TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Test av lesebrett

Et bibliotek i lommen, nesten

Lesebrettene har fått ny aktualitet med lanseringen av Apples iPad. Spørsmålet er om disse kan erstatte bøker, magasiner og aviser.

forfatter
Publisert 19.03.10 - 23:00
Produkter i testen
 • Cybook Deluxe
 • Amazon Kindle DX
 • Apple iPad
 • Lesebrettene har vært med oss i flere år allerede. Selv om mange av oss som er teknologer og dingsefreaker synes dette er aldeles glimrende som konsept, må de fleste av oss innrømme at det ikke er et altfor godt produkt. Det har ikke vært det frem til nå, vil vel være en mer riktig betegnelse. Bare i løpet av det siste året har kvaliteten på disse lesebrettene blitt vesentlig bedre og kvaliteten på bildet du må forholde deg til er kraftig forbedret.

  Problemet
  Det som i første rekke er problemet med disse enhetene, er ganske banalt. Vi har hatt bøker på et eller annet papirbasert media i tusenvis av år. Selv om boken som trykket konsept ikke er så mange hundre år, har likevel det å lese media vært en analog sak. Med innføringen av web og den økende populariteten har det å lese alt fra dokumenter til aviser på nettet blitt en dagligdags affære. Dette ser vi best ved å kikke på avisenes opplagstall. Disse går ikke nedover fordi folk leser mindre aviser, de leser dem bare på et annet media enn papir.
  Norge er et lesende folk og stadig flere av oss leser nå tekst elektronisk. At vi leser aviser elektronisk bør langt mer beskrives som at vi leser artikler elektronisk. Vi leser ikke nettpublisering på samme måte som vi leser papir. Her vil nok lesebrettene komme til å spille en stor rolle fremover. Først og fremst fordi disse enhetene passer denne typen lesing svært godt. Det å lese en artikkel eller en eller annen form for begrenset publikasjon på nettet er praktisk og fornuftig. Å lese en bok er en ganske annen affære.

  Boken
  Særlig med lanseringen av Amazons Kindle skjøt elektronisk publisering og lesing av bøker skikkelig fart. Selv om denne ikke selges i Norge ennå, er det fullt mulig å bestille den fra utlandet, og det har ganske mange gjort. Nå er ikke Kindle alene på dette markedet. Det finnes mange flere enheter på markedet, også her til lands. Likevel ser det ikke ut til at dette markedet øker voldsomt, og populariteten for den elektroniske boken lar vente på seg. Mye av dette henger nok sammen med tradisjon. Vi har et nært forhold til boken.
  Den tradisjonelle boken har fremdeles en del fordeler fremfor den elektroniske varianten. Først og fremst er den lettere å lese. Selv om det har vært enorme fremskritt på den tekniske siden for disse lesebrettene, er det fremdeles slik at en trykt side på papir er bedre å lese enn den samme siden vist på en elektronisk skjerm. Det er også slik at foreløpig er den analoge varianten mer behagelig å lese enn den elektroniske. Når det gjelder det siste gjøres det vesentlig utvikling på det elektroniske området, og dette er nok en fordel som vil bli vesentlig mindre i løpet av noen ganske få år.

  Det fysiske
  Vi skal heller ikke glemme den fysiske siden av en bok. Det høres kanskje sært ut, men mange finner det å bare holde i en bok, kjenne den i hånden, bla i den, faktisk også lukte på den som en del av den totale leseopplevelsen. Dette er noe som forsvinner med den heller kalde, nøkterne elektronikken. Mange av kritikerne sier den mangler sjel.
  En annen ting i det fysiske området som jeg personlig har stor sans for, er muligheten den analoge boken har til å bli formet. Du kan brette den, bøye den, plassere den i hjørnet mellom nattbordet og veggen og lese til du sovner. Den elektroniske boken er en langt mer rigid form. Den kan ikke bøyes, ikke brettes og egentlig ikke formes på noen måte. Dette er noe vi vil se en endring på ganske snart. Det finnes i dag flere prototyper på lesebrett som kan bøyes og lettere tilpasses sine omgivelser. Jeg tror at dette, sammen med bedre lesbarhet, vil vise at de elektroniske lesebrettene har livets rett og at stadig flere av dem vil komme på markedet. Jeg tror også at det vil være aviser, magasiner og andre trykte medier som først og fremst vil finne sin plass i det elektroniske universet. Jeg tror boken som konsept er en langt vanskeligere ting å gjøre elektronisk. Det er fremdeles en masse følelser og praktiske anvendelser som det elektroniske foreløpig ikke klarer å formidle. På samme måte som at radioen ikke døde med fjernsynet, tror jeg heller ikke at boken dør med det elektroniske lesebrettet. Vi kommer ganske sikkert til å kunne sette oss i godstolen med noe godt i glasset, en god sigar og en god bok i fremtiden også. Jeg er forresten langt mer usikker på sigarens fremtid enn jeg er på bokens.

  Enhetene
  Det finnes en rekke elektroniske lesebrett på markedet. Vi har sett på et lite utvalg av dem, og selv om det ikke finnes noen testenheter av Apples iPad ennå, har vi sett litt på hva den har å tilby også.

   

  Produkter i testen

  Cybook Deluxe

  Cybook Deluxe

  Liten og grei Lav vekt Norske bøker Futteral som beskytter skjermen
  Dyr Ikke trådløst nett

  Amazon Kindle DX

  Amazon Kindle DX

  Stor og meget god skjerm Trådløst nett Godt batteri God lagringskapasitet
  Kun engelsk innhold Proprietært format Skjør og lett å skade Dyr

  Apple iPad

  Apple iPad

  Siste artikler:

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Video: Nothing phone (1) avslørt ukesvis før lansering Hands-on video viser innovativt nytt brukergrensesnitt.
  Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
  Eksklusivt fra Huawei Nylig skrev vi om Huaweis kommende generasjon av nye smart-produkter. Og nå er ventetiden over for ett av dem – Watch GT3 Pro kan nå kjøpes.
  Det kommer ingen Samsung Galaxy S22 FE Ikke flere utgaver av Samsungs folkemobil.
  Slik ser den ut! [Oppdatert] For å unngå leaks har Nothing selv "lekket" bilde av selskapets kommende smarttelefon.
  5G-mobil til under 3.000 kroner Motorola lanserer enda en budsjettmobil med 5G.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend