Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Pixel 8a

Budsjettmobilen er nesten lik standardmodellen

Google Pixel 8a er den billige midtveismodellen som i praksis gir deg stort sett det samme som fullprisutgaven.

Skrevet av / 16.05.24 - 09:00
Google Pixel 8a
John Hvidlykke

Selv om det bare er et par år siden Googles Pixel-mobiler debuterte på det skandinaviske markedet, har de allerede bygget opp en tradisjon: I oktober lanseres en standardmodell samt en Pro-utgave som har med utbygget kameraseksjon og større skjerm. Og våren etter kommer en billigere modell hvor man bruker mye av forgjengernes teknologi. Google Pixel 8a følger akkurat denne oppskriften.

Ved første øyekast ligner Pixel 8a og Pixel 8 på hverandre. Ved nærmere øyesyn er Pixel 8a vel en millimeter større på hver side. Og i stedet for glass er baksiden på a-modellen av matt plast. Noe som bare er synlig til man likevel setter på et beskyttende cover på mobilen.

Baksiden er av plast, og skjermglasset ‘bare’ Gorilla Glass 3. (Foto: Google)

Forbedret skjerm

De to baksidekameraene som er inkorporert i en metallbøyle på tvers av mobilen, er litt mindre enn på Pixel 8. Det har gjort det mulig å slanke kamerainnfatningen, som på Pixel 8a går i ett med baksiden når telefonen er i coveret.

Kamerarammen er slanket på Pixel 8a (nederst). (Foto: John Alex Hvidlykke)

Skjermen er på 6,1 tommer i diagonal, det samme som på Pixel 7a, mens Pixel 8 kan skryte av en skjerm på 6,2 tommer. Skjermoppløsningen er den samme som på begge, nemlig 2400 x 1080 piksler. Men både oppdateringshastighet og lysstyrke har fått et løft. Med opptil 120 Hz variabel oppdatering og 1400 nit lysstyrke (2000 nit maks) er billigmodellen nå på nivå med standardutgaven Pixel 8.

Les også Like sterk som storebror Google Pixel 8 er den nesten perfekte kompaktmobilen. Bare kameramodulen skiller den fra toppmodellen.

Google Pixel 8a er ganske robust, men ikke fullt så robust som fullprismodellene. Vann- og støvtettheten er ‘bare’ IP67, og frontglasset er Gorilla Glass 3 i stedet for Gorilla Glass Victus. Pixel 8a fås i fire farger: obsidian (sort), aloe (grønn), bay (blå) og porcelain (beige). Det er plass til et fysisk SIM-kort og et eSIM. Men ikke til et SD-kort.

Pixel 8a (th) er ca. 1 mm større på hver side enn Pixel 8 (tv). (Foto: John Alex Hvidlykke)

Mens forskjellene i det ytre er små, er det absolutt ingen forskjell under panseret på høy og lav. Du får akkurat den samme Tensor G3-prosessoren som sitter i Pixel 8 Pro. Og i Pixel 8. Og det er virkelig flott, for selv om Tensor G3 ikke har samme rå, matematiske regnekraft som Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, som sitter i de hurtigste mobilene, så utligner AI-funksjonene i prosessoren (og i programvaren) forskjellen. Noe som ga Google Pixel 8 Pro prisen som beste high end-mobil i fjor.

Les også Pixel Pro fortsetter å imponere Noen ganger er det bedre med en mobil som er smartest i stedet for bare raskest.

Samme kamera som i Pixel 7a

Er det faktisk ingen steder Google har valgt å gå på kompromiss for å holde prisen nede? Jo. Og det stedet er kameraseksjonen, som på baksiden består av en 64 Mp vidvinkel med 2x optisk zoom og en 13 Mp ultravidvinkel. Selfiekameraet er en 13 Mp fastfokusoptikk.

På maskinvaresiden er dette i praksis den samme kameraseksjonen som i Google Pixel 7a. Det betyr imidlertid ikke at bildekvaliteten automatisk er den samme, da Googles programvare er så full av AI-funksjoner at det til tider virker nærmest magisk.

Hvis man ikke akkurat har kameraene i Pixel 8 Pro – som er blant de beste på markedet – for hånden til å sammenligne med, vil de fleste nok oppleve at Pixel 8a tar helt utmerkede snapshots. Bildene er velbelyste, og fargene virker mettet og avbalansert.

PXL_20240510_092328221 PXL_20240510_092331812 PXL_20240510_092335089 PXL_20240510_092348748
<
>
8X digital Superzoom. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Ved direkte sammenligning er skarpheten på Pixel 8 Pro litt bedre, men kvalitetsforskjellen er mindre enn prisforskjellen.

