Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Sony Xperia Tablet Z

Sony er ny nettbrett-konge

Sony Xperia Tablet Z er intet mindre enn en genistrek, og kongen av Android-baserte nettbrett.

Skrevet av / 29.05.13 - 12:07
Sony Xperia Tablet Z
Peter Gotschalk

Den har latt vente på seg lenge, Sony Xperia Tablet Z. Vi så den første gang i februar måned på Mobile World Congress i Barcelona, men det er først nå vi fikk klørne i et testeksemplar. Xperia Tablet Z kommer i to utgaver; en med både 4G/LTE og Wi-Fi ombord, og en med kun Wi-Fi. Disse to modellene kan man så få i versjoner med henholdsvis 16 og 32 gigabyte harddisk.

Testeksemplaret vi har mottatt er den dårligste konfigurasjonen med kun 16 GB harddisk og Wi-Fi, men så koster den også bare 3.990 kroner, mens for eksempel 16 GB-versjonen med 4G/LTE koster 4.990 kroner. Xperia Tablet Z er altså ikke direkte billig, men koster omtrent det samme som nærmeste konkurrent, iPad med Wi-Fi og 16 GB harddisk.

Lett som en plett
Men det er helt greit at Sony forlanger like mye for Xperia Tablet Z som Apple forlanger for iPaden, for Xperia Tablet Z er det første Android-baserte nettbrettet vi har sett som virkelig kan konkurrere med Apple når det gjelder kvalitet og lekker design.

Der hvor de fleste Android-nettbrett er skåret over samme plast-lest, er Xperia Tablet Z formet på samme måte som smartmobil-flaggskipet, Sony Xperia Z. Det vil si at det er meget tynt – bare 6,9 mm, noe som gjør det til verdens for tiden tynneste nettbrett – og meget lett. Sammen med den slanke designen og de robuste materialene, med frontpanel i glass og bakside i soft-touch plast, gjør den lave vekten dette produktet til det mest brukervennlige nettbrettet vi har testet hittil i år. Vi er glade for at Sony har gått bort fra den kileformede designen som har preget firmaets tidligere nettbrett.sony-xperia-tablet-z-gal1

Det skader heller ikke at Xperia Tablet Z er både vann- og støvavvisende, noe vi også fikk bekreftet da vi tok med testeksemplaret på fjelltur med resten av Lyd & Bilde-redaksjonen. Selv om nettbrettet fikk lov til å bli både vått og skittent, klarte det turen bedre enn flere av kollegenes sko!

vand_web

De indre verdier
Sony kaller den nye designen for OmniBalance, og meningen er at maskinvaren skal passe så naturlig til brukeren at den fysisk legger seg i bakgrunnen, slik at man kan konsentrere seg 100% om innholdet. Og her er det for en gangs skyld snakk om en smart markedsførings-floskel som kommer ganske tett på virkeligheten. For også på innholdssiden er Xperia Tablet Z et langt bedre kjøp enn de fleste andre Android-baserte nettbrett.

Google Play byr ikke på det store utvalget av nettbrett-tilpassede apper, men det har Sony greid å bøte på ved å inkludere en mengde ekstra apper og tjenester med Xperia Tablet Z.

Sonys egne strømmingstjenester, Music og Video Unlimited er en del av pakken i spesielle nettbrett-utgaver, sammen med tjenesten PlayStation Mobile som lar brukeren spille nettbrett-utgaver av eldre PlayStation-spill – samt at det også følger med en DualShock3 controller. Sonys egne apper til visning av bilder samt avspilling av film og musikk er bedre enn Googles standardløsning, og den innebygde, infrarøde porten og appen Fjernkontroll gjør at Xperia Tablet Z fungerer som en avansert multifjernkontroll hjemme i stuen. Lekkert.

