: Amazon Kindle DX

Amazon Kindle DX

Den umiddelbare reaksjonen på Amazon Kindle er at den er stor. Dette er både positivt og negativt. På den positive siden har den en nesten 10 tommer stor skjerm, 9,7 tommer for å være nøyaktig, som gir deg en leseflate som er behagelig. På den negative siden betyr dette at enheten er såpass stor at du ikke får plass til den i en lomme. Du er nødt til å ha en veske for å frakte den. Jeg skulle gjerne sett at jeg fikk plass til den på innerlommen, men nå har jeg også prøvd en iPhone-applikasjon fra Kindle som etter min mening er helt utbrukelig å lese bøker på. Det blir altfor lite, så på denne måten er nok denne størrelsen å foretrekke.

Engelsk
Det er ikke bare det at det kun er engelske bøker som kan skaffes på Kindle foreløpig. Skal du skaffe deg selve enheten må du bestille den fra utlandet. Enkleste måte er å kjøpe den direkte fra Amazon. Dette kommer til å koste deg en del kroner. Kindle DX, som vi har sett på, koster 489 dollar, noe som tilsvarer noe over 2900 kroner. Dette betyr at du i tillegg kommer til å måtte betale 25 % i norsk merverdiavgift. Den mindre varianten som kun betegnes som Kindle, koster 259 dollar, noe som tilvarer noe under 1600 kroner. Her må du også plusse på 25 % norsk merverdiavgift.

Som sagt er det foreløpig kun engelsk innhold som kan skaffes til denne enheten. Dette kjøper du greit over nettet og prosessen er helt problemfri. Lagringspotensialet er enormt, og ifølge Amazon selv skal den kunne lagre 3500 bøker. Det er vel mer enn de aller fleste leser, så det faktum at den ikke har mulighet for minnekort er vel et minimalt problem. Fordelen med den er at du selv kan velge om du ønsker å lese på høykant eller lese med enheten i landskapsformat.

God, men skjør skjerm
Kindle benytter en skjerm som kjører såkalt e-ink eller elektronisk blekk på norsk. Dette gir en meget god leseopplevelse selv om du ikke har farger. På den negative siden skulle vi gjerne sett at dette var en berøringsskjerm, da dette hadde forbedret brukeropplevelsen vesentlig. En stor fordel denne typen enhet har, er at du selv kan endre tekststørrelsen.

Problemet er at dette er en skjør enhet. I og med at enheten er ment å dra med seg overalt, burde den vært noe mer hardfør. Det skal ikke store smellen til før denne skjermen får problemer. Amazon burde lagt inn mer beskyttelse, men vi regner med at ønsket om å holde enheten lett ble den viktigste faktoren. Selv om den er omfangsrik veier den faktisk ikke mer enn litt under 600 gram.

Annonse

Alltid på nett
Denne enheten baserer sin kommuniksjon på  3G. Du kan også benytte bærer for EDGE eller GPRS der 3G-dekningen ikke er til stede. Det hele baserer seg på Amazons eget konsept Whispernet. Denne tjensten gjør deg helt uavhengig av trådløse nett og trådløse soner. Denne formen for kommuniasjon er forhandlet fram med teleoperatørene og er ikke avhengig av egne abonnementer. Det hele kommer til å virke fra dag én, og du er ikke avhengig av å ha et kundeforhold til noen teleoperatør. Fordelen med denne måten å behandle nedlastinger på, er at Amazons avtaler fungerer de fleste steder og du bli dermed ikke utsatt for hysteriske roamingutgifter i utlandet. Apples iPad vil være svært sårbart for dette hvis du velger å benytte deg av telekommunikasjonsdelen og ikke finner deg en trådløs sone. Det er ikke bare bøker du kan lese på Kindle. Også aviser og magasiner kan konsumeres, men også dette bare på engelsk foreløpig. Kindle har sitt eget format, noe som kan bli et problem for dem i fremtiden. Apple er kanskje ikke den største produsenten i verden, men når selskapet går for e-pub-standarden er det mye som tyder på at dette kan bli det bærende formatet for e-bøker i fremtiden.

En fordel med Kindle DX er at den støtter PDF-formatet, noe som gir flere fordeler rent layoutmessig i forhold til sin lillebror Kindle som i utgangspunktet ikke støtter dette. Senere versjoner av denne enhetens firmware gir nå denne muligheten her også, noe som viser at det er mulig å forbedre disse enhetene kontinuerlig kun ved hjelp av oppgraderinger. Disse går med andre ord ikke ut på dato med det første. Batteriet i denne enheten varer lenge, så du kan fint bruke den noen dager uten å være i nærheten av laderen. For deg som vil høre har den en tekst-til-tale-funksjon, som bare fungerer på engelsk.

Konklusjon
En glimrende elektronisk leser. Den er nok i dyreste laget til å bli et masseprodukt, og bruksområdet er låst til lesing i motsetning til Apples iPad. Om dette er en fordel eller ulempe, vil fremtidige tester av iPad vise. Det er sørgelig at vi ikke kan kjøpe norske bøker på denne enheten, og det begrenser den ganske vesentlig. Det norske bokmarkedet er tross alt ganske vesentlig, i alle fall for oss nordmenn. Det samme gjelder for aviser og magasiner.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Cybook Deluxe

Cybook Deluxe

Liten og grei Lav vekt Norske bøker Futteral som beskytter skjermen
Dyr Ikke trådløst nett

Apple iPad

Apple iPad

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Se den første, heftige, traileren til den nye storfilmen.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.