Der Pixel 8a – og for den saks skyld den vanlige Pixel 8 – kommer til kort, er på langdistanse. Ingen av dem har 5x teleoptikk, så mobilpaparazzier bør velge et annet verktøy for å få skarpe teleskudd. Men den AI-baserte superzoomen gjør faktisk et hederlig forsøk på å skape brukbare digitale zoombilder i opptil 8x forstørrelse.

Laderen mangler – men det er ikke så farlig

Batterikapasiteten er litt lavere enn på fullprismobilene: 4492 mAh i stedet for 5050 mAh. Ladehastigheten er oppgitt litt kryptisk, da man må ned til fotnotene for å få oppklart at mobilen med en 30 watt lader vil lynlade med 18 watt! Trådløs Qi-lading støttes også. Laderen følger for øvrig ikke med. Mens det kan virke litt merkelig å ‘glemme’ på luksusmobilene, er det egentlig ok på en budsjettmodell som denne.

PXL_20240510_091746826 PXL_20240510_091937510.PORTRAIT PXL_20240512_183748370
<
>
Supervidvinkel. Kameraseksjonen er den samme som på Pixel 7a, men programvaren redder dagen. (Foto: John Alex Hvidlykke)

AI-en utgjør en forskjell

Denne våren er det stort sett umulig å finne et produkt mer avansert enn en müslibar som ikke markedsføres med innebygd kunstig intelligens (AI).

Det gjelder også Googles Pixel-mobiler. Men forskjellen er at det faktisk virker. Jeg ville i dag ikke være fornøyd med å klare meg uten funksjoner som Fjern Sløring, som kan løfte kvaliteten på skudd som bare nesten var i fokus. Beste bilde kan med nesten bekymrende troverdighet samle flere utgaver av familiebildet til ett som har det beste fra alle verdener. Og takket være AI-basert fjerning av bakgrunnsstøy er telefonsamtalene mine blitt mer behagelige å gjennomføre. Disse funksjonene har også Pixel 8a. Og de kunne i seg selv være en grunn til å velge denne mobilen.

Les også Pixel 7a: Den nye kongen Pixels rimeligere modell nærmer seg Pro-modellen, men til halve prisen!

Benchmark

Google Pixel 8a er budsjettmodellen, men ikke under panseret hvor det sitter samme motor som i de to andre modellene i serien.

Det kan ses på hastighetsmålingene, som er så godt som helt identiske med de to dyrere mobilene. Tallene ligger i de fleste tilfellene innenfor en til to prosent, og dermed under den statistiske usikkerheten.

I tørre tall kommer prosessortesten Geekbench 6 ut med en score på 1430 i single-core og 3353 i multi-core.

PC Mark Work 3.0-testen avviker litt fra Pixel 8 og lander på 9558, men det er fortsatt flott.

En score i grafikktesten AnTuTu 10 på litt over en million ville for to år siden vært rekord. Men på det punktet må Google se seg slått ettertrykkelig av Snapdragon 8 Gen 3-baserte mobiler som Zenfone 11 Ultra, som er dobbelt så raske.

PXL_20240510_091842009 PXL_20240510_091800575
<
>
Google Pixel 8a: Den AI-baserte superzoomen gjør faktisk et hederlig forsøk. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Batteritesten ender på et litt lavere resultat enn Pixel 8 og Pixel 8 Pro. Det skyldes sannsynligvis kombinasjonen av et litt mindre batteri og en super-lyssterk skjerm. Da testen ble utført med maksimal lysstyrke på skjermen, er belastningen høyere enn nesten all normal bruk. Syv timer og 40 minutter tilsvarer fortsatt minst en hel dags intens mobilbruk.

Konklusjon

Google Pixel 8a er en budsjettmobil som lykkes med å gi kjøperen så mye av tryllestøvet fra de mer luksuspregede modellene at man stort sett ikke merker forskjellen. Skjermen er like god som på storebror Pixel 8, og ingen vil oppdage at baksiden er av plast (og hvis de påpeker det, kan du poengtere at det er 70 prosent gjenbruksplast for miljøets skyld!). Kameraseksjonen er som utgangspunkt ikke like god som på Pixel 8, men den fremragende AI-programvaren utligner det meste. Google Pixel 8 har også falt i pris, så hold øye med tilbudene. Men trenger du en mobil i det overkommelige sjiktet av premiumklassen her og nå, er Pixel 8a et glimrende valg. Og et valg hvor du er sikret oppdateringer mange år inn i fremtiden.

Karakter
Google Pixel 8a
Premium

Home mener

Prosessoren og hastigheten er akkurat den samme som i den noe dyrere Pixel 8 Pro. Syv års oppdateringer av operativsystemet og sikkerhet er fantastisk. Både Pixel 8 og Pixel 8 Pro har falt i pris, så besparelsen er ikke så stor som det ser ut til. Nedskalert kameraseksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Scroll to Top