Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Sony Xperia M5

Dyr mellomklasse-mobil

Sony Xperia M5 er bedre enn sin forgjenger, men kan forbedringene rettferdiggjøre den høye prisen?

Skrevet av / 01.03.16 - 08:26
Sony Xperia M5
Peter Gotschalk

I fjor hadde vi ikke annet enn ros til overs for Sony Xperia M4 Aqua, som vi ikke bare ga seks stjerner og vår spesielle anbefaling, men også kåret til Årets Beste pansermobil på grunn av telefonens vann- og støvtetthet, som den riktignok har til felles med alle Sony Mobiles Xperia-modeller.

Nå har etterfølgeren Xperia M5 inntatt testbenken, og både ved første øyekast og nærmere ettersyn er M5 annerledes enn M4 Aqua. Og selv om det er mange forbedringer, er det ikke alle endringer som får oss til å klappe i hendene.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Vi kommer ikke uten om at M5 på en rekke punkter er en god del bedre enn fjorårets modell: Dens 5 tommers skjerm er en smule mindre, men kommer med Full HD-oppløsning, hvor M4 måtte nøye seg med 720p HD Ready. Det er 16 gigabyte innebygd lagringsplass i stedet for 8, og både hovedkameraet og frontkameraet har fått en kraftig oppgradering og er nå på henholdsvis 21,5 og 13 megapiksler mot tidligere 12,8 og 5 MP – og det kan dessuten ta opp 4K-video. Det er 3 gigabyte RAM i stedet for 2, og med M5 har Sony gått vekk fra Qualcomms Snapdragon-prosessor og bruker i stedet en åttekjernet 2 GHz MediaTek Helio-prosessor. Og selv om ordet “Aqua” er forsvunnet fra navnet, er Xperia M5 nøyaktig like vann- og støvtett som fjorårets modell – det vil si IP65/68-sertifisert.

Til gjengjeld koster den nye modellen tett opp mot 4.000 kroner, hvilket er en tredjedel mer enn M4 Aqua kunne kjøpes for da den kom på markedet. Spørsmålet blir da om forbedringene er verd pengene.

Umiddelbart er svaret nei.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Sony Xperia M5 har samme problem som HTC One A9, som vi testet før jul i fjor. Begge mobilene vil gjerne være et mellomklassealternativ til de rendyrkede toppmodellene, men prismessig er de for tett på de dyrere mobilene, mens de kompromissene man må inngå i forhold til ytelse og kvalitet kan være for store. Det er ikke langt i pris fra M5 og opp til toppmodellen Sony Xperia Z5 Compact, og med sistnevnte får man rett og slett mye mer for pengene.

Så jo, Xperia M5 er bedre enn sin forgjenger M4 Aqua på en rekke områder, men sistnevnte var så mye billigere enn toppmodellene, at det var tale om et reelt alternativ. Slik er det ikke med M5.

Skjerm, kamera og lyd
Kameraet – på papiret imponerende med 21,5 megapiksler og utstyrt med en sensor fra Sonys egen Exmor RS-serie – tar bilder som ikke er helt skarpe og i høy grad mangler dybde, og lyden fra den lille innebygde høyttaleren er ynkelig. Hvis man derimot bruker et par gode hodetelefoner blir lyden, takket være Sonys optimerte programvare, heldigvis en god del bedre.

Foto taget med iPhone 6s af Peter Gotschalk

Det øverste billede er taget med iPhone 6s, mens testmodellen, Xperia M5, har stået for det nederste billede. Det er til at se med det blotte øje, at billedet fra Sony-mobilen mangler dybde og er langt mere uskarpt, jo længere væk man kommer i motivet. Fotos: Peter Gotschalk
Det øverste bildet er tatt med iPhone 6s, mens testmodellen Xperia M5 har stått for det nederste bildet. Man ser med det blotte øyet at bildet fra Sony-mobilen mangler dybde og er langt mer uskarpt, jo fjernere man beveger seg fra motivet. Bilder: Peter Gotschalk

Riktignok er skjermen høyoppløst og skarp, men man bør holde seg langt vekk fra de ulike mulighetene for optimering – Bravia Engine eller “Superlevende tilstand” – for de får skjermbildet til å ligne et asiatisk Instagram-filter. Fargene blir like dynamiske som et ekorn på kokain, mens bildet uten optimalisering riktignok har en naturlig fargetemperatur, men beveger seg i retning av det halvmørke og kjedelige.

iPhone6s_close

Zoomer man helt ind, er det tydeligt, at der er flere detaljer med i billedet fra iPhone 6s (øverst), mens billedet fra Sony Xperia M5 (nederst) er udtværet og utydeligt. Fotos: Peter Gotschalk
Zoomer man helt inn, er det tydelig at flere detaljer kommer med i bildet fra iPhone 6s (øverst), mens bildet fra Sony Xperia M5 (nederst) er utvasket og utydelig. Fotografier: Peter Gotschalk

Man kan heller ikke beskylde skjermbildet for å by på det beste svartnivået vi har sett.

Design og ytelse
Ved første øyekast ligner M5 toppmodellene Xperia Z5 og Z5 Premium, men selv om rammen er av aluminium, er baksiden av plast og ikke spesielt motstandsdyktig mot riper.

Hva ytelsen angår, er vi heller ikke helt forest i klassen. Vår Geekbench 3-test gir et resultat på henholdsvis 833 poeng (single-core) og 3.338 poeng (multi-core), mens AnTuTu-testen ender på 53.952 poeng. Det er på nivå med nevnte HTC One A9 og fjorårets Huawei P8, og det er meget langt opp til Sony Xperia Z5 Compact, som ikke er veldig mye dyrere enn M5.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Selvfølgelig betyr ikke benchmark-tester veldig mye, hvis man opplever sin mobil som smidig og rask i daglig bruk, men det er heller ikke tilfellet med Xperia M5. Jo, den takler fint store, tunge apper – som vårt faste testspill Asphalt 8 – men slike apper åpnes så sjeldent at det ikke er helt representativt i daglig bruk. Hvor den ellers er treg.

Og da har vi ennå ikke nevnt at mobilen blir urimelig varm på baksiden, hvis den blir presset.

Konklusjon
Kort fortalt ville Sony Xperia M5 vært en rent glimrende telefon til prisen, hvis den hadde kostet det samme som sin forgjenger. Selv et par hundre kroner over ville vært rimelig, for det er tross alt i bunn og grunn snakk om en god og stor smartmobil. Vi tror slettes ikke at Sony kan finne på å lage direkte dårlige telefoner.

Men til en pris som bare er litt lavere enn Sonys egen toppmodell, er Xperia M5 rett og slett for dyr.

Home mener

Kameraet kan ta opp 4K-video. Med gode hodetelefoner er lyden glimrende. Dessuten er den vann- og støvtett,akkurat som sin forgjenger. Til gjengjeld er den innebygde høyttaleren elendig, og skjermen er heller ikke den mest spennende, selv om den er i Full HD. Spesielt ikke hvis man prøver seg på såkalt bildeoptimerende mykvare. Til tross for 21,5 megapiksler tar kameraet litt uskarpe bilder, som mangler dybde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top