Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 5 IV

Kompakt toppmobil til kameraentusiaster

Sony Xperia 5 IV er en av de få kompakte mobilene i premiumklassen på markedet. Den er fremragende, men på enkelte punkter treffer ikke Sony helt.

Skrevet av / 01.09.22 - 14:25
Sony Xperia 5 IV
Peter Gotschalk

Tradisjonen tro er Sony også i år klar med en kompaktutgave av selskapets nyeste flaggskipmobil, Sony Xperia 1 IV. Og som i fjor er den kompakte Sony Xperia 5 IV veldig lik sin storebror, men nedgradert på et par punkter så prisen også er lettere å svelge.

Imidlertid er årets Xperia 5-modell bare litt dyrere enn fjorårets Sony Xperia 5 III, så det avgjørende spørsmålet er fortsatt om Sony har oppnådd den riktige balansen mellom pris og kvalitet.

Sony Xperia 5 IV
Sony Xperia 5 IV er elegant designet med Gorilla Glass Victus på for- og baksiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Det har ikke skjedd det store siden i fjor. Xperia 5 IV ligner storebror, med en elegant design med Gorilla Glass Victus på både for- og bakside, og alt omkranset av en metallramme. I motsetning til i fjor fås Xperia 5 IV i hele tre forskjellige farger: sort, grønn og hvit. Og selv om baksiden altså er av glass, er fargen matt, så mobilen både er behagelig å holde i hånden og unngår å samle på fingeravtrykk.

Akkurat som sine to forgjengere kommer også Sonys nyeste flaggskipmodell med en skjerm i 21:9-format. Det gjør mobilen smal og lang, og det smale formatet betyr at den er lett å holde i hånden, selv om skjermarealet er oppe på 6,5 tommer. Det er i tillegg lagt litt til på toppen, da Sony har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen.

Sony Xperia 5 IV
Som noe nytt har Sony i år skrudd skjermens lysstyrke kraftig opp, og den skal være 50 % kraftigere enn på fjorårets modell. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulen sitter som på forgjengeren i øverste venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til et 3,5 mm jackstick på toppen av mobilen, som er en lekker detalj for de audiofile.

Fingeravtrykkleseren sitter integrert i på/av-knappen på mobilens høyre side. Der finner man dessuten knappen for lydstyrke, samt den dedikerte kameraknappen, som fungerer som utløser når man tar bilder, en liten bonus man ikke får med så mange andre mobiler.

Skjerm

Som sin forgjenger kommer Xperia 5 IV med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, og som vi vet, betyr den høye oppdateringsfrekvensen at brukeropplevelsen blir fløyelsmyk, blant annet når man beveger seg rundt på hjemskjermen, i menyer, etc.

En nyhet er at Sony i år har skrudd lysstyrken kraftig opp, og den skal være 50 % kraftigere enn på fjorårets modell. Det gjør Sony Xperia 5 IV markant mer brukbar utendørs, noe som blant annet kan være praktisk hvis man bruker skjermen som søker når man tar bilder.

Utover det er skjermen på Xperia 5 IV nesten en tro kopi av skjermen på siste modell. Det er altså snakk om en OLED-skjerm med 4K-oppløsning, og Xperia 5 IV byr som sin forgjenger på en såkalt Creator Mode (skapertilstand), som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som overhodet mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargerom, mens 10 bit HDR sørger for mer detaljert gjengivelse av fargeovergangene.

Sony Xperia 5 IV
Den nye Sony-mobilen kommer med tre objektiver med Zeiss-optikk. (Foto: Peter Gotschalk)

For øyeblikket støttes teknologien blant annet av Netflix, og bildekvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skjermen ser bildet ut som på kino eller på de aller beste TV-ene på markedet, og riktig fett blir det selvfølgelig hvis innholdet er tilgjengelig i 21:9-format.

På Netflix gjelder det ca. to tredjedeler av de tilgjengelige filmene, mens de aller fleste TV-serier bare er i 18:9-format. Det betyr dessverre at det blir sorte stolper på høyre og venstre side av bildet. Men det er kanskje verdt det, når man til gjengjeld får muligheten til å få fullt utbytte av det innholdet som rent faktisk er tatt opp og tilgjengelig i kinoformatet.

21:9-formatet gir deg også mulighet til å kjøre to apper samtidig i den såkalte 21.9 multividvinkelmodusen, noe som fungerer riktig fint.

Lyd

Kinofølelsen fra 21:9-formatet blir forsterket hvis man bruker et par skikkelige hodetelefoner sammen med Sony Xperia 5 IV.

