Search
Generic filters

: iPad

iPad er kongen

Den nye iPad har den beste skjermen vi har sett på noe produkt. Noensinne.

Lyd & Bilde mener

Skjermen Full HD video opptak Hurtig 3D
Lavere batteritid Blir varm VGA frontkamera
 • Operativsystem: iOS 5
 • Skjerm: 9,7” LED bakbelyst med IPS (2048 x 1536)
 • Prosessor: 1 GHZ Apple A5X tokjerne
 • Minne: 16/32/64 GB
 • Kamera: 5 Mp + VGA
 • Video: 1080p HD
 • Tilkobling: 3G/4G, Wi-Fi, akselerometer, gyroskop, lysføler, Bluetooth 4.0
 • Mål: 241 x 9,4 x 186 mm
 • Vekt: 662 gram
 • Pris: fra 3.995 kr uten 3G/4G, fra 4.599 kr med 3G/4G
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2990 kr

Apples iPad leveres med sort eller hvit ramme mens baksiden er støpt av ett stykke aluminium. Den er litt tykkere og tyngre enn forgjengeren, iPad 2, og det skyldes primært et større batteri, som bruker kreftene til å drive den skjermen som er det mest oppsiktsvekkende ved iPad-en. Med en oppløsning på hele 2048 x 1536 p er bildet på den 9,7” store skjermen hele 50% større enn det Full HD bildet man kan se på flatskjermen sin i stua. Den høye oppløsningen gir en pikseltetthet på 264 piksel per tomme. Tekst, grafikk og bilder blir derfor meget skapere, og lesbarheten er overlegen ethvert annet nettbrett på markedet i dag.

Kameraet er ikke så helt dårlig
Mens skjermen nærmest er grunn nok i seg selv til å kjøpe iPad-en, er kameraet ikke lenger en grunn til å la være. Det mangler, artig nok, blits, men har optikk med fem linseelementer og autofokus. Det er plassert foran en 5 Mp bildesensor hentet fra iPhone 4, mens optikken er hentet fra iPhone 4S. Og endelig støtter iPad-en videoopptak i full 1080p HD-kvalitet. Akkurat som et alminnelig HD-videokamera med andre ord.

Nei, ingen 4G
Selv om iPad-en er utstyrt med 4G/LTE fungerer dette i første omgang kun i USA, mens vi i Europa må nøye oss med hurtig 3G via HSPA+ eller DC-HSDPA, teknologier som gir opp til 42 Mbit/s hastighet eller 21,1 Mbit/s på 3G mobilnettet, der det er tilgjengelig. Det betyr at den nye iPad-en likevel kan oppleves som mye hurtigere på nettet enn de fleste andre nettbrettene på markedet.

Skår i gleden
Ingen trær vokser inn i himmelen, og selv om Apple som nevnt har satt et større batteri i iPad-en for å gi strøm til den ekstremt lyssterke skjermen, opplever vi at batterilevetiden er blitt markant kortere enn vi var vant til fra forgjengeren iPad 2. Og så er det slett ikke løgn at den nye iPad-en kan bli nesten brennvarm hvis den blir brukt intenst over lengre tid. Spesielt i nederste venstre hjørne. Og når vi ser på hvilke kameraer andre produsenter i denne testen bruker som frontkamera, er det litt av en gåte hvorfor Apple insisterte på å beholde det ufattelig dårlige VGA-kameraet fra iPad 2. Spesielt når de gjør så mye ut av at man skal bruke sin iPad til videochat via Facetime.

Konklusjon
Apples nyeste iPad byr på et par andre fete funksjoner som diktering, i virkeligheten en nedkokt utgave av Siri, stemmestyringsverktøyet vi kjenner fra iPhone 4S. En annen nyhet er strømming av Full HD video til din TV via AirPlay (sammen med det nye 1080p Apple TV), og så kan du faktisk også bruke iPad-en som spillkonsoll. Spill vises på TV-skjermen (igjen via Apple TV og en ny funksjon Apple kaller AirPlay Mirroring), og iPad-en brukes som controller. Vi har prøvd, og det virker overraskende godt. For å si det kort er iPad stadig en ubestridt konge over nettbrettene. Det skyldes selvfølgelig til dels iOS og Apples eget univers av musikk, film og apper, som vi ikke har kommet inn på i denne testen, men også når vi ser på maskinvare, design og kvalitet er det intet nettbrett på markedet som kommer opp på siden av iPad. Så lenge ingen av konkurrentene kan lage et så helstøpt og fullendt produkt har de ikke en sjanse til å skubbe iPad-en ned av nettbrett-tronen!

Les vår mer grundige test av iPad3 her

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Toshiba AT200 10.1

  Så bli da ferdig!

  Kritikere hevder at Android-baserte nettbrett ofte er preget av småfeil og virker uferdige. Kanskje fordi de har prøvd Toshiba AT200?

  Sony Tablet P

  Identitetskrise?

  Sony har laget et nettbrett som ikke er som alle andre. Dessverre er idéen nok bedre enn resultatet.

  Huawei MediaPad

  Billig nybegynner

  Kinesiske Huawei vil bli tatt på alvor på linje med merker som Samsung og Sony. Med MediaPad gjør de et godt forsøk, men det er for mange skjønnhetsfeil.

  Archos 101 G9

  Deja-vu

  Det absolutt billigste nettbrettet i denne testen er ikke det dårligste. Langt fra. Men pent er det ikke!

  Samsung Galaxy Tab 2 10.1”

  Mye for pengene

  Vil man virkelig ha noe igjen for pengene er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som skal ned i innkjøpskurven.

  Les også

  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.