TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Amazon Kindle DX

Amazon Kindle DX

forfatter
Publisert 19.03.10 - 23:00
L&B mener
Stor og meget god skjerm Trådløst nett Godt batteri God lagringskapasitet
Kun engelsk innhold Proprietært format Skjør og lett å skade Dyr
Spesifikasjoner
• 9,7 tommers skjerm • 3G • Lagring av 3500 bøker • Pris: 2900 kroner pluss avgifter
Veil. pris 2900Pr. 19.03.10 Produktside

Den umiddelbare reaksjonen på Amazon Kindle er at den er stor. Dette er både positivt og negativt. På den positive siden har den en nesten 10 tommer stor skjerm, 9,7 tommer for å være nøyaktig, som gir deg en leseflate som er behagelig. På den negative siden betyr dette at enheten er såpass stor at du ikke får plass til den i en lomme. Du er nødt til å ha en veske for å frakte den. Jeg skulle gjerne sett at jeg fikk plass til den på innerlommen, men nå har jeg også prøvd en iPhone-applikasjon fra Kindle som etter min mening er helt utbrukelig å lese bøker på. Det blir altfor lite, så på denne måten er nok denne størrelsen å foretrekke.

Engelsk
Det er ikke bare det at det kun er engelske bøker som kan skaffes på Kindle foreløpig. Skal du skaffe deg selve enheten må du bestille den fra utlandet. Enkleste måte er å kjøpe den direkte fra Amazon. Dette kommer til å koste deg en del kroner. Kindle DX, som vi har sett på, koster 489 dollar, noe som tilsvarer noe over 2900 kroner. Dette betyr at du i tillegg kommer til å måtte betale 25 % i norsk merverdiavgift. Den mindre varianten som kun betegnes som Kindle, koster 259 dollar, noe som tilvarer noe under 1600 kroner. Her må du også plusse på 25 % norsk merverdiavgift.

Som sagt er det foreløpig kun engelsk innhold som kan skaffes til denne enheten. Dette kjøper du greit over nettet og prosessen er helt problemfri. Lagringspotensialet er enormt, og ifølge Amazon selv skal den kunne lagre 3500 bøker. Det er vel mer enn de aller fleste leser, så det faktum at den ikke har mulighet for minnekort er vel et minimalt problem. Fordelen med den er at du selv kan velge om du ønsker å lese på høykant eller lese med enheten i landskapsformat.

God, men skjør skjerm
Kindle benytter en skjerm som kjører såkalt e-ink eller elektronisk blekk på norsk. Dette gir en meget god leseopplevelse selv om du ikke har farger. På den negative siden skulle vi gjerne sett at dette var en berøringsskjerm, da dette hadde forbedret brukeropplevelsen vesentlig. En stor fordel denne typen enhet har, er at du selv kan endre tekststørrelsen.

Problemet er at dette er en skjør enhet. I og med at enheten er ment å dra med seg overalt, burde den vært noe mer hardfør. Det skal ikke store smellen til før denne skjermen får problemer. Amazon burde lagt inn mer beskyttelse, men vi regner med at ønsket om å holde enheten lett ble den viktigste faktoren. Selv om den er omfangsrik veier den faktisk ikke mer enn litt under 600 gram.

Alltid på nett
Denne enheten baserer sin kommuniksjon på  3G. Du kan også benytte bærer for EDGE eller GPRS der 3G-dekningen ikke er til stede. Det hele baserer seg på Amazons eget konsept Whispernet. Denne tjensten gjør deg helt uavhengig av trådløse nett og trådløse soner. Denne formen for kommuniasjon er forhandlet fram med teleoperatørene og er ikke avhengig av egne abonnementer. Det hele kommer til å virke fra dag én, og du er ikke avhengig av å ha et kundeforhold til noen teleoperatør. Fordelen med denne måten å behandle nedlastinger på, er at Amazons avtaler fungerer de fleste steder og du bli dermed ikke utsatt for hysteriske roamingutgifter i utlandet. Apples iPad vil være svært sårbart for dette hvis du velger å benytte deg av telekommunikasjonsdelen og ikke finner deg en trådløs sone. Det er ikke bare bøker du kan lese på Kindle. Også aviser og magasiner kan konsumeres, men også dette bare på engelsk foreløpig. Kindle har sitt eget format, noe som kan bli et problem for dem i fremtiden. Apple er kanskje ikke den største produsenten i verden, men når selskapet går for e-pub-standarden er det mye som tyder på at dette kan bli det bærende formatet for e-bøker i fremtiden.

En fordel med Kindle DX er at den støtter PDF-formatet, noe som gir flere fordeler rent layoutmessig i forhold til sin lillebror Kindle som i utgangspunktet ikke støtter dette. Senere versjoner av denne enhetens firmware gir nå denne muligheten her også, noe som viser at det er mulig å forbedre disse enhetene kontinuerlig kun ved hjelp av oppgraderinger. Disse går med andre ord ikke ut på dato med det første. Batteriet i denne enheten varer lenge, så du kan fint bruke den noen dager uten å være i nærheten av laderen. For deg som vil høre har den en tekst-til-tale-funksjon, som bare fungerer på engelsk.

Konklusjon
En glimrende elektronisk leser. Den er nok i dyreste laget til å bli et masseprodukt, og bruksområdet er låst til lesing i motsetning til Apples iPad. Om dette er en fordel eller ulempe, vil fremtidige tester av iPad vise. Det er sørgelig at vi ikke kan kjøpe norske bøker på denne enheten, og det begrenser den ganske vesentlig. Det norske bokmarkedet er tross alt ganske vesentlig, i alle fall for oss nordmenn. Det samme gjelder for aviser og magasiner.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Cybook Deluxe

Cybook Deluxe

Liten og grei Lav vekt Norske bøker Futteral som beskytter skjermen
Dyr Ikke trådløst nett

Apple iPad

Apple iPad

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde