TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

GRUPPETEST Toughphones

Tre telefoner du ikke kan knuse

Trenger du apper på byggeplassen eller vil sjekke Facebook på fjellturer? Da trenger du en robust mobil.

forfatter
Publisert 02.04.20 - 11:25
Produkter i testen
 • uleFone Armor 7
 • Doogee S68 Pro
 • CAT S52
 • Mobilen er et uunnværlig redskap – og et elsket tidsfordriv – for de aller fleste. Men hvis hverdagen din er under åpen himmel, stiller det høye krav til elektronikken. Det samme gjelder for de som ser frem til kanotur eller festival i ferien.

  Løsningen er såkalte toughphones, også kjent som håndverkermobiler. En toughphone er når alt kommer til alt, en vanlig mobil som er pakket så godt inn at den tåler harde belastninger. Skallet skal både være vann- og støvtett og fungere som en støtfanger som tar av for støt og slag.

  Vi har i denne testen sett på tre av mobilmarkedets harde gutter, hvor motstandskraft teller mer enn finesse. Og vi har testet dem på deres egne betingelser, det vil si hvor godt de klarer seg når forholdene er som tøffest.

  Men også i hvor høy grad de kan brukes til å ringe, surfe og kjøre apper. Vi har også sett på eventuelle spesialfunksjoner til utendørs bruk.

  Hardføre telefoner har sin egen nisje i mobiluniverset, og reglene her er ikke de samme som i resten av verden. Det handler først og fremst om å være robust. Hastighet og design kommer i annen rekke. I tidligere tester av toughphones har resultatene vært langt under vanlige mobiler på alle punkter. Så ille er det ikke lenger, og de tre vi testet, er faktisk akseptabelt raskere, og har skjermer som både i størrelse og oppløsning kan måle seg med sivile modeller. Men de er først og fremst beregnet til tøft arbeidsbruk, så du kan ikke forvente å bruke toughmobilen til spill. Når det gjelder 3D-grafikk og prosessorkraft, hadde de tre mobilene vi testet noenlunde samme regnekraft som en årsgammel Huawei P30 Pro. Til sammen!

  (Foto: uleFone)

  Slik testet vi

  Når produsentene hevder at en telefon er så godt som umulig å ødelegge, må vi selvfølgelig ta dem på ordet. Vi har derfor i vitenskapens navn mishandlet testeksemplarene systematisk. Telefonene er blitt dyppet i vann, rullet i sand og mistet i gulvet uten hensyn til pris og underskrevne erklæringer om å behandle testobjektene skånsomt.

  Bak den barske fasaden er telefonene stadig vekk smartmobiler, så de skal selvfølgelig også testes på vanlige måte når det gjelder hastighet, funksjonalitet og generell brukervennlighet.

  Det betyr IP-numrene

  Når det gjelder mobiltelefoner og annen elektronikk som tåler hardhendt bruk treffer man hele tiden på numre som begynner med bokstavene IP.

  Den såkalte IP-klassifisering (Ingress Protection Rating) benyttes til å beskrive i hvor høy grad telefonen er støv- og vanntett.

  IP-klassifiseringen sier altså ikke noe om hvor hard belastning telefonen tåler, men kun hvor bestandig den er overfor fremmedlegemer. Hold derfor et godt øye med om det også er beskrevet hvor høyt telefonen tåler å falle – og på hvilket underlag.

  Første siffer (0 til 6) er støvtettheten og det andre sifferet (0 til 8) beskriver vanntettheten. Skal telefonen være helt tett bør den ha en klassifisering på 67 eller 68. En IP68 telefon (den høyeste tetthetsklasse) er helt støvtett og kan tåle å ligge på flere meters dyp over lengre tid.

  Nummerforklaring

  Første siffer

  0 – Ingen beskyttelse

  1 – Avskjermet. Objekter på opp til 5 cm kan trenge inn.

  2 – Pekefingertett. Objekter opp til 12,5 mm kan trenge inn.

  3 – Skruer og spiker holdes ute. Objekter under 2,5 mm kan trenge inn.

  4 – Avlukket. Objekter under 1 mm kan fortsatt trenge inn.

  5 – Støvbeskyttet. Tåler å bli mistet i sanden, men støv i mindre mengder kan trenge inn.

  6 – Støvtett. Ikke noe støv trenger inn.

  Andre siffer

  0 – Ingen beskyttelse

  1 – Bygetett. Tåler rolig, loddrett dryppende vann i opp til ti minutter.

  2 – Regntett. Tåler dryppende vann i opp til ti minutter.

  3 – Tåler rolig strømmende vann i fem minutter.

  4 – Tåler å bli oversprøytet med vann i fem minutter.

  5 – Kan spyles med en tynn vannstråle (opp til 6,3 mm) i opp til et kvarter.

  6 – Kan spyles med vannstråler på 1,25 cm under trykk, for eksempel fra en hageslange i opp til tre minutter.

  7 – Tåler å ligge i vann i opp til en halv time på en meters dyp.

  8 – Tåler å ligge kontinuerlig i vann på mer enn en meters dyp (vanligvis opp til tre meters dyp).

  9 – Tåler å bli spylt med 80 graders varmt vann under trykk i minst 3 minutter.

   

  MIL-STD-810G

  En annen klassifisering som vil kunne opptre sammen med robuste mobiler er MIL-STD-810G. Det er de kravspesifikasjonene som må være oppfylt for utstyr som skal brukes av det amerikanske militæret. For å oppnå MIL-STD-810G må produktet imidlertid rent faktisk være testet av en militær instans etter deres normer. Hva som kreves er beskrevet i et 810 sider langt dokument som kan leses på denne adressen:

  http://www.atec.army.mil/publications/Mil-Std-810G/Mil-Std-810G.pdf

  Produkter i testen

  uleFone Armor 7

  Til upraktiske fotografer

  Solid telefon med et par artige triks i ermet – og ikke minst et meget bra kamera.

  Stor og meget fin skjerm, trådløs lading – og et kamera i en kvalitet, vi ikke tidligere har sett i en toughphone.
  Middelmådig prosessor, og 3D-grafikken er ikke noe å skryte av.

  Doogee S68 Pro

  Powerbank med innebygd telefon

  Doogees håndverkermodell er billig nok til å kjøpe som ekstratelefon, og den kan fungere som trådløs lader for andre enheter.

  Billig nok til at man kan ha den som ekstratelefon til røff bruk. Lang batteritid. Trådløs lading – begge veier!
  Den største og tyngste telefonen i testen. Til tross for mange kameraer er bildekvaliteten ikke noe å skrive hjem om.

  CAT S52

  Får i ulveklær

  CATs hittil slankeste toughphone har ikke annet enn sitt robuste ytre å hevde seg med.

  Den slankeste og penest designede robuste telefon i testen. Den er motstandsdyktig mot vann, og tåler også røff behandling.
  Den er helt uten spesielle håndverksfunksjoner. Den er langsom til det meste – og ekstra langsom til grafikk.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  For feinsmeckeren Garmin gjør virkelig sitt ytterste for å kunne tilby en klokke for alle smaker. Nå har de presentert en smartklokke med så klassisk utseende at den ofte tas for å være en tradisjonell analog klokke.
  Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
  Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
  Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
  Følg Lyd & Bilde