Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 5 V

Lommevennlig toppmobil til kameraentusiaster

Hvis du er fotoentusiast, men foretrekker en kompakt mobil, er Sony Xperia 5 V ikke til å komme utenom.

Skrevet av / 29.09.23 - 08:34
Sony Xperia 5 V
Peter Gotschalk

Tradisjonen tro er Sony også i år klar med en kompaktutgave av selskapets nyeste flaggskipmobil, Sony Xperia 1 V. Og akkurat som i fjor er den kompakte Sony Xperia 5 V veldig lik toppmodellen, men nedgradert på et par punkter så også prisen er lettere å svelge.

Utseende og konstruksjon

Designmessig har det ikke skjedd det store siden 2022. Eller 2021 eller 2020 for den saks skyld. Sony Xperia 5 V ligner sine forgjengere på en prikk med en forholdsvis kantet design og alt omkranset av en metallramme, i år riktig nok med Gorilla Glass Victus 2 på både for- og bakside.

Xperia 5 V fås i tre forskjellige farger: sort, platinasølv og blå. Og selv om baksiden altså er av glass, er fargen matt så mobilen både er behagelig å holde i hånden og unnlater å samle på fingeravtrykk.

Akkurat som sine fire forgjengere er Sonys nyeste kompaktmodell også utstyrt med en skjerm i 21:9-format. Det gjør mobilen smal og lang, og det smale formatet betyr at den er lett å holde i hånden. Det er til og med kommet litt i tillegg på toppen, da Sony i år igjen har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen.

Sony Xperia 5 V
Sony Xperia 5 V har samme kantede design som de fleste av sine forgjengere, imidlertid nå med Gorilla Glass Victus 2 på for- og bakside. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulen sitter i øverste venstre hjørne på baksiden, sett bakfra. En av grunnene er at Sony har gjort plass til et 3,5 mm minijack-uttak på toppen av mobilen, en lekker detalj for de audiofile.

Fingeravtrykkleseren er integrert i på/av-knappen på mobilens høyre side. Der finner man dessuten knappen til lydstyrke, samt den dedikerte kameraknappen, som er en liten bonus man ikke får med så mange andre mobiler.

Sony Xperia 5 V
Mobilen leveres med 6,1” OLED-skjerm med FHD+-oppløsning. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Skjermen på Xperia 5 V er en tro kopi av skjermen på fjorårets modell, dessverre inkludert den ganske brede sorte rammen som går rundt hele skjermen. Det begynner å se litt gammeldags ut her på slutten av 2023.

Det er altså snakk om en OLED-skjerm med FHD+-oppløsning, og Xperia 5 V byr som sin forgjenger på den såkalte Creator Mode (skapermodus), som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som overhodet mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargerom, mens 10 bit HDR sørger for mer detaljert gjengivelse av fargeoverganger.

Teknologien støttes blant annet av Netflix, og bildekvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skjermen ser bildet ut som på kino eller på de aller beste TV-ene på markedet, og riktig fett blir det selvfølgelig hvis innholdet er tilgjengelig i 21:9-format.

Sony Xperia 5 V
Hm, mangler det ikke noe? Jo, den er bra nok. I år må Xperia 5 V nøye seg med et dual-kamerasystem med to objektiver, inkludert samme 48 megapiksel Exmor T-sensor som Xperia 1 V. (Foto: Peter Gotschalk)

På Netflix gjelder det ca. to av tre filmer, mens de aller fleste TV-serier bare er i 18:9-format. Det betyr dessverre at det blir sorte striper på høyre og venstre side av bildet. Men det er kanskje verdt å avfinne seg med til fordel for muligheten til å få fullt utbytte av det innholdet som rent faktisk er tatt opp og tilgjengelig i kinoformatet.

21:9-formatet gir deg for øvrig også mulighet til å kjøre to apper på samme tid i den såkalte 21:9 multivindusmodusen, som fungerer virkelig fint.

Kinofølelsen fra 21:9-formatet blir forsterket hvis man bruker et par skikkelige hodetelefoner sammen med Sony Xperia 5 V. Lydkvaliteten fra de innebygde høyttalerne er også godkjent, selv om Xperia 5 V fortsatt mangler litt dybde og volum i forhold til de siste par utgavene av Xperia 1-modellen.

Sony Xperia 5 V
Sony har i år igjen valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen. (Foto: Peter Gotschalk)

Som nevnt har mobilen innebygd minijack-kontakt, og i tillegg støtter Xperia 5 V Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inkludert Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound.

Kamera

Det mest bemerkelsesverdige ved Sony Xperia 5 V i forhold til fjorårets modell er at kameraet på en måte faktisk er blitt nedgradert. Helt konkret har Xperia 5 V ikke lenger noen dedikert telelinse, noe de fleste av forgjengerne ellers har hatt. Derimot leveres den kompakte mobilen med samme Exmor T-sensor som Xperia 1 V – med 48 megapiksler oppløsning, samt et ekstra lag fotoceller som blant annet skal forbedre lysfølsomheten og gjøre mobilen bedre i stand til å ta bilder i nattmodus, noe som tidligere har vært blant Xperia-modellenes største svakheter.

Sony Xperia 5 V
Kameraknappen er plassert helt til høyre når man holder mobilen horisontalt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet styres via Photography Pro-appen, som i utgangspunktet stort sett har samme brukergrensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og dermed tilbyr manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, osv. Kameraet har også lånt et par andre triks fra Sonys Alpha-serien, for eksempel Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne, også når personen beveger seg. Noe som nå virker med alle kameralinsene.

Skulle man ikke være kameraentusiast, kan man imidlertid likevel velge Sony Xperia 5 V. Photography Pro har også en såkalt Basic-modus, som gir brukeren et enkelt grensesnitt som gjør det meste automatisk.