Bildekvalitet
Og fortvil ikke dersom du ikke akkurat befinner deg hjemme i stuen, for Sony Xperia Tablet Z er blant de beste underholdnings- og multimedieprodukter vi har testet. Skjermen på 10,1” må nøye seg med en oppløsning på 1920 x 1200 piksel, og er derfor ikke helt i samme liga som iPad med Retina-skjerm eller Google Nexus 10, men Sony kompenserer ved å bruke deres egen Mobile BRAVIA Engine2, en skjermteknologi lånt fra firmaets anmelderroste TV-er, og det skulle gi skjermen både forbedret kontrast og fargestyring samt gjøre bildet virkelig skarpt.

Og at resultatet er imponerende kan vi skrive under på: Enten vi ser video eller bilder, så er bildet fint og dypt uten å bli uskarpt, og først og fremst er fargene meget naturlige, noe som blir tydelig når vi sammenligner med skjermen på Apples nyeste iPad, hvor fargene plutselig fremstår litt vel kunstige og pastellaktige. Skjermstørrelsen og oppløsningen gjør at film lett kan vises i full HD 16:9 format, og det er en fiks detalj at Sonys egen Film-app automatisk henter cover og opplysninger om brukerens (piratkopierte?) film. Det samme gjelder WALKMAN-appen, som gjør det lett å ha oversikt over mediebiblioteket.

Lydkvalitet
God lyd er en viktig del av totalopplevelsen, og det virker Sony å ha tatt hensyn til på Xperia Tablet Z. Selv når man nøyer seg med å lytte til de innebygde høyttalerne, er lyden sterk og klar. Men med et par gode hodetelefoner kan Xperia Tablet Z uten å blunke ta opp konkurransen med de beste musikkspillerne på markedet. Sonys egen WALKMAN-app byr på ClearAudio+ og en rekke andre EQ-innstillinger slik at man kan tilpasse lyden til sine egne preferanser.

Hestekrefter under panseret
Høy ytelse er selve forutsetningen for gode brukervennlighet, og heller ikke her skuffer Xperia Tablet Z. Med en Geekbench 2 score på 2014 er det ikke like raskt som Google Nexus 10, men det er hurtig nok til at det å bla gjennom startmenyene, samt åpne og lukke apper går som kniv gjennom smør.

Det er først og fremst nettleseren som er Android-systemets akilleshæl: I Browsermark 2.0 scorer Xperia Tablet Z 1920 mot den nyeste iPads 2318, og spesielt i daglig bruk blir forskjellen tydelig. Apples Safari-browser laster konsekvent sidene raskere enn Chrome-browseren på Xperia Tablet Z, og når man skal zoome inn eller ut – eller navigere rundt på en bestemt startside – skjer det med betydelig mer hakking i Sony sitt tilfelle. Det er imidlertid mer et Android- og Google-problem enn det er et Sony-problem, og nettleseren er til å leve med. Verre er det ikke.

Den eneste virkelige skuffelsen er kameraet, som på papiret skulle kunne hamle opp med de beste på markedet. Men med litt for mørke, flate og uskarpe bilder imponerte det oss ikke.

Sony Xperia Tablet Z byr ikke på verdens beste kamera. Det var faktisk blå himmel da dette bildet ble tatt!
Sony Xperia Tablet Z byr ikke på verdens beste kamera. Det var faktisk blå himmel da dette bildet ble tatt!

Konklusjon
Sony Xperia Tablet Z er det feteste Android-nettbrettet vi til dags dato har testet! Det er ikke best på alle punkter. Google Nexus 10 har høyere skjermoppløsning og høyere ytelse, mens Asus Transformer Pad Infinity har et bedre kamera og bedre nettleser, men med Sony Xperia Tablet Z får man hele pakken.

Nettbrettet har en robust, lekker og brukervennlig design, og Sony leverer egne apper skreddersydd til nettbrett-formatet. Skjermen og den gode bildebehandlingen gir en behagelig og naturlig bildeopplevelse, og lyden er så god at mange av nettbrett-konkurrentene bør skamme seg!

Derfor nøler vi ikke med å gi Sony Xperia Tablet Z en klar anbefaling!

Home mener

Vann- og støvtett Flott skjermbilde Slank og lett Kameraet kunne vært bedre Et par Android-barnesykdommer (bl.a treg nettleser)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Scroll to Top