Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: BlackBerry Playbook

En lekker hodepine!

Her er nok et nettbrett i 7 tommers utgave. Ikke bare det. Dette nettbrettet kjører også sitt eget Blackberry OS.

Skrevet av / 01.09.11 - 15:03
BlackBerry Playbook
Gisle Orlund

Det kan virke som om man har tatt utgangspunkt i HPs WebOS når Playbook ble utviklet. Det er såpass mange likhetstrekk at det neppe er tilfeldig. Bortsett fra det er det liten tvil om at operativsystemet er spesielt utviklet for denne enheten med de fordeler og for ikke å snakke om de ulemper dette medfører.

Design
Det første du reagerer på at den av en eller annen grunn har en 2 cm tykke ramme rundt det hele. Det er knyttet til fingerbevegelsene som benyttes på Playbook. Der Apples iOS benytter flere fingre i såkalte «gestures» for å aktivere en del funksjoner, benytter Playbook rammen til å sette i gang en del funksjoner. Hvis du sveiper med utgangspunkt i rammen og følger på over skjermen får du tilgang til applikasjoner. Et liknende sveip fra toppen og nedover gir deg tilgang til innstillinger. Et motsatt sveip gir deg oppgavebehandling. Alt tatt i betraktning et meget brukervennlig system.

Playbook benytter en microUSB pport til både lading og dataoverføring, noe som er ganske effektivt. Det er imidlertid ingen kortplasser noe den har til felles med iPad. Du har imidlertid en microHDMI port for video.

I bruk
Det er selvfølgelig en del negative ting også. I dette tilfellet er det ganske mange. Dette er nemlig et nettbrett som er laget for å fungere sammen med en Blackberry telefon. Den har ingen 3G-støtte alene men er avhengig av telefonen for å få dette.

Så til dagens store nedtur. Av sikkerhetsgrunner er dette systemet lagt opp slik at du ikke har en dedikert e-post-leser. Dette er helt sentralt i et nettbrett, men her er du avhengig av samarbeidet med en Blackberry-telefon. Dette gjør at systemet er unødvendig tungvindt men dette er i følge Blackberry selv et sikkerhetsspørsmål. I praksis gjør Playbook helt uegnet for en bruker som ikke allerede har «giftet» seg med Blackberry fra før og har tenkt å fortsette med det. Du kan imidlertid hente slike ting som Gmail via nettleseren.
Når vi sa at brukervennligheten var svært høy er det en sannhet med modifikasjoner. Selve bruken er svært enkel. Prøv imidlertid å koble den opp mot noe som helst. Da starter en sesjon jeg ikke misunner noen. Den kobles til ved hjelp av microUSB, men av en eller annen grunn bruker man en nettsentrisk tilkoblingsmetode. Dette første til et hav av elendighet. Det første til så mange konflikter, reinnstalleringer at vi flere ganger var i ferd med å gi opp. Hvis man slipper en nybegynner løs på dette systemet er jeg alvorlig redd for konsekvensene. Noe av problemet er at Blackberry er så sikkerhetsorientert at Playbook til tider blir helt ubrukelig.

På den positive siden spiller den video helt greit og den har rimelig god lyd. Kameraet er 5 megapiksler og gir ganske gode bilder, men det er litt tregt til tider.

Konklusjon
Er du allerede i systemet med en Blackberry-telefon er dette et ganske attraktivt alternativ forutsett at du har en egen IT-avdeling eller produktstøtte på «speeddial». For en vanlig forbruker er det et kjøp vi på det sterkeste fraråder.  Dette er en enhet laget med tanke på bedriftsbruk og en infrastruktur basert på Blackberry.

Home mener

Meget rask God multitasking Mangler 3G Må ha Blackberry telefon for e-post Oppkobling mot datamaskin ekstremt frustrerende

Også i denne testen:

6 nettbrett

Samsung Galaxy Tab 10.1

Et reelt alternativ

Vi fikk med det nyeste nettbrettet fra Samsung med et nødskrik. Dette er den store konkurrenten til Apples iPad, og Samsung har gjort en god jobb.

Meget god skjerm Meget god batterilevetid Svært tynn og lett
Kameraet kunne med fordel vært bedre
Les hele testen

Motorola Xoom

Et stort alternativ

Motorola er et ikke ukjent merke som har vært noe fraværende på mobiltelefonsiden de siste årene (her i Norge). De er etter hvert i ferd med å komme tilbake.

Ganske rask God batterilevetid Bra kamera
Stor og tung Dårlig skjerm Dyr
Les hele testen

HTC Flyer

Liten og litt utdatert

HTC Flyer er som den første Samsung Galaxy Tab, en 7-tommers modell. Personlig synes jeg dette er litt i minste laget og den faller på en måte mellom to stoler.

God skjerm Hendig penn Godt kamera
Batterilevetid Utdatert versjon av Android Ikke alle applikasjoner støttes skjermstørrelsen
Les hele testen

HP Touchpad

Et ensomt alternativ

HP Touchpad er ikke kommet til Norge i skrivende stund. Vi fikk imidlertid tilgang på en amerikansk enhet, og siden det er en gigant som HP som står bak, synes vi det var verdt å ta den med.

God skjerm Meget god lyd Svært godt operativsystem
Dårlig batterilevetid Svakt kamera Litt tung og klumpete
Les hele testen

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonen

Her er en ny utvikling innen nettbrett. Ikke før er de løsrevet og fjernet fra tastaturet så finner en eller annen på en metode for å få dem tilbake igjen.

God skjerm Meget god batterilevetid Svært god tastaturdock
Mangler 3G Svakt kamera Litt tung
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Scroll to Top