, ikke minst fordi du også har adgang til den klassiske Windows-opplevelsen med Skrivebordet, hvor Office-programmene Word, Excel, PowerPoint og OneNote faktisk kjører. Men det er ikke Windows 8, men derimot operativsystemets nye lillebror, Windows RT, som har en rekke begrensninger. Det betyr blant annet at Surface ikke kan kjøre alle dine gamle (x86-baserede) Windows-programmer.

Det får oss til at lure på hvorfor Microsoft overhodet valgte å inkludere det klassiske Windows-skrivebordet, men der er det altså, med full tilgang til Filbehandling, Kontrollpanel og det vi ellers kjenner fra Windows.

Denne gamle Windows-opplevelsen er optimert for bruk med fingre på den 10,6 tommer store berøringsfølsomme skjermen, men det er likevel en knotete opplevelse.

Intuitiv og brukervennlig
Heldigvis befinner du deg hovedsakelig i det nye Windows-brukergrensesnittet, som deler mange designelementer fra Windows Phone, og her er Surface en fornøyelse i bruk. Det tar ikke mange timer før du mestrer Windows RT og suser rundt i operativsystemet og de nye Windows-appene med fingerkommandoer.

Som utgangspunkt er Surface rask og behagelig i bruk, og de innebygde appene er fremragende. Selv om e-post-applikasjonen ikke kan konkurrere med en fullvoksen Outlook, er den en hel klasse bedre end den vi kjenner fra iPad, og jeg elsker at du kan starte med å skrive en mail og som en ettertanke velge å legge ved bilder eller et dokument.

Akkurat som i den fulle Windows 8-versjonen kan du søke i apper og på tvers av alle data i maskinen, det er enkelt å skifte mellom apper, lukke apper eller be dem om å dele skjermen. Når du først har hatt fingrene i Surface, er det kjedelig å gå tilbake til et nettbrett som ikke gir samme muligheter.

Dessverre er Surface og Windows RT ikke uten sine lyter. Noen ganger kan maskinen gå tregt… riktig tregt, og innimellom kan apper som Internet Explorer 10 finne på å krasje. Det er utilgivelig, for vi har lært å forvente at slike maskiner bare skal virke – og virke hele tiden. Selv om det er noen gode apper i Microsofts innebygde apps-butikk – blant andre Skype, Evernote og eBay – så er enkelte andre fulle av feil. For eksempel er Kindle-appen et eneste rot, og vi kjøpte en klient til Google Reader, som brukte en evighet på å lese inn dataene.

Ergerlige begrensninger
I tillegg har Microsoft først nå nylig gått i gang med å bygge sitt nye økosystem, og det betyr at app-utvalget leder tankene mot et østeuropeisk supermarked på 1980-tallet. Har du et par iPad- eller Android-apper som du er virkelig elsker? Da kan du regne med at de fleste av dem ennå ikke finnes i Windows-butikken.

Internet Explorer 10 i Windows RT støtter heller ikke plugins som eksempelvis Java, Silverlight eller Flash, og det betyr at du ikke kan bruke tjenester som nettbank eller flere nett-tv-løsninger. I tillegg har Internet Explorer 10 det med å sakte ned, hvis du forsøker å ha mer enn tre eller fire nettsider åpne samtidig. Inntil videre må du finne deg i et app-utvalg som er vesentlig dårligere end hva vi er vant til fra Apple App Store og Google Play. Men når de kommer, og Microsoft får rettet opp i barnesykdommene, så er denne anmelderen slett ikke i tvil: Surface er fremtiden.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Windows Phone 8X By HTC

  Referansemodellen

  HTC lager fremragende telefoner, og det er denne flaggskipsmodellen for Windows Phone 8 et godt eksempel på.

  HP Envy Touch Smart Ultrabook 4

  To i én

  Envy TouchSmart Ultrabook 4 er den første Windows 8-baserte bærbare PC fra HP. En del er nytt, men mye er ved det gamle.

  Les også

  Motorola holder løftet om 5G til lavpris, og slenger på en heftig batteritid på kjøpet.
  Hvis e-sportavtalen gikk i vasken, men du fortsatt vil spille på høyt nivå, har MSi en løsning som er skreddersydd til planen din.
  Endelig noen som slår Sony på støydempende hodetelefoner. Og det er Sony selv! WH-1000XM4 overtar tronen som markedsleder.
  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  OnePlus Nord

  Veil.pris 5590 ,- Virkelighetssjekk Sjekk beste pris

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Billigmerket Xiaomi slår til med et utmerket kamera Sjekk beste pris

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.