Og der vi tidligere (faktisk helt siden de første Xperia 1- og Xperia 5-modellene) opplevede irriterende svakheter ved Sonys programvare så snart kameraet ble overlatt til seg selv – for eksempel hadde Xperia-mobilene i årevis problemer med automatisk HDR, noe som ofte førte til enten over- eller undereksponerte bilder – har Sony nå endelig kommet i mål. Også bilder tatt i Basic-modusen blir ganske fine, og Sony har fått orden på den automatiske eksponeringen.

Men det er Alpha-brukergrensesnittet som gjør Sony Xperia 5 V til noe spesielt, og at Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app er et godt eksempel på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum. For mange trofaste Xperia-brukere velger nettopp Sonys toppmobiler på grunn av deres tette slektskap med selskapets systemkameraer.

Med andre ord er Sony Xperia 5 V nok en av de mest interessante mobilene på markedet akkurat nå for de som er mer enn vanlig interessert i fotografering, og gjerne bruker tid på å tilpasse kamerainnstillingene manuelt.

Det gjelder også for dem som heller tar opp video enn tar bilder. De kan kaste seg over hele to forskjellige apper, nemlig Video Pro og Cinema Pro, hvor sistnevnte har en rekke fargeprofiler, såkalte “Looks”, som justerer fargekurve, kontrast og metning, så de ferdige videoene får et uttrykk som tilsvarer den måten forskjellige filmsjangre pleier å se ut.

Den nye Video Creator-appen er til gjengjeld beregnet til dem som gjerne vil poste fete videoer på TikTok og Instagram, men ikke har tatt et kurs i videoredigering. Ved et enkelt trykk på en knapp konverterer Video Creator brukerens video til et SoMe-vennlig format som er klart til å dele.

Ytelse og funksjoner

Akkurat som storebror Xperia 1 V er Sony Xperia 5 V utstyrt med samme Snapdragon 8 Gen 2-prosessor, som vi blant annet kjenner fra OnePlus 11 og Motorola Edge 40 Pro.

I Benchmark-tester klarer mobilen seg til og med bedre enn storebror Xperia 1 V, til tross for at de to mobilene har samme type prosessor, og at Xperia 5 V må klare seg med 8 gigabyte RAM mot 12 gigabyte i Xperia 1 V.

Sammenlignet med de andre toppmobilene er Xperia 5 Vs prestasjon også helt på topp, og det betyr faktisk at Sony Xperia 5 V i skrivende stund er blant de raskeste Android-mobilene man kan kjøpe for penger.

Les også Beste Sony Xperia 1 noensinne Hvis du er fotoentusiast og virkelig er veldig interessert i mobilkameraet, er Sony Xperia 1 V ikke til å komme utenom.

Fingeravtrykkleseren sitter som nevnt hverken i skjermen eller på baksiden av telefonen, men derimot integrert i på/av-knappen, og det er en bra løsning som virker hver gang. Som sin forgjenger er Sony Xperia 5 V dessuten vann- og støvtett (IP65/68).

Det 5000 mAh store batteriet sikrer – som fjorårets modell – en fremragende batteritid som i år dessuten er blitt enda bedre, trolig takket være Snapdragon 8 Gen 2, som byr på diverse strømbesparende funksjoner. I tillegg kommer 30 watt hurtiglading og selvfølgelig trådløs lading.

Et par av forgjengerne hadde problemer med at de ble ekstremt varme ved spissbelastning slik at de nesten ikke var mulig å holde i hånden. Sony Xperia 5 V har også tendens til å bli for varm, men problemet er blitt mindre. Kanskje har den japanske produsenten fått bedre kontroll på den spillforbedrende programvaren, som dedikerer mer minne til det spillet som kjører. Vi kan bare håpe at problemet med overdreven høy varmeutvikling er blitt løst når neste års modell kommer på markedet.

Man kan ta ganske sprø bokeh-bilder med Sony Xperia 5 V. Graden av bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kamera-appen. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

“Don’t mess with a working system”, sier man på engelsk, og den oppskriften følger Sony pliktoppfyllende med kompakte Sony Xperia 5 V, som alltid er litt nedgradert og dermed også en rimeligere versjon av årets fremragende toppmodell, Sony Xperia 1 V. Så man får Snapdragon 8 Gen 2 og det nye 48 megapiksel-kameraet med Exmor T-sensor, samt det store 5000 mAh batteriet med laaang levetid med på kjøpet hvis man velger Xperia 5 V, men må unnvære telelinsen, og leve med at den kompakte mobilen har en tendens til å bli litt for varm innimellom.

Etter hvert kunne man imidlertid gjerne ønske seg at Sony ville eksperimentere litt mer enn tilfellet er. Xperia 5 V er, bortsett fra ganske få endringer, en tro kopi av sin egen forgjenger, og spesielt den kantede designen med den ganske brede sorte skjermkanten begynner å se gammeldags ut her mot slutten av 2023.

Karakter
Sony Xperia 5 V
Premium

Home mener

Glimrende kameramobil til semiprofesjonelle. Stort batteri med laaang levetid. I tillegg kommer kompakt format, dedikert kameraknapp og lynrask prosessor. Litt gammeldags design som ikke har forandret seg på mange år. Må unnvære Xperia-seriens tradisjonelle telelinse. Fortsatt små problemer med varmeutvikling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kongen av budsjettmobilene er tilbake

Galaxy Flip 6 er (nesten) kompromissløs

Ikonisk mobil er tilbake

Kan Motorola gå forbi Samsung?

Huawei Honor er tilbake!

Større og raskere

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Scroll to Top