I fjor leverte Xperia 5 IIIs innebygde stereohøyttalere en tynn og ganske elendig lydopplevelse. Sony Xperia 5 IV byr heldigvis på oppdatering av de tilsvarende høyttalerne, som forbedrer lydtrykket og eliminerer vibrasjoner, noe som øker lydstyrken og minsker forvrengninger. Derfor er lydkvaliteten fra de innebygde høyttalerne også bedre i år, selv om Xperia 5 IV fortsatt mangler litt dybde og volum i forhold til de siste par utgavene av Xperia 1-modellen.

Sony Xperia 5 IV
Kameraknappen er blitt flyttet lengre ned på Sony Xperia 5 IV, så den sitter plassert helt til høyre når man holder mobilen horisontalt. (Foto: Peter Gotschalk)

Som nevnt har mobilen dessuten innebygd minijack-kontakt, og Xperia 5 IV støtter Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inklusiv Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound.

Kamera

Det mest bemerkelsesverdige ved Sony Xperia 5 IV i forhold til fjorårets modell, er at kameraet på en måte faktisk er blitt nedgradert. Helt konkret kommer Xperia 5 IV uten den spesielle periskopteknologien i telelinsen, som gav Xperia 5 III variabel brennvidde så kameraet kunne skifte sømløst mellom 70 og 105 mm.

Denne løsningen brukte Sony ellers som et alternativ til tradisjonell optisk zoom. 70 mm gir 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x, så med Xperia 5 III kunne man optisk zoome 2,9x eller 4,4x, mens alle andre zoom-avstander foregikk digitalt. Med Sony Xperia 1 IV forfinet Sony til og med teknologien, så brukeren fikk mulighet for sømløs optisk zoom i hele intervallet mellom 3,5x (85 mm) og 5,2x (125 mm).

Men Xperia 5 IV kommer utelukkende med en 60 mm telelinse uten variabel brennvidde, så den eneste optiske zoom-avstanden er 2,5x, alt annet foregår digitalt. Et merkelig valg som forringer brukeropplevelsen.

Sony Xperia5 IV galleri1 Sony Xperia5 IV galleri2 Sony Xperia5 IV galleri3
<
>
Gethsemanekirche i Berlin fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel og 60 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet styres via Photography Pro-appen, som i utgangspunktet har stort sett samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og dermed tilbyr manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, etc. Kameraet har også lånt et par andre triks fra Sonys Alpha-serie, for eksempel Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne, også når personen beveger seg, noe som nå virker med alle kameralinsene.

Sony Xperia5 IV bokeh
Selv uten den dedikerte 3D iToF-sensoren fra Xperia 1 IV kan man ta ganske sprø bokeh-bilder med Sony Xperia 5 IV. Graden av bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kamera-appen. (Foto: Peter Gotschalk)

Skulle man ikke være kameraentusiast kan man imidlertid gjerne velge Sony Xperia 5 IV likevel. Photography Pro kommer også med en såkalt Basic-modus, som gir brukeren et enkelt grensesnitt som gjør det meste automatisk.

Og der vi tidligere (faktisk helt siden den første Xperia 1 og Xperia 5-modellen) opplevde irriterende svakheter ved Sonys programvare så snart kameraet ble overlatt til seg selv – for eksempel hadde Xperia-mobilene i årevis problemer med automatisk HDR, noe som ofte førte til enten over- eller undereksponerte bilder – er Sony nå endelig kommet i mål. Også bilder tatt i Basic-modus blir ganske fine, og Sony har fått orden på den automatiske eksponeringen.

Men det er Alpha-grensesnittet som gjør Sony Xperia 5 IV til noe spesielt, og at Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app, er et godt eksempel på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum. For mange trofaste Xperia-brukere sverger nettopp til Sonys toppmobil på grunn av dens tette slektskap med selskapets systemkameraer.

Sony Xperia5 IV AIzoom Sony Xperia5 IV standardzoom
<
>
En annen innovativ kamerafunksjon er AI-zoom med superoppløsning, som lar deg komme helt tett på motivet og fortsatt få et ganske skarpt resultat. Som her, for dette bilde er skutt med AI-zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Som storebror Xperia 1 IV er Sony Xperia 5 IV utstyrt med samme Snapdragon 8 Gen 1-prosessor som vi kjenner fra for eksempel Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 Pro.

Alle de nevnte mobilene så verdens lys i vår, og i ettertid har Qualcomm lansert en ny og raskere prosessor, Snapdragon 8+ Gen 1, som blant annet sitter i OnePlus 10T og Samsung Galaxy Z Fold 4, men selv om det altså ikke er den aller nyeste teknologien som driver verket i Sony Xperia 5 IV, er det likevel fart over feltet.

Sony Xperia5 IV HDR
I motsetning til alle sine forgjengere har Sony Xperia 5 IV ingen problemer med å styre eksponeringen. (Foto: Peter Gotschalk)

I Benchmark-testene klarer mobilen seg faktisk bedre enn storebror Xperia 1 IV – bortsett fra i den generelle Geekbench 5-testen, hvor resultatet er markant dårligere. Vi kan ikke helt forklare dette bemerkelsesverdige avviket, og når vi spiller våre vanlige tunge testspill som Asphalt 9 og Into the Dead 2, er det ingen slinger i valsen.

Bare med unntak av temperaturen, som er et problem Xperia 5 IV har til felles med sin forgjenger. Mobilen blir nemlig så ekstremt varm ved spissbelastning at man nesten ikke kan holde den i hånden. Og det til tross for at Xperia 5 IV kommer med samme slags spillforbedrende programvare som forgjengerne, så man kan dedikere mer minne til det spillet som kjører.

Til gjengjeld kan vi glede oss over at Xperia 5 IV kommer med et større batteri enn fjorårets modell, og det merkes på batteritiden – til tross for den vesentlig mer lyssterke skjermen. I tillegg kommer 30 watt hurtiglading – og nå også trådløs lading, noe som er enda en oppgradering i forhold til forgjengeren.

Fingeravtrykkleseren sitter som nevnt hverken i skjermen eller på baksiden av telefonen, men derimot integrert i på/av-knappen, og det er faktisk en god løsning som virker hver gang. Som sin forgjenger er Sony Xperia 5 IV dessuten vann- og støvtett (IP65/68).

Konklusjon

På de fleste punktene er Sony Xperia 5 IV bedre enn sin forgjenger. Skjermen er blitt mer lyssterk, batteriet er større og støtter nå trådløs lading – og prosessoren er raskere. Det er også endelig blitt orden på kameraprogramvaren og alle de automatiserte innstillingene.

Sony Xperia5 IV selfie
En annen vesentlig forbedring i forhold til fjorårets Xperia 5-modell er frontkameraet, som nå er på 12 megapiksler og for øvrig er blitt utstyrt med en større Exmor RS-sensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Og i forhold til storebror Xperia 1 IV er det selvfølgelig også forståelig at man må inngå noen kompromisser når prisen skal presses, og noen av Sonys valg gir god mening. Det er ingen grunn til at en mobil med en skjerm på 6,1 tommer skal ha 4K-oppløsning, og iToF-sensoren savnet vi heller ikke da vi testet kameraet.

Derfor er det en strek i regningen at Xperia 5 IV blir så ekstremt varm hvis man utfordrer prosessoren. Dessuten trekker det litt ned i det samlede regnskapet at Xperia 5 IV må unnvære den spesielle periskopteknologien i telelinsen, noe som ellers var blitt et av Xperia-modellenes særlige kjennetegn.

I disse tider med inflasjon er det dessverre heller ikke overraskende at Xperia 5 IV er dyrere enn sin forgjenger, og til omtrent samme pris kan man kjøpe et ekte kompakt flaggskip som Asus Zenfone 9, og det er kanskje verdt å vurdere i stedet for Sonys kompakte toppmodell.

Sony Xperia 5 IV skal man kjøpe hvis kameraets pro-muligheter frister. Da trår man ikke helt galt, for selvfølgelig er den lille mobilen i det store og hele et godt produkt, men toppkarakteren og vår spesielle anbefaling må vente til en annen gang.

Karakter
Sony Xperia 5 IV
Premium

Home mener

Glimrende kameramobil for semiprofesjonelle. Dessuten OLED-skjerm i 21:9-format, som nå er blitt mer lyssterk. I tillegg kommer kompakt format og dedikert kameraknapp samt hurtig prosessor og trådløs lading. Mobilen blir ekstremt varm når den presses. Kameraet mangler Xperia-seriens tradisjonelle periskopteknologi i telelinsen.

1 hendelser på “Sony Xperia 5 IV”

  1. Føler du kunne nevnt at her til lands koster xperia 1 1000kr mer. Hvilket gjør denne telefonen meningsløs her til lands.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Scroll to Top